• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

et nasıl kurutulur ?

yafrimu

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
19 Mart 2008
533
1
0
İstanbul
ya kızlar bizimki et kurutması istiyo çok severmiş ama ben bilmiyorum nasıl yapılacağını bilen varmı bi anlatın bana lütfennnnn :(

evet tatlım oluyormuş çok guzelmiş ama ben nasıl yapılır bılmıyorum ogrenmem lazım :26:

hmm ilginçmiş canım google amcama bir sorayım bakalım nasıl bişi ben tuzlu et biliyorum da bunu ilk kez duydum daha neler duyucam kimbilir şu hayatımda:9:

hmm ilginçmiş canım google amcama bir sorayım bakalım nasıl bişi ben tuzlu et biliyorum da bunu ilk kez duydum daha neler duyucam kimbilir şu hayatımda:9:

işte tatlım eti yassıltıyosun galiba tuzluyosun sonrada bi yere serıp kurutuyousun galliba:26: tam bilgi edinmem lazım ammaaaa:37:

güzelim boşnak arkadaşlar varsa onlar bilir kuru et olayını benim bildiğim. hakikaten de güzel olur kurutulmuş et; ama o ette bi barbekü kokusu oluyo sanki onu nasıl veriyorlar acaba evde kurutulurken o aklıma takıldı bak. belki mangal tarzı bir şeye konuluyordur, bilemedim valla :)

güzelim boşnak arkadaşlar varsa onlar bilir kuru et olayını benim bildiğim. hakikaten de güzel olur kurutulmuş et; ama o ette bi barbekü kokusu oluyo sanki onu nasıl veriyorlar acaba evde kurutulurken o aklıma takıldı bak. belki mangal tarzı bir şeye konuluyordur, bilemedim valla :)

sen yemişsin belliki canım nasıl görünümdeydi??? incecikmiydi?? ne kadar yassıltmam lazım acaba:41: ay bi bileeen bi bileeen :)

Kuru et göçmenlerin bi mezesidir. Baze yerlerde satılır hatta kuruyemişçi tekel gibi dükkanlarda. Yapılışını bilmiyorum ama hazır satılanlardan yedim çok güzel oluyor tadı. Tabi kötüleri de denk gelebiliyor..

Kuru et göçmenlerin bi mezesidir. Baze yerlerde satılır hatta kuruyemişçi tekel gibi dükkanlarda. Yapılışını bilmiyorum ama hazır satılanlardan yedim çok güzel oluyor tadı. Tabi kötüleri de denk gelebiliyor..

cnm tadı nasıldı?? hani aromatık neler gelıyodu tat olarak agzına? bıde gorunum nasıldı?? incecikmi oluyor???

$isli-kuru-et-2-500x500.webp

Kuru et budur :) Pastırma gibi bir görüntüsü var, isli et olarak geçer bir diğer adı. Kuru fasülye gibi yemeklere koyulabilir onun dışında, bira yanına meze olarak çok tüketilen birşeydir. Tadı çok böyle buna benziyor diyebeleceğim bişey değil ama güzel :) is kokusu ve tadı var ama öyle duyunca ıyy diyebilinecek bişey olsa da ön yargılı davranmamak gerek :)

cnm tadı nasıldı?? hani aromatık neler gelıyodu tat olarak agzına? bıde gorunum nasıldı?? incecikmi oluyor???

Eki Görüntüle 285359

Kuru et budur :) Pastırma gibi bir görüntüsü var, isli et olarak geçer bir diğer adı. Kuru fasülye gibi yemeklere koyulabilir onun dışında, bira yanına meze olarak çok tüketilen birşeydir. Tadı çok böyle buna benziyor diyebeleceğim bişey değil ama güzel :) is kokusu ve tadı var ama öyle duyunca ıyy diyebilinecek bişey olsa da ön yargılı davranmamak gerek :)

ayy ben bu kadar incecik yapamadımki bunu makineyle yapmışlar galibaaa:18: cekıcle vurdum vurdum ınceltttım ama boyle olmuyo :( damarlı oluyo yaglı falan olabılıyo

Tuzda da bekletmeniz gerekiyor ama daha sonra da dumana tutulması gerekiyor. Görüldüğü kadar basit bir şey değil, ve ev ortamında kuru et yapamazsınız. Bence elinizdeki etleri ziyan etmeyin, yazıktır. İstanbul'da mısınız bilmiyorum ama "kuru et" deyince akla gelen birkaç semt var, oralardan falan alınabilir, getirtilebilir. Fiyatı çok tuzludur (en son 100 küsürdü kilosu), ama kuru et de bambaşka bir lezzettir hakikaten.

Arkadaşların da dediği gibi meze olarak tüketildiğini biliyorum bende ama evde yapılabiliyor mu ne gerekiyor önce onu öğrenip sonra tuzlasaydınız keşke..Yapım aşaması öyle miymiş kesin bilgiye sahip misiniz?
Ne kadar zaman beklemesi gerekiyor ne şekilde..Bunlar önemli sonuçta pişmiyor tuzla pişiyor zamanı ve bekletilme koşulları önemli ette.

tam olarak nasl yapildigini bilmiyorum ama annem cok eskiden yapmisti bizim icin...eti iceltip tuzlamamniz lazim...annem guneste kurutarak yapmisti...cok ta lezzetlidir ayrica..

Bütün halindeki antrikot et bir hafta boyunca tuza yatırılır. Bir hafta sonra tuzdan alınır. Hava almayan bir odaya konulur ve odun ateşi yakılır. Ortam havasız olduğu için ateşten alev çıkmaz, devamlı olarak is çıkar. Ortam havasız olduğu için ateşin kontrol edilmesi gerekir. Bir hafta boyunca iste bekletilen et yenilebilecek kıvama gelir.

Hazırlanışı : Etler, fileto şeklinde kesilerek sinirlerinden ayıklanır. Daha sonra kalın tuzla tuzlanarak yaklaşık bir hafta tuzda bekletilir. Bu süre sonunda tamamen kapalı, karanlık bir odada, birbirlerine değmeyecek şekilde tavandaki kancalara asılan etler, altında yakılan gürgen ya da meşe ağacının dumanlarına maruz bırakılır. Her yer kapalı olduğu ve içeri oksijen girmediği için odunlar alev almadığından, sadece is ve duman bırakması sağlanmış olur. Bu işleme en az bir hafta boyunca devam edilerek etlerin kuruması sağlanır. Ayrıca güneş ışığıyla kurutulan etler de hazırlanabilmektedir.

Boşnak Yemekleri tarifinden alıntıdır.

Ayrıca İstanbuldaysanız, Pendik'te Sancak Şarküteri ve Sancak Restaurant, Gaziosmanpaşa'da Yıldırım Mahallesi'nde ise 'en iyi yapan yer' olarak gösterilen Cancan adlı kasap, Avcılar - Ambarlıda birçok Şarküteri, Tekel.. Ve Apikoğlu markası Kuru Et satmaktadır.

ayy ben bu kadar incecik yapamadımki bunu makineyle yapmışlar galibaaa:18: cekıcle vurdum vurdum ınceltttım ama boyle olmuyo :( damarlı oluyo yaglı falan olabılıyo

Ne eti kullandınız bilmiyorum ama Tranç Nuar Kontra Nuar Kontrafile ve Antrikot olması gerekir. Bütün halde tuzda bekletilir, ardından is faslı vardır ve en son ise dilimlenir.

Back
X