• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gebelikte Mantar Yemek Güvenli mi?

Mantarlar, muhteşem lezzetleri ve sağlık üzerinde sağladığı faydaları ile bilinmektedir. İçerisinde pek çok önemli vitamin ve mineral bulunan mantarları çeşitli yemeklerin içerisinde kullanarak beslenme düzeninize dahil edebilirsiniz. Mantarlar, sağlık açısından pek çok fayda sağlamakla birlikte gebelikte mantar yemenin güvenli olup olmadığı anne adaylarının aklını karıştırabilmektedir. Gebelikte mantar yemek ile ilgili her şeyi aşağıda okuyabilirsiniz.

Hamileyken Mantar Yenir mi?


Mantar, D vitamini, B vitamini, demir, protein, lif ve çeşitli antioksidanlar bakımından zengin oldukları için hem siz hem de gelişmekte olan bebeğiniz için oldukça faydalıdır. Bununla birlikte mantar türleri konusunda dikkatli olmak gerekir. Çiğ ve zehirli mantarların hamileler tarafından kesinlikle tüketilmemesi gerekir. bkz: Hamilelikte beslenme rehberi

hamileyken_mantar_yenir_mi.jpeg


Gebelikte mantar yemek ile ilgili olarak dikkat etmeniz gereken şeyler şu şekilde olmaktadır:

  • Hamilelerin çiğ mantar tüketmemeleri gerekir. Mantarlar, toprakta yetiştikleri için toksoplazma gondii adı verilen bir paraziti bulundurabilirler. Bu parazit, nadir olarak görülen toksoplazma enfeksiyonuna neden olmakla birlikte gebelikte bu enfeksiyon görüldüğü takdirde düşük de dahil olmak üzere çeşitli komplikasyonlara neden olabilmektedir.
  • Bazı çiğ mantar türlerinde değişen oranlarda agaritin de bulunabilmektedir. Agaritin, kanserojen bir maddedir. Kansere neden olacak kadar agaritin tüketmenin pek mümkün olmayacağı düşünülse de gebelikte çiğ mantardan uzak durmak iyi olacaktır.
  • Mantara etli dokusunu ve yüksek lif içeriğini sağlayan şey kitinlerdir. Kitin, sindirilmesi zor bir maddedir. Ancak mantarlar pişirildiği zaman sindirilmeleri daha kolay olacağı için hazımsızlık ve rahatsızlık gibi sorunlar yaratma ihtimali daha düşük olacaktır.
  • Mantarı pişirmeden önce suda bekletmek yerine dışlarını yıkayın. Mantarları suya batırmanız durumunda suyu içlerine hapsederler. Bu nedenle pişirmeden önce akan suyun altında iyice yıkadığınızdan emin olun.
  • Mantarları pişirmek, üzerlerindeki bakterilerin ölmesini sağlamaktadır. Bu nedenle gebelikte mantar yemenin en güvenli yolu yemeden önce pişirmek olmaktadır.
  • Bilmediğiniz mantarları yemeyin. Özellikle vahşi doğadan mantar toplayıp tüketmeyin. Yalnızca üreticilerin ve marketlerin sattığı mantarları tüketin.

Gebelikte Mantar Yemek Zararlı mı?


Gebelikte çiğ mantar yemek tehlikeli olabilse de çoğu mantar türünü pişirerek yemek zararlı olmamaktadır. Gebelikte beyaz düğme mantarlarını, shiitake mantarlarını, maitake mantarlarını, porçini mantarlarını ve kestane mantarlarını tüketebilirsiniz. Ancak anne karnındaki bebek için ölümcül olabileceğinden dolayı zehirli mantarları tüketmekten kesinlikle uzak durmalısınız.

Gebelikte Mantar Yemek Bebeğe Zarar Verir mi?


Mantarları iyice temizleyip pişirdiğiniz sürece gebelikte mantar yemeniz sakıncalı olmayacaktır. Mantarda kolesterol yoktur ve yağ ve kalori bakımından da oldukça düşüktür. Bu da mantarın gebelikte yenebilecek sağlıklı sebzelerden biri olmasını sağlar.

