Evlenecek çiftlere yardım etmek zorundalık mı?

Fotosentez

Guru
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
29 Haziran 2010
1.129
598
323
Diğer
Dert mi değil mi tam bilmiyorum, ama başıma geleceğini düşündüğüm ve burda hep aksi oldugu için için sizlere danışmak istedim. Amacım kimsenin düşüncesini lekelemek ve yanlış demek değil, lütfen yanlış anlamayın. Ben sadece farklı düşünceleri anlamaya çalışıyorum.

Burda açılan bir çok konuda, bir çok bayan evlenirken eşlerinin ailesinin yardım etmek istemediğini söylediğinde, eşim ve ailesi bize yardım etmedi kendimiz yaptık, etmek zorundalar mııııı zorundalar mııııı, onlara güvenip de mi evlendinizzzz deniliyor.

Ben bu mantıgın tamamen dışında yetiştim büyüdüm.

Bizim burda, kız olsun erkek olsun, her iki tarafın ailesi de, karınca kararınca, edebildikleri kadar yardım eder evlenecek çiftlere. Ev kurmak zordur denir, sadece onlarda değil aile bireyleri de sorar eksiğiniz ihtiyacınız var mı diye. Her iki tarafın destiğyle ev kurulur.

Kiminin evi olur diğer taraf eşya alır kimin ailesi eve yardım eder, kiminin hiç bişeyi yoktur ailesinin ama evinde 3 yorgan varsa 1 ini evli çifte verir. Yani anlayacağınız para değil mal mülk değil, destek yardım anlamında. Herkes ne yapabilirse, ne verebilirse onu yapar evli çifte yardım eder.

Ama bu bir Türkiye gerçiğymiş herhalde ben burda gördüm. Herkes bu konu geçtiğinde zorunda değiller onlara mı güvendiniz diyor. Ya elbette eşşek kadar adam olmuşuz. Babam yapar diye evlenilmez de, hiç mi ana baba desteği olmaz.

Bir bayan yazıyor, annemler acayip zenginler hiç destek vermediler, diğer bayan, kayınpederimin bir dolu evi var malı var iğne bile almadı. Ya ben anlayamıyorum bunlar nası normal geliyor?

Ben demiyorum adam en baştan ev alsın dizsin araba alsın versin elbette olmaz, bazı şeyler gençlere kalmalı ki o evin barkın değeri olsun. Ama iğne de alınmaz mı be kardeşim? Biz millet olarak yeni ev alana bile hediyeyle giden insanız. Evlenenlere altın takan, çocuklara altın takan hastaya kolanyayla giden insanız. Herkes adetlerimiz diye tutturken, efendim çocuğu olur gelenektir kayınbaba adı koyulsun, bayramda adettir önce erkeğe gdilsin vs vs gibi adetlere bu kadar düşkünken, neden evlenen çiftlere yardım konusunda zorundalar mıııı zorundalar mııııı diyoruz?

İş zorundalık değil elbett. Zor olur ama sıfırdanda kurulur ev bark. Ama evlada destek, ki sadece maddi değil manevi destek de, evladın arkasında duruldugunu göstermez mi? Buna da cevap bu yaşa kadar büyütmüş oluyor. Ama bu zaten yapılması gereken birşey değil mi? Ben çocuk doğursam onu okutsam bu marifet mi? Ben zaten doğurduğum çocuğa bilinçli bi ana babaysam bunu yapmak zorunda değil miyim?

Ha birde işin ana baba boyutu var. Senin evinde ekmeğin var, cebinde paran var. Ama kızın aç. Oğlun aç. Yada eksik, yarım. Sıkıntıda. Durumu siz düşünün, bi ana baba olarak evinizde tok yatar mısınız? rahat olur musunuz? benim tırnağıma taş gelse annemin canı yanar. Ben bu sıkıntılarla olsam nası uyur ki bir anne baba?

Ha imkan olmamak ayrı. Dedim ya ben ev dizsin demiyorum asla, bir şeyin sadece erkeğe yada sadece bayana atılması da aynı derece yanlış. Çok yanlış. Ama elinde ne varsa birazını kendi öz çocuğuna vermek neden zorundalık gerektiriyor?

