Kizlar bakin ne bulmustum belki okumamisinizdir bir daha eklemek istedim. Bu durumda her iki olasilikta olabilir cünkü ADET ile GEBELIK belirtileri tipa tip ayni
Premenstruel (Adet Öncesi) Sendrom
Belirtileri Nelerdir ?
Premenstruel sendromun ( kısaca PMS ) birçok belirtisi vardır. Belirtiler adet döneminden yaklaşık 1 hafta önce başlar. Ana belirtileri huzursuzluk, endişe ve ' sinirliliktir. Kendinizi üzgün hissedebilir, kolay ağlayabilirsiniz. Başağrısı, sırt ağnsı ve memede ağrı ve kramplar görülebilir. El ve ayaklarınız şişebiîir, midede doluluk hissi olabilir. Kas ağrıları, yorgunluk hissi olabilir. PMSİi bazı kadınlarda tuzlu veya şekerli gıdalara karşı istek olur.
PMS' ÎÎİÎÎ Sıklığı Nedir ? ı
PMS' niz var ise yalnız değilsiniz. Çocuk doğurma yaşındaki hanımların % 40'mda adetten 1-2 hafta Önce PMS belirtileri olur. Bazı hanımlarda hafif rahatsızlık hissi olurken bazılarında işe, okula gidemeyecek kadar ciddi belirtiler olur.
PMS' nin Sebebi Nedir ? :
Bilinmemektedir. Bazı kadınlarda PMS beyinde depresyon benzeri kimyasal değişikliklere sebep olur; bu da adetten 1-2 hafta önce psikolojik durumlarında değişikliğe sebep olabilir. ;
Menstruel siklus sırasında kadınların hormon düzeylerindemeydana gelen değişiklikler de PMS de rol oynayabilir. PMS, menstruel siklusu sırasında yumurtlaması olan kadınlarda olur. Doğum kontrol hapları kullanan kadınlarda yumurtlama olmaz dolayısıyla onlarda, genelde PMS olmaz.
Bazı vitamin ve minerallerin düşük olması da PMS' ye yol açabilir. Bazı çalışmalarda PMS' li kadınlarda düşük magnezyum, manganez, vitamin E düzeyleri bulunmuştur. Çok tuzlu yemek de vücutta su tutulmasına neden olur. Bu da el ve ayaklarda şişmeye neden olur. Çok fazla şeker (kurabiye, şeker, şekerli içecekler) tüketimi de adet öncesinde psikolojik durumda değişiklik ve yorgunluğa neden olabilir.
Kafeinli içeceklerin (kahve - kola) fazla içilmesi sinirliliğe yol açabilir.
Vajinal akinti
Vajinal akıntılar kadınların doktora en sık başvurduğu hastalık şikayetidir.Vajina normal olarak nemli bir yapıya sahiptir.Vajina duvarlarındaki ve vajinanın içinde bulunan rahim ağzındaki bezelerden salgılanan sıvılar bu nemliliği-ıslaklığı sağlar . Vajina vücudun dışarıya açılımı olan boşluklarından bir tanesidir. Vajinanın ıslaklığı kadının sağlığı açısından gereklidir . Mühim olan var olan akıntının normal mi, yoksa bir hastalık habercisi mi olduğunu ayırt etmektir. Çünkü varolan akıntı kişinin hareketi, ayakta durması gibi nedenlerden dolayı yerçekiminin etkisiyle vajinadan dışarı akacak ve iç çamaşırında veya pedinde bir ıslaklık oluşturacaktır.Ve bu salgılanma herhangi bir hastalık veya sıkıntı yoksa sağlıklı bir kadında süreklidir.Normal vajinal akıntı berraktır ve sıvı yumurta akını andırır, koku yapmaz. Bu ıslaklığın kıvamı yumurtlama dönemi sırasında (adetin başlangıcından itibaren 14. gün civarı) biraz değişir ve sıvılaşabilir. Bunun amacı doğanın döllenmeye hazır yumurtanın döllenmesini kolaylaştırmak için salgının kıvamını değiştirmesidir ,Servikste(rahim ağzındaki) ve buradan salgılanan sıvılardaki tüm değişiklikler buradan spermin kolayca geçerek yumurtaya ulaşmasını sağlamak içindir.. Adet dönemine yaklaştıkça bazı hanımlarımızda vajinada bir koku olabilir ve akıntı rengi koyulaşabilir. Bu adet kanamasını oluşturan hormonların bu dönemde getirdiği etkidendir.