Evlenecek çiftlere yardım etmek zorundalık mı?

ben ailelerin çok ekstra bir durumu yoksa düğünde bişeyler yapmak zorunda olduğunu düşünüyorum taamam evlendikten sonra herkes kendi ailesini geçindirecek bizde bunun zorunluluğunu taşıyoruz ama manevi konularda ataerkilsek kimse kusura bakmasın maddi konularda da öyle olacağız
kaldı ki benim mantığımla -gücüm yettiği- sürece ben bu çocukları yaptıysam yuvasını kurana kadar her desteği sağlamak benim görevim düğününü yapmak zorundayım
not : kendi düğünümüzü kendimiz yaptık... eşim ailem yapamaz dediğinde o zaman ne seninkiler ne de benimkiler yapmayacak dedim evimde kv nin ik yorgan 4 yastıktan başka hiçbişeyi yok hal böyle olunca annemlere de ben yaptırmadım ona rağmen halı vs aldılar

onu da kendi geldiğinde yatsın diye yaptırmıştır kuzum

harikasın yaaa :))) ama ona iki yorgan 4 yastık asla yetmezzzz anlatılmaz yaşanır
iki lafından biri ben anneyimmm aslan gibi üç tane erkek evlat yetiştirdimmm

noluyomuş erkek olunca kız saksıda mı yetişiyo onu da annesi binbir emekle yetiştiriyo hoş

noluyomuş erkek olunca kız saksıda mı yetişiyo onu da annesi binbir emekle yetiştiriyo hoş

walla eşim de kardeşleri de kendi çabasıyla biyerlere gelmiş asla elini taşın altına koymaz keyfinden zevkinden zerre vazgeçmez ne kadar haksız olursa olsun ben anneyim der anne olmak eşittir haklı olmak değil ki bencee ama işte garip ne bileyim
konuyu değiştirdik sanki :)) ben bununla ilgili konu mu açsam nee :)))

Normal şartlarda aileler zaten ellerinden gelenleri yaparlar.
Ama ben babamın bir sürü dairesi var birini veremedi tarzındaki düşünceye de karşıyım.
Baba bir daire verse eminim bir çoğu değerini bilmez o yüzden herkesin kendi emeğiyle ev sahibi olmasını daha doğru buluyorum ben.
Ama onun dışında takıydı, düğün masrafıydı eşyaydı gibi konularda zaten aileler ellerinden gelen yardımı yapıyordur. (İstisnalar dışında)
Bende evlensem ailelerden yardım beklemezdim. Herşeyi emek harcayarak iyi kötü kendimiz yapalım isterdim.
Kişilere göre değişir bunlar tabi.

Ben durumu çok iyi olup oğluna ev kurmayıp, düğün yapmayan kimse olacağına inanmak istemiyorum açıkçası, kaldı ki Türkiye' nin ekonomik durumu belli, ama maddi durumu orta derece olup, kira da olan bir aileden gramıyla beraber 10 tane bilezik istemek? Ev kurması ve düğünü de erkek tarafı yapacak haliyle, bu şartları zorlamak değil midir sizce? İsteyen kişi de, bizim zaten evimiz olmayacak aileden, ev alırken ki birikimimiz olur! Peki, o aile de kira da, onun da evi yok ne olacak? Ve hem düzüp, hem bilezikleri nasıl yapacak? Boş bakışlar karşılığı, ben sizin gibi bir yorgana bir yastığa tamah edecek insanların da günümüz de zor bulunacağını düşünüyorum ve genelde sitemler hiç birşey istediğim gibi olmadı tarzında, herkese hak veriyorum aslında, kim gelinliğinin, evindeki eşyaların beğendiği, içine sindiği tarzda olmasını istemez ki? Herkes ister! Ama herkesin gücü elvermeyeblir bunun yerine tek taraflı beklemek yerine '' bir elin nesi var, iki elin sesi var'' sözüyle hareket edilse, belirli bir yaşa ulaşıp evlenme kararını vermiş insanlar da oturup herşeyi aileden beklemese, inanın bence herşey daha kolay olur. Bende bir bayanım ve bazen hemcinslerimi gerçekten anlamakta güçlük çekiyorum nedeni de bu söylediğim fazla beklenti, genelde duyduğum ise kız alıyorlar kolay mı cümlesi, kimse kimseyi almıyor arkadaş, eğer ben bu adamı seviyorum, istiyorum diyorsan, ha eğer anlaşma karşılığı bir evlilik yapıyorsan orasını bilemem tabii.

