• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gelecek Kaygısı

Değil tabi ki, kaygımın sebebi de bu zaten. Gelirimin büyük kısmını bunlar yiyecek ben ruhumu tatmin etmek için yapacağım aktivitelere para ayıramayacağım.
ruhunu tatmin etmek için geceleri yastığa basını koyunca
bu ayı da kapadık şükür diye meditasyon yapacaksın :)

Kaygi duyman cok normal ama istedigin sekilde idare etmek senin elinde

Henuz gencsin , birkac sene cocuk dusunme , birikim falan da yapma , kenardaki paranla al eur koy bankaya

Kazandiginin bir kismini kenara at , onunla da senede bir iki gezmek istedigin yerlere git

Simdiden ev , birikim , kredi , borclanma dusunme

Ev kurarken de abartma , herseyin orta karari var sadece biraz arastirmaya bakar

Moralini bozma , elbet bu kriz de gecip bitrcek

Değil tabi ki, kaygımın sebebi de bu zaten. Gelirimin büyük kısmını bunlar yiyecek ben ruhumu tatmin etmek için yapacağım aktivitelere para ayıramayacağım.

Öyle zaman geliyor ki maalesef yaşamak için değil de çalışmak için yaşar hale geliyoruz.

Karnımız doyduğu anda ruhun tatmini hikaye oluyor. Ve en acı yanı yaşam şartları ve alınan ücretlerden dolayı bunu kanıksar hale geliyoruz. Gezmek,tozmak maddiyatsızlıktan ötelenir hale geliyor.

Yılda 15 gün hatta 1 hafta tatili kendimize çok görüp,ne gereği var şimdi bu sıkışıklıkta seneye gideriz diye diye tatilin ne olduğunu unutuyoruz. Bunu bile kendimize lüks görüyoruz.

Ve bu sene ilk defa 15 gün izin yaptım. Oda evde geçti. 15 gün sonunda halay çeke çeke işe geldim.

İnsanca yaşamayı unuttuk maalesef.

Yanlış anlaşılmak istemem ama 10 binle geçinemeyen insanların yaşam tarzı çok lükstür kimse kusura bakmasın. Belki duymak kimsenin hoşuna gitmiyor ama 2,5 la asgari ile geçinenler de var bu ülkede. Amaç tabi geçinmekse. Gezeyim tozayım evim arabam olsun dersen tabiki gelecek kaygısı yaşarsın. Bana göre evlenirken istediğim gibi yaşayamıcam, çocuk gibi bir karar için acaba yapmasam mı diyenler kesinlikle evlenmemeli çünkü evliliğin amacı daha başka. Belki adam baba olmak istiyor bunu konuştunuz mu yani. Bir yerde görmüştüm memurdunuz galiba çift memur maaşıda bir evi geöindiremeyecekse i diğerleri ne yapsın.

Yanı su durumda dugune esyaya vs cok harcamayip ,hemen çocuk yapmayıp ev almayacaksınız. Biz de evlendiğimiz de cok pahali mobilyalar almadık, zaten sıkılıyorsunuz 5 sene sonra. Düğün zaten hiç sevmem . Ilk 3 sene para biriktirdik ,takilan altinlari da bozdurup ev aldik krediyle. Tabi o zamanlar faizler düşüktü. Güzel yani maaşımız su an 2 katı, kredimiz aynı. Ha biz de çocuk yok. Simdi yilda 2_3 kere tatile gidiyoruz mesela ,cocuk olsa cocugumuza harcardik.

Bir kere şu saçma sapan dayatılan düğün hazorlıklarına hiç girme ya da azaltmayı düşünmeye bak ilk önce.
yok 15tane nevresim 12tane yorgan yok 3yemek takımı vs. 3 ayrı çaydanlık 2 çaycı vs. Hayırdır ya millet ingiliz kraliyet ailesine gelin gidiyorda saray boş kalmasın diye eşya yapıyor sanki:)))
bence çok saçma.
kaç senelik evliyim 24parça günlük kullanım için porselen almıştım hala kullanıyorum.birde kahvaltı setimi günlük kullanıyorum bir kaç tanede salata vs için borcam var mutfagımda 12parça çelik tencere 2tanede tava setim var.biri hediye gelmişti.
hala bazen daralma geliyor bana.3kişiyiz 100parça mutfak eşyasından ne toplaması bitiyor ne bulaşığı:)

4tane nevresim takımı yeterde artar bile.sonuçta kullanıp eskidikten sonra yenilemen daha mantıklı.

