Evlenecek çiftlere yardım etmek zorundalık mı?

bizim gelenek ve göreneklerimize göre aileler evleneceklere yardımcı olur
elbette bu iş güce göre yapılır o ayrı mesele
amma velakin bu iş sadece maddi de değil
sizce niye kız istemeye aile gelir
bu da manevi destektir aslında
biz bu çocuğun arkasındayız demektir

ama sen bu konuda geleneğe uymazsan
durumun varsa hem maddi hem manevi yoksa sadece manevi olarak çocuğunun arkasında olmazsan
sonra eve gelen gelin veya damattan ama bu bizde adet adında talepte bulunamazsın

o konuların büyük kısmında sorun buradan çıkıyor
erkek ailesi gelenek olduğu halde maddi manevi çiftin yanında olmuyor
ondan sonra da bizde gelenek böyle diye çifte bir şeyler dayatıyor
e arkadaş madem gelenek göreneğe bu kadar düşkünsün
o zaman düğün zamanı da gelenek göreneğe uyacaktın
yok gelenek olan şeyi yapmak şart değil diyorsan
sen de çifte gelenektir adı altında bir şeyler dayatamazsın
bu iş bu kadar basit
hayatta ne ekersen onu biçersin çünkü

Dediğin gibi ben de "onlara mı güvendiniz de yola çıktınız, yardım etmez etmez, kendi bileceği iş" gibi lafları hiç anlayamıyorum.. Durumu yoksa tamam, zaten nerden bulup da yapacak, ama durumu varken çocuklarını yüzüstü bırakan aileler varsa onları da anlamıyorum , bu durumu hoş gören kişileri de anlayamıyorum açıkcası. Bu çocugu sanki sen ona sorarak mı getirdin dünyaya da biraz büyüyünce elini eteğini çekiyorsun.. Bence anne-babalık çocuk 60 yaşına da gelse 80 yaşına da gelse evlattır.. Kaldı ki evlenecek çiftlere destek olmak da, bırak anne babayı, çevre tarafından bile yapılan birşey benim de gördüklerime, düşündüklerime göre :)
Ha siz ne yaptınız dersen biz de herşeyimizi kendimiz yapanlardanız ama bunu biz kendimiz böyle istedik :)
Ama haklısın düşüncende, böyle birşey istenmesi de yanlış değil..

Yardim etmemelerine degil evlatlarinin üzerine borc yukleyenler bile var. En cok buna sasiriyorum.

Anne baba niye calisir ki hayati boyunca,evlatlari icin degil mi?tabi ki de wvladi evlenirken elinden geldigince yardim etmeli.durumu olmayan aileler icin demiyorum ama imkani varsa niye cocugunun en mutlu zamaninda destek olmasin ki!!herseyi aileden beklwmek de dogru degil,ama imkan varsa yardim edilmeli bence.ben boyle gordum.esimin ailesi de benim ailem de boyleydi.ben de cocuguma sonuna kadar yardim ederim diye dusunuyorum

İnsanlara güvenerek evlenmeyin fikrine sahip olanlardan biri olarak yazmak istedim.

Para pul değil yardım diyerek saydığınız şeyler burada konu açanları tatmin etmiyor ki arkadaşım.

İnsanlar bir şeyi gönüllü yapar, içinden gelirse yapar, o zaman hayırlı olur.

Zorla yapılan yardımdan hayır da gelmez.

Geçen konulardan hatırladıklarım, kayınpederimin evi var bize vermezse evlenmem, ev eşyamı ucuz alıyorlar evlenmem, aldıkları ev karanlık evlenmem, düğün değil nikah olursa evlenmem, evlenmem, evlenmem. Evlenmezsen evlenme!

Herkeste bir prenses edaları. Sonra da evlilikte azıcık bir ilgisizliğe tahammülleri yok. E beklenti bunca yüksek olunca?

Hayat müşterek, elinizi taşın altına koymayacaksanız evlenmeyin.

Zira kimse prenses değil.