Ben kendimi onların yerine de koyuyorum. Mesela benim 2 tane evim var, param var emekliyim kendimi rahat dönderiyorum maddi anlamda. Ama benim kızım / oğlum sıkıntıda. bin lira maaşı 400 tl kirası var. Ya ben neden yardım etmeyeyim ki çocuğuma imkanım varken?

Mesela benim ailemde şu vardır, mesela benim evleneceğim adam ayda 50 bin maaş ta alsa, yada benim bırakın evi şatomda olsa, karşı taraftan oğullarına maddi manevi bir desteğin gelip gelmediğine çok dikkat ederler. Tekrar ve tekrar diyorum, size ev alalım 10 bine mobilya alalım değil. Dedim ya, sende 3 yorgan vardır, 1 ini verirsin. Yada kıt kanaatsındır, manevi anlamda kızın erkeğin yanında olursun. Elbette destek sadece maddiyatla olmaz.

Dedim ya ben böyle büyümedim, bana bu mantık acayip geliyor. Siz farklı düşünüyorsanız anlamak istedim. Ciddi bir ilişkiye sahibim, çok şükür benimde erkek arkadaşımın da ailesinin maddi durumu iyi biz ailelerimizin vereceği maddi yardımları, tv buzdolabı vs gibi kabul etmeyip toplu para alıp en başta peşin alıp ev almak istiyoruz, içini kendi imkanımızla döşemek istiyoruz.

Bunu düşünmek yanlış mı? Hiç mi bir şey beklememek lazım?

Edit; Arkadaşlar çok yanlış anlatmışım derdimi. Ben zorundalar anlamında yazmadım. Çocuga yardım etmeyi anne baba mecburiyet olarak görür mü, çocuğuna olan sevgisinden yapmaz mı anlamında söyledim. Yoksa zorundalar demedim.

Son düzenleme:
bastan son kadar katılıyorum ve sasırıorum böyle mecburlarmı yorumu gördkce peki bende bi anneym ailem var çocuklarm var ve biz kim için kimin gelecegi için çalışıp kazanıyoruz şimdi erkek aileleri kız ailesne yaptırıo herseyi bnm çogu gördügüm misal ben esimin ailesi çoıkardı üç daireleri var biz kirada oturduk kiramı vabam verdi baktı olmuo daire verdi dm allah razı olsn peki neden bu erkek tarafı bu kadar bencillşti hem yardm etmzler hemde yük olurlar sonra nenmde iki oglm var bilmşorm bıl olur ama kızın gakkını ogluma oglumn hakkınıkızıma geçirm

Ben sadece evliliğe kadar yazdım. Birde bunun evlilik sonrası var o ne olacak? Kız olsun erkek olsun imkan varken size yardım etmeyen insanları olsun hiçbişe olmaz zorunda değillerdir diyip bayramda seyranda içten gelen bir ilgiyle karşılayabilir mi insan? Yanlış anlaşılmasın ben her iki taraf içinde söylüyorum. Bunu yapan annem olsa, ona da aynı şekilde hissederim.

Eger ailelein durumu el veriyorsa ve el verdigi ölcüde kesinlikle yardim edilmeli.

Hele ki dediginiz gibi 2-3 evi olupta cocuguna yardim etmeyen baba -anne kesinlikle cimridir.

Herkes aldigi herseyi bu dünyada birakip gidecek,hirsla biz herseyi kendimiz yaptik,onlarda kendisi yapsin diyen , durumu elverisli aile iyi insanlar oldugunu düsünmüyorum.Avrupa ülkelerinde de ayni sey gecerli cünkü ,kari - koca kasada aldiklari iki domatesi,yogurdu bile ayri ödüyor.Iste bizim on yil sonra ki halimizde böyle olacak.

Ayrica dinen bir baba cocugunu evlendirmeye mecburdur( durumu el verdigi ölcüde,lükse kacmadan, """fakir degilse""")

Bu sadece örf adet degil ,dinimizinde gerektirdigi birseydir. Bu fikre karsi cikan yani gayrimüslim olanlara diyecegim birsey yoktur.

Ben de bu mantıkla büyümüş biriyim, eşimin ailesi de benim ailem de çocukları için yaşayan insanlar ama bahsettiğiniz tarzda yorum yapan kişileri de anlayabiliyorum. Çünkü burada genelde açılan konular erkek tarafı hiçbir şeye yardım etmiyor onu da almalılar bunu da almalılar mantığında oluyorlar. Yani zorunda değiller ki diyen kişiler aslında konuyu açan kişinin maddiyata verdiği önemi eleştiriyorlar. Bazıları öyle bir konuşuyorlar ki sanki evlendikten sonraki mutlulukları kusursuz bir evden, çokça takıdan geçiyor. Eleştirilen aslında bu düşünceler.

