Geleceğim de ki meslek hakkında kararsızım yardımcı olur musunuz?

Mathilda50

Hayat Güzeldir
Kayıtlı Üye
18 Temmuz 2013
504
212
83
Merhaba..Kusura bakmayın konuyu buraya açtım çünkü tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum :) Ablalarım ben bu sene Allah kısmet ederse sınava gireceğim ama tercihimi ne yapacağım çook kararsızım.Önce hukuk düşündüm sonra o ortamı sevmediğimi çok gerildiğimi farkettim sonra psikoloji dedim e o da bana uygun değil.Haa olur da puanım bunlara yeterse koşa koşa giderim o da ayrı bi mesele tabi :)) Bu arada eşit ağırlığım. Ben tarihi aşırı seviyorum öyle böyle değil aslında ankara üniversitesi dtcf tarih istiyorum ama ya mezun olduktan sonra ne yapacağım..Tayinim çıkmazsa çok kötü olur.Pişman olmak istemiyorum.Tarih bölümünden mezun olduktan sonra neler yapabilirim öğretmenlik dışında?Aslında üniversitede kalmayı çook isterim orda araştırma görevlisi olarak kalıp gittikçe yükselmeyi.. Ama bu aşama nasıl oluyor pek bilmiyorum..Birde ankara üniversitesinin artısı olur mu acaba?Kafamda ki ikinci seçenekse Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler siyaseti de çok severim siyasetle ilgili kitap okumayı, tartışmayı..Ama arkadaşımın ablası okuyor 'sakın seçmeyin herkes bu bölümü seçiyor torpil gerekiyor' falan dedi. Yaa ben ne seçebilirim ki istediğim bölümlerdede iş imkanı yok.Şimdiden çok endişeliyim geleceğimle hakkında :18: Tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum yardımcı olur musunuz? Hayırlı Ramazanlar..
 

canım bahsettiğin bölümler o kadar farklı ki.. nereden başlasam bilemedim..
yapabilirim istiyorum bu mesleği dediğin şey ne? iş imkanı yok demişsin bir söyle bakalım :)))

1. sakın puanım yetti diye bölüm seçme.. mezun olduktan sonra kaç puan aldığının önemi olmayacak ne bölüm okuduğun mesleğin herşey olacak..

2. öğretmenlik düşünüyorsan "eğitim fakültesi" derim.. fen edeb. mezunu olup öğretmen olma çabasına boşuna girmezsin.. fen edeb. tarih okuyup araştırma görevlisi olmak güzel bir hedef ama zor.. maalesef kadro çok az.. 100lerce lisans mezunu verip 2 tane araştırma görevlisi alıyorlar.. ama olur tabi neden olmasın.. ama hep bir B planın olmalı.. diyelim okulda kalamadın ne yapacaksın gibi? benim tarih mezunu olup y.lisans doktora yapıp şimdi ayasofyada dolmabahçe sarayında çalışan öğrencilerim var çok da mutlular.. ama o noktaya gelmek uzun yıllar aldı o ayrı..
 

Teşekkür ederim yorumunuz için :)

Yapabilirim istiyorum dediğim meslek tarih alanında araştırma görevlisi olup sonra ilerlemek ama dediğiniz gibi çok zor.Ama ben tarihi çok seviyorum..Öğretmenliği bilmiyorum aslında bayanlar için ideal ama ataması yok hele tarih de daha da azalıyor bu ihtimal.Bunun için iş imkanı da yok iibf yi tam bilmiyorum açıkcası bildiklerinizden yararlanmak isterim arkadaşımın ablası iş imkanı yok sakın seçmeyin diyor..Ne yalan söyleyim siyasal bilimlerden mezun olduktan sonra siyasi partilerde aktif olabiliyorsun bakan olabiliyorsun vs. ama bunlar baya zor bunların dışında ne yapılabilir bilmiyorum bunun hakkında da bilgi almak istiyorum :) bilmediğim çok şey var internetten o kadar araştırdım ki ama sorularıma cevap bulamadım..
 

canım siyasal bilgilerden mezun olup siyaset hayatında ilerlemek sanırım artık pek mümkün değil.. hele bakan olmanın oradan geçtiğini hiç sanmıyorum:)

benim siyasal mezunu arkadaşlarımın tamamı bankacı oldu.. yani 4 yıllık mezun olmayı kullanarak iş hayatındalar..

maalesef ülkemizde bazı bölümleri bitirince mesleğin oluyor bazı bölümleri bitirince "4 yıllık mezun" oluyorsun..

ben 13 yıl önce üni. sınavına girdim.. şimdi eşit ağırlıktan hangi bölümlere giriliyor bilemiyorum sen neler olabilir söyle ben ve diğer arkadaşlar da yorumlarlar senin için de fikir olur istersen..

mesela tarih mezunu arkadaşım insan kaynaklarında müdür şu an.. kişisel becerilerin donanımın ve ne yazıkki torpilin vs de etkili..

"tarih mezunuyum iş bulamıyorum" diyen de olur tarih mezunudur 3 yabancı dili vardır master yapmıştır farklı alanda vs "ben buldum ama" diyen de olur..

işin özü bölümü okurken eğlenmek değil sonrasında hangi işleri yapabilirsin yapmak istiyor musun o önemli..

ablam enformatik mezunu 4 yıl ağlayarak okudu desem yeridir.. nefret etti bölümünden.. ama iş hayatındaki karşılığını maddi manevi çok sevdi.. iyiki okumuşum diyor..