Bir de dikkatimi cekti konuda. Ne kadar kucuk gorulmus evlenecek cift. Anne baba cocugu dunyaya getirdi diye olene kadar bakmak zorunda mi yani? Okutur, meslek edindirir, ondan sonra o cocugun sorumlulugudur artik gecinmek. Ne bu, bu kadar anneye babaya bagimlilik anlamiyorum. Koca koca insanlar utanmasalar "bakamayacaksan dogurmasaydin" diyecekler yahu. O laflar cocuklukta kaldi yani. 25-30 yasina gelmis adama/kadina da ailesi bakiyorsa, boyle bir beklenti varsa, yaziklar olsun o bireye, ne diyim.
Daha anne babasinin kanadindan cikamamis yetiskinler evlenmesin. Evlenmek mecburiyet degil ki. Evlenmek isterken iyi, ama evlenmeye geldi mi anam babam alsin, o baksin. Oldu. Ev gecindirmeye, ev kurmaya capi yetmeyen evlenmesin yani, bu kadar basit.

Dedigim gonulden gelerek edilen yardimlara degil de, bunu ailenin gorevi gibi gorup, ille aileye dayatan insanlarla alakali, bunu da ekliyim.

Bir de eskilerden, gelenek goreneklerden bahsedilmis. Evet, gelenegimizde var da, insanlar eskiden boyle degilmis ki, ne gelirse eyvallah diyip, oturuyormus evinde. Karinca kararinca. Simdiki gelinlerin gozu doymuyor anacim, hersey olsun, herseyin de en iyisi olsun, kaynanam alsin, kayinpeder alsin, anam babam alsin. Gerekirse evini satsin, kendine mal almasin, bize ev alsin. Haha, yok oyle dunya.

Canım bızım sulalemızde gelenek. Kız evlendırıyorsalsr kızın buyuk ceyızı sulalecek yapılır. Örnek ; bırı bulaşık mak alır ötekı fırınını ötekı supurgesını. Yardımlasmayla ev kurulur.erkek evlendirıyorsalar eger düğünde herkes tam altın bılexık vs takar. Borç varsa kapansın takılarla dıye.

şu dünyada zaten bir tek evlenilecekken gelenek görenek özellikle kız tarafından akla geliyor.

Bakın eskiden genç delikanlılar çalıştıkları zaman paralarını ailelerine getirirdi eve katkı sağlardı evlenirkende çocuğun parası olmadığı için zaten aiesine verdiği için ailesi düğünü derneği yapardı ayrıca eskiden gelinler kayınvalidenin evine gelirlerdi. Sadece yatak odası ve salon takımı gibi eşya alınırdı zaten ocaktı vs. kayınvalidenin kullandıkları olurdu onlar alınmazdı. Ayrıca evlenicek yaştaki çocuğa ailesi çevresinden uygun göreceği kıza bakar sonra çocukla kız tanıştırılır anlaşılırlarsa evlendirilirdi.

Şimdi nasıl oluyor. Gençlerimiz çalışıyorum benim ihtiyaçlarım var diye yaşadıkları evde bir fatura dahi ödemiyorlar. Aldıkları maaşı arkadaşlarıyla sevgilileriyle harcayıp köşeye yarın öbür gün evlenirim vs birikimim olsun diye ayırmıyorlar bile. Askere gidiyorlar yemek beğenmiyorlar vs sürekli ailesinden askerdeykende para istiyorlar. Askere gidicem diye çalışırken para biriktirmiyorlar. Ama ailenin görevi değil mi kaç yaşına gelmiş çalışan çocuğuna bakmak hala ailenin görevi. Sonra evlenmek istiyorlar sanki aile yapısını hiç bilmezmiş gibi çoğu erkek ailesinin istemeyeceğini bildiği bir kızla ilişkiye başlayıp seviyorum vs diye evlenmeye kalkıyor. Hayır sen ilk görüşte görüyorsun ailen kapalı insanlarsa kız açık biri neden hala onla arkadaşlık kurup gönül ilişkilerine girip seviyorsun. Sevdiğini sen seçerken düzgün seçsen ama yok bencillik diz boyu. sonra ya kıza baskı yapıyor yada ailesine baskı yapıyor. Aile zaten baskıyla kabullenmiş istemiyor ki kendi geleneklerine göre aile haklı onlar öyle görmüşler. Ama şimdi gençlerin kendi hayatı var karışılmayacak deniyor adetler kenara koyuluyor evlenirken ama adet böyle diye çıkarıp aileye sunuyorlar. Sen gezmişsin tozmuşsun çalışmışsın bir fatura dahi ödememişsin sonrada para ver evlenicem. üstelik herşeyin en iyisi olmalı mükemmel olmalı. Karısı üzülmesin e karın üzülmesin tamamda annen baban neden üzülüp sıkıntı çekiyor. Karın çekmesinde kim çekerse çeksin mi mantık ne kadar bencilce.

