Euro İlk Kez 4.00 TL'yi Gördü, Dolar 3.77 ile Rekor Kırdı

FrKafka

Okuyun.Mürekkebin akmadığı yerden kan akıyor!
Kayıtlı Üye
24 Eylül 2014
4.217
8.682
Dolar 3,77'yi aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Euro da tarihinde ilk kez 4 TL'yi geçti. Saat 12:00 itibarıyla dolar 3,76 seviyelerinde iken, euro 3,99 seviyelerinde işlem gördü.

09112015_euro_dolar.jpg

Meclis'teki anayasa görüşmelerine odaklanan politik gerginlikler, artan güvenlik riskleri, Fitch'in yaklaşan not kararı ve Merkez Bankası'nın faiz toplantısına bağlı endişelerle dövizde rekor tırmanış sürüyor. Türk Lirası karşısında dolar 3,77'i aştı, Euro ise tarihinde ilk kez 4 TL'yi aşarak rekorunu yeniledi.

EURO TARİHİNDE İLK KEZ 4,01'İ GÖRDÜ

Avrupa para birimi euro, dünkü kapanış fiyatı olan 3.93 lirayı yaklaşık 7 kuruş birden aşarak, tarihinde ilk kez 4 liraya ulaştı. Euro 4.004 lirayı gördükten sonra saat 11.45 sıralarında 4.01 lira ile rekorunu yeniledi.

DOLAR 3,77'Yİ AŞTI
Dünkü kapanışta 3.74 lira ile tarihi rekor düzeyini test eden dolar da 3.7275 lira ile güne rekora yakın başladıktan sonra tırmanışını sürdürdü ve 3.7767 lira ile ilk rekorunu; saat 11.45 sıralarında da 3.7807 lira ile günün ikinci rekorunu kırdı.

FİTCH, 27 OCAK'TA TÜRKİYE'NİN NOTUNU AÇIKLAYACAK
Piyasa analistleri, uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch'in Türkiye'nin notunu kırma olasılığına dikkat çekiyor. Türkiye'ye tek "yatırım yapılabilir" notu veren Fitch'in not kararını 27 Ocak'ta açıklaması bekleniyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRACAK MI?
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu da (PPK), Fitch değerlendirmesinden üç gün önce, 24 Ocak günü toplanarak faiz kararı verecek.Piyasa işlemcileri, PPK'nın politik baskılar olabileceği kaygısıyla, "vermesi gereken faiz artırım" kararını veremeyebileceğine dikkat çekiyor.

KUR NEDEN YÜKSELİYOR?
Dolardaki global güçlenme dolar/TL'de de yukselişi tetikliyor. Doların belli başlı altı para birimi karşısındaki değerini ortaya koyan dolar endeksi 14 yılın zirvesinden geriledi. Geçen hafta 103,82'ye kadar çıkan endeks 101 seviyesine gevşedi.Merkez Bankası'nın TL'nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını kullanmaktan çekinebileceği endişesi doları baskılıyor.Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirme tarihinin yaklaşması ile siyasi ve jeopolitik gelişmeler öne çıkıyor."

2016 ENFLASYON RAKAMLARI ETKİLİ OLDU
"Deniz Özel ve Yatırım Grubu Yönetmeni Orkun Gödek, sepet kurda yükselişin 2016 kapanışına göre yüzde 6'ya yaklaştığına dikkati çekerek, TL'nin yeniden değer kaybetme sürecine girmesinde 3 Ocak tarihinde açıklanan Aralık ayı ve 2016 yılı enflasyon verilerinin etkili olduğunu söyledi.Makro görünümün bozulmaya başladığı düşüncesinin, yatırımcılar nezdinde hissedildikçe riski hedge etme aracıyla kur işlemlerinin gündeme geldiğini ifade eden Gödek, "Geçen haftanın başlangıcı enflasyon verisi ile olurken, kapanışı da ABD verileri ile oldu ve konu bir şekilde yeniden ABD Merkez Bankasına (Fed) yönelik beklentilere geldi." dedi.

