Grup: Üyeler
Mesajlar: 1,294
Kayıt: 25-January 08
Üye No: 27,549
ARKADAŞLAR bugüne kadar bilmeden yediğimiz ve kullandığımız bir çok üründeki katkı maddelerini içlerinden sağlığımıza zararlı olanları,şüpheli olanları, ve sağlığımıza zararı olmayan gönül rahatlığıyla yiyebileceğimiz ürünleri hep beraber araştırmaya varmısınız??? ben biraz araştırdım öğrendiklerimi paylaşırım inş.ama okadar çok katkı maddesi varki hangisini araştıracağımı şaşırdım sizinde bu konuda yardımınız olursa sevinirim bu konuda bilgisi olan,araştırma yapan herkez doğru bildiğini ve bulduğunu buraya not alsın ama katkı maddeleri çok olduğu için tek tek araştırıp yazalım kafamız karışmasın inş sonunda evimizde şüpheli veya haram olan veya sağlığımıza zararlı olan hiçbirşey kalmayacak ALLAH (c.c.)muvaffak etsin ben başlıyorum;GIDA ıLAÇ VE KOZMETıK ÜRÜNLERıDE KULLANILAN Lesitin Helâl mi?
Lesitin, bir homojenleştiricidir. Soya fasulyesi gibi bitkilerde, yumurta sarısında ve hayvani kökende bulunur. Homojenleştiriciler sıvı yağı, katkı yağ ve suyu bir fazda birleştiren yardımcı maddelerdir.
Lesitin, homojenleştiricilerin arasında en yaygın kullanılanıdır. Eğer lesitin soya yağından, yumurta sarısından veya ıslâmi usule göre kesilmiş,eti helâl bir hayvanın iç yağından türetilmişse helâl kabul edilir. Aksi halde haram olur.
Gıda, ilaç ve kozmetik ürünlerinin ambalaj etiketinde "soya lesitin" yazıyorsa kullanılabilir. Sadece "lesitin" yazıyorsa iyice soruşturmadan kullanılmamalıdır.
TEK TEK ARAŞTIRALIM ıNŞ.
Gelatin (Jelatin) 'i yiyebilir miyiz?
Gelatin, sığır, domuz, balık gibi omurgalıların Kollageninden elde edilen bir protein ürünüdür. Başlıca hammadde olarak bugün domuz derileri ile sığır kemik ve derileri kullanılmaktadır. Daha çok domuz kökenliler kullanılmaktadır.
Gelatin, ürünlerde jelleştirme, koyulaştırma maddesi olarak kullanılır. Pekçok pastacılık ürünlerinde, yoğurtta, dondurmacılıkta, meyve sularında kullanıldığı gibi ilaç yapımında, kapsül, film tablet yapımında, kozmetik ürünlerinde, fotoğrafçılıkta ve karbonlu kağıt yapımında da kullanılmaktadır.
Ürünün etiketi üzerinde kökeni hakkında hiçbir açıklama olmaksızın gelatin kelimesini görürseniz, genellikle domuz yada sığır kemik ve derilerinden yapıldığı kabul edilmeli ve böylece ondan sakınmalıdır.
Eğer, ıslâmi usulle kesilmiş sığırın kemik ve derilerinden üretilmişse o zaman gelatin Helâl olur. Böylece etikette de Helâl gelatin olduğu belirtilmelidir.
Türkiye'deki müslümanların en büyük zorluğu bu gelatinli ürünlerdir. Üretici ve ithalatçı emin kimseler olmadığı taktirde, haram gelatin her an ürünlerde karşımıza çıkabilmektedir. Müslüman tüketiciler, üreticileri, ithalatçıları ve denetim yapan kamu kurumlarını ciddi bir şekilde ikâz etmek zorundadırlar...