Ha bir de aileden destek almak istemeyenler de seçimlerine karıştırmamak adına böyle bir karar alıyor olabilirler çünkü bazı aileler yardım edeceğim tabii ki evladıma ama para benden çıktığı için ben de kararda söz sahibiyim diye düşünüyorlar.

Bana göre kimse hiçbir şey konusunda zorunlu değil. Içten geliyorsa yapılmalı.

Öncelikle derdinizi çok uygun ve ılımlı bir dille anlatmışsınız tebrik ederim...

Evliliklerde düğün ve sonrasında aile desteği konusu aslında son yıllarda eskiye nazaran farklılaşan bir durum...

Bununda sebebi bence kesinlikle tek taraflı değil. Şöyle ki;

Eskiden ailelerin alım gücü çok daha iyi olmasa gelenek ve göreneklerimiz dolayısı ile çok daha fazla elinin taşın altına koyarmış aileler...Ancak bakıldığında günümüz şartlarından çok daha farklıymış o dönemler...Örneğin düğünü aileler yaparmış ama maddi durumları uygun değilse salon tutmaz sokakta yaparlarmış...yada eşya kavramı 1 halı 1 yatak 2 koltuktan ibaretmiş...tabi toplumun genelini baz alıyorum yanlış anlaşılmasın...ben annem ve onun yaşlarındaki akrabalarımla geçmişten konu açıldığında hepsinden duyardım mesela evlenirken buzdolabımız yoktu yada televizyon yoktu vs gibi cümleler...

Aileler temel ihtiyaçları alır, bütçeleri doğrultusunda düğün yapar, yeni evlenecek çiftlerde ne gelirse gık demeden kabul ederlermiş....
İşte o neslin çocukları şimdi evlenme çağında ve inanın bana ''çocuğunuz olduğunda anlayacaksınız'' derler ya işte onlardan biri de insanların kendi yaşayamadıklarını çocuklarına yaşatma çabası...

Günümüzde ise alım gücü eskiye nazaran daha düşük gibi görünse de aslında ülkenin geneli hala aynı...Ama temel ihtiyaç dediğimiz kavramlar o kadar değişti ki...Annem ilk evlendiğinde 2 gözlü ocakta yemek pişirirken benim için elektrikli pişirici temel ihtiyaç mesela Televizyon tamamen zorunlu...Erkeğin bulaşık makinesi şimdilik almayalım zaten iki kişiyiz elde yıkarsın demesi nişan atma sebebi...Ot süpürgesi olmadığı gibi elektrik süpürgeleri bile sulu sisteme geçmiş durumda...

Tamamen genelleme yapıyorum tabi ancak temel ihtiyaçlar arttığı halde 25 sene önce asgari ücretle çalışan, şimdinin evladını evlendirecek babasının gelir düzeyi de aynı...Ve maddi desteği bu bütçe üzerinden sağlamaya çalıştığında pek çok gencimiz alınanları beğenmiyor buda bir gerçek...

Biraz daha alım gücü yüksek, dediğiniz gibi 2-3 evi olan kesimde ise bakış açısı farklı noktalara kayabiliyor..Mesela;

Son yıllarda hepimizin malumu kadınımızın kendi ayaklarının üzerinde durabilme yetisi arttıkça erkek egemen baskıcı evlilikler çok uzun ömürlü olmuyor...boşanma oranlarında ciddi bir artış var...Dolayısı ile aile bu kız bizim oğlanı 2 seneye boşar gibi bir önyargı ile yaklaşıyorsa ''ölü yatırım'' yapmak istemeyebiliyor...
Yada kendi alın teri ile kazanmış bir baba çocuğunun da çalıştığını emek verdiğini görmeden hazıra konmasını istemeyebiliyor...

Yeni evlenecek gençler ise günümüz şartlarında çoğu zaman bir beklenti içerisinde ailelerden...
Ancak aileler sadece destek olsun değil ''bizim istediğimiz şeyleri alsın'' şeklinde bir beklenti bu...

