• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlenecek çiftlere yardım etmek zorundalık mı?

Ay Allah razı olsun :) İşte bunu diyorum bende. Evlenince insan ister istemez bi burukluk hissetmez mi bu insanlara karşı?

aslında çoğu aynı şeyi söylüyor sadece zorunluluk kısmına takıldılar.....

kimse bişeyleri yapmak için zorunda değil zaten ama yapılması gerekiyor .....çünkü anne baba evladından ,evlatta anne babadan bişeyler bekliyor bu ister manevi olsun isterse madddi olsun ama olupta vermiyorsa bu bana ters geliyor...

bide şöyle düşünsünler 2 genç kendi çabalarıyla evleniyor ailesininde maddi durumları iyi ama yardım etmiyor...bu Allahın işi ya dagha sonradan ailesinin durumu iyi olmayıpta evlatlarının durumu iyi olduğunda hayırsız evlat bize para göndermiyo denir....

Dert mi değil mi tam bilmiyorum, ama başıma geleceğini düşündüğüm ve burda hep aksi oldugu için için sizlere danışmak istedim. Amacım kimsenin düşüncesini lekelemek ve yanlış demek değil, lütfen yanlış anlamayın. Ben sadece farklı düşünceleri anlamaya çalışıyorum.

Burda açılan bir çok konuda, bir çok bayan evlenirken eşlerinin ailesinin yardım etmek istemediğini söylediğinde, eşim ve ailesi bize yardım etmedi kendimiz yaptık, etmek zorundalar mııııı zorundalar mııııı, onlara güvenip de mi evlendinizzzz deniliyor.

Ben bu mantıgın tamamen dışında yetiştim büyüdüm.

Bizim burda, kız olsun erkek olsun, her iki tarafın ailesi de, karınca kararınca, edebildikleri kadar yardım eder evlenecek çiftlere. Ev kurmak zordur denir, sadece onlarda değil aile bireyleri de sorar eksiğiniz ihtiyacınız var mı diye. Her iki tarafın destiğyle ev kurulur.

Kiminin evi olur diğer taraf eşya alır kimin ailesi eve yardım eder, kiminin hiç bişeyi yoktur ailesinin ama evinde 3 yorgan varsa 1 ini evli çifte verir. Yani anlayacağınız para değil mal mülk değil, destek yardım anlamında. Herkes ne yapabilirse, ne verebilirse onu yapar evli çifte yardım eder.

Ama bu bir Türkiye gerçiğymiş herhalde ben burda gördüm. Herkes bu konu geçtiğinde zorunda değiller onlara mı güvendiniz diyor. Ya elbette eşşek kadar adam olmuşuz. Babam yapar diye evlenilmez de, hiç mi ana baba desteği olmaz.

Bir bayan yazıyor, annemler acayip zenginler hiç destek vermediler, diğer bayan, kayınpederimin bir dolu evi var malı var iğne bile almadı. Ya ben anlayamıyorum bunlar nası normal geliyor?

Ben demiyorum adam en baştan ev alsın dizsin araba alsın versin elbette olmaz, bazı şeyler gençlere kalmalı ki o evin barkın değeri olsun. Ama iğne de alınmaz mı be kardeşim? Biz millet olarak yeni ev alana bile hediyeyle giden insanız. Evlenenlere altın takan, çocuklara altın takan hastaya kolanyayla giden insanız. Herkes adetlerimiz diye tutturken, efendim çocuğu olur gelenektir kayınbaba adı koyulsun, bayramda adettir önce erkeğe gdilsin vs vs gibi adetlere bu kadar düşkünken, neden evlenen çiftlere yardım konusunda zorundalar mıııı zorundalar mııııı diyoruz?

İş zorundalık değil elbett. Zor olur ama sıfırdanda kurulur ev bark. Ama evlada destek, ki sadece maddi değil manevi destek de, evladın arkasında duruldugunu göstermez mi? Buna da cevap bu yaşa kadar büyütmüş oluyor. Ama bu zaten yapılması gereken birşey değil mi? Ben çocuk doğursam onu okutsam bu marifet mi? Ben zaten doğurduğum çocuğa bilinçli bi ana babaysam bunu yapmak zorunda değil miyim?