Şimdiki erkeklerde iş yok. Ne ailesini ne karısını ezdirmemeli arada dengeyi kurmalı. Üstelik maddi olarak ufacıkta olsa bir evi idare edecek gücü olmayanlar evlenmemeli. Karımda çalışır geçiniriz hayat müşterek vs. diye düşünerek evlenilmemeli. Evleniyorlar görüyoruz hamile kalınca geçinemiyorlar yada çocuk isterken geçinemiyecekleri için çocuk sahibi olamıyorlar. Bir erkek evlenmeyi düşünüyorsa eşine diyecek ben şu kadar maaş alıyorum sana ancak şu evi tutabilir şu imkanları sunabilirim. Ama sen daha iyi imkanlar istiyorsan çalışırsın beraber daha iyi yaşarız ama bu imkanlara razı olucaksan çalışma demeli. Aklı başında genç kızlarımız zaten çalışmayı seçiyor. Ama erkeklerimiz eşlerine yokluğu belli etmesin ama üzülmesin eşleri diye ailelerine sıkıntı çektiriyorlar. Çok yanlış birşey. Eğer gelenekse kızlarımız diğer gelenekleride öğrensinler. Kayınvalideyle yaşamaya gelince olur mu öyle şey bu devirde deniyor. ama düğüne gelince yapmak zorundalar ev açmak zorundalar çünkü gelenek öyle.

zaten buradaki sorunları gördükçe erkeklerden nefret etmeye başladım. bu sorunların oluşmasının tek sebebinin erkekler olduğunu düşünüyorum. ne karısına dur onlar benim ailem diyebiliyorlar nede ailesine dur o benim eşim böyle yapmayın diyebiliyorlar. dengeyi sağlayamıyorlar illa bir taraf üzülüp kırılıyor.

Yardım etmek ayrı gelin ve damadım tüm yükü ailelere yıkması çok başka bir şey. Her iki taraf da zaten ellerinden geldiğince yardım ederler ama x salonunda düğün y modacının imzası olan gelinlik gibi istekler yüzünden ailelerin kaç yaşından sonra borç ödemesine karşıyım.

Cebinden yaptığın zaman düğünü pek gereksiz geliyor çoğu ayrıntı ama iş aile parası yemekse lüks adetler pek önemli oluyor.

Canim o zorundamiii zorundamiii denilen konuları bi okubak. Cogu gelin kızımızın sacma kaprisleri oluyor. Ben gelin her seyimialsin kv kp dusunce yapisina sahip insanlar cikipta dior evimde çöpü yok die. Akli basinda insan zaten düşünür. O kocan kv kp ile yasadi eger maasiyla sana esya alabilmisse kisisel giderlerinide ailesi karsiladi ddmi. Dedigin gibi illa ev alip, esyami doldurmak gerek. Ama iste kizlarimizda o kafa olunca ole oluyor. Bnm amcam evlendi gecen yaz. 30 yasinda. 1,5 lira maas aliyor. Gelin hanimda aileside herseyi erkk tarafi yapar dedi,ustune 6tane 25gr adana burma istedi. Simdi amcamin en ufak bi birikimi yoktu. Daha once bi is yapti batti parasi oraya gitti. Babannem elinden gelwni yapti. Hem onun emekli parasi hem amcamin parasi hemde babaannemin cektigi krediyle dugun yapildi. Misal amcam bi ay aldigi paranin hepsiyle gelinlik aldi,bi ay buzdolabi flan. Baannemde hem kredi odedi,hem evigecindirdi,hemde amcam bütün parasini harcadigi için onu idare etti. Neyse amcam evlendi. Ama gelin kızımız kina günü bizi arayıp mum istedi hani kinada dagitilirya renkli 2 llira falan heh o alinmamis onu bizden istedi.. simdi gelin hanim kolunda bileziklerle,babaannemin emegiyle yapilmis evle,babaannem hala onlarin borcunu öderken bize bizey yapmadiki neyimiz var herseyi xx (amcamicindior)yapti. Pardon amaa ikinciye soledignde dedimki nnnaaaaaahhhhh yapti amcam. Salakmisin sen senin bi bilezigin 2,500 tlydi aldigimiz zaman. Amcamin maasi neydi 1,500. Eee amcamla tanistiktan 9ay sonra evlendin nerde xx yapti . Ama falan dedi. Dedim ne bizi ne babaannemi sevmek zorunda diilsin ama kimseninde hakkını yeme. Birde namazli niyazli goyaaa. Ama duyuyorum hala orda burda kvm bize bisey yapmadi dior. Simdi bu kiza ne anlatabilirim ki ben. Dusuncesiz cunku. Bi tanede bnm eltim var. Kpimin emeklilik ikramiyesi tamamen onlarin evine düğününde harcandi sorsan ne yaptilarki dior. Ne bekliorlar anlamiyorum.
Ben kvme minnettarim hepde solerim. Nisanlimi okuttu isi oldu kazandigini sormadi. Biz kendimizce biseyler yaptik. Kadinda bizim icin arabasini satti eksiklerinizi gidercem dedi. Altinlarımı aldığında elini öptüm tesekkur ettim kadin ağladı.sen beni cok mutlu ediyorsun dedi. Ama masallah kizlarimuzda yapcaklar tabi alcaklar tabi kafasinda olduklari icin hatunlarda kiziyor.

