Gebelikte enfeksiyonlar

Mune

Nirvana
Yönetici
Super Moderator
12 Temmuz 2006
55.205
210.956
52
Hepatit B (B tipi sarılık): Kan ve kan ürünleri ve cinsel temas yolu ile bulaşan hepatit B virüsünün yol açtığı karaciğer enfeksiyonudur. Gebe kadın bu virüsü taşıyorsa virüs bebeğe geçebilir. Hepatiti B enfeksiyonu geçiren gebelerin erken doğum yapma riski fazladır. Bebeğe doğar doğmaz serum ve aşı yapılmalıdır.
Kızamıkçık: Döküntülü bir çocukluk çağı hastalığıdır. Gebeliğin ilk aylarında geçirildiğinde bebekte doğumsal anomalilere yol açar. Gebelik sırasında kızamıkçık enfeksiyonu önceden geçirilip geçirilmediği test edilmelidir.
Sitomegalo virüs enfeksiyonu: Erişkinlerde hafif seyreden bu enfeksiyon gebelikte alındığı taktirde bebekde sağırlık, körlük, sinir sistemi bozukluğu, karaciğer bozukluğu ve zatüreye yol açar.
Toxoplazmozis:Toxoplazma gondi adı verilen çiğ et ve kedi dışkısından bulaşan bir parazitin yol açtığı bir enfeksiyondur. Gebedeki enfeksiyon bebeğe geçerek düşüklere, büyüme geriliği, erken doğum ve bazı doğumsal anomalilere neden olabilir. Gebelik sırasında yapılan testlerle tanısı konur ve gerekli tedavi önerilir.
Kızamık: Döküntü ile seyreden diğer bir çocukluk çağı hastalığıdır. Gebelik sırasında geçirildiğinde erken doğuma neden olabilir.
Su çiçeği: Çocukluk cağı enfeksiyonu olan su çiçeği gebeliğin erken döneminde geçirilirse bebekte anomalilere yol açabilir. En tehllikeli durum ise su çiçeği enfeksiyonunu doğumdan bir hafta önce geçirmektir. Yeni doğan bebekte çok ciddi enfeksiyona yol açar. ımmünglobulin içeren serum tedavisi koruyucu olabilir.
Beşinci hastalık: Okul çağındaki çocuklarda görülen bu hastalık gebelikde geçirildiğinde bebeklerin üç'de biri etkilenebilir. Beşinci hastalık bebekte kansızlığa ve buna bağlı kalp yetmezliği gelişmesine neden olabilir.
Frengi: Cinsel temas yolu ile bulaşan bu enfeksiyonun tanısı erken konduğunda tedavisi kolaydır. Gebe kadınların ilk kontrollerinde frengi için kan testi yapılmalıdır. Frengi bebeğe kolayca geçerek bebekte bir çok organda harabiyete, erken ve ölü doğuma neden olur.
Gonore (Bel soğukluğu): Cinssel temas yolu ile geçen bu hastalık sık görülür. Enfeksiyonun tanısı konduğunda tanısı kolaydır. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar kadında tüplerde tıkanıklığa ve kısırlığa neden olur. Gebelik döneminde geçirildiğinde genellikle bebek etkilenmez. Doğum sırasında enfeksiyon varsa bebekte guoz enfeksiyonuna neden olur. Bunu önlemek için bebeklere doğumda ilaç uygulanır.
Klamidya: Cinsel temas yolu ile geçen ve yeni doğanda göz enfeksiyonuna ve zatüreye yol açan bir enfeksiyondur.
Herpes simplex enfeksiyonu: Uçuklara yol açan bu enfeksiyonun tedavisi zordur. Gebelik sırasındaki enfeksiyonlar daha şiddetli seyreder ve uzun sürer. Doğum sırasında bebeğe bulaşırsa bebekde hayati enfeksiyonlara yol acar. Herpes enfeksiyonu olan gebelere sezaryen ile doğum önerilir.
Genital siğiller: Papilloma virüsün neden olduğu genital siğiller ağrılıdır, ve çabuk büyür. Gebe kadınlar bu enfeksiyona özellikle duyarlıdır. Eğer siğiller doğum kanalında ise ve kanıyorsa küçük bir müdahele ile tedavi edilmesi gerekir.
Vajinal akıntı ve enfeksiyonlar: Gebelik sırasında hormonlara bağlı vajinal akıntı artar. Normal akıntı beyaz beyaz ve kokusuzdur. Kötü kokulu, sarı veya yeşilimsi, tahrişin eşlik ettiği akıntılar vajinal enfeksiyona bağlıdır. Gebelikte hormonal değişikliklere bağlı vajinal enfeksiyonlar sık görülür. Gebelik sırasında görülen vajinal enfeksiyonların en sık nedeni mantarlar ve trikomonas adı verilen parazittir. Mantar enfeksiyonları peynirimsi beyaz akıntıya, kaşıntıya ve tahrişe neden olur, ve sık tekrarlar. Doktorunuz tarafından önerilen vajinal krem ve ovüller ile tedavi edilir. Trikomonas adı verilen parazit gebelerin yüzde yirmisinde bulunur ve bulgu vermeyebilir. Bu enfeksiyonda yeşil köpüklü akıntı ve kaşıntı görülür. Gebeliğin ilk üç ayında görülen enfeksiyonların tedavisi zordur.

Gebelik sırasında sık görülen enfeksiyonlardan korunmak için genital bölgenin temiz ve kuru tutulmasına, pamuklu ve rahat iç camaşırı kullanılmasına ve vajinal duşdan kaçınılmasına dikkat edilmelidir.

ıdrar yolu enfeksiyonu:
Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, kasıklarda hassasiyete neden olan üriner sistem enfeksiyonları gebelerde sık görülür ve tekrarlar. Böbreklerinde tutulduğu daha ağır enfeksiyonlarda ateş, titreme, bel ağrısı ve böbrek yetmezliği görülebilir. Bu enfeksiyonlar erken doğuma ve bebeklerde gelişim geriliğine neden olur. Ağır enfeksiyonlarda gebenin hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekir. Enfeksiyonların önlenmesinde ve tedavisinde bol su içmek, idrarı tutmaktan kaçınmak ve cinsel ilişki sonrasında idrar yapmek faydalıdır.
Burada yer alan hertürlü bilgi ALINTIDIR
 
Son düzenleme:
X