Ha birde işin ana baba boyutu var. Senin evinde ekmeğin var, cebinde paran var. Ama kızın aç. Oğlun aç. Yada eksik, yarım. Sıkıntıda. Durumu siz düşünün, bi ana baba olarak evinizde tok yatar mısınız? rahat olur musunuz? benim tırnağıma taş gelse annemin canı yanar. Ben bu sıkıntılarla olsam nası uyur ki bir anne baba?

Ha imkan olmamak ayrı. Dedim ya ben ev dizsin demiyorum asla, bir şeyin sadece erkeğe yada sadece bayana atılması da aynı derece yanlış. Çok yanlış. Ama elinde ne varsa birazını kendi öz çocuğuna vermek neden zorundalık gerektiriyor?

Ben kendimi onların yerine de koyuyorum. Mesela benim 2 tane evim var, param var emekliyim kendimi rahat dönderiyorum maddi anlamda. Ama benim kızım / oğlum sıkıntıda. bin lira maaşı 400 tl kirası var. Ya ben neden yardım etmeyeyim ki çocuğuma imkanım varken?

Mesela benim ailemde şu vardır, mesela benim evleneceğim adam ayda 50 bin maaş ta alsa, yada benim bırakın evi şatomda olsa, karşı taraftan oğullarına maddi manevi bir desteğin gelip gelmediğine çok dikkat ederler. Tekrar ve tekrar diyorum, size ev alalım 10 bine mobilya alalım değil. Dedim ya, sende 3 yorgan vardır, 1 ini verirsin. Yada kıt kanaatsındır, manevi anlamda kızın erkeğin yanında olursun. Elbette destek sadece maddiyatla olmaz.

Dedim ya ben böyle büyümedim, bana bu mantık acayip geliyor. Siz farklı düşünüyorsanız anlamak istedim. Ciddi bir ilişkiye sahibim, çok şükür benimde erkek arkadaşımın da ailesinin maddi durumu iyi biz ailelerimizin vereceği maddi yardımları, tv buzdolabı vs gibi kabul etmeyip toplu para alıp en başta peşin alıp ev almak istiyoruz, içini kendi imkanımızla döşemek istiyoruz.

Bunu düşünmek yanlış mı? Hiç mi bir şey beklememek lazım?

mecbur değiller. Ama her anne baba elinden geldiğini yapmalıdır. Yapmıyorsa gırtlağına yapışamayız. Niye yapmıyorsun diyemeyiz. Kendi değer yargıları öyledir. Ne yapalım. Kalp kırıklığıylA süren bi ilişki olur öylesi. Ama diğer yandan yapmak zorunda da değiller.

Dert mi değil mi tam bilmiyorum, ama başıma geleceğini düşündüğüm ve burda hep aksi oldugu için için sizlere danışmak istedim. Amacım kimsenin düşüncesini lekelemek ve yanlış demek değil, lütfen yanlış anlamayın. Ben sadece farklı düşünceleri anlamaya çalışıyorum.

Burda açılan bir çok konuda, bir çok bayan evlenirken eşlerinin ailesinin yardım etmek istemediğini söylediğinde, eşim ve ailesi bize yardım etmedi kendimiz yaptık, etmek zorundalar mııııı zorundalar mııııı, onlara güvenip de mi evlendinizzzz deniliyor.

Bizim burda, kız olsun erkek olsun, her iki tarafın ailesi de, karınca kararınca, edebildikleri kadar yardım eder evlenecek çiftlere. Ev kurmak zordur denir, sadece onlarda değil aile bireyleri de sorar eksiğiniz ihtiyacınız var mı diye. Her iki tarafın destiğyle ev kurulur.

Kiminin evi olur diğer taraf eşya alır kimin ailesi eve yardım eder, kiminin hiç bişeyi yoktur ailesinin ama evinde 3 yorgan varsa 1 ini evli çifte verir. Yani anlayacağınız para değil mal mülk değil, destek yardım anlamında. Herkes ne yapabilirse, ne verebilirse onu yapar evli çifte yardım eder.

Ama bu bir Türkiye gerçiğymiş herhalde ben burda gördüm. Herkes bu konu geçtiğinde zorunda değiller onlara mı güvendiniz diyor. Ya elbette eşşek kadar adam olmuşuz. Babam yapar diye evlenilmez de, hiç mi ana baba desteği olmaz.