Kesinlikle yardım etmek zorunda değiller.Gönüllerinden kopar yaparlar ama yapmıyorlar diye kimse suçlayamaz. Dünyaya getirmiş,bakmış büyütmüş,okutmuş meslek sahibi yapmış.Eeee ? Sen ne işe yararsın be kardeş ? Utanmasa bazı insanlar altında bezle gezecek hala.Anne babanın ikramıdır yaparsa.Yapmazsa da kimsenin neden yapmıyorsun deme hakkı yok.Güvenmiyorsan kendine bir yola çıkmayacaksın.

Aslinda bütün eziyet kiz istemede bile basliyor. Sadece Türklerde bu kadar evre ile evleniliyor. Avrupalilar zaten para biriktiriyorlar, kiz ile oglan kendi aralarinda yüzük takiyorlar ve öyle evleniyorlar. Bizim Türklerde hersey özel olmak zorunda. Önce kiz isteme oluyor, sonra söz olur, sonra nisan olur ve tabiki bu nisanida salonda olmasini isterlerler. Bu sitede nisan bohçalar gördüm ve agzim resmen açik kaldi. Hersey markali, dünya kadar gereksiz mal aliniyor. Yani dügün olmadan önce bile aileler birçok maddi masrafa giriyorlar, ki ben daha nikah ile kinayi konusmadim. Simdiki gelin kizlarda çok istiyorlar ve durmadan kiyasliyorlar. Basklarindan daha güzel bir dügün, bohça felan istiyorlar. Hazir konu açilmisken, bohça nedir ya? Niye böyle eziyeti giriliyor? Ondan sonra kv'de den sikayetçiler cünkü nisan alis verisinde istedikleri alinmadi diye. Ya 25,30 yasina gelmis bir kadinsin. Ne gerek var kv'deyle magzalari gezmeye, iç çamisiriymis, suymus, buymus alinsin? Eskiden köydeki kizlar için yapilirdi bu, ki köydeki kizlarin zaten pek birseyi yoktu. Günümüzde bana sorarsan zaten bohça bir kadin için rencide edici bir durum.

Benim görüsümdede aileler isterse elbette yardim edebilirler fakat böyle bir zorunluluklari yok. Esimin ailesi varlikli aile diyelim ve ondan dolayi kv'dem maddi anlamda herseyi karsalamak istemiste ve bunun için onada tesekkur etmistim zaten fakat hiç yardim etmeseydi hiç kirilmazdim bile. Zaten benim sahsi hayalim herseyi esim ile beraber yapmakti. Hani o arada kv'dem atiyorum bana yardim etmek yerine, kendine yazlik almis olsaydi onun adina sevinirdim. O kadin bu zamanlara çalisarak, birçok seylerden keserek bu günlere geldi. Elbette büyük olarak kendi hayatini yasamaya hakki var. Benim için önemli olan esimdi. Esimin olgun olmasi, sorumlu olmasi, beni kirmamasi,.. Zaten herseyi esim ile hal etmistim.

