canım ya bebeğini biberona nasıl alıştırdın lutfen bana da soyle
çok sağol zarag..biraz önce bir iki kaşık şeftali püresi verdim.önceki 2 güne göre daha ılımlıdı.fazlasını istemeyince zorlamadım.sütümden verdim 50 cc içti şükür..dediğin gibi zaman gerekiyo ve sabır gerekiyo galiba.öğlen ne versemki,yoğurtmu vereyim sence..
Geçiş aşamasında azar azar verirken kalanında senin yaptığın gibi varsa anne sütü yoksa mama ile öğününü tamamlıyormuşuz zaten.
Artık yavaş yavaş öğün kavramını, düzenini oturtmaya çalış derim, hem sana kolaylık olur, hem de bebeğin için bir düzen oluşur... Doktorunun tavsiyesine göre 5 ya da 6 öğün oluyor sanırım... Doktordan doktora çok değişiyor herşey... Bizde aslında 5 öğün var ama bazen gece de besliyorum
Yoğurdu dün yediyse bugün açken biraz daha fazlasını vermeyi deneyebilirsin, biraz yiyip sıkılırsa içine azcık pekmez katabilirsin. Doktorumuz üzüm pekmezi önerdi, dut'un alerjen olma ihtimali üzerine, Koska'nın organik üzüm pekmezi var, küçük bi kavanoz onu denedim ben... İlk başlarda yoğurdunu onunla bitirdi, yani 2/3'ünü normal yiyip, kalanında mızmızlanınca katıyordum, şimdi alıştı yoğurdun tadına katmıyorum...
Yoğurda geçişi tamamlayınca sebze çorbası yapabilirsin... Meyveyi sevmediğine göre sebze çorbasını sevme ihtimali yüksek olabilir... Ne bileyim içimden öyle geçti, inşallah sever :)))
Merhaba,
Benim oğlum 6 mart doğumlu ve yaklaşık 15 gündür ek gıdaya geçmiş bulunuyoruz.
İlk iki gün kaşıkla yemeyi becerememişti,diliyle itiyordu verdiklerimi.Ama aslında yemek istediği halde,beceremediği için yapıyordu bunu.İkimiz için de sıkıcı bir süreçti.
3. gün baktı ki bu iş olmayacak,bardağa saldırdı resmen.
Meğerse bardaktan içmek istiyormuş.Korka korka içirdim su bardağından meyve suyunu.Ama çok başarılı bir şekilde içti.Kaşıkla yedirmek için kaç dakika uğraştığım şey,1 dakkada bitti,gitti.
O günden sonra mamalarını hep bardakla verdim.Yani muhallebiyi ve kaşık mamalarını içilecek kıvamda hazırlayıp bardakla içirdim.Son bir haftadır kaşıkla yemek konusunda da başarılı.Artık yavaş yavaş kaşıkla da yediriyorum ama oğluşun ilk tercihi hala bardak.
Yani arkadaşlar,biberon ve kaşıktan haz etmeyen bebekler için bardak ta bir alternatif olabilir.Yanlış yönlendirmek istemem ama en azından deneyebilirsiniz.Belki sizinkiler de ummadığınız kadar başarılı ve heveslidir bardaktan içme konusunda.:)
canım ben alıştırma bardağıyla su vermeyi denedim içmedi.ama yemek konusunda kaşığa alışmasını istiyorum,sen kaşığa nasıl alıştırdın,diliyle itmiyo artık demi?
canım dut ve üzüm pekmezim var,gözümle gördüm yapılışını temiz ama markası yok.vermeyi düşünüyorum ama yoğurtla verince vitaminleri ölüyomuş ikisininde ben öyle duymuştum.ayrıca içinden geçenler dilerim gerçekleşir ve çorba sever..
Düşüncelerimi paylaşayım, malum tecrübelerim sadece 6 aylık oğlumla olan denemelerimden ve doktorumuzun tavsiyelerinden ibaret...
