Felç (İnme)

MuneMune hesabı doğrulanmış üye.

Nirvana
Yönetici
Super Moderator
12 Temmuz 2006
56.231
216.165
1.223
52
Beyni besleyen damarların tıkanması sonucu ortaya çıkan tabloya inme denir. Meydana gelen hasar kalıcı olabilir, ki bu durumda kişi artık kalıcı olarak felç olup kolunu kullanamayabilir, yürüyemeyebilir veya konuşması bozulabilir. Geçici bir hasar oluşursa zaman içinde iyileşir, hasta eski haline döner.

ınme geçirdikten sonra ne kadar erken müdahale edilirse kalıcı hasar oluşma olasılığı o kadar azalır.

ınme nasıl anlaşılır?
Bu semptomlardan herhangi biri olursa vakit geçirmeden doktora başvurunuz:

Yüzde, kolda, bacakta güç kaybı, uyuşmalar, karıncalanma hissi,
Konuşmanın bozulması, konuşmakta becerisizlik, söyleneni anlayamama,
Aniden başlayan ve başka bir nedenle açıklanamayan şiddetli başağrısı,
Görme kaybı,
Yürüyememe, denge kaybı,
Ani başlayan bulantı, kusma,
Ani bilinç kaybı.


Bazı kişilerde bu semptomlar çok kısa süre görülür, örneğin birkaç dakika, sonra geçer. Bu atağa "Geçici ıskemik Atak" denilir. ıhmal edilmemelidir. Geçici iskemik atak geçiren kimselerin inme geçirme riski çok yüksektir.

Kimler inme geçirmeye daha yatkındır?
Atherosklerozlular
Kontrolsüz diyabet hastaları
Yüksek tansiyonlular
Yüksek kolesterolü olanlar
Sigara içenler
Geçici iskemik atak geçirenler
Kalp hastalığı bulunanlar
"Carotis" arterinde hastalık olanlar



ınmeden nasıl korunulur?
Doktorunuzla bu konuda görüşmeli ve tavsiyelerine uymalısınız. Bunun dışında alabileceğiniz diğer önlemler şöyledir:

Kan basıncınızı kontrol altında tutunuz.
Aşırı yağlı ve kolesterollü gıdalardan kaçınınız.
Diyabet hastasıysanız kan şekerinizi iyi takip ediniz.
Alkolü azaltınız.
Sigara içmeyiniz.

Burada yer alan hertürlü bilgi ALINTIDIR
 
Son düzenleme:
Felçli hastalar beyin dalgalarıyla hareket özgürlüğü kazanabilecek. Nasıl mı?

Japon bilimadamları, felç geçiren hastalar için sanal dünyada da olsa hareket özgürlüğüne sahip olabilecekleri yeni bir teknoloji icat etti. Bu teknoloji sayesinde, hasta, beyin dalgalarını kullanarak fiziksel olarak yapamadığı hareketleri sanal dünyada yapabilecek.

Japon bilimadamları, gelecek yıldan itibaren felç geçiren kişilere sanal ortamda ikinci bir hayat sunmaya hazırlanıyor. Tek ihtiyaç duyulansa beyin gücü ve konsantrasyon.

Uzmanların geliştirdiği yeni teknoloji sayesinde, felçli bir hasta bir çok şeyi tamamen beyin dalgalarıyla yapabiliyor.

Sistem, hastanın vücuduna takılan elektrodlarla beyin faaliyetlerine bağlı olarak oluşan elektrik akımlarını yorumlayan bir bilgisayara bağlı olarak çalışıyor.

Japon bilimadamı Junichi Ushiba, “bu teknoloji sayesinde felçlilerin hareket etmek istediklerini anlayabiliriz. Ayrıca felçli kişiler internette alışveriş yapabilir, iş kurabilir hatta insanlarla sohbet edebilirler” dedi.

Bilimadamları gelecekte bu teknolojiyi geliştirerek sadece düşünce gücüyle hareket edebilecek sibernetik organlar icat etmeyi hedefliyor.

Yeni teknolojinin, gelecek yıl felçi hastaların kullanımına sunulması bekleniyor.
Kaynak:internethaber
 
Çoğu zaman kimimizin telavuz ederken dahi çekindiği bir hastalık; Felç... yani diğer bir adı ile de 'inme'. İnsanoğlunu çaresiz bırakan, sosyal yaşantısından koparan, uzun yıllar yatağa ve başkalarına mahkum eden bir hastalık.