Bir bayan yazıyor, annemler acayip zenginler hiç destek vermediler, diğer bayan, kayınpederimin bir dolu evi var malı var iğne bile almadı. Ya ben anlayamıyorum bunlar nası normal geliyor?

Ben demiyorum adam en baştan ev alsın dizsin araba alsın versin elbette olmaz, bazı şeyler gençlere kalmalı ki o evin barkın değeri olsun. Ama iğne de alınmaz mı be kardeşim? Biz millet olarak yeni ev alana bile hediyeyle giden insanız. Evlenenlere altın takan, çocuklara altın takan hastaya kolanyayla giden insanız. Herkes adetlerimiz diye tutturken, efendim çocuğu olur gelenektir kayınbaba adı koyulsun, bayramda adettir önce erkeğe gdilsin vs vs gibi adetlere bu kadar düşkünken, neden evlenen çiftlere yardım konusunda zorundalar mıııı zorundalar mııııı diyoruz?

İş zorundalık değil elbett. Zor olur ama sıfırdanda kurulur ev bark. Ama evlada destek, ki sadece maddi değil manevi destek de, evladın arkasında duruldugunu göstermez mi? Buna da cevap bu yaşa kadar büyütmüş oluyor. Ama bu zaten yapılması gereken birşey değil mi? Ben çocuk doğursam onu okutsam bu marifet mi? Ben zaten doğurduğum çocuğa bilinçli bi ana babaysam bunu yapmak zorunda değil miyim?

Ha birde işin ana baba boyutu var. Senin evinde ekmeğin var, cebinde paran var. Ama kızın aç. Oğlun aç. Yada eksik, yarım. Sıkıntıda. Durumu siz düşünün, bi ana baba olarak evinizde tok yatar mısınız? rahat olur musunuz? benim tırnağıma taş gelse annemin canı yanar. Ben bu sıkıntılarla olsam nası uyur ki bir anne baba?

Ha imkan olmamak ayrı. Dedim ya ben ev dizsin demiyorum asla, bir şeyin sadece erkeğe yada sadece bayana atılması da aynı derece yanlış. Çok yanlış. Ama elinde ne varsa birazını kendi öz çocuğuna vermek neden zorundalık gerektiriyor?

Ben kendimi onların yerine de koyuyorum. Mesela benim 2 tane evim var, param var emekliyim kendimi rahat dönderiyorum maddi anlamda. Ama benim kızım / oğlum sıkıntıda. bin lira maaşı 400 tl kirası var. Ya ben neden yardım etmeyeyim ki çocuğuma imkanım varken?

Mesela benim ailemde şu vardır, mesela benim evleneceğim adam ayda 50 bin maaş ta alsa, yada benim bırakın evi şatomda olsa, karşı taraftan oğullarına maddi manevi bir desteğin gelip gelmediğine çok dikkat ederler. Tekrar ve tekrar diyorum, size ev alalım 10 bine mobilya alalım değil. Dedim ya, sende 3 yorgan vardır, 1 ini verirsin. Yada kıt kanaatsındır, manevi anlamda kızın erkeğin yanında olursun. Elbette destek sadece maddiyatla olmaz.

Dedim ya ben böyle büyümedim, bana bu mantık acayip geliyor. Siz farklı düşünüyorsanız anlamak istedim. Ciddi bir ilişkiye sahibim, çok şükür benimde erkek arkadaşımın da ailesinin maddi durumu iyi biz ailelerimizin vereceği maddi yardımları, tv buzdolabı vs gibi kabul etmeyip toplu para alıp en başta peşin alıp ev almak istiyoruz, içini kendi imkanımızla döşemek istiyoruz.

sizde iyi düşünmüşünüz:1:

Eğer maddi durumları iyiyse aileler yardımcı olmak ZORUNDADIR. Bi ev nasıl kuruluyor, bunu en iyi ben bilirim.
Eğer vicdanları "ne halleri varsa görsünler" demeye müsaitse bişey diyemem, ama "biz anne babayız" diyip trip atmayı biliyorlarsa bir büyük olarakta imkanları dahilince yardım etmek zorundadırlar.

kimse bişeyleri yapmak için zorunda değil zaten ama yapılması gerekiyor .....çünkü anne baba evladından ,evlatta anne babadan bişeyler bekliyor bu ister manevi olsun isterse madddi olsun ama olupta vermiyorsa bu bana ters geliyor...

bide şöyle düşünsünler 2 genç kendi çabalarıyla evleniyor ailesininde maddi durumları iyi ama yardım etmiyor...bu Allahın işi ya dagha sonradan ailesinin durumu iyi olmayıpta evlatlarının durumu iyi olduğunda hayırsız evlat bize para göndermiyo denir....

