“Yapılan testler ve kontrole gittiğim doktor gebe olmadığımı söylüyor fakat ben gebe olduğumu hissediyorum”
Modern tıp bilimi ne kadar ilerlerse ilerlesin bir kadının sezgilerini yakalayamayabilir. Hiçbir gebelik testi hamile kaldıktan 3 gün sonra bunu hisseden kadın kadar erken ve doğru sonuç vermez.
Günümüzde uygulanan üç tür gebelik testi vardır ve uygulaması çok kolaydır. Gebelik testlerine geçmeden şu konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bir gebelik testi hamile olmadığınızı söylüyorsa gebe olma olasılığınız halen vardır. Fakat gebe kaldığınızı söylüyorsa %100 gebesiniz.
Evde Gebelik Testi: Bu test geçmişe nazaran günümüzde çok daha kesin ve doğru sonuçlar vermektedir. Bu testin ana prensibi idrardaki hCG hormonunun varlığını tespit etmek ve buna bağlı olarak gebe kalıp kalmadığınızı belirlemektir. Evde yapılan gebelik testleri doğru yapıldığı takdirde hastanelerde yapılan testler kadar doğru sonuç verebilir. Eğer testin sonucu negatifse yani gebe olmadığınızı söylüyorsa testi yeniden yapın. Ancak testin sonucu pozitifse testi yeniden yapmanıza gerek yok, sonuç kesin doğrudur.
Evde yapılan gebelik testleri, gebeliğin 14. ve daha sonraki günlerinde kesin sonuç verir. Gebeliğin 14. gününden önceki sürelerde doğru sonuç vermeyebilir.
Evde yapmış olduğunuz testin sonucu negatifse ve gebelik belirtilerini kendinizde görüyor ve gebe olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka hekiminize başvurarak bunun nedenlerini araştırınız.
Labaratuvar – İdrar Testi: Evde uygulanan testteki gibi idrardaki hCG hormonunun oranını bularak, gebelikten sonraki bir hafta içerisinde gebeliği tespit eder. İdrar testleri kan testlerine oranla daha ucuzdur fakat çok fazla bilgi vermediğinden dolayı kan testine nazaran daha az uygulanır.
Kan Testi: Kandaki hCG değerlerini kesin bir doğrulukla ölçerek %100 oranında gebeliği belirler. Doktorlar bazen gebelikten emin olabilmek için hem idrar hem kan testi isteyebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Gebelik testi ne zaman yapılır?
Gebelik testleri döllenmeden 14 gün sonra yapılır. Daha önceki günlerde yapılan testler doğru sonuç vermeyebilir.
Gebelik testleri yanıltır mı?
Hamilelik testleri bazı durumlarda yanlış gösterebilir. Eğer hamilelik testini olması gerekenden önce yaparsanız size negatif sonuç gösterebilir. Fakat gebelik testi sonucu pozitifse yanlış olma olasılığı çok düşüktür.