O yüzden akıllara dahi getirilmek istenmeyen bu hastalık sağlıksız beslenme, genetik faktörler, yüksek tansiyon, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı ile kalp rahatsızlıkları yüzünden her yıl giderek artıyor...

Koruyucu tedavi yöntemleri ile alınmayan önlemler sonrası beyin damarlarında oluşan tıkanmalar ile birlikte meydana gelen inmeler sonucunda çok uzun süren tedavi süreçleri hem hastayı, hem de ailesini yıpratıyor.

Dünyada sakat bırakan hastalıklar kategorisinde felç birinci sırayı alırken, ölümlü hastalıklar da ise ikinci sırada yer alarak her iki ihtimalde de ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteriyor...

10 YIL İÇİNDE HER AİLEDEN 1 KİŞİ FELÇ GEÇİRECEK!

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı verilere göre Türkiye'de her yıl tahmini 130 bin kişi felç geçirirken, sağlık örgütünün verilerini değerlendiren Dr. Köksal Holoğlu ise felç ile ilgili çok çarpıcı bir iddiayı gündeme taşıdı.

Türkiye için hiç kimsenin bilmediği ilginç rakamların olduğunu öne süren Holoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı veriler ile ülke yaşlı nüfusu göz önünde bulundurulduğun da önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'de her aileden bir kişinin felç geçireceğini iddia etti.

NÖROLOGLARDAN TAM DESTEK!

Holoğlu'nun insanın tüylerini ürperten bu iddiasına Türkiye'nin Nöroloji alanın önde gelen isimlerinden de destek geldi.

Doç. Dr. Serdar Dağ, Holoğlu'nun öne sürdüğü iddiada yer alan tahminin iyimser olduğunu ifade ederken, Doç. Dr. Yakup Krespi ise ülke nüfusunun giderek yaşlandığını ve bunun mümkün olabileceğini söyledi.

Holoğlu'nun iddiasına en çarpıcı destek ise Türkiye Nöroloji Derneği II.Başkanı Şerefnur Öztürk'ten geldi. Öztürk, felç üzerine yayınlanan istatistiklerin her yıl giderek arttığını belirterek, yayınlanan başka bir istatistiğe göre ise her gün 6 kişiden 1'inin felç geçirdiğini bunun da her 3 dakikada bir olarak gerçekleştiğini söyledi.

HOLOĞLU İYİMSER KONUŞMUŞ, BENCE DAHA FAZLA!


Dr. Holoğlu'nun iddiasını iyimser olarak niteleyen Doç. Dr. Serdar Dağ, bir takım veriler göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'de felç geçirme riskinin çok yüksek olduğunu belirterek 'o yüzden 10 yıl içinde her aileden 1 kişi felç geçirecek iddiası az bile' dedi.

Tıkalı damarın kalpte olması halinde kalp krizi, beyinde olması halinde ise felç geçirilmesine sebep olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Dağ, artık kalpteki tıkalı damarların By-pass ameliyatı ile bir şekilde açıldığını ve krize karşı önlemlerin önceden alındığını ancak beyindeki damarların durumu ile alakalı vatandaşın kontrollerini yaptırıp öncü tedbirler almadığını belirterek, '' Beyni besleyen damarlara baktırıp bunları gerekirse temizlettirmek lazım. Çünkü en çok şahdamarlarında pıhtılar oluşuyor. Bu damarların genellikle yüzde 80'ni tıkalı oluyor ama bunu stent takıp temizlettirmek mümkün. Aynı kalpte olduğu gibi böyle bir uygulama yaygınlaşsa belki de felç geçirme oranı azalacak.'' şeklinde ifade etti.

BEYNE KALP KADAR ÖNEM VERMİYORUZ

Herkesin chek-up yaptırmaya gittiğinde 'Aman kalbimde, karaciğerimde bir şey var mı?' diye sorduğunu, ama kimsenin 'Beynimde bir şey var mı?' diye sormadığını dile getiren Doç. Dr. Dağ, sanatçı Ebru Gündeş'in dahi anevrizması olduğunu kanaması olduğu zaman öğrendiğini, o yüzden de Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de Check-Up'larda beyin damarlarına bakılmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirterek, '' Felç sonrası hasta 3-4 yıl yatalak olarak kaldığı düşünüldüğünde buna bakmak, bakıcı tutmak, maddi-manevi yükü, devlete ilaç yükü gibi çok külfetli bir süreç yaşanıyor. Bundan dolayı bu süreçler yaşanmadan erken teşhis ve tanı ile koruyucu tedaviler uygulanıp hastanın felç geçirme noktasına gelmesi engellenmelidir'' dedi.