O zaman çok özür dilerim ben kendimi yanlış anlatmışım. Ben zorunluluk derken aslında yapmak zorundalar demedim yani öyle demek istemedim. Bu bir zorunluluk olur mu ana baba çocuğuna yardımı zorunluluk duygusuyla yapmaz, içinden gelir evladına yardım etmek. Neden zorundalar mııı diyorsunuz anlamında dedim.

Benim çocuğum olsa nasılsa zorunda değilim nasılsa okuttum demem ki, yani sadece zorunda oldugum şeyleri yapmam. Oğlum kızım oldugu için yaparım.

Maalesef bu durumda kalıp da evlenmek istemiyorum. Çünkü kendimi biliyorm içim soğuk olur onlara. Ben sadece sevginin evlilikte yetmediğini düşünüyorum. Eşin ailesi saygı çok önemli. Sadece sevgi olursa yıpranır. O yüzden bu şartlarda bile isteye olduğu halde ben vermem gitsin kendi yapsın bende nası aldım o da alsın diyen bir aileyle yapamam diye düşünüyorum.

Ben o insanlara ailem diyemem çünkü aile böyle yapmaz. Bir konu oldugunda eşit davranamam. benim zor durumumda bana yardım etmeyen insana yarın ben yardım edemem etsem de insanlığımdan ederim istemem. Bilemiyorum dedim ya belkide ben burdaki çogu kadın kadar iyi kalpli değilim. kendimi tanıyorum yapamam.

Ben bunu anlatmak için çok saçma cümleler kurdum sen çok güzel anlatmışsın :))

Ne güzel konu olmuş.Her bir yorumda ayrı ayrı hakverdiğim noktalar oldu.
Ötesi zaten kişiden kişiye,aileden aileye değişiyor sanırım.
Benim tanıdığım aileler ellerinden geleni yaparlar.Ellerinden gelen,maddi durumları ile orantılıdır.
Evlat sahibi aileler,zaten onların gelecekleri için kenara üç beş kuruş koyma telaşında olurlar.
Sonuçta hepimiz "çeyiz" geleneği olan bir kültürden geliyoruz.
Çocuklar büyürken,bir yandan bir gün yuva kuracakları, düşünülür.
Durumu olduğu halde yardım etmeyen ailelerin,gelin veya damatlarını onaylamadıklarını düşünüyorum.

Burada yardım etmediler diye şikayet eden gelinlere,"mecbur değiller" deniliyor.
Bana da tuhaf geliyor ama bazen neden yazıldığını anlayabiliyorum.
O konulardaki gelinler,sanki evlenmeden gizli bir kontrat imzalamışlar ama gereği yerine getirilmemiş havasında oluyorlar:)
Ayrıca "evimde bir topluiğneleri yok" diyen gelinler,erkek tarafının kendilerine gelme hakkının bile olmadığını düşünüyorlar.
İlk tartışmada bağları kesmeye hazır oluyorlar.Genellikle yazılan şikayetlerin ardına,zaten hiç yardım etmediler şeklinde ekleniyor.

Ne güzel konu olmuş.Her bir yorumda ayrı ayrı hakverdiğim noktalar oldu.
Ötesi zaten kişiden kişiye,aileden aileye değişiyor sanırım.
Benim tanıdığım aileler ellerinden geleni yaparlar.Ellerinden gelen,maddi durumları ile orantılıdır.
Evlat sahibi aileler,zaten onların gelecekleri için kenara üç beş kuruş koyma telaşında olurlar.
Sonuçta hepimiz "çeyiz" geleneği olan bir kültürden geliyoruz.
Çocuklar büyürken,bir yandan bir gün yuva kuracakları, düşünülür.
Durumu olduğu halde yardım etmeyen ailelerin,gelin veya damatlarını onaylamadıklarını düşünüyorum.

