maaşlı çalışanlar en azından ay sonunda elinde kalanı bilir :)
benim kendi işim ve ne gelirin düzeni var ne giderin...dur bakayım son durumlar nasılmış ben de toparlayayım:
ben tekim, dönem dönem kız kardeşim bende kalıyor.
sabit olanlar, 2020 lira ev kredisi, 450 kira 30 aidat 60 internet 60 civarı elektrik 30 civarı cep telofonu 15 filan da su. 2650 yapıyor. Doğalgaz çok fark ediyor yazın 25 lira gibiyken kışın 200e yakın oluyor. yol masrafım iş için yok ama epilasyon ve diş tedavim var onlara her ay 500 lira + yol parası veriyorum bu ödeme 1 sene kadar devam edecek. Pek dışarıda yemek yemesem de arkadaşla buluştum ya da yazın bir dondurma yedim desen-çok severim- derken yine de dışarıda yeme içme de ayda hiç olmasa 100 bazen 200 300 olabiliyor. Buraya kadar toplarsam, 3 bini geçtim :) 3200 desek,
Makyaj yapmıyorum, kuaföre gitmem- düğünlerde filan belki. Spor salonu üyeliğim bitti yapmadım tekrar. Kız kardeşim ve annem için ufak tefek şeyler de alıyorum ama hiç hesabını tutmadım. Hesapta olmayan ekstra bişeyler çıkabiliyor ufak tefek, hediyedir, kırıp dökülendir, ev/mutfak eşyasıdır gibi buraya toptan aylık 150 lira koydum.
her hafta pazara gidip ayrıca markette de ucuz olan meyve sebzeden alıyoruz pazardan bazlama çekirdek filan da alırız bu şekilde her hafta 20-25 liralık desen ayda 100 lira
başka eve ekmek almıyorum abur cubur, cips, kola, şekerleme yemiyoruz. ama çay kahvenin yanına bitter çikolata filan alırım çok tutmuyor. kuruyemiş incir kayısı çok alırım. Kahvaltılık her hafta biteni alıyorum (çünkü her gün kahvaltı ediyoruz) ama salam sosis hazır gıda almayız. yine her hafta 30-40 gibi olsa 150 de burası ayda.
En bilmediğim şey bunun dışında kalan market alışverişi... ay oluyor deterjan , yağ vs. alıyorum bir anda market arabası 500 lira tutuyor. ay oluyor annem bişeyler gönderiyor, aynı şehirdeyiz, ben eve neredeyse hiç bişey almıyorum. Evde sürekli yemek pişiyor ve makarna pilav filan neredeyse yapmayız sebze+ salata+ protein (et/tahıl/balık) +bazen çorba bazen tatlı bizde düzen bu. Et memleketten getiriyoruz ama çok sık kırmızı et tüketmiyoruz. Balık ve kasap sucuğu tüketmeye çalışıyoruz. tavuğu pek yiyemiyoruz sevmiyoruz ama başka pişirecek bulamayınca alıyorum mecbur... Yoğurdu mümkün olduğunca memleketten getirmeye çalışıyorum, hazır yiyemiyorum, sütü öyle lıkır lıkır içen yok sadece lazım olduğuda alınır. Ve bu kısım ne tutuyor bilmiyorum

senelik hesabı aya bölüp 300 lira gibi bir rakam atıyorum buraya.
Kılık kıyafet ay olur 500 lira ay olur çorap almam iş için kıyafet almam gerekmiyor evden çalışıyorum çünkü. düğüne nişana abiye filan da almak huyum değil. 3 düğün oldu bu ay üçünde de 30 liralık elbiseler giydim. ama güzel elbiselerdi kimse demezdi 30 lira diye

. ben denk geldikçe ucuz ve zevkime göre alır kenara koyarım lazım oldukça kullanırım senelerdir aynı bedendeyim. öyle düğün var diye veya tatile gidecem diye kıyafet çanta vs. ömrümde almadım. param yoksa bu kaleme hiç bütçe ayırmam ama seneye göre bakınca ayda 100-200 arası harcıyorumdur. Yine tatil için de seneye göre bakınca senede 1 tatil yapmışsam aylık 150 lira 2 tatilse 300 lira diyebiliriz.
bir de işim için gereken masraflar var onlara da ayda 500-600 ödüyorum, ayda 5 bin lira harcıyor çıktım !!! Beyaz eşya, telefon, bilgisayar, mobilya gibi büyük şey 1 senedir almadığım için ve araba da henüz almadığım için hiç yok hesapta.