Eşinizde bu problem hep var mıydı, yoksa zamanla mı oluştu?
İş stresini yönetememesi onun suçu değil, yaşadığı bir problem. Karşılığınız da bu problemin çözümü değil. Bunu sizi suçlamak için söylemiyorum, belki siz de bu açıdan bakabilirsiniz diye belirtiyorum. İş stresini yönetebilmek için destek almaya karşı çıkıyorsa bu onun suçu. Şöyle örnek vereyim, eşiniz ayağı burkulduğu için topallıyor, siz de ona kızıp ayağına tekme atıyorsunuz ve sonrasında neden hala topallıyor diyorsunuz. İş stresine farklı bir stres daha eklenmiş oluyor ve o da size patlıyor. Aynı şekilde sizin de bir sürü probleminiz var, stresiniz var, bunlar biriktiğinde eminim istemeden yapıyorsunuz bunu.
Her insanın farklı eşik seviyeleri, farklı olaylara farklı tepkileri olur. Bunları eşinizin yaptıklarını meşrulaştırmak gibi algılamayın, haklı olduğunu söylemiyorum. Sadece duruma bir de bu açıdan bakabilir misiniz diye soruyorum size aslında. Örneğin sizin için sabah uyandığında günaydın dememek gün boyu surat asma sebebi olabilirken, eşiniz için "ne olacak ya, dalgınlığına gelmiştir iki gözümün çiçeğinin" yorumu yapılabilecek bir durum olabilir. O yüzden bırakmış olduğunuz etkilere size göre orantısız olan tepkiler geliyor olabilir. Bunları sadece tek tek, hesap kitap yapmadan, tam olarak ne hissediyorsanız onları konuşarak aşabileceğinizi düşünmekteyim.
Çocuğu bırakabileceğiniz birileri var mı? Kv vb. birilerine eğer çocuğunuzu bırakabilecekseniz, onun güvende olduğunu bilerek, bu stresten uzak bir şekilde eşinizle -tamamen yapıcı bir şekilde- karşılıklı konuşup "seni anlamak ve seni mutlu etmek istiyorum, lütfen bana anlat ve yardımcı ol" mantığıyla bir konuşma yapın.
Konuşarak çözülmeyecek problemler var, bu doğru ama -söz konusu değer verip kaybetmek istemediğimiz kişilerse- konuşmadan çözülebilecek bir problem bence yok.
Umarım karşılıklı anlayış ile bu süreci kısa zamanda atlatabilirsiniz.