Öncelikle annemin önayak olmasıyla bir ara oğlum meyvayı reddedince emzikle yedirmeye çalıştım, ilk birkaç deneme gayet başarılıydı (bana göre tabi...) sonra öğürür gibi yaptı bir kaç kez, ama tükürmedi, kusmadı... Neyse bir sonraki doktor kontrolümüzde beslenme uzmanına dedim ben böyle yaptım (öğürdüğünü söylemedim ama), dedi ki "biz bu aylarda verdiğin herşeyi yemesini beklemiyoruz, yavaş yavaş katı gıdalara geçmesini sağlamaya çalışıyoruz, emzikle oyun yaparak veya zorlayarak verme... Çünkü şuandaki yeme alışkanlıkları ileriki dönemdeki yeme düzeninizin temelini oluşturacaktır. Bir süre sonra emzikle veya başka birşeyle onu kandırarak verdiğinde öğürecektir, daha sonra kusacaktır ve ileride bunu alışkanlık haline getirip sevdiği yiyecekte bile bunu yapabilir" dedi... Ve ben bir daha oyun yapmadım...
Hipp'in bahsettiğim meyvasını yemeye ilk başladığı gün ise şöyle oldu, belki sizde de işe yarar, yine istemedi zorlamadım bir kaç dakika ara ile dudağının ucuna değdirdim açar mı diye, ama hiç zorlamadım, sonra kaşığı kendi tuttu, bu arada da diğer elini kaşığa soktu, döküldü tabi, kaşık onun elindeyken kavanozdan doldurdum tekrar, bu sefer kendi ağzına götürdü ve yedi!!! Yüzünü ekşitmedi, öğürmedi... Ben de tekrar o kaşığı tutarken onun elini veya kaşığı tuttum; bi kavanoza bi ağzına götürdüm ve yedi...
Aaa birde yemek yediği yeri değiştirdim, salonda yiyordu, bahçede yemeye başladık, açık hava, ağaçlar, yapraklar iyi geldi... Balkonu veya pencere önünü falan deneyebilirsin...
Meyvanın tatlılığını veya mayhoşluğunu sevmemiş olabilir diyecem ama eriği yalamış kendi, belki pütürlü gıdaya hazır değil henüz, cam rendede rendeleyip, olmadı tülbent ve süzgeçten geçir önce (ilk öyle başladık biz çünkü), zamanla pütürlülüğünü arttırırsın... Tepkisi bence yedirme şekline olabilir, kendi yalarken tepki vermediği için öyle düşündüm...
Katı gıdaları açken ve azar azar denemek önemliymiş... Muhallebi dene, yoğurt dene, çorba dene...
Bu arada ufak bir not: Şeker ilk yıl kullanılmıyor...
Selamlar,
Biz ek gıdalara geçeli 1.5 ay falan oldu... Doktorumuzun bizi ek gıdalar konusundaki yönlendirmesini yazayım ben...
Temel kural ısrarcı değil, kararlı ve sakin olmak... Bebeğin yeni verdiğin gıdayı reddediyorsa, sakın inatlaşma o gıdayı 1 hafta sonra tekrar dene... Emzikle oyun yaparak veya zorlayarak verme... Çünkü şuandaki yeme alışkanlıkları ileriki dönemdeki yeme düzeninizin temelini oluşturacaktır. Öncelikle bebeğin açken denemelisin ek gıdayı...
Biz önce milupa sütlü pirinçli muhallebi ile başladık... İlk gün öğlen öğününde sadece 1 kaşık muhallebi ve 30cc su ile hazırlandı. İstesede fazlasını vermeyeceksin (alerji riskine karşı), karnını mama veya anne sütüyle doyuracak dedi, ikinci gün 60, üçüncü gün 90, dördüncü gün 120 ve 5.gün 150cc'ye ulaştık... Kaşıkla yedi benim oğlum, sen dene kaşıkla olmadı sulandır, zamanla koyulaştırırsın, bebeğin hazır olduğunda anlarsın zaten... Daha sonra meyvaya geçtik, ikindi öğünü olarak 1/4 şeftali, 1/2 şeftali, 3/4 şeftali ve tam şeftali... bu süreçte muhallebi öğlen verildi ki hazım sıkıntısı olup olmadığını gözlemlemek için... Meyvadan sonra yoğurta geçildi... 25 cc, 50cc, 75cc, ve 100cc olarak 4 günde, yoğurdu pastörize sütten kendimiz mayaladık, ilk maya olarak hazır süt kullandık, daha sonra mayalanan yoğurttan aldık devam ettik... Sonra çorba'ya başladık vs vs vs...