Burada yardım etmediler diye şikayet eden gelinlere,"mecbur değiller" deniliyor.
Bana da tuhaf geliyor ama bazen neden yazıldığını anlayabiliyorum.
O konulardaki gelinler,sanki evlenmeden gizli bir kontrat imzalamışlar ama gereği yerine getirilmemiş havasında oluyorlar:)
Ayrıca "evimde bir topluiğneleri yok" diyen gelinler,erkek tarafının kendilerine gelme hakkının bile olmadığını düşünüyorlar.
İlk tartışmada bağları kesmeye hazır oluyorlar.Genellikle yazılan şikayetlerin ardına,zaten hiç yardım etmediler şeklinde ekleniyor.

İnanın onaylamadıkları için değil, ben zorluk çektim ev alırken, benim oğlum kızım hazıra konmasın, gitsin o da 10 yıl kredi çeksin evlensin diyen var. Keşke sadece onaylamayan yapsa.

Aslında bende öyle düşünüyorum. Yani ben çok zorluk çekerken, maddi manevi bana detsek olmayan, zorluk çekmememi izleyen insanlara neden tahammül etme hakkım olsun ki? Ben Allah mıyım haşa almadan vereyim.

Ama işte demekki bi beklenti var, ha boyutu farklı. Ayşe ev ister fatma araba ister naz derki bana bi sorsalardı kızım bişeye ihtiyacın var mı diye der. Tabi her beklenti doğrudur denilir mi olmaz. Onun da yanlış tarafları var.

Ama bu benim ailem olsun eşimin ailesi olsun, ben zor durumdayken yardım etmeyen sonrada ben zorunda değilim kiii diyen bir insan varsa, ben ona sıcak olamam. Dedim ya, ben o kadar iyi bir insan değilim demek ki.

Edit; yada benim zor durumumda yardım etmeyen yarın zor durumdayken de benden yardım isteyemez bana göre.

Son düzenleme:
Ailelerin evlatlarını beslemesi, büyütmesi, okutması, meslek sahibi olmasını sağlamasını ve nihayetinde evlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Ana babalar kazandıklarını evlatları için harcamayacak da kim için harcayacak?

Elbette ki her seyin bir dozu olmalı
Ana baba da evlat da taşın altına elini koymalı
El birliği ile yuvalar kurulmalı

Ama ana babalar da sana şunu bunu aldım diye lafını sonradan etmemeli
Evladının yuvasını kurdu diye evladı kendisine kul köle olmalı diye düşünmemeli

Çok derin bir konu :)

Zorunluluk değil ama elden geliyorsa yapılması gereken bir yardım.Çünkü gerçekten ev kurmak kolay bir şey değil.Düğün,nişan hepsi maddi anlamda zorlayan durumlar.
Şahsen evladımı tek başına bırakmak istemem,bir ucundan tutmak isterim.

İşte benim bahsettiğim de o takı gibi şeyler. Ekstradan ev araba değil. Elinde olanı yapmak anlatabildim mi? Takı takıp birde 10 bine mobilya almak değil çoluk çocuk için bişey yapmak.

Mesela sizin babanızın durumu yok yada sizin istediğiniz eşya sizin durumunuza gre pahalı. E babanız arkanızda durmuş. Nedir bir nişan yapmış düğünde takı takmış. E zaten benim de dediğim bu, yani üzerine düşeni yapmış. ha derki kızım çok istedi alayım o buzdolabını der, kredi çeker onu ben ne kendi ailemden ne eşimin ailesinden istemem ki zaten.

Benim dediğim yapılması gerekenler lüks değil yanlış anlamayın, temel şeyler. Nedir sizin babanız emeklidir, bir nişan yapar altın takar yatak odası alır almaz vs vs ne geliyorsa yapar odur işte. Ama adamın babası milyonerdir kalkar bir ev verir budur işte.

Ama parası varken iğne almayan, buna da zorunda mıyıııım diyen insanlardan bahsediyorum ben. Aslında aynı şeyi söylemek istiyorum ama farklı anlatıyorum sanırım :16:

Bence baze seyler birde evlat ve evlatin anne-baba ile iliskisinde bitiyor. Ilerde benimde evlatlarim olursa, dügünlerini görürsem biraz evlatlarimi gözden geçiririm. Oglum yada kizim çok sorumsuz ise, para biriktirmiyor ise,.. ben kusura bakma, zerre kadar yardim etmem. Sonuçta bende binbir emek ile o parayi kazaniyorum. Eger görürsem sorumlu birileri olduklarini mesela bir yatak odasi takimi alirim ve takimi takirim fakat birçok seyi kendi evladim üstlenmesi gerekiyor, öyle bekliyorum. Bende çeyiz takimimi, mutfak takimindan tut çarfaf, tencere tava ne varsa ben kendim aldim ki annemler zaten bu yasa gelmisler, zor durumda birakmayim diye. Cogu konularda gençler artik çaba sarf etmiyorlar.