Burdaki birçok konuda sadece maddi anlamda degil, her anlamda hersey büyüklerden bekleniliyor. Dügün tarihi bile onlardan bekleniliyor! Ya o gün size özel bir gün degilmi? Niye bir büyük tarih seçsin? Alis verise, büyükler ile gidiliyor, fazla yüz göz olunuyor. Sanirim asil sorunda o. Eskiden (birçok üyenin dedigi gibi) gelin kiz zaten agzini açamazdi (ki bu iyi oldugunu demiyorum) ve zaten kv'denin evine gidiliyordu, yani sadece bir yatak takimi alinirdi. Simdi gelin kiz hersey için oglan tarafa yükliyor ve fazla yüz göz oluyor. Burda bir konu vardi, kiz kendi evleri için ucuz bir usta bulmustu ve bunu kendine olan bir iyilik degil, oglan tarafina olan bir iyilik olarak görüyordu. Yani anlatmak istedigim, konu çok derin ve sadece maddi destekten bile ibaret degil. Günümüzde artik gelin tarafi, oglan tarafi hem düsman hem para makinesi olarak görüyor.

Evlilik sorumluluk almak değil mi?
Masraflar da sorumluluğa dahil diye düşünüyorum.
Sorumluluğu alamıyorsan çıkmayacaksın o yola.

Ailenin 5 çocuğu varsa ne olacak?
Sürekli biriktirip biriktirip düğün mü yapacak?

Çalışma nedenlerimden biri yaşam standartlarımı yükseltmek, ben kendi isteklerim dururken sürekli çocuğum için para biriktiremem.
Eğitimine harcarım, o ayrı.
Evleneceği zaman da manevi olarak yanında olurum, maddi olarak elimden geleni yaparım, ama bütün eşyalarını alayım falan diye düşünemem.
Bencillikse bencillik.

Haliyle evlenirken de hiç beklentiye girmedim.
Aileye yük olmaktansa evlilik ertelenebilir bence.

eğer ailenin durumu olupta oğlunun yada kızını düğünü olduğunda vicdanı el veripte ben etliye tuzluya karışmam mezara götürücem o paraları diye düşünüyosan o anne babada yarın bir gün elden ayaktan düştüğü zamanda evladından yana dert yanmıcak.Hiçbir anne babanın evladına karşı yaptığı cin fikirliliği kabullenemiyorum "kabullenmek istemiyorum".

Zorunda değiller fikrine sahiplerden biride benim Hazırlık aşamasında bir genç kızdan duymak tuhaf gelebilir belki şuanda herkesin gözünde herşeyimi yapsınlar edaları varda benim gibi evlilik aşamasındaki kızdan duyulacak son sözlerdir herhaldeBen kendi ailemin yerine koyar düşünürüm kendi aileme şahsen büyük hayallerimin altına koyup borç ödettirmem kendim yapıyorum çok şükür herşeyimi evleniyorsam bazı sorumlulukları da almamız gerek birikim yapmak gerek Ailelerde ellerinde olsa eminim yaparlar ama içten gelen bir şey yapmıyorlarsa da sağolsunlar büyütmüş belli bir yaşa getirmiş bir kişilikli evlatları olmuşsa ne mutlu gerisi artık çiftlerin yapacağı bir şeyÖrnek vermek isterim mesela bir buzdolabı 3 bin istediğim ailemin maddi durumunu biliyorum kalkıp babama hayatta diyemem bana onu al diye ona göre bir buzdolabı 3 bin çok para ufak rakamlarla gelmişler bu güne maaşı 3 bin değil ki o buzdolabı ona uygun gelsin beklentim yüksekse isteklerim büyükse kendi başıma halletmeliyim.Ailemden istemiyorsam eşimin ailesindende istemem hiç sevmem zaten ben şunu istiyorum bana bu olacak diye param varsa başımı kaşırım ben istediğimi kendi emeğimle almak daha tatlı gelir eşimle paylaşarak birşeyler yapmak daha tatlı vallahi

