• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

gebelikte kilo alımı ve beslenme

sodi-certila

evli-mutlu-çoçuklu olucak
Kayıtlı Üye
16 Eylül 2008
1.296
5
116
İstanbul
Hamilelikte beslenme
Hamilelikte Can tam 40 hafta Anne'nın yedikleri ile beslenecektir. Anne doğru beslenirse Can daha sağlıklı, doğum ise daha az riskli olacaktır.
Hamilelikte doğru beslenme hem bebeği hem Anne'yı güçlü kılar.
Annelerin hep merak ettikleri ve ilgilendikleri bir konudur hamilelikte beslenme. Ama ne yazık ki bu konuda pekçok şey yanlış bilinir ve uygulamada hatalar yapılır.
Neden?
Çünkü basit gibi görünen konularda herkes alim kesilir. Herkesin kendine göre bir görüşü vardır. Özellikle evdeki büyükler, görmüş geçirmiş komşular hep akıl verir.
Hamilelik öncesi vücut ağırlığının önemi...Ilk bölümümüzde de hamilelik başında ideal kilo sınırları içinde olmanın hamilelikte bazı önemli sorunlar çıkmasını engellediğine değinmiştik. Zayıf Anne'lerin bebeği zayıf ve duyarlı olur. Fazla kilolu Anne'lerin ise hem Can'ları, hem de kendileri risk altındadır. Şişman Anneler hamilelik şekeri, zehirlenme ve albumin hastalığı denilen durumlarla daha sık karşılaşır.
Hamilelikte ne kadar kilo almak uygundur?Hamilelikte 10 kg'dan daha az ağırlık artışı olan Annelerde Can'ın Anne karnında ölme riski 1.5 kat fazladır. Hamilelik boyunca 10 ile 15 kg arasında ağırlık artışı normal kabul edilir. Ancak hamileliğin ilk yarısı ile ikinci yarısında bu artış hızı farklıdır. Ilk 20 hafta en fazla 2.5 kg alınmalıdır. Daha sonra her hafta yarım kg kilo alınması uygun ve dengeli olur.
Bazı hamileler bu kilo sınırını geçmezler ama bu dengeyi tutturamazlar. Bir ayda 5-6 kg birden alıp sonra da almamak için sıkı perhiz yaparlar...Bu hem Anne'yi hem de Can'ı yıpratan bir olaydır.
Doğru beslenmenin temel ilkeleri...Hamilelikte bol protein alınmalıdır. En zengin protein kaynağı süttür.
Günde 1 litre süt ihtiyacı karşılar. 4 su bardağı süt 1 litredir.
Anne süt içmeyi sevmiyorsa,sütü sütlaç, muhallebi şeklinde alabilir. Peynir (özellikle kaşar peyniri), ve yoğurt yiyerek süt gereksinimini karşılayabilir. Ancak hiçbir sütlü gıda taze süt kadar yararlı değildir.
Haftada 5 gün yumurta yenmelidir. Bu Anneye bol vitamin, demir ve protein verecektir.
Et, tavuk ve balık Can'ın kan, kas ve organlarının gelişmesine yardımcı olur.
Bu etlerden birini günde 2 porsiyon yemek gerekir. Beyaz et ve özellikle balık eti kırmızı ete yeğlenmelidir.
1 Porsiyon nedir?
2 adet orta boy köfte; 1 adet orta boy biftek; 1 piliç butu;orta boy bir balık yani miktar olarak yaklaşık 100 gram et bir porsiyondur.
60 gram beyaz peynir,1 tabak kuru fasulye, mercimek gibi baklagiller de et yerine geçer.
Sebze ve meyveler...
Bunlar vitamin kaynağıdır. Can'ın organlarının birarada olmasını ve normal çalışmasını hızlandırır. Ayrıca Anne'nin kabız olmasını önler.
Günlük kalori gereksinimi...Bir günlük kalori gereksinimi ortalama 2200 ile 2400 kalori arasındadır. Bu gereksinimin 300 kalorisi proteinli gıdalardan alınmalıdır. Günlük hareket miktarı ve hamilelik öncesi ağırlık günlük kalori gereksinimini etkiler. Bu değişkenlerle kişiye özel gereksinimin saptanmasında bir diyet uzmanına danışılması uygun olacaktır. :mymeka:
 
Hamilelikte demir gerekir...:1closedeyes:

Günlük besinlerle alınan demir annenın demir gereksinimini karşılayamaz. Bir hamilenin günde 1 gram demire gereksinimi vardır. Bunun 300 miligramı Can'ın kan hücrelerinin yapımında, 500 miligramı Annenın fazladan yapılan kan hücrelerinini yapımında kullanılır. Geriye kalan 200 miligramı da da günlük gereksinimdir.
Demir kırmızı kan hücrelerinin ana maddesidir. Demir eksikliği kırmızı kan hücrelerinin az sayıda yapılmasına ve demir eksikliği kansızlığı denilen duruma yol açar. Hamilelikte kan hücrelerinin yapımı bir süre vücudun demir deposunca karşılanır. Ancak hamilelik öncesi yetersiz beslenmiş, bol ve düzensiz ve sık adet kanaması olmuş ya da daha önceki hamileliklerde deposunu tüketmiş Annelerde daha hamileliğin başından itibaren kansızlık belirtileri ortaya çıkar.
Kansızlık belirtileri...
Kansızlığın en sık görülen belirtileri solukluk, halsizlik, baş dönmesi ve çarpıntıdır. Aşırı kansızlık durumunda ise dudak ve ağızda çatlaklar, kulak çınlaması, tırnaklarda kırılmalar, yutma güçlükleri ve toprak yeme gibi anormallikler ortaya çıkar.
Bu nedenle hamileliğin 16.-20. haftalarından itibaren hergün demir içeren haplar alınmalıdır. Demir ile beraber C vitamini alınması demirin emilimini arttırır. En iyisi demir hapının portakal suyu ile içilmesidir.Dikkat! Demir hapı süt ile birlikte alınmamalıdır. Süt demirin emilimini engeller. Yine mide ekşimesi için alınan anti asitlerde demir emilimini etkiler.
Demir hapları dışkıya siyaha çalan bir renk verirler. Önemli bir durum değildir. Bazan demir doğuma kadar kapatılamayacak düzeyde düşük olabilir. Bu durumda demir içeren iğneler bu açığı kısa sürede kapatır. Bazan kan verilmesi gerekebilir.
Vitamin desteği ne kadar gerekli?..
Bizim ülkemiz için vitamin ve mineral desteği genelde gereksizdir. Birçok sebze ve meyve günlük ihtiyaçdan çok daha fazla vitamin içerir. Genelde hamilelere vitamin hapları vermek alışkanlık olmuştur. Bu haplar iştah açabilir ve mide bağırsak sistemini gereksiz yere yorar. Ikiz hamilelikde, dirençli kusmalarda ve hastalık hallerinde bazı özel vitaminlere karşı gereksinim artar.kaydirigubbakcemile4
Dikkat! Vitaminin fazlası yarar değil zarar verir. Fazla D vitamini yenidoğanda kalsiyum fazlalığına ve buna bağlı ciddi sorunlara yol açar. Fazla A vitamini Can'da bel kemiği açıklıkları, kemik sakatlıkları, ve idrar yolu bozukluklarına yol açabilmektedir.
Kalsiyum ve fluor...
Yarım litre süt günlük kalsiyum gereksinimini fazla fazla karşılar. Dışardan alınan fazla kalsiyum vücuda karışmadan dışkı ile atılır.
Hamileliği sırasında fluor desteği alan Annelerin çocuklarında daha az diş çürümesine rastlanıldığına ait çalışmalar vardır. Bu nedenle günde 2 mg fluor (Örneğin Zymafluor draje) alınması önerilmektedir.
İhmal edilen altın besin: Su...sositososito
Suyun yararı genelde unutulur ve hak ettiği önem verilmez. Günde en az 2 litre temiz ve yumuşak su içilmelidir. Su tüm organların düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle böbrekler ve bağırsaklar daha düzenli çalışır. Vücutta biriken zararlı atıklar daha hızlı temizlenir. Kişi kendini çok daha iyi ve zinde hisseder. Çay, kahve gibi içecekler bu iki litrenin dışında tutulmalıdır.
Tuzu azaltmak yanlıştır...şakkıdı
Genelde hamilelerin tuzsuz yemesi gerektiğine inanılır. Tuz bir çok olay için gerekli bir besindir ve hamilelikte tuza ihtiyaç artar. Azaltılması doğru değildir. Tuz sadece yüksek tansiyonu ve kalp yetmezliği olan Annelerde kısıtlanır.
Yapay tatlandırıcılar...
Fazla kaloriden kaçınmak amacıyla yapay tatlandırıcı kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Sakkarin kullanılmamalıdır. Aspartam içeren tatlandırıcılar hakkında şimdilik bir olumsuzluk belirtilmemektedir. Günlük gereksinim kadar kullanılabilir.
Hamilelikte alınan kilo nelere aittir?
Hamilelikte artan kilonun 3.5 kilogramı bebeğe aittir. Plasenta 500 gram, amnion sıvısı 1 kilogram, ağırlığı artan uterus 1 kilogram, memeler 300 gram, artan kan ve sıvı da 6 kg gelir. Bunun dışında alınacak kilo vücutta yağ olarak depolanacak ve doğumdan sonra Annede'da kalacaktır.
Bir bebeğin gelişmesi için ek olarak toplam 55.000 kalori gerekir.
Tok kalmak için...
Hamileler olur olmaz zamanlarda acıkır. Bu zamanlarda az kalori verecek ve tok tutacak gıdalar alınmalıdır. Örneğin patlamış mısır, kavrulmuş buğday gibi.
Bilinçsiz diyet sakıncalı...naniknanikGünümüzde yaygınlaşan ve pek de sağlığı düşünmeksizin baskınlaşan estetik merak nedeniyle bir çok Anne adayı hamilelikte kilo almaktan kaçınmaya çalışır. Vücudunun bozulması endişesi ile hamilelikte de diyet yapmayı sürdürür. Yalnızca bu amaçlla yapılan diyetler vücut gereksinimini karşılayamazsa protein depoları kullanır. Bu durum da da Can'a gerekli protein sağlanamaz.
 