Düğünü de istersen burak özçivit gibi bile yapsan milletin 3gün sonra unutacağını bilerek yap.boşa para dökmeyin.

Ne kadar az öz eşya o kadar iyi bence.
üstelik kiracı olacakmışsınız belki şimdi bütçeniz 3+1 eve yetecek ama 2yıl sonra 2+1e taşınmak zorunda kalacaksınız ve eşyaların sığmayacak daralıp duracaksın sinir stres sırf eşya için fazla kira saçma ne gerek var baştan eşyaya para yatırmak yerine ev birikimini arttırmak daha mantıklı bana göre ev alırsonız sonra yavaş yavaş kendi zevkine göre 3 senede şahane döşersiniz modeline vs. Göre.

Düğünüm var deyip sadece altına yüklenilen bence her zaman kardır:)

Birkaç ay içinde ev tutacağız, evlenmeden ev kaygısı çok saçma gelmedi bana o yüzden. Çocuk konusunda haklısınız olmayabilir tabi ki. Hiç mi yapmasak diye düşünüyorum zaten ben de. Değişik bir ruh halindeyim. :KK43:

hayat hep stresli zaten sınav dünyası. bence keyiflenmen gereken yerde keyfini yaşa doya doya.
mesela güzel güzel gelinlik bak ev eşyası bak güzel evlere bak yapacağın tatilin hayalini kur. su akar yolunu bulur

Düğün ve eşya için fikir verenler olmuş teşekkür ederim hepinize öncelikle. Benim kaygım düğünden veya eşyadan yana değil. Ben zaten düğün istemiyorum, kına gecesi bile yapmayacağım saçma buluyorum çünkü. Ailesi isterse düğün yapacak ben karışmıyorum o kısma. Yani ölümcül borçlu olacağımızı beklemiyorum pek. Asıl sıkıntı sonraki kısım, yani kaygımın sebebi düğün masraflı değil ilerleyen zamanlardaki geçim. Kamu personeliyiz ikimiz de, hakaret gibi zam alıyoruz malum, yüzde 3 falan sağ olsunlar. :110: Enflasyona yetişemiyoruz. Evet belki fazla uzun vadeli ve ayrıntılı düşünüyorum ama elimde değil. Biraz dizginlemem lazım sanırım.:sinirli:

Bir kere şu saçma sapan dayatılan düğün hazorlıklarına hiç girme ya da azaltmayı düşünmeye bak ilk önce.
yok 15tane nevresim 12tane yorgan yok 3yemek takımı vs. 3 ayrı çaydanlık 2 çaycı vs. Hayırdır ya millet ingiliz kraliyet ailesine gelin gidiyorda saray boş kalmasın diye eşya yapıyor sanki:)))
bence çok saçma.
kaç senelik evliyim 24parça günlük kullanım için porselen almıştım hala kullanıyorum.birde kahvaltı setimi günlük kullanıyorum bir kaç tanede salata vs için borcam var mutfagımda 12parça çelik tencere 2tanede tava setim var.biri hediye gelmişti.
hala bazen daralma geliyor bana.3kişiyiz 100parça mutfak eşyasından ne toplaması bitiyor ne bulaşığı:)

4tane nevresim takımı yeterde artar bile.sonuçta kullanıp eskidikten sonra yenilemen daha mantıklı.

Düğünü de istersen burak özçivit gibi bile yapsan milletin 3gün sonra unutacağını bilerek yap.boşa para dökmeyin.

Ne kadar az öz eşya o kadar iyi bence.
üstelik kiracı olacakmışsınız belki şimdi bütçeniz 3+1 eve yetecek ama 2yıl sonra 2+1e taşınmak zorunda kalacaksınız ve eşyaların sığmayacak daralıp duracaksın sinir stres sırf eşya için fazla kira saçma ne gerek var baştan eşyaya para yatırmak yerine ev birikimini arttırmak daha mantıklı bana göre ev alırsonız sonra yavaş yavaş kendi zevkine göre 3 senede şahane döşersiniz modeline vs. Göre.

Düğünüm var deyip sadece altına yüklenilen bence her zaman kardır:)
Mutfak eşyalarının hepsini aldım, nevresim de aldım onlarda sıkıntı yok. Birikim yapmak için çok dengesiz ve güvensiz bir ekonomimiz var ne yazık ki. Ah keşke deseler sen şimdi biriktir 5 sene sonra alırsın ne istersen hiç gocunmadan biriktiririm ama işte güvenilmiyor ki hiçbir şeye.