Geleneklere göre düğünde yardım etmeleri gerek yardım amaçlı takılan altınlar var sadece o da ileride yardım etmek amaçlı birde üzerine ev,araba,eşyaları almak bana göre fazla durumları olsa yapsalar Allah razı olsun ama zorunda olmak çok farklı bir şey gerek yok beklentilerle sonra insanlar üzülüyor maddiyatla ölçülmemeli bazı şeyler:112:Küçüklüğümden beri kendi çabalarımla geldim ailemin durumu ortada o yüzden hep kendim yapmayı tercih ederim eşimde aynı o şekilde yapmalı ailesinin bir yükmü yok eşim olacak kişinin bir yükmü var evet evlenicem diyebiliyorsa hazırlığınıda yapmalı eşyayıda alabilmeli elimizde yoksa zaten zamanla olacaktır fazlada kişiler bu yüzden üzülmemeli

Birde şunu anlayamıyorum evi olmayana kız vermiyorlar ya da kız illa ev araba istiyor kişi bir düşünür ya babasından gelen bir zenginliği yoksa yaşam şartımıza göre 20-30 yaş aralığındaki bir erkekte bir anda 200 bin nerede olsun bir ev parası 150 oturabilecek kıvamda olması için bizim burada öyleler şahsen bir araba 15 bin en az bir oturup gerçeklerden konuşmalıyız bu yaşıma kadar ben o kadar para biriktiremedim erkek nasıl biriktirsin farklı bir çalışma para kazanma şekli var biz mi bilmiyoruzistenirse çalışılır yapılır gireriz krediye öderiz paşa paşa ne etimize karışırlar ne sütümüze :112:

Son düzenleme:
Öncelikle cevap veren, yorum yapan herkese çok teşekkür ederim.

Özellikle bu kadar seviyeli olarak konuşulmasına çok sevindim. Bütün yorumları 2 şer kere okudum, ancak çok fazla olunca tek tek cevap veremedim, toplu olarak bende sizden sonra düşüncemi yazayım dedim.

Yorumlardan anladığım kadarıyla, bu konuda gerçekten benim gibi düşünen de var, sadece okutsun diyen de var, gönlünden geçiyorsa yapsın diyende var. Anladığım kadarıyla herkes kendi kültürünce, gördüğünce yorum yazmış.

Ancak ısrarla belirttiğim halde herşeyi aileler yapmak zorunda mı diyenler olmuş ama ben asla ve asla her şeyi aileler yapsın demedim konuyu iyi okuyanlar anlamışlar zaten

Sayenizde gelinlerinde beklentilerini görmüş oldum, belki de benim beklentilerim çok fazla olmadıgı için, sert geliyordu yorumlar ama herşeyimi onlar yapsın diyenler olunca bir nebze elbette diğer düşüncelere de hak verdim.

Ancak yine de, ne olursa olsun sorumluluk alacak yaşa geldi diye tüm yükün evlenecek çiftlere atılmasını doğru bulmuyorum, hala bence dediğim gibi, 3 yorganı varsa 1i verilmeli diye düşünüyorum

Ancak gerek burdaki gerek diğer konulardaki bazı yorumlar çok dikkatimi çekti. Mesela benim gibi düşünmeyen insanlar da kendi aralarında ayrılmış.

Kimi, biz tercih ettik böyle olmasını, kimse bize karışmasın diye, yük olmayalım diye istedik demiş elbette saygı duyuyorum dogrudur o da. Ki aslında gerçekten bunu yapabilmekte çok zor. Helal olsun.

Kimi yardım etmediler etmelilerdi herşeyi biz yaptık çok zorlandık demiş. Onlara da saygı duyuyorum helal olsun bunu bilerek evlenmek ve sonrasında samimiyetle o insanları aile kabul ederek yaklaşmak gerçekten çok zor birşey yada ben bu kadar iyi bi insan değilim belki bilmiyorum.

Ama bi kitle var, kati suretle yardım edilmemeli, asla kimse kimseye birşey vermemeli, herkes kendi işini kendi görmeli demiş ama bir sebep yok. Yani yük olmayalım dedik, kendi eşyalarımızı seçelim dedik yok. Sebep yok. asla asla ve asla yapılmamalı denilmiş.

Bakın kendisi tercih edenler ayrı lütfen herkese degil bu sözüm sakın yanlış anlamayın. Belki bende sizler gibi düşünürüm ilerde bilemiyorum ve asla yanlıştır da demiyorum, ancak bu kadar sebepsiz, bu kadar sert bir şekilde karşı çıkanlara da çok şaşırıyorum. Yukarda bi arkadaş demiş ki, bu eşimle benim tercihimdi ama sizi de yanlış görmüyorum. İşte bence normal bir insan bu tepkiyi verir. Yada istedik ama olmadı der.