Hamilelikte alınan kilo nelere aittir?

Hamilelikte artan kilonun 3.5 kilogramı bebeğe aittir.
Plasenta 500 gram,
amnion sıvısı 1 kilogram,
ağırlığı artan uterus 1 kilogram, memeler 300 gram,
artan kan ve sıvı da 6 kg gelir.
Bunun dışında alınacak kilo vücutta yağ olarak depolanacak ve doğumdan sonra Annede'da kalacaktır.
Bir bebeğin gelişmesi için ek olarak toplam 55.000 kalori gerekir.
Tok kalmak için...
Hamileler olur olmaz zamanlarda acıkır. Bu zamanlarda az kalori verecek ve tok tutacak gıdalar alınmalıdır. Örneğin patlamış mısır, kavrulmuş buğday gibi.
 
Son zamanlarda ülkemizde de giderek popülarite kazanan konulardan birisi de Omega 3 olarak adlandırılan yağlardır. Omega 3 genel olarak piyasada balık yağı içeren tabletler şeklinde satılan ürünlerin içinde bulunurlar.

Hamilelikte balık yağı kullanımı hem zararlı hem de değildir. Temel olarak balık yağı tabletleri iki şekilde üretilirler. Bunların bir kısmı balıkların karaciğerinden elde edilirken diğerleri gövdesinden üretilir.

Zararlı olan balık karaciğerinden üretilen ürünleridir. Bu ürünler yüksek oranda retinol adı verilen bir madde içerirler. Retinol A vitamininin bir formudur ve hamilelik sırasında alınan miktar günde 3300 mikrogramı geçmemelidir. Daha fazla alınması durumunda bebekte hasara neden olabilir.

Öte yandan balık karaciğeri yani retinol içermeyen balık yağı tabletlerinde ise omega 3 yağ asidi adı verilen dokosaheksanoic asit (DHA) maddesi bulunur. Ceviz ve keten tohumu gibi besin maddelerinde de az miktarda bulunan DHA bebeğin gelişimi açısından yararlıdır.

En fazla omega 3 içeren balıklar uskumru, somon, alabalık, sardalya ve ringadır. Haftada 2 kez balık yemenin hamileler için yararlı olabileceği ileri sürülmektedir. Bugün için hamilelikte DHA'nın güvenli dozunun ne olduğu belirli değildir. Eğer yeterli miktarda balık yiyorsanız ek olarak omega 3 içeren tabletler almanıza gerek yoktur. Eğer balık yiyemiyor ve balık yağı tableti almak istiyorsanız gebeler için özel olarak üretilen ve retinol içermeyen tabletler kullanmanız şart olmamakla birlikte sakıncalı değildir.

alıntıdır
 
Sabah Kahvaltısı




1 su bardağı süt
1 yumurta
1-2 kibrit kutusu b.peynir
5 adet zeytin
1 tatlı kaşığıbal / pekmez
2-3 ince dilim ekmek
söğüş salata




Kuşluk




1-2 porsiyon meyve
1su bardağı süt




Öğle




1 kase çorba
1 tabak etli sebze yemeği
3-4 yemek kaşığı pilav / makarna
salata
1 kase toğurt
1-2 ince dilim ekmek




İkindi




1-2 porsiyon meyve
1 su bardağı süt




Akşam




1 kase çorba



2-3 köfte kadar et / tavuk / balık



1 tabak sebze yemeği



Salata



1 kase yoğurt



1-2 ince dilim ekmek



Gece



1-2 porsiyon meyve



1 su bardağı süt
 
Hamilelikte Doğru Beslenme

--------------------------------------------------------------------------------



Bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve kendi sağlığınız için hamilelik sırasında doğru beslenmeniz büyük önem taşıyor. Doğru beslenmenin anahtarı ise bilinçli olmaktan geçiyor. Anne adayının hangi besin öğelerini nasıl ve ne kadar alması gerektiği konusunda bilinçli olması sağlıklı bir hamilelik geçirmesine büyük katkı sağlıyor. Doğan Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Sezen hamilelikte doğru beslenme hakkında bilgiler verdi.
Anne adayı hamile kalmadan önce kilosunu dengelemelidir
Anne olmaya karar vermeden önce kilonuzun ideal sınırlarda olması gerekmektedir. Çünkü zayıf annelerin bebeği zayıf ve duyarlı olur. Fazla kilolu annelerin hem kendileri, hem de bebekleri risk atındadır. Fazla kilolu anneler hamilelikte şeker, zehirlenme ve albümin hastalığı denilen durumlarla daha sık karşılaşmaktadır.