Yanlış anlaşılmak istemem ama 10 binle geçinemeyen insanların yaşam tarzı çok lükstür kimse kusura bakmasın. Belki duymak kimsenin hoşuna gitmiyor ama 2,5 la asgari ile geçinenler de var bu ülkede. Amaç tabi geçinmekse. Gezeyim tozayım evim arabam olsun dersen tabiki gelecek kaygısı yaşarsın. Bana göre evlenirken istediğim gibi yaşayamıcam, çocuk gibi bir karar için acaba yapmasam mı diyenler kesinlikle evlenmemeli çünkü evliliğin amacı daha başka. Belki adam baba olmak istiyor bunu konuştunuz mu yani. Bir yerde görmüştüm memurdunuz galiba çift memur maaşıda bir evi geöindiremeyecekse i diğerleri ne yapsın.
çok lüks değil yasamım
gunde 10 saat calısıyorum
evıme temızlıkcı alamıyorum
bir aracım var cok luks değil wv polo marka 2015 model
sadece bunun bakımına 800 tlk verdım bu ay

kaskosunu yaptırdım 1400 tl
mtv sını odedım sanırım 936 tl idi
trafık sigortasını odedım o da sanırım 480 tl idi

tüv e muayeneye gitti 220+55 egzos muayenesi.

şimdi kıs gelıyor kıs lastıhı alacagım 4 lastık için 1600 tl fiyat verdıler

bu lüks mi sizce yoksa zorunluluk mu
bunları yapmadan aracımı kullanamam.

hastalansam devlet hastanesıne gıdıyorum
dr bir ilaç yazıyor en az 100 tl verıp cıkıyoruza eczaneye

pazara gidiyorum ayda 4 kere zaten bir pazarda 100 tl harcamadan cıkamıyorsun sebze meyve sadece

e bunun marketı var
bir kalıp ezine peynırı 45 tl olmus kaç gün gider sizce?
cheddar ,ricotta peynırı falan almıyorum yani
bildiğin beyaz peynir

kuruyemiş desen oyle
bademin kilosu 90 tl , antep fıstıgının kılosu 80 tl
bunlar lüks mu
vucudumuz ıcın olan besin kaynaklarından mı yoksa.

fındık yemek lüks mü kilosu 85 tl . sadece leblebi mi yememiz gerekıyor lüks yasamıyorum demek için

marketten bulasık mak deterjanı tablet alıyorum finish q...m marka paketı 42 tl :)
lüks mü bu

bir ara bu hepimizin bildiği ucuz marketten aldım ama makınamı bozdu servis geldı parca değişti sonra kullanmamaya basladım

markete gir iki deterjan al , iki peynır ,salça ,ekmek yogurt ,süt birkac ıhtiyac 200 tl verır cıkarsın

evımızın balkonuna sıradan bir masa ve 4 sandalye aldık sandalyenın tanesı 120 tl
napacagım tabure mı koyacagım lüks yasamıyorum demek ıcın

sıradan bir apartmanda ysıyorum aidatı 90 tl
kısın dogalgaz 350-400 tl gelıyor
üşümeden ısınmaya calısmak lüks mü bilemedim cidden.

Düğün ve eşya için fikir verenler olmuş teşekkür ederim hepinize öncelikle. Benim kaygım düğünden veya eşyadan yana değil. Ben zaten düğün istemiyorum, kına gecesi bile yapmayacağım saçma buluyorum çünkü. Ailesi isterse düğün yapacak ben karışmıyorum o kısma. Yani ölümcül borçlu olacağımızı beklemiyorum pek. Asıl sıkıntı sonraki kısım, yani kaygımın sebebi düğün masraflı değil ilerleyen zamanlardaki geçim. Kamu personeliyiz ikimiz de, hakaret gibi zam alıyoruz malum, yüzde 3 falan sağ olsunlar. :110: Enflasyona yetişemiyoruz. Evet belki fazla uzun vadeli ve ayrıntılı düşünüyorum ama elimde değil. Biraz dizginlemem lazım sanırım.:sinirli:
sana tavsıyem kesınlıkle aksatmadan her ay bır ceyrek al, çeyrek alamıyorsan da gram al
o parayı her ay yok say ve bunu yap
4-5 sene sonra bana tesekkur edersın

ev için borçlanmak dışında diğer hiç bir şey için borçlanmayı doğru bulmuyorum.
cebinde paran varsa harcarsın, alırsın gezersin, yoksa da ayağını yorganına göre uzatırsın bence.

ama ev olayı ayrı, ev kredisi ödemesen zaten kiralar da el yakıyor, o sebeple ev alma işini ciddi planlamak gerekir.