"YELLEN'İN VE FED ÜYELERİNİN KONUŞMALARI TAKİP EDİLECEK"
Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan ise cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin detaylarının, güçlü seyrin korunduğuna işaret ettiğini ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin üzerindeki baskıların arttığını, ancak TL'nin önemli oranda negatif ayrıştığını kaydetti.Devam eden jeopolitik risklerin yanında, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in 27 Ocak'ta Türkiye'nin kredi notunu düşürme ihtimalinin piyasalarda konuşulması ve mecliste bugün takip edilecek Anayasa görüşmelerinin dolar/TL'yi yukarı taşıyan sebeplerin başında geldiğini ifade eden Tufan, "Aynı zamanda hali hazırda ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın politikalarına ilişkin beklentiler ve Fed üyelerinden Lacker'ın 2017 yılında daha hızlı faiz artırımına gidileceği yönünde değerlendirmeleri kurdaki ateşi destekledi." dedi.Tufan, bu haftanın genelinde verilerden ziyade Fed başkanı Janet Yellen'ın ve Fed üyelerinin konuşmalarının takip edileceğini belirterek, güçlü ABD verilerinin ardından şahin tonda açıklamaların gelebileceğini kaydetti. Bu hafta, özellikle cuma günü açıklanacak ABD enflasyon verilerinin ön plana çıkacağını, yurt içinde ise cari denge verisinin izleneceğini ifade eden Tufan, "Kritik direnç noktalarının aşılmasının ardından kurda alımlar hızlandı. Yeni fiyatlamalarda kısa vadeli destek seviyesi 3,70, ancak geniş bant aralığında ana destek noktası ise olarak 3,62 -3,65 bölgesi izlenebilir. Kurda ara ara teknik geri çekilmeler gözlemlenebilir fakat bu seviyelerin üzerinde kaldığı sürece yeni rekorlar ile 3,75 -3,80 koridoru test edilebilir." dedi

http://m.sondakika.com/haber/haber-flash-9146961/

Öyle demeyin, Trump Saray'ına otursun hepiniz göreceksiniz:KK14:
Dolar düşecek, faiz oranlarımız düşecek, herşey güzel olacak. Trump Başkanı ABD halkı seçmiş olabilir ama orada pişecek bize de düşecek.
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/201612011026084603-yildirim-trump-doviz/

Trump seçilince ABD piyasası seçim sonucunu fiyatladı, Noel öncesi ABD endeksi ralli yaptı biz yerimizde saydık, Dolarımızın ateşi çıktı ama olsun biz istikrarla 20 Ocak'ı bekliyoruzHoppa

Trump gelecek herşey düzelecek:sampiyon:

Dolar düşecek, faiz oranlarımız düşecek, herşey güzel olacak. Trump Başkanı ABD halkı seçmiş olabilir ama orada pişecek bize de düşecek.

Trump seçilince ABD piyasası seçim sonucunu fiyatladı, Noel öncesi ABD endeksi ralli yaptı biz yerimizde saydık, Dolarımızın ateşi çıktı ama olsun biz istikrarla 20 Ocak'ı bekliyoruzHoppa

siper alalım geliyor gönlümün efendisi, gelip ehonomimizi çoh eyyi yapacah :KK53: bir dakika yaw, bizim ehonomimiz zaten çoh eyyi bak neredeyse dış mehtap oluyordum :110:

Mune bugün temizlik falan mı yaptın ?
Çamaşır suyu kokusu çarpmış seni sanki :110:
Kullanma :KK53:

siper alalım geliyor gönlümün efendisi, gelip ehonomimizi çoh eyyi yapacah :KK53: bir dakika yaw, bizim ehonomimiz zaten çoh eyyi bak neredeyse dış mehtap oluyordum :110:
Öyle diyorlar, ben şahsen kendim bizzat :)) ekonomi, piyasalar endeks, dolar altın euro yen takipçisi olarak dünya Trump'ın gelişini çoktan fiyatlamışken bu duruma her ne kadar mana bulamasamda bekliyoruz.

Birde duydum ki öyle söylüyorlar birtakım kişilerin yalancısıyım ABD'de dolar rezervi azalmış, dolar yok adamlarda:KK14:

Vay canına artık siyasete yorum yapabiliyor muyuz ya?
Bayadır pek aktif değilim sitede şu an gördüm

Neyse iyi olmuş ama tartışmamız gereken konuların olduğu, endişelerimizin yüksek olduğu çok hareketli bir dönem ülkede

Konuya yorumum Avrupaya yerleşmek üzere olan birisi olarak sürekli canlı kurları takip ediyorum.
Abartmıyorum, uykum kaçıyor uyanıp bir daha kontrol ediyorum. (şu anda olduğu gibi)
Euro yükseldikçe nefesim daralıyor cidden.
Para biriktirdiğim, euro depolamaya çalıştığım bir dönemde anksiyetem tavanda şu anda.
Euronun gelecek durumuyla ilgili bilgisi olan, makale vs bilen varsa paylaşırsa sevinirim

Kimi siteler düşecek, kimisi 4.5 ları bulacak diyor
Haliyle gerilim yüksek

Hani bizi teğet geçen bir kriz vardı ya :KK53: He o teğet meğet geçmedi. Girdi ve çıkmıyor.
2011 yılında bu zamanlar dolar 1,5 seviyesindeydi.