Erkek mesela hiç birsey yapmiyor, ne para biriktirme ne baska birsey, fakat kiz herseyi erkegin ailesinden bekliyor. Dedigim gibi, dügün konusunu, dügün tarihini bile erkegin ailesinin açmasini bekliyor. Sanirim artik bide devir degisince ve ayni zamanda adetleri tutunmaya çalisildiginda çok tuhaf durumlar ortaya çikiyor.

İnanın onaylamadıkları için değil, ben zorluk çektim ev alırken, benim oğlum kızım hazıra konmasın, gitsin o da 10 yıl kredi çeksin evlensin diyen var. Keşke sadece onaylamayan yapsa.

Aslında bende öyle düşünüyorum. Yani ben çok zorluk çekerken, maddi manevi bana detsek olmayan, zorluk çekmememi izleyen insanlara neden tahammül etme hakkım olsun ki? Ben Allah mıyım haşa almadan vereyim.

Ama işte demekki bi beklenti var, ha boyutu farklı. Ayşe ev ister fatma araba ister naz derki bana bi sorsalardı kızım bişeye ihtiyacın var mı diye der. Tabi her beklenti doğrudur denilir mi olmaz. Onun da yanlış tarafları var.

Ama bu benim ailem olsun eşimin ailesi olsun, ben zor durumdayken yardım etmeyen sonrada ben zorunda değilim kiii diyen bir insan varsa, ben ona sıcak olamam. Dedim ya, ben o kadar iyi bir insan değilim demek ki.

Edit; yada benim zor durumumda yardım etmeyen yarın zor durumdayken de benden yardım isteyemez bana göre.

Bana göre yapsalar da yapmasalar da görecekleri sevgi saygı değişmemeli.

Bir de var zannedilen ama aslında çok imkanı olmayan insanlar var.
Bizde evlenirken biraz durumları abartıp yaldızlama adeti vardır:)
İşte damat tarafının maddi durumu çok iyi,dükkanları katları var gibi...
Oysa işin içyüzü öyle olmayabiliyor.

Bana göre yapsalar da yapmasalar da görecekleri sevgi saygı değişmemeli.

Bir de var zannedilen ama aslında çok imkanı olmayan insanlar var.
Bizde evlenirken biraz durumları abartıp yaldızlama adeti vardır:)
İşte damat tarafının maddi durumu çok iyi,dükkanları katları var gibi...
Oysa işin içyüzü öyle olmayabiliyor.

yaldızlama adeti nedir :)

Ben evlenirken herşeyim 2 aile tarafından yapıldı.
Çevremdede bu şekilde olur.
Yapmak zorunda değillerdi tabii, ama durumları müsaitti, evimizi bile aldılar.
Bende buradaki konulara takılıyorum genelde.
Sanki evlenirken masraf yapması gereken sadece erkek ailesi.
Eşyaların ortak alınması gerektiğinden veya kız tarafınında damatlığı alması gerektiğinden bahseden yok.
Konu açılır" gelinliğimi en ucuzundan seçtirdiler , veya kiraladık zaten" ama damatlıktan bahsedene hiç rastlamadım.
Veya" buzdolabını şu marka aldılar:30:ben başka marka beyendiydim"(mutfak eşyalarını kız evinin alması gerekirken hemen beyaz eşya ayrı kategoriye konur)
Kız evi olunca erkek evine yolunacak kaz muamelesi yapan bayanları görünce bende hemen diyorum" zorundalar mı?"
Hayır efendim, değiller.
Benim ailem aldı, erkek evi yan çizdi diyen varsa, kendi ailenizede yaptırmayın :34:

Yakında evleniyorum niye yapıyorum bunu bilmiyorum ama öyle bir şeyler oluyor işte. Velhasılı tüm masrafları ben ve benim herif karşılıyor. Çeşitli sebeplerden ötürü (kesinlikle maddi problem değil) herifin ailesi yardım etmiyorlar. Zaten yardım beklemiyorduk da vurgulanması hoş olmuyor tabi :) Şöyle bir artısı var bu durumun. Bugün düğün tarihi ile ilgili konuşurken kaynana kod adlı kadının tarihi ertelemek istediğini öğrendim heriften. Soğuk koladan bir yudum daha alıp arkama yaslandım sakince. Öyle ki sakinliğimden ben bile ürktüm. O an lucifer damarlarımda geziyordu hissettim ben.

