Et, Tavuk ve Balığın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

NevresteNevreste hesabı doğrulanmış üye.

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
295.196
608.177
1.098
43
Malatya

Her besinin kendine özel olan bir tüketim şekli ve son kullanım tarihi bulunmaktadır. Bazı besinler doğru koşullarda saklanmadığında son kullanma tarihi gelmeden de bozulabilme olabilmektedir. Besinlerde oluşan bu bozulma şu şekilde açıklanabilir:

Besinlerde Bozulma Nasıl Oluşur?

Besinin bozulmasına enzimler sebep olmaktadır. Bu enzimler besin içeriğinde kendiliğinden oluşabildiği gibi, besine dışarıdan da gelebilmekte ve besinin bozulmasına neden olabilmektedir.

Besinlerin bozulması, besinin tüketilebilme niteliğinin yitirilmesiyle ilgili olan bileşimlerinin değişmesi olarak tanımlanmaktadır. Bozulan bir gıda, yapı, görünüş, renk ve tat olarak fiziksel ve kimyasal değişiklikler oluşturmaktadır. Bu değişmeler gıdayı tüketilemez duruma getirerek hem maddi kayba hem de sağlık açısından büyük risklere sebep olabilir.




Etin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Özellikle et gibi ürünlerde besin maddesini tazeyken tüketmek oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda eti belirli bir süre bekletmek gerekebilmektedir. Bu süre sonunda et bozulur ve fark edilmeden tüketilir ise geri dönüşü olmayan zehirlenmelere dahi sebep olabilir ve bu sebeple et tüketirken oldukça fazla dikkat etmek gerekmektedir.

Etin bozuk olup olmadığını anlamanın en kolay yolu etin renginin kontrol edilmesidir. Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise bu etin bayatlamaya başladığının bir işareti olarak değerlendirilir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar var ise bu durum etin tamamen bozulduğunun bir ifadesidir. Bu şekilde olan etler tüketilmemelidir.

Etin bozulup bozulmadığını anlamanın bir diğer yolu da kokusuna dikkat etmektir. Bozulmaya başlayan et koku yaymaya başlayarak da kendini belli edebilmektedir. Özellikle bozuk yumurta kokusu veya ekşi bir koku var ise et tamamen bozulmuş ve tüketilmemeli anlamına gelmektedir.

Sağlıklı ve parlak bir görünüme sahip olan taze et, elde yapışkan bir his bırakıyorsa bozulmaya başlamış anlamına gelmektedir.



Tavuğun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Uygun saklama koşullarına dikkat edilmediği takdirde ölümcül sonuçlara neden olabilen tavuk eti, zararlı mikroorganizmaların kolayca üreyebildiği bir ortama sahiptir. Bu sebeple tavuk eti tüketileceği zaman pişirilmeden önce dikkat edilmelidir.

Tavuk etindeki bakterilerin üremesi ve tavuğun bozulmaya başlaması kötü koku yayarak kendini belli etmektedir. Kötü kokunun yanı sıra, tavuğun derisinde ve deriye bağlı olan dokulardaki renk değişimi de tavuğun bozulduğunun işareti olarak kabul edilir. Tavuğun yüzeyinde oluşan yapışkan bir yapı da mikroorganizma faaliyetleri sebebiyle tavuğun bozulmaya başladığını göstermektedir.





Balığın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

En çok zehirlenme olaylarının yaşandığı besin maddesi olan balık, taze olarak alınmış olsa bile kısa sürede bozulabilmektedir. Bu sebeple balık tüketileceği zaman ekstra özen gösterilmelidir.

Balık normal renginden daha soluk ve mat bir görüntüde ise bu balığın bozulmaya başladığı anlamına gelmektedir. Özellikle süzgeç ve solungaç kısımlarında meydana gelen mukozamsı yapı, parlaklığını yitirmiş gözler, solungaçların renginin koyulaşması ve siyah-gri bir renk alması, balığın etinde meydana gelen gevşeme ve balıkta oluşan nahoş koku balığın bozulduğu anlamına gelir ve asla tüketilmemelidir.

Kaynak:hayat kolay
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…