İlk başlarda meyvayı seven oğlum, 1 ay geçince meyvayı reddetti, neler denedik, neler kayısı, şeftali,armut, elma, muz, üzüm, karpuz, kavun, mürdüm eriği... Yemedi... Şuan hipp'in tahılla karışık şeftali muz'u var onu yiyor... Deneyerek bulacaksın... Ben bir yandan denerken bir yandan da meyvadaki c vitaminini alsın diye, çorbasına son 10dk'da attığım yeşillikler ve domatesle birlikte bir de elma rendeleyip atıyordum... Domates'e geçiş ayrı bir süreç, çorbaya normal sebzelerle başladıktan daha sonra domates ekleniyor...
Biraz uzun yazdım... Kaptırıp yazmaya da devam ediyordum da, tam olarak öğrenmek istediklerini sorarsan daha faydalı olabiliriz diye düşünüyorum ondan "molaaaa" dedim :)))
Bahsettiğim yazıyı buldum, bu kadar çabuk bulabileceğimi hiç sanmazdım, aşı kartımızın içinde çıkıverdi... Aklımda kaldığı kadarıyla bunlardan biraz biraz bahsetmiştim, ama derli toplu dursun bi yerde diye yazıyorum:
Doktorumuzun bize verdiği, milupanın hazırladığı bilgilendirme yazısı...
Ek gıdalara başlarken dikkat edilecek konular:
Ek gıdalara başlarken inatçı değil, kararlı olunuz. Bu aşamada sorun yaşamamak için dikkate dilmesi gereken noktalar aşağıda maddeler halinde özetlenmiştir.
1. Ek gıdalar öncelikle bebek aç iken denenmelidir. O güne kadar sadece anne sütü veya formül süt ile beslenmiş olan bebeğin, başlanan yeni gıdanın lezzetini benimseyip alabilmesi için aç olması gerekir. Tok iken yeni bir besin maddesini denemek doğru değildir.
2. Her yeni ek gıda tek başına denenmelidir. Aynı anda birden fazla ek gıda denemeyiniz. Yeni başladığınız ek gıda bebekte kusma, ishal veya döküntüye neden olabilir. Birden fazla ek gıdaya başladığınız durumda buna hangisinin neden olduğunu belirleyemezsiniz.
3. Bebeğe ilk kez verilecek olan ek gıda başlangıçta az miktarda denenmeli, miktarı daha sonraki günlerde arttırılmalıdır.
4. İlk denemenizde sevmediği bir gıdayı zorla vermeyiniz. Aynı besin maddesini yeniden denemek için bir hafta - on gün gibi kısa bir süre geçmesini bekleyiniz.
5. Anne sütü almaya devam eden bebeklerde ek gıda tek başına bir öğün olmalıdır.
6. Ek gıdaları bebeğinize kaşık veya bardakla veriniz, biberon kullanmayınız. Özellikle anne sütü almaya devam ettiği dönemde biberon kullanırsanız, anne memesini terk etmesine neden olabilirsiniz.
7. Ek gıdaları hazırlarken, temizliğe çok önem verin, cam rende, temiz su kullanın. Ellerinizi mutlaka sabunla yıkayın. İshal ve buna bağlı gelişen diğer olumsuzluklar ek gıdalara başlandıktan sonra çok görülür. Besinlerin hijyenik şartlarda hazırlanması alınabilecek en önemli tedbirdir. Benzer şekilde, bebeğinizi beslemeden önce, altını değiştirdikten sonra ve siz tuvaletten çıktıktan sonra ellerinizi sabunla yıkamayı ihmal etmeyiniz.
8. Bebeğinize verebileceğiniz her türlü gıda doğal ve taze hazırlanmış olmalıdır. Konserve, dondurulmuş ve paketlenmiş yiyecekler, bebeklere özel olmayan hazır meyve suları, kolalı içecekleri hazır çorbalar, içine boya, tatlandırıcı veya aroma katılmış besinler bebeğiniz için uygun değildir.