öğrencilerim bazen "matemetik dersini çok seviyorum üni.de matematik okusam mı" diyorlar.. "ne alaka" diyorum:) seve seve bayıla ayıla okudun sonra??? ne yapacaksın?? cevap yok genelde maalesef..
 

Anladım gerçekten çok mantıklı yazmışsınız ben hep sevdiğim istediğim bölüm diyorum ama istediğim bölümlerde okuduktan sonra iş bulunabilecek meslekler değil.Seçeceğim meslek hem istediğim hem de mantığıma uyan sonrasında da beni pişman etmeyecek bi meslek olmalı sonra okuyup mezun olduktan sonra o dediğiniz ' 4 yıllık mezun' lardan olup alakasız işler yapmak istemem..Eşit ağırlıkta pek meslek yok maalesef hukuk,psikolojik danışman,öğretmenlikler,siyasi bilimler uluslararsı ilişkiler bu kadar :/
 

rehberlik ve psikolojik danışmanlık var sanırım ataması daha kolay oluyor diyen arkadaşlar vardı sanırım öyle.. ama psikoloji bana göre değil demişsin?
hukuk da güzel seçim olabilir tabi istersen.. özel şirketlerde ve bankalarda çalışan avukat arkadaşlarım var.. memnunlar ama detay bilmiyorum..
öğretmenlik mesleği -mesleğim diye demiyorum:)- özel bir meslek.. severek canla başla yapılan ve manevi karşılığı daha fazla olan bir meslek.. gönülişi derler ya çok doğru.. öyle bir isteğiniz varsa tarih öğretmenliği sizin için biçilmiş kaftan.. devlette ya da özel de çalışırsınız.. ankarada mı yaşıyordun canım.. şehir de önemli tabi iş bulma konusunda..
 

Hayır Ankara da yaşamıyorum ama Ankara'ya aşığım diyebilirim inşallah Ankara da okumayı düşünüyorum ve sonraki hayatımı da Ankara da geçirmek istiyorum..Tarih öğretmenim Ankara üni. nin akademisyen yetiştirdiğini,eğer tarih okuyacaksam Ankara üni. Okumamı söyledi ama ona pek soramadım iş imkanını vs. Sanırım şöyle yapıcam eğer yüksek puan alırsam seçimimi pdr ve hukuktan yana kullanırım doğal olarak ama yüksek yapamazsam o zaman bittim işte :) benlik bi meslek de bulamıyorum maalesef çok zor gerçekten
 

mesleği icra etmeye başlamadan insan tam olarak "benlik" diyemiyor aslında..

çok üstüne gitme bu konuda.. güzel bir puan al inşallah.. seçeneklerini o zaman önüne koyup bir daha düşüneceksin..

ben 5-6 yaşımda karar verdim öğretmen olmaya:) branş bile önemli değildi her dersi çok severek anlatabilirim derdim.. yabancı dil ise asla derdim..

sınavda derece yaptım.. ailem o güne kadar destekliyordu öğretmen olmamı sonra yan çizdiler.. karşı gelemedim..

çok iyi bir üni.de türk dili ve edeb. okudum.. hiç sevmedim bölümümü ama derece ile bitirdim..

formasyon zorunluluğu ben okurken çıktı.. İngilizce öğretmenliği ya da türk dili ve edeb. öğretmenliğinden alabiliyordum..

ingilizce öğretmenliği asla düşünmediğim birşeydi ama ondan aldım formasyonumu 1 sene..

hazırlık + 4yıl bölüm + 1 yıl formasyon.. 6 yıl okudum ve ing. öğretmeni oldum.. fakat atamada 2. öncelikli idik.. 86 ile açıkta kaldım((

birden hiç istemediğim bir mesleği çok başarılı şekilde elde ettiğimi farkettim :)))

ing. öğretmenliği istemediğim için eğitim bilimlerinde yüksek lisans yaptım.. akademisyen olmak istedim..

y.lisansa 1.likle girip 1.likle çıktım:) hocalar çok destekliyordu beni.. herşey harikaydı..

sonra ailevi sorunlar ölümler vs acil işe girmek vs derken 7 yıldır ingilizce öğretmeniyim:)))

1000lerce öğrencim olmuştur 7den 70e.. çok mutlu geçti bu yıllar.. en iyi olduğum iş "yabancı dil öğretmekmiş"

1 yıl hazırlık + 4yıl bölüm + 1 yıl formasyon + 1 yıl bilimsel hazırlık + 2 yıl yüksek lisans ettiiii 8 sene..

8 yıl okuyacaksın ve ingilizce öğretmeni olacaksın deseler gülmekten ölürdüm 18 yaşımda iken ama oldu..

kısmetimde bu varmış iyiki de varmış..

kendini üzme ve sıkma.. mantıklı ve istekli bir tercih yap.. ilerde hangi kapılar açılır önüne kim bilir???

çok steyen ve çok çalışan biri ol elbet güzel yerlere gelirsin..

sevgiler..
 

Şimdiden kendimi sıkmayayım haklısınız hayat ne getirir kim bilir ben çalışmama bakayım..Güzel yorumlarınız için çok teşekkürler hocam :))
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…