onun dışında kaygılarını çok abartıp hayatını yaşanamaz hale getirmedikçe ben normal buluyorum yaşına ve konumuna bakarak. İnsan o yaşta birden hayatının tamamını planlaması gerekiyormuş gibi düşünebiliyor. Zamanla bu da azalacaktır diye tahmin ediyorum.

hayatta en önemli şey zamanı boşa harcamamak. ne bileyim, gezmek istiyorsan gez, ileride mesleğinle ilgili kaygılar yaşayacağını düşünüyorsan farklı alanlarda uzmanlaşmaya veya kurslar almaya bak. Gençlikte yapılacak en güzel ve doğru şey kariyere ve de fiziksel olarak vücuduna yatırım yapmak bence. Sağlıklı yaşa sağlıklı bir ömrün olsun, maddiyat kısmı bir öyle bir böyle olacaktır ama kariyerine odaklanırsan illa bir yerde düze çıkarsınız.

asgari ücretle geçinen, tek maaşla evini idare etmeye çalışan ,iş arayıp bulamayan yada kapı dışarı edilen insanlar var bu ülkede, öncelikle onları düşünüp halinize şükredecelsiniz. çünkü ikinizde devlet güvencesindesiniz 15i geldiğinde maaş yatar, iş garantisi artık devlettede pek kalmadı ama kusurunuz yoksa siyasi şeylerle pek muhattap olmazsanız işinizi yapar önünüze bakarsanız emekliliğe kadar iş garantiniz var diyebilirim.
evinize girecek en az gelir ortalama 6-7 bin olur tahmınımce... fazlası bile olabilir kadro durumunuza göre.. bu da evin ihtiyaçlarını gidermeye (kira-aidat-fatura-temızlık ve yemek masrafı kastım), çok lükse kaçmadan en azından haftada bir sinemaya gider dısarda birşeyler yiyebilirsiniz, peşin para olmasa bile taksitle en az bir kez yıllık tatilinizi yapabilirsiniz tabıkı yurt içinde yurt dışı artık neredeyse imkansız birşey... çocuk olana kadarda her ay 3-5 kenara atsanız mesela kozmetıkten gıyımden kısabılırsınız o bırıkmısle de dogum hastane masrafı gıderılır... ekstra saglık masrafınız olmazsada rahatlıkla gecınır gıdersınız.
ev araba ıcınde aileler destek olursa kredı ceker alırsınız ılerleyen zamanlarda.. ıkısının bırden olmasına gerek yok oncelıgınızı belırler ona gore alırsınız, mesela bızım evımız var (hala kredısını oduyoruz yaklasık 7 sene var daha) araba bazen ıhtıyac oluyor ama yoklugunu cok hıssetmıyoruz ve cocukta var ama gecınıp gıdıyoruz. yememız tam, gezmemız tam, cocuktan yana kısıt yok, sıkısırsak arada kredı kartına yuklenıyoz o kadar çokta kasmayın yani..

2400 kira + 2500 bakici + 2000 market masrafi + 1250 oglanin okulu + 1000 fatura ( elektrik su vs vs) 9.150 tl yapiyor ve icinde hicbir lux harcama yok , ayda bir et ayda bir balik alabiliyorum , gezme tozma , benzini bile dahil etmedim bu hesaba dusunun
Evim de gayet siradan bir ev

ben tek başıma 3 asgari ücretten fazla maaş alıyorum şükürler olsun ama aması var işte, tek başıma bile geçinmekte zorlanıyorum. birikim yapamıyorum zaten ama Allah asgari ücretle aile geçindirenlere yardım etsin.
Tek başındayken çok kolay zaten, maaşımın 3te 2si artıyor. İki kişi olunca çift maaş olmasına rağmen niye para kalmıyor anlamıyorum.:KK70:

2400 kira + 2500 bakici + 2000 market masrafi + 1250 oglanin okulu + 1000 fatura ( elektrik su vs vs) 9.150 tl yapiyor ve icinde hicbir lux harcama yok , ayda bir et ayda bir balik alabiliyorum , gezme tozma , benzini bile dahil etmedim bu hesaba dusunun
Evim de gayet siradan bir ev
2400 kira lüks:)
cocuguna kendin bank) ya da annen baksın
2000 tl mutfak için cok:)

ben de et ya da balıgı ayda bır alıyorum
ama kımse ınanmıyor ıste cidden 10 bın tl lüksse ben nasıl lüks olduguna dair kanıt istiyorum ya da geçim tüyosu

Back