Bir çok kriz göstergesi şuan var. Kimsede kriz var diyemiyor. Günü kurtarma derdi var ama kurtarılamıyor efendim. :confused:

Herkes başka tarafa bakmaya devam etsin tabii daha acısı çıkmadı ama az kaldı.

Hani bizi teğet geçen bir kriz vardı ya :KK53: He o teğet meğet geçmedi. Girdi ve çıkmıyor.
2011 yılında bu zamanlar dolar 1,5 seviyesindeydi.

Bir çok kriz göstergesi şuan var. Kimsede kriz var diyemiyor. Günü kurtarma derdi var ama kurtarılamıyor efendim. :confused:

Herkes başka tarafa bakmaya devam etsin tabii daha acısı çıkmadı ama az kaldı.

Yalnız yine olan fakir halka olacak.

Dürüst konuşacağım benim hayat standartım etkilenmedi son durumlardan.
Belli bir seviyenin üzerinde yaşayan insanlardanım/insanlardanız
Euro gerekirse de satarız malı mülkü yine giderim euro bazında maaşımı alırım zaten Avrupada
Geri dönüş olarak da kardeşimin üniversite masrafı, aileme falan yollarım
Sonra çarpsınlar 4le 5le 10la zengin zengin yaşarlar :KK70:

Ha ama fakir halk ne olacak?
Hiç mi kendini düşünmez insan
Taş kökü yiyeceksiniz yakında yav
Gündelik yiyecekler bile ateş pahası olmuş
Acaba Türk halkı böyle mi terbiye edilmeye açık?
Fakirlikle, yıkımla mı anlarlar merak ediyorum

Hala bakıyorum biz euroyla mı alışveriş yapıyoruz bize ne
İsteyen gitsin ABD den alsın doları, orada 1 Tl
gibi şeyler söyleyenler var

:KK70:

Yani sonra cahil deyince insanlar alınıyor "cahil demeyin bize" diyerekten ...

Edit: - Biz euro ile alışveriş yapmasak da dış ticarette belli ülkelerle euro kullanılmakta olduğu için, sana da daha pahalıya gelecek burada aldığın mallar kardeşim.
- Senin devletinin parasının değeri düştükçe, alım gücü de düşecek sonra eti 50ye yumurtayı 17ye almak zorunda kalacaksın.
- Doları da zaten Amerikadan alıyorsun, başka kurumlar aracılığıyla.

Yine de açıklayayım dedim belki anlamayan, bilmeyen vardır :KK70:

Yalnız yine olan fakir halka olacak.

Dürüst konuşacağım benim hayat standartım etkilenmedi son durumlardan.
Belli bir seviyenin üzerinde yaşayan insanlardanım/insanlardanız
Euro gerekirse de satarız malı mülkü yine giderim euro bazında maaşımı alırım zaten Avrupada
Geri dönüş olarak da kardeşimin üniversite masrafı, aileme falan yollarım
Sonra çarpsınlar 4le 5le 10la zengin zengin yaşarlar :KK70:

Ha ama fakir halk ne olacak?
Hiç mi kendini düşünmez insan
Taş kökü yiyeceksiniz yakında yav
Gündelik yiyecekler bile ateş pahası olmuş
Acaba Türk halkı böyle mi terbiye edilmeye açık?
Fakirlikle, yıkımla mı anlarlar merak ediyorum

Hala bakıyorum biz euroyla mı alışveriş yapıyoruz bize ne
İsteyen gitsin ABD den alsın doları, orada 1 Tl
gibi şeyler söyleyenler var

:KK70:

Yani sonra cahil deyince insanlar alınıyor "cahil demeyin bize" diyerekten ...

Edit: - Biz euro ile alışveriş yapmasak da dış ticarette belli ülkelerle euro kullanılmakta olduğu için, sana da daha pahalıya gelecek burada aldığın mallar kardeşim.
- Senin devletinin parasının değeri düştükçe, alım gücü de düşecek sonra eti 50ye yumurtayı 17ye almak zorunda kalacaksın.
- Doları da zaten Amerikadan alıyorsun, başka kurumlar aracılığıyla.

Yine de açıklayayım dedim belki anlamayan, bilmeyen vardır :KK70:

Farz edelim Türkiye'de kaldın.
Şuan hayat standardın sana düşmüyor gibi geliyor olabilir. Lakin kazandığın paradan tasarruf edeceğin miktar azalıyor. Bir çok insan için bu önemli değil. Senin için önemli olmalı. Çünkü senin evladının (çocuğun olduğunu farz ediyorum fikrim yok) senin standartlarında yaşaması için iyi bir eğitim alması, iyi bir meslek sahibi olması gerekiyor.