Yani sebep ararsak daha çok buluruz aslında ancak ailelere karşı saygıda kusur edilmediği sürece işler sarpa sarmıyor...
Tabi ''bu özel günün hayallerindeki gibi olması'' isteğindeki gençler saygıda kusur etmeseler bile mutsuz oluyorlar...

Sonra buraya konu açıp mutsuzluklarını dile getirdiklerinde verilen tepkiler de aslında sandığınız kadar kötü değil...ancak insanlar birbirlerini anlamadıkları noktada geriliyor ve daha gergin bir şekilde yazıyorlar sadece...

Oysaki söylenmek istenen ''Madem mutsuzsun onlara böyle bir misyon yükleme ne alacaksan kendin al''...Çünkü maddesel şeylerden kaynaklı mutsuzlukların birbirine yansıtıldığı ilişkiler çok çabuk yıpranıyor...

Birde sadece doğurup okutmak mıdır demişsiniz ya...Bir anne olarak bence bir ailenin asıl görevi sadece erdemli bir evlat yetiştirmektir...daha fazlasını ''görev'' olarak addetmek çok doğru gelmiyor açıkçası...Maddi anlamda imkanlarım doğrultusunda elbette her türlü ihtiyacında yanında olurum evladımın...ama görevim olduğu için değil...''canım'' olduğu için...

Dolayısıyla hayatının merkezine saygı ve sevgiyi yerleştirebiliyorsa bir aile orada zaten böyle sıkıntılar çıkmıyor...Dediğiniz gibi 3 yorganı varsa 1 ini değil 2 sini veriyor...Yada evlatları, sadece ailesini zora sokmamak adına kendim yaparım diyor...

Ve son olarak...
Şairin tabiriyle yolun yarısına yaklaşmışken ömrün bu hayattan öğrendiğim bir şeyi de yazmak istiyorum;

''Konu ne olursa olsun'' hayatımızdaki insanlardan (eş,çocuk,aile, arkadaş vs sıfatlarına bakılmaksızın) maddi manevi beklentilerimiz ile mutluluğumuz ters orantılı...

Bence anne baba bile olsa yardim gonulden gelen birsey. Ben burada acilan konularda, hani diyoruz ya "nasil ici rahat annesinin, babasinin", hep eksik anlatilan birseyler oldugunu dusunuyorum. Sanmiyorum ki cocugu ac yatarken ici rahat bir ebeveyn olsun. Zaten bu ekstrem bir durum da... Burda ailelere cok suc atiliyor konularda, ama kimbilir isin ic yuzu nasil. Bircok sefer ne edilen yardim begeniliyor, ne istekler bitiyor. Cogu kez ebeveyn de yaranamiyor yani evlenecek cifte. Ben bunu cok goruyorum. " Ailesinin durumu yoksa borc yapsin alsin, baska isi ne, cocugunun evini duzsun" diyen cok yorum okudum mesela. Ben de bu mentaliteye karsiyim. Anne baba degil mi, ille yardim edecek anlayisina. Karsindakinin durumu belli, ama nereden sIkacaklarini sasiriyorlar insanlari, daha ne kadar daha aldirabiliriz diye.

Neyse anlattikca konudan cikiyormusum gibi geliyor. Kimi ailenin kulturu sizinki gibidir, ille cocuga olabildigi kadar maddi destek. Kimininki de tamamen farkli olabilir, cocuklar daha bagimsizliga alistirilmistir mesela. Ne yaparsa kendi cabalasin isteniyordur. Ben iki bakis acisini da anliyorum, yadirgamiyorum. Bence de evlilik baskasina guvenmeden yapilmasi gereken birsey. Ha aile yardim ediyorsa ne ala, cok guzel, ama etmiyorsa da baski kurulmasina karsiyim. Ben de bunu yadirgiyorum mesela.

Bir de bunun ust modeli olarak, cocuk yapip, "anneanne-babaanne bakacak" diye diretip, bu yastan sonra istemeyen insanlara zorla cocuk baktirmaya calisanlar var ki... Onlara tamamen karsiyim zaten.

Son düzenleme:
Bence de kimse hiçbirşey yapmak zorunda değil.Bana göre bir insanın evlilik düşünmesi ya da evlenmesi "ben artık kendi ayaklarımın üzerinde durup,herşeyiyle bir evin sorumluluğunu üzerime alabilirim" demek.Evet bir evi sıfırdan düzmek zor ve çok masraflı bir iş ama dediğim gibi evliliğin mantığı bu.

