- 16 Ağustos 2010
- 293.105
- 603.057
- 43
Her türlü gayrimenkul niteliği taşıyan taşınmazlar için mülkün üzerindeki tasarruf hakkını ispatlayıcı bir belge olan tapu, alıcı ve satıcı tarafından tapu dairesinde gerçekleşen bir işlemle mülkiyet hakkı alıcıya devredilir. Bu işlem için yerine getirilmesi gereken birtakım prosedürler bulunmakta ve bunlar da zaruri bir durum ortaya çıkarmaktadır.
Tapu dairesinde alıcı ve satıcı kişi satış bedelinin belli bir yüzdesini tapu harcı olarak ödemek durumundadır. Bu yüzde evin satış bedelinin %2’sine tekabül etmektedir. Örneğin evin satış bedeli 300.000 ise bunun 6.000 TL’si alıcı 6.000TL’si satıcı tarafından ödenmelidir. Tapu dairesine tapu harcı bedeli olarak böyle bir ev için ödenecek toplam tutar 12.000TL olacaktır. Evin gerçek değerinin altında tapu dairesine yapılan bildirimler maliye tarafından sıkı takip edilmekte ve tespit edilenlere de cezai uygulama yapılmaktadır. Bakanlık bu tespiti bankalar üzerinden konut kredisi çekilerek yapılan ev alımlarına uygulamaktadır. Bu miktar, beyan edilen tapu değeri ile çekilen kredi tutarı arasındaki farka göre hesaplanır ve aradaki tutarın %4’ü alıcı ve satıcıdan eşit tutarda yani %2alıcı ve %2 satıcı olacak şekilde tahsil edilir.
Tapu harcı dışında ev alımında ortaya çıkan masraflar nelerdir?
Tapu harcı dışında diğer masraf kalemi de tapu döner sermaye ödemesidir. 2016 yılı için tapu döner sermayeye 87,25 TL ödenmesi kararlaştırılmıştır. Ev alımında emlakçılara yapılan ödemeler de alım sırasında maliyet unsuru olmaktadır. Alıcı ve satıcı kişinin ayrı ayrı emlakçıya ödeyecekleri miktar evin satış bedelinin %2’sidir.Bazen bu oranın %3’lere çıktığı da görülebiliyor .Bu tutarlara KDV oranları da eklenecektir. Bir maliyette yine mülkün değerini tapuda düşük gösterenlerin evlerini 5 yıl içinde satmaları halinde alış ve satış arasındaki farkın gayrimenkul değer atış kazancı olarak vergilendirilmesidir.
Evle ilgili ödenecek harç ve vergilerdeki muafiyet durumu nedir?
Mülkün konut kredisi ile alınması halinde ipotek harcı ile KDV ödemesi alınmaz. Emlak vergisi oranları bu sayılan kişiler için uygulanmaz.200 metrekareden fazla olmayan konutlar için yine emekli, işsiz ve ev hanımları faiz ,kar payı ,repo gibi gelirler dışında kalan bir gelirleri yoksa ödenecek olan emlak vergisinden muaf olacaklardır.
Ev satın alınırken eve ait bedel dışında ödenecek farklı masraflar da olacaktır.Bunlar;tapu harcı, tapu döner sermaye ödemesi, emlakçıya ödenecek komisyon, emlak vergisi gibi giderlerdir. Bunun dışında evin değeri ile ilgili tapuda yapılacak eksik beyanlar ve evin satışının beş yıl içinde gerçekleşerek alım ve satım arasındaki farkın vergilendirilmesi de bir maliyet unsuru olarak karşınıza çıkabilir.
Kaynak:Eft Nedir?