-Benim düğünüm benim kararım!

dedim ama pankart yoktu üzerimde. Olaydı iyiydi. Herifim "tamam sakin ol" dedi ve hesabı ödemeye gitti. Diyeceğim odur ki kimseye minnet duygunuz olmazsa, verilecek tüm kararlar da size ait olur. He birikim yapmak için neredeyse görüşemiyoruz bile ancak ben yine de memnunum bu halden. Sırf üç beş kuruş yardım etti diye türlü konularda söz hakkı sahibi olacağına, böylesi çok daha iyi. Zeytini sayarak yiyeceğiz ama olsun :) Islak eppek bile yiyebiliriz.

Ben de yardımın mecburi olmadığını düşünenlerdenim.Olsa da olur olmasa da olur hatta hiç olmasa daha iyi diyenlerdenim.Bununla birlikte evli değilim,yani zamanında ben öyle yapmak zorunda kaldığım için bu düşünceyi savunuyorum gibi bir durum da yok.

Bi kere şu "doğurduysa bakmak zorunda tabi,insan evladı için yaşar" düşüncesi o evlat artık koca adam olup evlenme aşamasına geldiyse geçerli değildir.Ailenin görevi,evladı kendi ayakları üzerinde durana kadar ona sahip çıkıp,maddi manevi destek olmaktır ama ondan sonrası evladın kendi sorumluluğunda.Doğurdu diye bütün hayatını ipotek altına aldığı anlamına gelmiyor herkesin kendi ihtiyaçları,istekleri,hayalleri var.

Bir de diğer mesajımda dediğim gibi benim eşyalarımın bir kısmını bile eşimin ailesi alsa ben kendimi onlara karşı borçlu hissederim ve rahat olamam.İleride bir gün bana saygısızca bir davranışları olursa da içimden geldiği gibi tavrımı koyamam.Ha bunu yapabilen de var ama ben o yardımı kendime hak olarak görmediğim için bunu da yapamayacağımı düşünüyorum.Yani o insanlar senin isteklerini karşılıyorsa sen de onların isteklerini karşılamak zorunda kalırsın ve zorunluluklarla herhangi bir ilişkiyi yürütmek meşakkatli ve gereksizdir.En güzeli herkesin içinden geldiği gibi davranması.

Hem evleniyoruz diye illa herşeyin dört dörtlük olmasına gerek yok,önce zaruri ihtiyaçlar karşılanıp imkan oldukça eksikler tamamlanır zamanla.Evet 22-23 yaşında üniversiteden yeni mezun olmuş bir insanın o ihtiyaçları bile karşılaması zor ama o yaşlar evlilik için erken zaten bence,önce bir maddi gücünü toplayıp ondan sonra evlilik kararı almak lazım.

Edit; Arkadaşlar çok yanlış anlatmışım derdimi. Ben zorundalar anlamında yazmadım. Çocuga yardım etmeyi anne baba mecburiyet olarak görür mü, çocuğuna olan sevgisinden yapmaz mı anlamında söyledim. Yoksa zorundalar demedim.

boyle konulari acanlar genelde erkek tarafini ya da kendi ailesini suclar sekilde konusuyorlar. Yardim etmediler diye. Aileler iclerinden gelirse yardim ederler, bence boyle bir yukumluluklari yok. Yardim etmediler diye gucenebilirsin belki ama kimseyi suclayamazsin.

Edit; Arkadaşlar çok yanlış anlatmışım derdimi. Ben zorundalar anlamında yazmadım. Çocuga yardım etmeyi anne baba mecburiyet olarak görür mü, çocuğuna olan sevgisinden yapmaz mı anlamında söyledim. Yoksa zorundalar demedim.

Oncelikle sunu belirteyim, insanlarin fikirlerine saygiliyim diyip bizde agiz okelemek diye tabir edilen karsinizdaki insanlarin dusuncelerini "zorundalar miiiii" "mecburlar miiiii" seklinde yazmanizi pek tasvip etmedim. O kadar i kullamayinca derdiniz anlatilmiyor mu?