Ama bazı arkadaşlar sebepsiz şekilde asla asla asla olmamalı kabul etmemeli kimse yardım etmemeli her şeyi kendileri yapmalı demiş.

Ben bunu psikolojik bir savunma mekanizmasına bağlıyorum. Yani bir duruma mebur bırakıldıkları için, ve bunu kabul etmek zor oldugu için, (çünkü beklenti içine girdiğiniz insanlar o beklentilerinizi karşılamadığında malum insan oldugumuzdan sonraki hayatımızda ona karşı ister istemez bir soğukluk olur) kabullenme mekanizmasına girmişler gibi geldi bana.

Yani benim annem yapmadı ama haklı iyiki yapmadı. Benim kayınpederim yapmadı ama süper oldu hepsini biz yaptık böyle olmalı diyorlar.

Ve bir gelin yada damat en ufak birşey istediğinde zorunda mııı zorunda mıııı diyorlar. Dedim ya, normal tepki verenlere lafım yok. hayat bu herkesin tercihi ayrı, herkesin doğrusu farklı. Ama sana yapılmadı diye, yada sen istemedin diye bir başkasının isteğini, gereksiz saçma ve mecburlar mı olarak görmekte bir o kadar yanlış.

Dediğim gibi herkese saygım var ama bizim burda böyle Evlilikler böyle yapılır. 5 tane altın getirin bizim kıza denmez. yada oturma odasını siz alın denmez. Erkekten bir teklif beklenir. Gelin evlatlarımıza karınca kararınca yardım edelim gibi. Sonra kimin ne maddiyatı varsa gönlünden geçeni verir.

Ama olduğu halde vermeyene, yada ben çok zorluk çektim var ama vermem kardeşim diyene de iyi gözle bakılmaz. Doğru yanlış ama burda böyle işte

Ne diyeyim , umarım evleneceğim insanın ailesi de bu tarz düşünür yoksa işim zor

Ayyy bunu bende anlamıyorum canm ya. Sadecw 20yas deilki biz 26 yasindayiz 24 yasinda uniden mezun olduk bi senede issiz gecti daha anca bi senedir calisiyoruz oda ole ahim sahim paralarla degil. Anca eksik gedik giderip azcikda biseler kenara koyarak. O kenara koyduklarimizda esyaydi zartti zurttu gitti. Simdi nerde bizde ev alcak para.... he ama noluyo daha simdiden evlenelim bi seneye borcumuz harcimiz biter kredi cekip alalim falan dioruz. Ama ben olsam almam ole diyen kiza ev. Sonra iste memnun olmuyo hatunlar. Yok efendim olemis yok bolemis. Aska sevgiye emek eden yokki. Esyayi kv alsin evi kp alsin sen nabcan hic. Sonrada ortada bisey yokken sacma tartismalar bosanmalar... yazikbole düşünen kızlara.

İşte benim bahsettiğim de o takı gibi şeyler. Ekstradan ev araba değil. Elinde olanı yapmak anlatabildim mi? Takı takıp birde 10 bine mobilya almak değil çoluk çocuk için bişey yapmak.

Mesela sizin babanızın durumu yok yada sizin istediğiniz eşya sizin durumunuza gre pahalı. E babanız arkanızda durmuş. Nedir bir nişan yapmış düğünde takı takmış. E zaten benim de dediğim bu, yani üzerine düşeni yapmış. ha derki kızım çok istedi alayım o buzdolabını der, kredi çeker onu ben ne kendi ailemden ne eşimin ailesinden istemem ki zaten.

Benim dediğim yapılması gerekenler lüks değil yanlış anlamayın, temel şeyler. Nedir sizin babanız emeklidir, bir nişan yapar altın takar yatak odası alır almaz vs vs ne geliyorsa yapar odur işte. Ama adamın babası milyonerdir kalkar bir ev verir budur işte.

Ama parası varken iğne almayan, buna da zorunda mıyıııım diyen insanlardan bahsediyorum ben. Aslında aynı şeyi söylemek istiyorum ama farklı anlatıyorum sanırım

Ay Allah razı olsun :) İşte bunu diyorum bende. Evlenince insan ister istemez bi burukluk hissetmez mi bu insanlara karşı?

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…