Bununla birlikte sağlık bakımından mantarı nasıl hazırladığınız önemlidir. Kızartma şeklinde hazırladığınız ya da içine bir şeyler koyarak tükettiğiniz mantar yemeklerinde daha fazla yağ ve karbonhidrat bulunacaktır. Bu nedenle mantar yerken sağlıklı bir şekilde pişirdiğinizden emin olun.
gebelikte_mantar_yemek.jpeg


Gebelikte Mantar Yemenin Faydaları


Düşük kalorili olmaları, pek çok önemli vitaminler ile mineraller bulundurmaları bakımından mantarlar, gebelikte ihtiyaç duyduğunuz besinleri almanıza yardımcı olacaktır.

Ayrıca yediğiniz mantar türüne bağlı olarak C vitamini, selenyum ve kolin gibi antioksidanları mantar sayesinde almanız mümkündür. Mantarda aynı zamanda çeşitli B vitamini, lifler ve folat bulunduğu için gebelikte tüketilmeleri faydalıdır.

Mantar yemekleri, temiz ve uygun bir şekilde hazırlandıkları zaman gebelikte güvenle tüketilebilir. Mantarı isteğinize göre soteleyerek, ızgara yaparak veya fırına atarak en sağlıklı şekilde tüketebilirsiniz.

Mantar Nasıl Pişirilir?


Mantarı çeşitli yemeklere ekleyerek kullanabilirsiniz. Mantarlar, iyice yıkanıp pişirildikleri sürece gebelik açısından bir tehlike yaratmamaktadır. Mantar kullanarak hazırlayabileceğiniz yemeklerin bazıları şu şekildedir:

Mantar çorbası: Mantar çorbası, içerisinde yer alan diğer malzemelere dikkat edildiği sürece gebelikte güvenle tüketilebilir. Mantar çorbası genelde kremalı bir şekilde hazırlanmaktadır. Çorbanın içerisinde yer alan krema ya da süt gibi malzemeler pastörize edilmişse gebelikte bu çorbayı tüketmek güvenli olmaktadır.

Mantar dolması: Mantar dolmasında tüm malzemeler pişirildiği için gebelikte güvenle tüketilebilir. Bununla birlikte mantar dolmasının içerisinde kullanacağınız malzemeler pişmemiş olacaksa bunların gebelik için uygun olup olmadıklarına dikkat edin.

Mantarlı tavuk yemekleri: Mantar ve tavuğu iyice pişirdiğiniz sürece bu yemekleri tüketmenizde bir sakınca olmayacaktır. Gebelikte listeria ya da toksoplazma riski nedeniyle tüm etleri iyice pişirerek tüketmelisiniz.

Mantarlı pizza: Pizza pişerken mantarlar da pişiriliyorsa pizza yemenizde sakınca olmayacaktır.

Mantar kahvesi: Mantar kahvesi, çeşitli mantar türlerinin kurutularak kahve ile karıştırıldığı bir kahvedir. Gebelikte günlük olarak önerilen kafein miktarı olan 200 mg’ın üzerine çıkılmadığı sürece hamileler kahve tüketebilir. Bununla birlikte mantar kahvesinde kullanılan kurutulmuş mantarın, anne karnındaki bebek bakımından etkileri bilinmediği için gebelikte mantar kahvesinden kaçınmak iyi olacaktır.

Mantar Yerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

hamilelikte_mantar_nasil_yenir.jpeg


Mantarlar, zengin içerikleri sayesinde hamilelerin ihtiyaç duydukları besinleri almalarına yardımcı olmaktadır. Aşağıdaki uyarılara dikkat etmeniz durumunda gebelikte mantar tüketmenizde bir sakınca olmayacaktır:
  • Mantarı taze olarak satın alın ve tüketin.
  • Çiğ mantar yemeyin.
  • Mantarda çürük yerler olmamasına dikkat edin.
  • Mantarı iyice yıkayıp pişirin.
  • İşlenmiş mantardan mümkün olduğunca uzak durun. Yemeniz gerekiyor ise küçük porsiyonlar halinde tüketin ve son kullanma tarihine dikkat edin.
  • Mantar tüketme konusunda endişeleriniz varsa ufak bir miktar yiyip bekleyin. Yan etkiler görürseniz, daha fazla mantar yemeyin. Şiddetli alerjik reaksiyonlar yaşamanız halinde bir an önce doktorunuzu arayın ya da ziyaret edin.
 
Back