Konuda ise ailelerin durumlari varsa yardimci olmalari guzel. Ama dogurdun mu dugununu yapmak zorundasin sacmaligini anlamiyorum. Egitimi icin harcamalarimdan kisarim. Ama 2 tane bilezik daha takicam diye hayatimdan kisamam. Evlenicegi zaman elimde varsa harcarim ama gelin ya da damat bana "amma rahat yasamislar bir birikim yapmamislar" derse deliririm.

Bir de sunu sormak istiyorum. Dugun zamani ailenin de birikimi yok ciftlerin de ama maas var. Kredi cekilecek? Kim cekmeli? İste buna erkek tarafi ceksin odesin diyenler delirtiyor beni. Ya da dugun icin erkek tarafina ev araba sattiranlar. El insaf.

Ayyy bunu bende anlamıyorum canm ya. Sadecw 20yas deilki biz 26 yasindayiz 24 yasinda uniden mezun olduk bi senede issiz gecti daha anca bi senedir calisiyoruz oda ole ahim sahim paralarla degil. Anca eksik gedik giderip azcikda biseler kenara koyarak. O kenara koyduklarimizda esyaydi zartti zurttu gitti. Simdi nerde bizde ev alcak para.... he ama noluyo daha simdiden evlenelim bi seneye borcumuz harcimiz biter kredi cekip alalim falan dioruz. Ama ben olsam almam ole diyen kiza ev. Sonra iste memnun olmuyo hatunlar. Yok efendim olemis yok bolemis. Aska sevgiye emek eden yokki. Esyayi kv alsin evi kp alsin sen nabcan hic. Sonrada ortada bisey yokken sacma tartismalar bosanmalar... yazikbole düşünen kızlara.
Bizde sizin gibi düşünüyoruz bir birikim yapıyoruz düğün ve eşyalar için düğüne kadar o taksitler anca biter düğünden sonrada nasipse takıları falan birleştirerek 2 seneye kadarda ev planlaması belki ayağımızı yerden kesecek bir araba burada önemli olan ayağını yorganına göre ucatmak birlik beraberlik içinde yapabilmek maalesef aileden zengin olmadıkça okulunu yeni bitirip evlenen insanlarda o kadar para imkansız bende yok erkek arkadaşımda nasıl olsun daha yeni üniversite bitti askerlik yaptı eline geçiyor tam olarak maaşı:9:
İşte benim bahsettiğim de o takı gibi şeyler. Ekstradan ev araba değil. Elinde olanı yapmak anlatabildim mi? Takı takıp birde 10 bine mobilya almak değil çoluk çocuk için bişey yapmak.

Mesela sizin babanızın durumu yok yada sizin istediğiniz eşya sizin durumunuza gre pahalı. E babanız arkanızda durmuş. Nedir bir nişan yapmış düğünde takı takmış. E zaten benim de dediğim bu, yani üzerine düşeni yapmış. ha derki kızım çok istedi alayım o buzdolabını der, kredi çeker onu ben ne kendi ailemden ne eşimin ailesinden istemem ki zaten.

Benim dediğim yapılması gerekenler lüks değil yanlış anlamayın, temel şeyler. Nedir sizin babanız emeklidir, bir nişan yapar altın takar yatak odası alır almaz vs vs ne geliyorsa yapar odur işte. Ama adamın babası milyonerdir kalkar bir ev verir budur işte.

Ama parası varken iğne almayan, buna da zorunda mıyıııım diyen insanlardan bahsediyorum ben. Aslında aynı şeyi söylemek istiyorum ama farklı anlatıyorum sanırım :16:

Sanırım anladım olayınızı eğer ailenin elinde fazla fazla varsa yapmıyorsa artık onların insafına kalmış keşke herkes yardım edebilse evlenmek yuva kurmak zor hayat şartları zor ama önceden aileler daha fazla elini taşın altına koyuyordu şimdi çalışıp kendi yapsın gibi bir düşünce oluştu ailemde olsaydı kesin yapardı ama dediğim gibi sanırım ben kendim yapmayı kabullendim o yüzden normal geliyor şu borçla ne yatak odası ne nişan hepsini kendim yapıcam:60:

Back