Naçizane şu seçim, oy sayımı, oy çalınması vs hususu da açıklayayım, konu kapanır falan.
(3 gündür yoğun takip ediyorum, çatır çutur konu kapanıyor. Nolur nolmaz)
Efendim şöyle;
1)Her sandıkta bir sandık başkanı, bir memur üye ve bunlardan ayrı en az 3 üye bulunur, bulunur ki asgari 5 üyesi bulunan sandık kurulu oluşabilsin.
2)Bunlardan ayrı seçim bölgesinde müşahit üyeler, mahallenin muhtarı, partilerin görevlileri, bina görevlisi, bina sorumlusu, polisler ve haberciler bulunur. (Özellikle de oylar sayılırken)
3)Sandık seçim sonuçlarına ilişkin tutanağın bir tanesi kapıya asılır, iki tanesi adliyeye götürülür. Ayrıca sonuçlar yukarıda saydığım (polisler, haberci, partili gözlemciler, bina sorumlusu) kişiler tarafından da not edilir, partili müşahit üyelere de birer sureti verilir.
4)Partililer bu sonuçları parti başkanlıklarına elden götürür ya da bildirir.
5)Sandık kurulu başkanı da elindeki sonucu il/ilçe seçim kuruluna iletir ve sonuçlar onların gözetiminde ve evvelinde il/ilçe seçim kurulunca kontrol edildikten sonra girilir.
6)En önemli kısım şu, Bilal'e anlatır gibi anlatıyorum:
Bu sonuçlar ilgili herkeste vardır, kontrolü mümkündür, devlet sırrı değildir.
Her sandığın bir numarası vardır her sandıktaki seçmen sayısı, oy kullanan sayısı, geçerli oy sayısı ve partilerin oyları tüm siyasi partilerde vardır.
Bu sandık sonuçları toplanınca alınan sonuç, seçim kurulunca açıklanan sonuçtan farklı ise itiraz etmek gayet mümkün, bu itirazdan lehe sonuç almak ise çocuk oyuncağıdır.
Anlaşılmıştır umarım...