9. Hazırladığınız yiyecekleri oda ısısında iki saatten fazla bekletmeyin, buzdolabında muhafaza edin. Taze sıkılmış meyve suları veya meyve püreleri sadece hazırlandığı öğün içinde bebeğe verilebilir. Buzdolabında dahi bekletilirse içinde asitli maddeler oluşur. Bu nedenle hemen tüketilmelidir.
Hayatın ilk bir yılı içinde bebek, dört-altıncı aydan sonra bir taraftan ek gıdalara alıştırılırken diğer taraftan da anne sütü almaya devam eder. Anne sütü, bebeğin ek gıdalarla gündüz beslenmesine engel olmamalıdır. Anneler genellikle ek gıdalara bebeğin gösterdiği olumsuz tepkiler karşısında hemen, bebeğe alıştığı ve almakta zorluk çekmediği için anne sütünü vermektedir. Bu uygulama uzun vadede sakıncaldıır.
Sinirlenmeden kararlı davranın. Bebeğin dikkatini ve ilgisini başka yöne çekerek beslenmesini sürdürün. Genellikle hiçbir bebek, ağzını açıp sizin onu beslemenizi beklemez..
Alıntıdır.
Her madde katiyetle uygulanmalıdır diye birşey yok, nerden başlamalı sorusuna belki bir yanıt olabilir diye düşündüm sadece...
Benim oğlum kaşığı reddetmedi, ama hazır olmasaydı ve ek gıdaya geçiyorsam ilk başta biberonla deneyebilirdim diye düşünüyorum. Bu arada aklıma geldi Pregant'cım bebeğim biberonu da kabul etmiyor dedin ya, belki farklı marka denemelisin, ben Avent kullanıyorum, mamasında ve suyunda... Dr. Brown's, Nuk vs birçok markayı kullanan bebekler var, uçları farklı hepsinin... Bebeğin birini kabul edecektir diye düşünüyorum. Ama istisnalar da var.. Benim kuzenlerim , şimdi kocaman oldular ama neyse ikiside hiç biberon kullanmamış, kabul etmemişler, anne sütünden direk kaşığa geçmişler... Deneyerek, yaşayarak öğrenicez başka yolu yok sanırım...
pregant bende daha önceki tavsiyerinizle dr brovns ve nuby aldım ama uçlarını beğenmedi.damaklı emziğe alışkın çünkü.ben şimdi dr brovnsa damaklı emzik taktım.böyle içiyo.belki emziğiyle alakalıdır.zaragında dediği gibi biberon emziğini değiştirmeyi dene.bende işe yaradı.inşallah sendede işe yarar..
canım içine az su koyup eline veriyordum döke saça biraz dişlerini kaşıyarak öğrendi
hipp in hangi meyvesiydi o canım?
şekeri sadece denemek için verdim canım. hani acaba meyveleri tatsız mı buluyor diye.
Karnı tokken vermeyin demek istiyor yani yeni gıdayı alacağı zaman tok olursa sevebileceği birşeyi reddetme ihtimali olabilir diye... 3 saat arayla besleniyorsa, mesela annesütünü aldıktan 2.5-3 saat sonra ek gıdayı dene canım... Huysuzlaşmasına fırsat vermemek gerekiyor tabi, o sinirle ek gıda savaşı çıkabilirburada da kafama takılan şeyler var
çocuğa açken verin diyorlar ama benim oğlum açlığa dayanamıyor. daha doğrusu acıkınca huysuzlaşıyor bağırmaya başlıyor. açken sinirli oluyor ben nasıl vericem.
Elbetteki aç bırakmayacaksın, hatta azar azar tadına bakacak (hergün artan miktarda) ve kalan kısımda karnını annesütü veya mamayla doyuracak, ama aynı öğünde verdiğin devamındaki annesütü veya mama miktarı gün geçtikçe azalacak... Ek gıda öğünü, sonunda sadece ek gıda olacak yani... Ama bence burdaki önemli nokta sabırla, sakinlikle denemeye devam etmek...Anneler genellikle ek gıdalara bebeğin gösterdiği olumsuz tepkiler karşısında hemen, bebeğe alıştığı ve almakta zorluk çekmediği için anne sütünü vermektedir. Bu uygulama uzun vadede sakıncalıdır diyor. bunu sakıncası ne ki? bebeğim bişey yemediğinde aç mı bırakıcam?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?