Herkese Merhaba,
Eşim yakın zamanda İsveç'den iş teklifi aldı. İkimiz de Türkiye'de iyi firmalarda çalışıyoruz ve maddi olarak sıkıntımız yok fakat ülkenin genel durumu ve farklı deneyimler kazanmak isteğimizden dolayı yurtdışında iş arayışındaydık. Stockholm'deki bir firma tarafından eşime teklif geldi, sundukları maaş beklentimizin altında kaldı ve taşınma desteği vs gibi ek yan haklar da sunmuyorlar. Bu sebepten gidip gitmeme konusunda kararsısız. Fakat Türkiye'de ikimizin kazandığı parayı ve isveçte sadece eşimin kazanacağı parayı euro cinsinden karşılaştırdığımızda isveçteki gelirimiz Türkiye'den 1000 euro daha fazla oluyor. Bu şekilde karşılaştırma yapmak tabii ki doğru değil fakat ekonomik olarak ülkenin refah seviyesini ifade etmek için bunu belirtme ihtiyacı hissettim.
Gelelim bizim kararımıza.. Henüz bir karar veremedik. Orada yaşayan 1-2 Türk aile ile görüştüğümüzde eşime yapılan teklifin düşük olduğunu benim de çalışmadığım takdirde geçinmekte biraz zorlanabileceğimizi ilettiler. Diğer bir Türk aile ise orta seviye bir hayat sürebileceğimizi, maaşın yeterli olduğunu ilettiler. Kısacası ek gelir olmadan tek maaş ile şehir merkezinden biraz uzak bir yerde yaşamamız gerekecek diye anladım.
Etrafınızda stockholm'de yaşayan var mı? Onlar memnunlar mı? Rahat bir hayat için aylık min kaç SEK kazanılması gerekiyor? Geçinme kişiden kişiye göre değişir tabii..
Ben de gittiğimde çalışmak istiyorum fakat uzun bir süre iş de bulamayabilirim. Bu sebepten tek maaş bizi rahat ettirir mi emin olmak istiyoruz.