HER 3 DAKİKADA BİR KİŞİ FELÇ GEÇİRİYOR!

Bu alanda yayınlanan istatistiklerin giderek arttığını ve Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Dünya İnme Organizasyonu'nun en son yayınladığı verilere göre şu anda bile dünyada yaşayan her 6 kişiden birinin felç geçirdiğini bunun da her 3 dakika da bir olarak gerçekleştiğini aktaran Türkiye Nöroloji Birliği II. Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, Kardiyovasküler hastalıkların şu anda dünyada sakat bırakan hastalıklar arasında birinci, ölüme sebep olan hastalıklar arasında ise ikinci sırada yer aldığını ifade etti.

FELÇİN NEDENLERİ


''İnmeye neden olan faktörlerden çoğu değiştirilebilir faktörlerdir ve hipertansiyon, sigara, kalp hastalığı, şeker hastalığı, alkol, yetersiz sebze meyve tüketimi, yetersiz fiziksel aktivite, şişmanlık, uyku bozuklukları olarak sıralanabilir'' diyen Öztürk, bu faktörlerin giderilebilmesinin inme sıklığını yüzde 50'ye varan oranlarda azalttığını söyledi.

Yukarıda belirtilen faktörlere sahip olmanın felç geçirme olasılığını yükselttiğini ve kişiyi bir nevi aday konumuna soktuğunu söyleyerek, ''Felç ani görme kayıpları, baş dönmesi, dengesizlik, hafızada bozukluk olarak da karşımıza çıkabilmektedir. İnme öncesi geçici iskemik atak denilen ve bu belirtilerin kısa süreli ortaya çıkıp düzelmesini takip eden ataklar da olabilmektedir. Bu nedenle geçici belirtilerin de ciddiyetle takip edilmesi gerekmektedir.'' diyen Prof. Dr. Öztürk öncü belirtileri ise şöyle sıraladı; ''24 saatten daha kısa süren kuvvet kaybı, konuşma bozukluğu, vücudun belli bir bölümünde uyuşma, görme kaybı, dengesizlik, bilinç kaybı''

İLK 3 SAAT ÇOK ÖNEMLİ

Kişinin bu tarz belirtileri hisseder hissetmez her hangi bir sorun aramadan, evde kendi kendiliğinden geçmesini beklemeden olabildiğince en yakın sağlık kuruluşuna gitmesini ve damar açıcı işleme tabi edilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, aksi takdirde 3 saat içinde hastaneye ulaştırılıp tedavi uygulanmaması halinde ise hastane da büyük ölçüde sakatlık ve hatta ölüme sebep olabileceğini söyledi.

TÜRKİYE FELÇ SAKATLIKLARINA HAZIRLANSIN!

''10 yıl içinde her aileden bir kişinin felç geçirecek'' iddiasına net bir cevap vermek için oturup hesaplama yapmanın gerektiğini söyleyen, ancak şu anda her sene 250 bine yakın felçli hasta ortaya çıktığını varsayıp, bunu göz önünde bulundurduğumuzda bu rakamın mümkün olabileceğini belirten Doç. Dr. Yakup Krespi, inmenin her yaşta ortaya çıkabilen ve kadınlarda daha fazla görülen bir hastalık olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü;

''İnmelerin yüzde 15'i beyin kanamaları, yüzde 80-85'i ise damar tıkanıklarından meydana geliyor. Yaşlanmakta olan bir ülkeyiz bu ülkede o yüzden önümüzdeki yıllarda en büyük sorunu sıklık açısından felç olacaktır. Dolayısıyla bu ülkenin bu soruna, tedavisine ve yarattığı sakatlıkların da bakımına hazırlanması lazım... Çünkü bu hastalık yalnız ölümcül bir hastalık olmakla kalmayıp çok ciddi sakat bırakıyor... Sakatlıkta uzun yıllar süren bir hastalık bu da tüm aile ve hasta açısından ciddi sıkıntılar yaratan süreç...''

Kaynak: Haber7
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…