Zaten bu evlenene kadar ve hatta bazen evlendikten sonra da aileye bağımlılık durumu bir tek bizde var heralde.Başka ülkelerde bir çocuk 18 yaşını geçtiği zaman "başının çaresine bak artık" diyor aileler.Bu da bence aşırı bir durum ama bir insan eğitimini tamamlayıp kendi parasını kazanmaya başladıktan sonra ailesinin sırtından inmeli artık.

Hem sonra yardım içten gelmesi gereken birşey.Yapmak istemeyene söylenecek birşey yok.Bunu bir bir hak olarak görmemek gerek.Mesela benim evimi ya da eşyalarımın bir kısmını evleneceğim kişinin ailesi alsa ben kendimi çok borçlu hissederdim o insanlara karşı ve bundan rahatsızlık duyardım.Duygusal yük altına girmektense parasal yük altına girip,her işimi kendim halledip kafam rahat yaşamayı tercih ederim şahsen.

Evlenmeden önce ailelerinden yardım alanların çoğu evlendikten sonra teker teker dökülüyor. Taşıma suyla değirmen dönmez. Tecrübeyle sabittir.

Bu durum kisiden kisiye gore degisiyor yukarda da bircok kisinin bahsettigi gibi. Ama genelde aileler evlenen ciftin herseyini yapmak zorunda degil bence. Evi dizmek kisilerin kendi sorumlulugudur. Sana cocugunu evlendirmek her anne babanin da gorevidir. Bu gorev fugun yapmakmidir eve yardim etmekmidir o degisebilir ama bence kisinlikle biseylerin ucundsn tutmalari gerekiyor. Durumlari ne kadarina el veriyorsa artik.
Ama durumlari varken cimrilige kacmak sa herkeste soru isareti birakir. Ya gelini istemiyorlardir ta damadi yada evlilige inanmiyorlardir bence.
Insan ilk basta belkide olayin mutluluguyla gozumu kor oluyo bilinmez ama sinradan dusununce bazi durumlara sinir olmadan da edemiyor. Benim esimin ailesi nisanima gelirken iki kutu kuru pasta alip elleri kollarini sallaya sallaya geldiler. Hic igtiyacimiz olmadigi halde allip kendi evlerine koyduklari yatak odasi takiminin gelinligin parasinida dugunde kendi akrabalarinin taktiklarindan karsiladilar.
Biz evimizi kuramadikmi kurdik eksigimiz kaldiysada bizim sorunumuz oldu, zamani gelince aldik tada almadik.
Ama geriye kalan benim onlari her dusundugumde sinir olmam oldu.
Buna ne aciklama getirir insan bilemiyorum ama birazcik karsidaki genclere deger verilse en azindan gonulleri yapilsa ileriye yatirim olur bence

Ben evlenirken herseyin dort dortluk olmasi gerektigi gibi bir inanca karsiyim. Bakiyorsun yeni evli kim varsa dort odali ev dizmeler, tablosundan orta sehpasina kadar herseyi ile eksiksiz hazirlanmis evler. Toplumun da boyle bir bakisi var. Aa olur mu gemin evi. Hele bir olmasin.. Dugun dernek desen ayni. Yok bu hayalimdi bu muradimdi. Ben buna karsiyim bir kere. Normal yasasak ne olur. Avrupada insanlarin evine bakin, cinde kac metrekare evlerde yasiyorlar bir bakin. Bir de bizdeki ihtisama. Imkanin varsa elbette ama hele olmayanlarin krediler alip ailelerin destegiyle bu yasama girmesi bence cok aci. Inanin insanlarin evinde cocuklarina aldiklari esyalar olmuyor cogu zaman. Kirk yillik evli o yasta anne baba yayi cikmis kanepede oturyrken o evlat o babanin parasini hak gorup kendine misagir odasi ayri oturma odasi ayri aldiriyor. Baba otuzyedi ekran tuplu tvye bakiyor da o evlat lcd tv istiyir. Aa olur mu hakli yeni gelin evi, el ne der, onlar genc vs.
Benim gorusum bu. Evlenirken biri eksik olsun biri az olsun zamanla olur elbette. Aileler duruma destek olabilir belki ama ben gelin adaylarinin burada cikip da bana bu olmadi su para icin eltimle didstim laflarina uzuluyorum. Dahz aileye girmeden bile, baban sunu yapmamusti kavgalari. Biz de evlendik. Durumu da vardi. Acip da babamiza sunu sen yap demedik. Tam tersi babami annemin isteklerini yapsin diye zorlariz (bazi seyleri annem ister, babam gerek gormez) esime de sormadim sen ne yaparsin diye. Bence evlenilir, zaman gecer ciftler birbirine alisir maddi gidisat oturur o zaman belli seylerin sirasi gelir. Tanidigim o kadar cok insan oldu ki evlzenirken iki cekyatla evlrnen (dr olup da ailesi dar gelirli....) Cok da mytlular. Bastan dort dortluk yuva kurmakla huzur mutluluk olmuyor. Asil huzur o insan la sogan ekmek yiyebilmekte.
Evlenen ciftler buna odaklanirsa daha huzurlu olurlar. Yok alinacaklar yapilacaklar dag gibi olursa o zaman ya borc altinda ezilir giderler ya da kimdrn ne geldi ne gelmedi kavgasi cikar.

