Fetih 1453

çok güzeldi tavsiye ederim
ülkemizin o kadar köklü geçmişi varki senaristler senaryo bulamıyoruz demesinler
tarihimizle ne kadar övünsek az:KK49:

kızlar inş pazar günü gidicez eşimle bilet bulmak çok zor oldu
annem babam ablam hep izlemişler mutlaka gidin diyorlar inş pazar günü gidiyorum.
beğeneceğime şimdiden eminim.

çok daha önce yapılması gereken bir filmdi....

film sektöründede gelişmeye başladığımızı görmek güzel, ben beğendim şimdiye kadar yapılmış görselliği en gelişmiş filmlerden biriydi Türkiye adına

konuya deginmeme zaten gerek yok

çok güzel bir filmdi insanın geçmişlerine sahip çıkması geçmişini tanıması açısındanda güzeldi.sadece final bölümünde ben biraz daha kalıcılık beklerdım istanbula fatihin girişi vb. biraz daha anlatılabılırmıs sankı.

dün izledik filmi. salonlar tıka basa dolu. eşim güç bela yer bulabilmiş. ilk aklıma gelen şu oldu , türk halkının sinama kültürünün pek olmadğı söylenir sinama duayenleri tarafından. demekki halkın önüne adam gibi , kendi tarihini , muhteşem bi şeklide koymak için çabalayan filmler yapılnıca türk halkıda sinemaları doldurabiliyormuş. yıllarca tarihimzi karalayan, ondan utanan, dalga malzemesi yapılan filmler izledik. yapancılardan çok biz karaladık tarihmizi. ona karşı bi hınç içindeydik. tarihimizle savaşan filmler o kadar çok ön plana çıkarıldı ve alkışlandıki ona gitmeyen onu seyretmeyen halk sinama sevmez sinemadan anlmaaz ilan edildi. dün filmi izlirken çok duygulandım. ben bu filmi tarihimze karşı bi özür olarak görüyorum. gerçekten çok beğendim. eksikleri vardı mutlaka , eleştirilecek yanları da ama hasrettik kendi öz tarihimizi duygulanark izlemeye., holywod'un sahte kahramanları devleştirilirken benim kahraman ecdadımın küçültülmesi çok üzüyordu beni. belki diyeceksiniz altı üstü bir film. ama öyle değil işte. gişe rekorları kırmalı bu film bence . kırmalıki tarihimde gizli nice kahramnlık öyküleri geri dönüşü fazlasıyla alınacak umuduylu sinema salonlarnıa taşınsın.
çocuklarımız, ismiyle müsemma olmayan dizilerin saçmalıklarıyla değil kahramanlıklarıyla büyüsün. oğlumla seyrettik bi filmi. bu toprak için neler yaşandığını anlması için hep elimden geleni yapmaya çalışmışımdır. seyredince umarım bunu daha iyi anlar.

yorumunuzu çok beğendim kesinlikle size katılıyorum.tebrikler

sadece ,sterdimki gümbür gümbür mehter marşı çalsın herkes FATİH İN İSTANBULU FERTHETTİĞİ YAŞTASIN desin ...

Kesinlikle.. Bir mehter marşı yoktu.Akşemsettin'e çok az yer verilmiş ki Fatih'in hayatında çok önemli yeri vardır. Ve en önemlisi Fatih küçük yaşta tahta çıktığında tepkiler gelince babasına yazdığı mektup... "Eğer siz padişahsanız kâfirlerin hücumunu önlemek için gelip tahta oturmalısınız. Yok, ben padişahsam, emrediyorum yine gelip tahta oturmalısınız. Padişaha itaat şarttır." sözü nasıll unutulur nasıl yer verilmez hala anlamış değilim.:KK20: Ama bu eksikler dışında beğendim.

malesef sonunu beğenmedim ve filmde aklıma yatmayan yerler vardı ama bunları saymazsak filmin kalitesi çok yüksekti :)

o dönemde mehter marşı yok diye biliyorum[/QU

Mehter Selçuklu Devletinden Osmanlıya geçmiştir. Hatta selçuklu hükümdarı Osman Gazi’ye 1299’da beylik alameti olarak sancak ile beraber davul vs. de göndermiştir. Fatih döneminde de mehter marşı vardı. Bu bence çok büyük bir eksiklik. Şahsen Manisalı olarak memleketime her gittiğimde mutlaka bir iki kez mehter takımını izleme fırsatım oluyor. O zaman bile tüylerim diken diken olurken böyle bir filmde yer verilmemesi beni çok üzdü.:KK20:

Ya bugun kizlarla filme gidelim dedik.
En erken gosteri saati 8.30.
Filmde once 15 dakika reklam ve film suresi 2,5 saatten hesaplarsak,
Filme gitmek imkansiz gibi gorunuyorr. Ben en iyisi baska birini buluyim :KK53:

Ya bugun kizlarla filme gidelim dedik.
En erken gosteri saati 8.30.
Filmde once 15 dakika reklam ve film suresi 2,5 saatten hesaplarsak,
Filme gitmek imkansiz gibi gorunuyorr. Ben en iyisi baska birini buluyim :KK53:

evet çok uzun sürüyo filmde bir de çişim geldi :nazar: :KK17: filmin yarısına gelene kadar çatladım :KK52:

Mehter Selçuklu Devletinden Osmanlıya geçmiştir. Hatta selçuklu hükümdarı Osman Gazi’ye 1299’da beylik alameti olarak sancak ile beraber davul vs. de göndermiştir. Fatih döneminde de mehter marşı vardı. Bu bence çok büyük bir eksiklik. Şahsen Manisalı olarak memleketime her gittiğimde mutlaka bir iki kez mehter takımını izleme fırsatım oluyor. O zaman bile tüylerim diken diken olurken böyle bir filmde yer verilmemesi beni çok üzdü.:KK20:

Fatih Sultan Mehmet zamanına kadar olan süre zarfında Osmanlı da "nevbet" çalınırdı (Selçuklu Sultanı Osman Beye sancak, tuğ ve davullar gönderdi). Bu nevbet; hem askeri coşturmak hem de vefat eden Sultan Keykubat anısına çalınırdı. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'un fethinden sonra "ölmüş bir sultanın ardından nevbet çalınamaz" deyip nevbeti kaldırmıştır ve daha sonra Mehter Marşı kurulmuştur. Yani filmde bence Mehter Marşı olmaması çok yerinde olmuş, şayet Mehter Marşı olsaydı o dönemde olmayan birşeyi filme yansıtmış olacaklardı ki bence bu pek hoş olmazdı tarihi bilgi açısından. Haa filmin arkasında mehter olsaydı kötü mü olurdu tabi ki hayır belki film daha zevkli hale bile gelebilirdi ama o zamandan gerçekçilikten uzak olurdu.

Son düzenleme:
bende çok gitmek istiyorum bu filme ama fırsat bulamadım ya
bide işyerinden birisi gitti oda çok etkilenmemiş beklediğim kadar güzel değildi dedi

mehter marşının olmadığımı savunanlara ::: MEHTER - Fatih Mehter Takm - Mehter.com.tr Sitesine Hogeldiniz... - Fatih Mehteri Web sitesi- Mehter gsterileri ve organizasyonlar iin bizi araynz... - Tarihemiz burayı okumalarını rica ederim hatta;
STANBUL'UN FETHİNDE MEHTER
Fatih Sultan Mehmet, Fethin devam ettiği bir sabah şafakla beraber topçularının yanına gitti. Toplar atılırken, Okmeydanı'na dolmuş binlerce ulema, hep bir ağızdan tekbir getirmeye başladılar. Yüzlerce davul ve zurnadan oluşan devasa bir mehteran düşünün. Osmanlı ordusuyla beraber, savaş meydanında bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul surlarının önüne geldiğinde, 300 kişilik mehter takımında, 100 zurna, 70 davul durmadan çalıyor; kalp ve ruhları coşku ve heyecana getiriyor. Okmeyda'nındaki ikinci mehter de Haliç surlarına hücum eden kıtaların harp şevkini artırıyordu. Gök gürültüsünü andıran korkunç ve insanın içini ürperten sesler çıkarıyorlar, topların seslerini bile susturuyorlardı. Yine Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'a giren muhteşem zafer alayının ortasında, gözlerini yıkılmış surlara dikti, sonra atını ileri sürdü. Maiyet bölükleri, yeniçeri arkasındaki mehteran, davul ve zurnalarını çalarak devirler açıp kapayan, asırlar önce müjdelenmiş olan bu mutlu güne mutluluk katıyor ve cenk havası çalıyordu. Zaferlerden sonra ezan okunur ve mehter çalınırdı.

X