Buna göre hamilelik boyunca 10-15 kilo arasındaki ağırlık normal kabul edilir. İlk 20 hafta en fazla 2,5 kilo alınmalıdır. Daha sonra her hafta yarım kilo alınması uygun ve dengeli olur. Hamilelik boyunca bir bebeğin gelişmesi için ek olarak toplam 55.000 kalori gereklidir.

Hamilelikte bol protein alınmalıdır
En zengin protein kaynağı süttür. Günde 1 su bardağı 200cc olursa 5 bardak süt ( 1lt süt) bu ihtiyacı karşılamaya yetecektir. Anne süt sevmiyor ve ya içemiyor ise bunu yoğurt, sütlaç muhallebi şeklinde alabilir.

Haftada 5 gün yumurta yenmelidir
Bu anneye bol vitamin, demir ve protein verecektir. Et, balık, tavuk bebeğin kas ve organlarının gelişimine yardımcı olacaktır. Hamilelik esnasında kişiye göre protein ihtiyacı hesaplanmalıdır. Bu da ancak bir uzman gözetiminde yapılabilir.

Sebze ve meyveler vitamin kaynağıdır
Bebeğin organlarının bir arada olmasını ve normal çalışmasını hızlandırır. Ayrıca meyve ve sebze tüketimi annenin hazımsızlık problemi çekmesini önleyecektir.

Hamilelikte günde 1gr demire ihtiyaç vardır
Bunun 300miligramı bebeğin kan hücrelerinin yapımında, 500 miligramı annenin fazladan yapılan kan hücrelerinin yapımında kullanılır. Geriye kalan 200ms da günlük gereksinimidir.

Günlük beslenme ile alınan demir annenin demir gereksinimini karşılayamaz. Bu sebepten dolayı anne doktorun verdiği Fe (demir) hapını mutlaka kullanmalıdır. Fe hapını da portakal suyu ile içmeli, bu hap süt ile birlikte alınmamalıdır. Çünkü süt demir emilimini engellemektedir.

Günde en az 2lt temiz ve yumuşak su içilmelidir
Hamilelikte yeterli su tüketimi genellikle ihmal edilir. Su tüm organların düzenli çalışmasını sağlar. Özelikle böbrekler bağırsaklar daha düzenli çalışır. Vücutta biriken toksin daha hızlı temizlenir. Hamillikte bol su içen kişi kendini çok daha iyi ve zinde hisseder. Çay kahve gibi içecekler bu 2 lt. suyun dışında hesaplanmalıdır.
 
teşekkürlerrr cok yararlı bilgiler olmusssa.s yalnız günde bir litre süt ve 2 litre su içmeyi basarabilen var mı cidden...ben en cok 1,5 litre su içebiliyorum, sütü de bir bardak içebiliyorum...peynir ve yogurt da her gün mutlaka yiyiyorum...hepsi birleşince gereken miktarlar tamamlanmış oluyodur herhalde di mi??? ben su ana kadar 3-4 kilo aldım ama her ay bir kilo şeklinde oldu..mide bulantısı ve kusma sorunum olmadıgı için sürekli dengeli ve güzel beslendim...ilk 20 hafta 2,5 kilo alınmalıdır demişler ben hızlı gittim galibaa:uhm: ama hamilelige basladıgım kilo azdı kemik torbası gbiydim su anki halim gayet iyi, herkes de öyle söylüyor, o yüzden kilo almısım gibi düşünmüyorum pek aslında...yani bundan sonraki kilolalarımı hesaplayacagım ve dogum sonrası su an ki halime dönmeye calısacagıma.s
 
Çok güzel bilgiler vermişsiniz gerçekten severek okudum yazınızı.
Ben daha 5 haftalık hamileyim 52 kilo ile başladım hamileliğimi ilk haftaları biraz abarttım galiba şimdi 53 kiloyum ama dikkat etmeye başladım.Boyuma göre zayıf olduğumu söylerler o yüzden bende diğer arkadaş gibi çok takmıyorum ama boşu boşuna fazla kiloda almak istemiyorum daha önümde o kadar çok zaman var ki :)
 
Back