Düşünün sadece çeyiziyle evlenen bir bayanı ve çeyizinde bir çok şey eksik ve konuşulunca benim ailemin durumu yoktu diyebilirken, anne ve babası düğünde küçük altın takarken, erkek tarafıyla 8 bilezik pazarlığı yapıyorlar. Yatak odası, salon takımı, perde, halı, beyaz eşya hatta damatlığı bile damat kendisi alıyor kendine, erkek tarafının da durumu yok bu arada ve ev geçindirip çocuk okutuyorlar, kısacası evi erkek tarafı borçla düzüyor. Eve alınan eşyalar da yine gelinin beğenisinden geçiyor yani seçme hakkı ona bırakılırken buna rağmen benim de hiç birşeyim istediğim gibi olmadı deyip sitem etmek? Bana hoş gelmiyor.

Kendimden örnek verecek olursam babam 59 sevgilimin babası 57 yaşında, sevgilimin babası inşaat kalfası ve haftada bir gün izin kullanabiliyor. Bu yaşında beden gücü harcıyor ne yazık ki, şimdi böyle durumu olan bir adamdan şu, şu benim istediğim diyebilir miyim? Desem eminim ki elinden geleni yapmaya çalışır, çünkü 5 sene önce evlenmiş olan diğer oğlu ve gelini ne istiyorsa borçla yapmış nihayetinde, ama ben bu şartlar altında çalıştığını bile bile isteyemem, sanırım ben fazla duygusalım, bu sebeple de kendi çeyizimi de babamın yanında çalıştığım halde verdiği harçlıklarla, bana takılacak bilezikleri de erkek arkadaşım kendi maaşıyla yaptı, ailelerimize ne kadar az yük bindirirsek kardır diye, kendi emeğimizle yaparsak daha çok kıymet biliriz, aza tamah ederiz düşüncesiyle yapıyoruz. Herkesin kendi düşünceleri olduğu gibi benim de şahsi düşüncelerim bunlar.

Son düzenleme:

kesınlıkle haklısın,daha dün akşam düğündeydik 2 tarafta çok yakındı ama aileler takı konusunda ( erkek tarafı takıları ben alıcam masraf yaptım demiş) sıkıntı yaşıyınca kızın annesi kız tarafı sakın takı falan takmayın bana verın ben elden verıcem falan demiş,,takı törenı başladı yazık hiç kimse bir şey takmadı erkek tarafı bile gelınle damadın hali çok üzücüydü,,,
ailelerin özellikle erkek tarafları çocuklarının düğünlerini yatırım amacı olarak görmeleri çok kötü....

ben senı cok ıyı anladım..
bı anne baba çocuğuna destek olmalı,arkasında olmalı..
bı zorundalık degıl içten gelen bıseydır..eger gercekten gerçek bı anne babaysan..

bende suankı durumum geregı olaya farklı bı acıdan bakıyorum..
benım suan 1 yasında bı kızım var..
annanesı dünyaları alıyor kızıma,dogdugundan berı annanesı gıydırıyor..
bı babane olarak ınsanın hıc mı torununa destegı olmaz..
kı o maddı yönden daha ıyı durumda..
lüks bı evı var..maaşı var..ayrıyeten kocasından aldığı parası var..

annemınse,orta hallı bı evı var..emeklı maaşı var,ayrıca hala çalışıyor..
parasal anlamda gelırlerı aynı aslında fakat kaynanamın odu kopuyor parası gıtcek dıye..
annemse her hafta 3 torununu bastan asaga gıydırır..
bızım eksıklerımızı alır..kendı parasını hıc kendı yemez..

ne bılım yaa anne var,anne var..hersey para degıl tabıkıde ama yanı hıcmı ıcınden gelmez torununa bı hedıye almak..
sorsan torun sevgısınden ölüyor kendılerı..papucumun babanesi..

Ve bazı insanlar gerçekten çok bencil, sırf kız veriyoruz, kız alıyoruz mantığı içine giriyorlar. Ve erkek tarafı değil mi düşüncesi, orta gelirli, yalnızca bir evi olan aileleri düşünün, ve az 4 çocuk, farzı misal benim teyzem bir kızını yüksekokul da zar zor okuttu, diğer kızları lise, oğlu ortaokul çağında, inanın sadece bir odaların da elektirikli ısıtıcıyla ısınıyorlar koca kış, şimdi benim kuzenler evlense, benim teyzem ancak 1 yorgan verebilir zaten bu haliyle, eniştem emekli olduğunda çıta biraz daha yükseltilebilir..