Seni geçtim. Fakir halka gelelim.
Şuan yoksulluğun azaltılması yönünde ne yapılıyor? Bana göre hiç. Yapılan yardımlar sadece yoksulluğun yönlendirilmesini sağlıyor. İnsanlar para geliyor ama sorgulamıyor. Sıkıntı sorgulamamaktan ileri geliyor. Bu da maalesef eğitimsizlikten.

Siyasi yönden bunun ekmeği yeniyor bu ülkede.

Çünkü o fakir dediğimiz insanlar o paranın kaynağı kesilmesin diye kendilerine iyilik yaptığını düşündüklerini destekliyor.

İnsanların devletten beklentisi "bana balık verme balık tutmayı öğret" olması gerekirken "aman para kesilmesin" şeklinde.

Bu insanlar kendi ayakları üzerinde dursun, düştüğünde yine devlet desteklesin ama böylesi de, şuan bir kesim fakir diye nitelediğimiz halkın işine gelmiyor. Dürüst olacak olursak bu devletin sırtındaki kamburdur. (bu yazıyı okuyan, "fakire verilen üç beş kuruşu mu gözüne kestirdin?" diyen varsa olayı çok yanlış anlıyor ama anlatmakla uğraşamayacağım)

Nihayetinde şuan döviz kurları aldı başını gitti.
İşsizlik rakamları ortada.
Fakat kimin umrunda.
Şuan ülke gündemi bambaşka. :deli:

Farz edelim Türkiye'de kaldın.
Şuan hayat standardın sana düşmüyor gibi geliyor olabilir. Lakin kazandığın paradan tasarruf edeceğin miktar azalıyor. Bir çok insan için bu önemli değil. Senin için önemli olmalı. Çünkü senin evladının (çocuğun olduğunu farz ediyorum fikrim yok) senin standartlarında yaşaması için iyi bir eğitim alması, iyi bir meslek sahibi olması gerekiyor.

Seni geçtim. Fakir halka gelelim.
Şuan yoksulluğun azaltılması yönünde ne yapılıyor? Bana göre hiç. Yapılan yardımlar sadece yoksulluğun yönlendirilmesini sağlıyor. İnsanlar para geliyor ama sorgulamıyor. Sıkıntı sorgulamamaktan ileri geliyor. Bu da maalesef eğitimsizlikten.

Siyasi yönden bunun ekmeği yeniyor bu ülkede.

Çünkü o fakir dediğimiz insanlar o paranın kaynağı kesilmesin diye kendilerine iyilik yaptığını düşündüklerini destekliyor.

İnsanların devletten beklentisi "bana balık verme balık tutmayı öğret" olması gerekirken "aman para kesilmesin" şeklinde.

Bu insanlar kendi ayakları üzerinde dursun, düştüğünde yine devlet desteklesin ama böylesi de, şuan bir kesim fakir diye nitelediğimiz halkın işine gelmiyor. Dürüst olacak olursak bu devletin sırtındaki kamburdur. (bu yazıyı okuyan, "fakire verilen üç beş kuruşu mu gözüne kestirdin?" diyen varsa olayı çok yanlış anlıyor ama anlatmakla uğraşamayacağım)

Nihayetinde şuan döviz kurları aldı başını gitti.
İşsizlik rakamları ortada.
Fakat kimin umrunda.
Şuan ülke gündemi bambaşka. :deli:

E tabii ki, döviz arttıkça dönüştüreceğim para miktarı azalıyor.
Ancak kendimi 2 sene daha ittirebilirim diye düşünüyorum
Kastettiğim beni şu an etkilemese de, etkilenen bir kesim olduğu ve bana dokunmayan yılan bin yaşasın şeklinde düşünmediğim, düşünemediğim

Asgari ücretlileri düşünsek mesela, bir de çoluklu çocuklu 4 kişilik bir aileyi düşünsek.
Zannetmiyorum ki o çocuklar her hafta et yiyebilsin, balık yiyebilsin, sosyal bir hayatları olabilsin.
Ki gelişimde büyük önemi olan şeylerden bahsediyoruz.

Bir grup yaşlı kesim, ülkenin gençlerini geleceğini düşünmeden mahvediyor işte.
Onlar 3-5 yıla ölecek ama bunun yükünü çekecek olan gençler.

Her zımbırtıda "büyük resmi" görebilen kesim
Kendi ülkesindeki resimlere kör kalmakla yetiniyor... :KK53:

Ek: Bir de tabi bu kadar çalkantılı olan, geleceği belirsiz olan bir ülkeye kimse yatırım yapmak istemiyor, bunun da etkisi büyük bence.

X