Dinimizde nasil evlenilirdi peki? Imkani olan yemek verir herkesi cagirirdi adet buydu. Tamam. Peki yuz elli metrekarelik ev mi dizilirdi. Besbinliralik gelinlik mi vardi. Sahabenin evini bir dusunun. Peygamberimiz vaktinde evlilik karari olunca iki uc hagtaya dugun yapilirmis. Kizlarin ceyizi de yatak, bardak, tabak (hepsi birer ikiser adet..) kilim gibi uc bes parca esya imis. Kisacasi normalmis hersey. Simdi biz bir cama tulu ayri storu ayri fonu ayri takiyoruz. Bir evin sirf perdesi binlerce lira tutuyor. Bunu da goz onune alalim.

Zaten evlenmek, duzen kurmak zor oldugu icin basta aileler olmak uzere herkes elinden, butcesinden geldigince dugunde bir seyler takiyor...
Bunun ustune tekrar bilmem kac milyarimiz var, siz de ekleyin demek bana mantikli gelmiyor...
Kac yasina gelmis insanlar zaten, gitsin kendileri icin bir seyler yapsinlar...
Ha durumu olur, musait olur, zorlamaz, aman aman para ihtiyaci da yoktur, iki taraf da destek olur. Bu aileye, iliskilere bagli...
Ama ben eger imkan varsa ciftin bir sey yapmasi gerektigine inanlardanim, her basin daralinca aileye kosacaksan, o zaman o evlilik olmuyor...
Bu arada dedigim gibi imkani olan, isteyen yapar, ona da karsi degilim, ama bazilari var ki, kayinpederinin hayatta tek gayesinin gelinine ev almak oldugunu dusunen, surekli para, taki, ceyiz hesabi yapan, verdikce de yetinmeyen, onlari hicbir sey paklamaz, benim asil kizdigim soylendigim guruh onlar...

Mecbur degiller diyenlerden biri de benim. Bir seyler soyleme geregi duydum.

Bir kere burda her kadin esinin ailesiyle problemlerini anlatmaya baslamadan once evlenirken her seyi benim ailem yapti. Toplu igne bile almadilar diyor. Su cumleyi gormekten ginageldi acikcasi. Koca diye sectigin adam adam olsaydi da senin ailenin de yardimini almasaydi o zaman kendi yapsaydi diyorum ben hep.

Yardim baska bana gore her seyi ailelerin yapmasi baska. Bie taraf digerinden fazla yaptiginda hep sorunlar cikiyor. Ben burda gordum bunlari. Bir taraf zengn de olsa biraz daha cimri ya da esya almayi bilmiyor olabilir. Diger taraf hemen baslar ala ala bu koltugu mu almislar ay cok kotu bilmem ne..

Ben kendimden ornek veriyum benim ailem varlikli ama esimin ailesi degil. Biz bu tip dengesizliklerden cok korktuk. Evlenirken soyledik her seyi kendimiz yapicaz diye sorun yasamamak icin. Ozellikle kendi ailemden cekindim ben. Kabul ettiler dugunum olmadi en guzel esyalari almadm ceyz alisverisine cikmadim. Bos eve girdim. Ihtiyaca gore esimle gittik alisveris yaptik. Babamin icine sinmedi tabiki benim sikintida olmam bana dugun hediyesi araba aldi. Ister sat ister kullan dedi. Cok sukur satmadik.