Hatta dün akşam çocukluk arkadaşım olan eniştemin yeğeninin nişanından bahsedeyim sizlere, dağıtılan hediyeler çifter çifter, ve hala aslında daha çok şey istiyordum diye hayıflanabiliyor. Bohça getirmiş erkek tarafı gelin kıza binbir çeşit eşyayla, bornozundan saten nevresim takımına kadar, makyaj malzemeleri ille de lancome olacakmış, olmuşta. :)

Yanlış buluyorum işte, elimde değil benimde :)

Ve şunu unutmamak gerekir, eskilerden örnek veriyoruz ya hep, bazı kişiler dile getirmiş çoğunu eskiden aynı evde yaşamak vardı, çocuk okutmak lükstü, bir çok kişi okuyamıyordu, ailesine destek olmak için erken yaşta hayata atılıyordu. Haliyle o zaman erkeğin birikimi olmuyordu, aile yapıyordu herşeyi ama nasıl? Gelin zaten kendi evlerine geliyordu genelde, bir yatak odası alınıyordu veya beraberinde değiştirilmesi gerekenler değiştiriliyordu.

Ben şimdi düşünüyorum br çocuğum olsa tüm şartları iyi bir hayat sürmesi, eğitim alması için zorlayabilirim gibi geliyor, iyi bir okulda okuması, farklı alanlarda kendini geliştirmesi, hal böyle olunca evlenmeyi de kendisi düşünsün diyebiliyorum, çünkü herşeyim onun eğitim hayatı için olmuş olur zaten, ben tabiki destek olurum elimden geldiğince, ama isterim ki sorumluluk sahibi olup, evlenme kararını vermiş evladım ön planda olsun

Son düzenleme:
bir tanıdığım var.tek çocuğu var.evladını evlendirdi.kirada olan evini tadilat yaptırıp oğlunu oturttu.ama gelin mutlu olmadı neymiş annesine uzakmış.küçük bir ilde yaşıyoruz uzaklık bir dolmuş mesafesi o da anca 10-15 dk.neyse annesinin oturduğu binada daire boşalınca apar topar taşındı.tanıdık çok üzüldü ama yapacak bir şey yoktu.gelin doğum yaptı.olmadık bir şeyi bahane edip kaynanayı uzaklaştırdılar.şimdi çocuğu oğlu getiriyor bir kaç saatliğine bırakıyor.neler neler alıyor çocuğa ama kadının aldığı hiç bir şey ortada gözükmüyor.artık çocuğa aldıklarını kendi evinde tutuyor.neler neler var evinde.kaydırak bile almış çocuğa.odanın birini toruna ayırmış,her şeyi var.

şimdi gelin hanım boşalttığı eve geri dönmek istiyormuş.aklında ne cinlik varsa.bu defa da kaynana kabul etmiyor tabii ki

bu soru bana kk ya üye olmadan önce sorulsaydı "elbette aileler elinden geleni yapmalı" derdim.. ama şimdi herkes ayaklarının üzerinde durarak evlensin diyorum.. tabi bu kararı almamda ki en büyük etken; söz konusu kendisi, alınacaklar, hediyeler olduğunda son derece gelenekselleşen ama mesele eşin ailesini yemeğe almak olduğunda son derece modernleşen gelin adayları..

nasıl olsa ne yaparsan yap yaranamazsın.. maddi durumun olsa bir dert, olmasa bir dert.. düşünüyorum da gelin adayımız buraya konu açacak "ben gelinliğimi Vera Wang istiyordum k.validem sıradan bir butikten aldı " hehehe düşünemedim yaw

Son düzenleme:
Aileye göre değişiyor bence anne babanın insanlığıyla ilgili bu durum biz evlenirken eşimin ailesi elinden gelen yardımı yaptı eşimi okutmuşlar ve kazancına karışmamışlar birikimi vardı sıkıntı yaşamadık allah razı olsun onlardan benim ailem okutmadı lise bitirdim sadece çalıştım tüm kazancımı verdim durumları çok iyi hiiiç bir desteklerini görmedim ne evlenirken ne evlendikten sonra bu konuda çok kırgınım onlara kayınvalidemlerde biizim kazancımız onlardan iyi olmasına rağmen hala destekler bize yapmayın dediğimiz halde alır gelirler dediğim gibi etmeliler ama kendi insanlıklarıyla alakalı 5 evi olup yardım etmeyen aile benim ailem bu arada:)

İşte o da biz kız verdik bize düşmez mantığı

Benim düşüncem sabittir her iki tarafında elinden geleni yapması gerekir.Sonuçta bir yuva kuruluyor bunu tek başına yapmak zordur ama imkansız degildir.Önemli olan ailelerin evlatları için ne kadar çabaladıgıdır.

Kimse yanlış anlamasın ama o zaman aileler hiçbirşey yapmak zorunda degilse evlatları için o zaman onlar yaşlanınca evlatlarda onlara bakmak zorunda degillerdir.Yani ikiside aynı mantık ona bakılırsa.

Ailelerin imkanı varsa yardım ederler.
Sonuçta anne-babalarımız da bu şekilde yuva kurdu değil mi.
Ama aileler biz karışmayız derlerse veya imkanları yoksa o zaman evlenecek çift kendi başının çaresine bakar.
Kesinlikle aileler karışmamalı diye bir düşüncem yok ama aileler maddi anlamda dar gelirli ise o zaman evlenecekler
onların üzerine daha çok yük bindirmemek adına kendileri borca girsin.
Ama bu iş gönül işidir,zorla olmaz.
Burada bazı konularda okuyoruz,maddi pazarlıklar herşeyin önüne geçiyor veya evlenecek kız ,karşı taraftan olmayacak isteklerde
bulunuyor.bakıyorsun kendi çalışmıyor,maddi bir katkısı yok bu evliliğe ama evinde herşey dört dörtlük olsun istiyor,kaprisin bini bir para.
Açıkcası kızıyorum böylelerine.

Bunu günümüz şartlarına uyarlamak lazım kızlarımız malesef herşeyin en iyisi olsun kalitesi olsun şık olsun eksik kalmasın diyorlar birşey kendi isteklerine göre yapılmadığında kavga çıkarıyorlar çok doyumsuz olduk tabii ki durumu var olup yapmıyorsa ayıp destek olunmalı ama belli bir bütçe varsa da sanki herşeyi aile yapmak zorındaymış gibi bu istediğimden alınmadı şunda ucuza kaçıldı eksiğim kaldı deyip tamamen yüklenmek doğru değil evleniyorsanız birlikte geçineceksiniz evlenen adamında sorumluluk alması lazım borçla da olsa ailesinim yetemediği yerde alacak yani.

Ortalama olarak dünyada insanlar 20 ila 30 yaş aralığında evleniyorlar.
Hadi bu çıtayı yükseltelim 25 olsun.
25 yaşında bir kız ile erkek evlenirken 22 sine kadar okumuş olsalar, 23 ten itibaren çalışıyor olsalar günümüz şartlarında en iyi ihtimalle bir maaş 1500 ila 3000 arasındaysa en iyi şartlar altında ve buna rağmen o anne-baba bize mi güvendiniz evlendiniz, her şeyinizi kendiniz yapacaksınız diyorsa hiç kimse kusura bakmasın o aile bencildir.
2x2=4
Her ne kadar durumları zorda olursa olsun çocuklarını evlendirirken 1 bilezik dahi takamıyorsa sonrasında da karşılarına geçip her alınana ahkam kesiyorlarsa o aile de bencildir...

İşi zorundalık-zorunluluk gibi algılamak elbette bir bakış açısı olarak kabul edilemez.
Zaten çocukları borç içinde yüzerken yaşamaya çalışırlarken onların hayatlarını daha zora sokar şekilde neyine güvenip de evlendin demek gaddarlık.
Hangi insan çocuğunun aç ve sıkıntıda yaşamasına boyun eğer ki?
Hani anne-baba olmak demek, evde 3 kişilik yemek varsa 'ben tokum' diyen kişi olabilmekti?
İş çocuğunun mürüvvetini görmeye geldi mi olay zorunluluk durumuna geliyorsa kusura bakmasın kimse bunun adı asla özveri olamaz...

Konun anne babanın destek amaçlı yardım etmesiyse evet.Destek vermeli.Ama bu forumda insanların itiraz ettikleri konu neden ailelerden bekliyorsdunuz derken,gelin kızımız ailesi şunu almadı bunu almadı,bana şunu yapmadılar bunu yapmadılar diye serzenişte bulunduklarında,insanlar da kimse mecbur değil diyor.Evet kimse mecbur değil.Anne baba evlatları için herşeyi yaparlar elbet.Ama evlenecek insanın bazı istekleri nişanlısından veya kendinden değil de ailelerden beklemesi,mecburmuş gibi inanması yanlış.Onlar yapabildikleri kadar yardım ederler.Ama herşeyi onlar yapacak diye bir kural yok.Kimse kusura bakmasın da kendine güvenemeyen de evlenmesin.Ya da olabilecek kadarına razı olsun.Herşey evlenince yapılacak dört dörtlük mü olacak.

durumları varsa tabikide yardım edilmeli,ama aile orta halliyse,masraflar evlenecek olan kişiyle beraber yapılmalı
evlendikten sonrada yardım ediyorlar bazıları,sonrada anadan babadan bekliyorlar herşeyi bu çok yanlış
herkes yuvasını kurduktan sonra ailesine bakabilmeli
benim eşim düğünümüzü kendi yaptı ailesi hiç karışmadı
çünkü eşim,ailemiz bizim paramıza hiç dokunmadı dedi
paranızı biriktirin düğününüzde kullanırsınız demiş,buda benim çok hoşuma gitti
bende kendi payıma düşenleri yaptım.yani ailem yaptı ,çalışmadığım için...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…