Yani yardim mecburi degil imkanlar dahilinde elden gelen icten gelen yapilir. Ama evlendikten 5 yil sonra kadin cikip istemeye gelirken cikolata bile getirmediler evime mobilya almadilar diyince ne mecburiyeti var kocan alsin kocanin evi diyorum ben hep..

Herkesin kendi evi duzeni var bir yerde. Oglanin ailesinin ev alacak parasi var da bununla gidip tatil yapmayi ya da kendilerine sayfiye bir yerde yazlik almayi tercih ediyorsa gelin gelip burda otmesin. Bize ev alicagina kendine yazlik aliyo diye. Tabi kendine alicak. Adam yillarca calismis didinmis bence buyukler de biraz kendi hayatlarini dusunmek zorunda.

Son düzenleme:

İste ben de bu yaziyi alkislarim. Cok guzel ifade etmissin.

mecbur değiller tabi .iki insan evlenmeye karar verdiyse önce elinin ekmek tutması bazı şeyleri oturtması gerekir kendince ... aileye güvenerek evlenilmez . sonuçta o aileyi siz kuruyorsunuz . önce okuyup iş bulup düzen oturtup sonra evlenilmesi gerek diye düşünüyorum ben . benim kuzenim erkek 21 yaşında evlendi herşeyi ailesi yaptı . yapmak zorunda değillerdi ama yaptılar mecburen . çocuk illa evlenicem diyor daha doğru düzgün işi gücü yoktu . aileye güvenerek evlendiler . bence yanlış . kimseden yardım almamak gerek . hem o zaman insanlar diyor ben şunu aldım sana bunu aldım falan filan karışıyorlar herşeye ...

Söylemezsen çatlarım. 'Zorundalık' değil, 'Zorunluluk' . Konuya gelince de herkesin aile yapısı farklı,bu çok değişken bir konu.

bana en garip gelen şey durumları iyi şu kadar evleri şu kadar arsaları var lafları...ben eşimle 9 sene çıktım durumları iyi ya da kötü diye fikir belirtecek kadar mali durumlarını bilmedim hala da bilmem, aileler yardım etse iyi olur güzel olur ama bence iki tarafta çalışıyosa ki çalışmalı zaten, bence yardım etmek zorunda değiller, bi kere yardım dediğimiz şey kelime anlamı olarak zorunluluk değil içten gelir, gelmiyosa ne diyebilirsiniz, bi diğer konuda şu kızımız x salonunda düğün istiyo ama erkek ailesinin y salonuna gücü yetiyo o zaman ne olucak, hem çalışmıcaksın paranın nasıl kazanıldığından haberin olmıcak hem de ille yapılsın diye tutturacaksın, adet gelenek diye insanları yolma huyu moda oldu son zamanlarda, herşey erkek tarafından bekleniyo bunları çok görüyoruz burda, nişanı kız tarafı yapar diyoruz mesela bizim adetimizde yok diyo gelin hanım, e o zaman erkek tarafıda bizim adetimizde düğün yapmak yok desin, ben kendi adıma ne kv'den ne kp'den karşılarına geçipte bişey isteyemem nazım eşime geçer, ha şu var etliye sütlüye karışmayıp bide üstüne çiftten borç isteyen ya da borç takan aileler var onlar tamamen konunun dışında onları lanetliyorum

.
Canım çok güzel ifade etmişsin maksat yatlar katlar değil bizde sizin yanınızdayız diyebilmek lakin bunu bile beceremeyen insanlar çoğunlukta bize maddi olarak hiç yardım etmediler hadi ona takılmayayım da birde bizden çıkmazdı ailesi bir kez sormadilar bile ne aldınız ne yaptınız manevi destekte sıfırdı sorsan çok severler beni hiç bir zaman yüzlerine vurmadığım için ama komşumdan daha az ilgi gösteren bi aileyide aklamaz bu durum sorsan okuttuk derler sanki beni okutmamış gibi ailem.... Neyse bak yine bizdeler yüzleri var ki rahat rahat benim zorlukla kurduğum yuvada yayılıp yatıyorlar....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…