Onkoloji - Kanser ve Türevleri Erkeklerde Meme Kanseri

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.974
605.068
43
5500_1.jpg

Meme kanseri genel anlamda kadın hastalığı olarak bilinir.Ancak ender de olsa erkeklerde de görülebilmektedir.Erkeklerin meme kanserine yakalanma oranı meme kanseri vakalarının %1’i kadardır.Erkeklerin bu kansere yakalanma oranı ülkelerin gelişmişliğine ya da coğrafi konuma göre farklılıklar gösterebilir.Bizim ülkemizde istatiksel çalışmalar yeterli olmadığı için erkek meme kanseri oranı belli değildir.

Aile genetiğinde meme kanseri olan bir erkek meme kanseri riski taşır.Bu hastalık tanısını alan erkeklerin meme kanserine yakalanma riski kız kardeşlerine göre 2-3 kat artmaktadır.Ayrıca testis rahatsızlıklarından biri nedeniyle ya da karaciğer sirozu gibi nedenlerle östrojen hormonu alan erkekler risk altındadır.

fft64_mf1251912.Jpeg



Erkek meme kanserleri,kadın meme kanserleriyle aynı belirtiyi verirler.Meme başında ağrılar ya da içeri çekilme,koltuk altında ağrısız şişkinlikler,meme bölgesinde kızarıklıklar.Bu belirtilerden biri veya bir kaçı oluştuğunda mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Erkek meme kanserlerinde hastalığın gelişimi ve ilerlemesi kadın meme kanserleriyle aynıdır.Hatta erkek meme kanserinin daha hızlı ilerlediği gözlemlenmiştir.Çünkü,meme kanseri kadın hastalığı olarak bilindiğinden kuşku ve tespiti daha geç olmaktadır.

Erkeklerdeki meme kanseri tedavisi kadınlardakiyle aynıdır.İlerlemiş vakalarda memenin alınması (mastektomi) cerrahi tedavi olarak uygulanır.Hastalığın bulunduğu evreye göre cerrahi tedaviye ek olarak radyoterapi,hormonoterapi ya da kemoterapi uygulanır.

Meme kanseri kadınları arasında en sık karşılaşılan kanser türü fakat uzmanlar, “Erkeklerin “Bu kanser bende olmaz” demesi yanlış. 150 kadına 1 erkek oranıyla da olsa erkeklerde meme kanseri görülebilir. Bu nedenle birkaç ayda bir erkeklerde duşta meme muayenesi yapmalı” diyor. Erkeklerde meme kanserinin çok az görüldüğünü, erkeklerin küçük meme dokusuna sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Vahit Özmen, “150 kadında meme kanseri görülüyorsa 1 tane de erkekte görülür. Bu kadar düşük bir oran vardır. Erkekte daha ileri evrede teşhis konuluyor. Çünkü erkekler kendilerine meme kanserini yakıştıramıyor. Erkeklerin büyük bir kısmı meme de kanser olmayacağını düşünüyor. Memeyi kadına ait bir organ zannediyorlar. Halbuki erkeğin de memesi var. Üstelik erkek kadınlık hormonu alırsa o meme kadın memesi kadar büyüyebilir” ifadelerini kullandı.

BAZI HASTALIKLAR MEMEYİ BÜYÜTÜYOR

Erkeklerin birkaç ayda bir duş alırken memelerini kontrol etmelerinin önemini ifade eden Prof. Dr. Özmen, “Dıştan meme ucuna doğru sirküler daire çizerek, yukarıdan aşağı, aşağıdan yukarı hafifçe bastırarak memelerini kontrol edebilirler. Sert, ağrısız bir kitle ele geldiğinde dikkatli olsunlar. Kanser meme başında çekilmeye neden olabilir. Kişi bunları fark edince hemen bir cerrahi uzmanına gitmesi lazım. Bazen ileri yaştaki erkeklerde, tansiyon ilaçları, koroner ilaçları, kalp ilaçları memeyi büyütebilir. Bu genellikle iki taraflı olur ileri yaşta olur. Bazen karaciğer hastalılarında da meme büyüyebilir. Farklılık hissedildiğinde mutlaka doktora gidilmeli” dedi.

Özmen sözlerine şöyle devam etti: “Meme kanserlerinin ancak yüzde 10 kadarı genlerden geçiyor. Yüzde 15 kadarında genetik geçiş yok ama ailede var. Birinci derece aile bunlar anne, kız kardeş, kız çocuğu gibi, yüzde 75’inde ise diğer yani çevreden etkilenerek ortaya çıkıyor. Bu etkilenmelerinden nasıl korunabilir kadın? Bir kere kadının şişmanlamaması önemli özellikle menopoz döneminde şişmanlamaması lazım. Kadınların ancak yüzde 40’ı normal kiloya sahip diğerleri ya aşırı kilolu ya da kilolu. Türk kadını şişmanlıyor bundan da kaçınmak lazım. Yeni yapılan bir çalışma var bu Time Dergisi’nde de yayınlandı. Düzenli yapılan egzersizin meme kanserinden gerçekleşen ölümleri yüzde 25 azalttığı, yakalanma riskinin azalttığı gösterilmiş. Hayvansal yağlardan daha yoksun sebze meyve ağırlıklı ve mümkünse organik besinlerle beslenmek önemli. Beyaz et ağırlı beslenmek, şişmanlamamak meme kanserinden korunmak dikkat edilmesi gereken noktalardır.”


Kaynak:estanbul-Kent
 

Meme kanserini 4 aşamada değerlendiren ve birinci aşamayı erken, 4'üncü aşamayı ise en geç evre olarak nitelendiren Bozcuk, erkeklerdeki hastalığın seyrinin de kadınlardaki gibi olduğunu, bu nedenle erkeklerin dezavantajlı ya da avantajlı bir durumu olmadığını ifade etti.


fft5_mf835736.Jpeg


ERKEKLER MEME KANSERİ OLABİLECEĞİNE PEK İHTİMAL VERMİYOR


Prof. Dr. Bozcuk, erkeklerde meme kanseri hastalığının tedavisindeki en büyük riskin tanının geç evrede fark edilmesi olduğuna işaret ederek, “Az bilinmesi, tanınan bir hastalık olmaması nedeniyle erkeklerin meme kanseri olabileceğine pek ihtimal verilmiyor. Onun için tanıda bir takım gecikmeler yaşanıyor, dezavantajın nedeni bu” diye konuştu.

Erkeklerde meme kanseri ihtimalinin akla en son gelen tanılardan biri olduğunu dile getiren Bozcuk, göğsünde kitleyle gelen erkek hastanın da mutlaka meme kanseri olabileceği ihtimali ile değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ancak bu ihtimal üzerinde çok fazla durulmadığı için tanının geciktiğini anlatan Bozcuk, bu doğrultuda tedavi sürecinin de geciktiğini bildirdi.

“ERKEKLER DE GÖĞÜSLERİNİ KONTROL ETMELİ”

Kadınlarda meme kanserinin sık görülmesi nedeniyle kanserin önceden tanınması için bazı testler uygulandığını anlatan Bozcuk, kadınlarda mamografi, belli bir yaştan itibaren ultrason yaptırdıklarını ve elle muayene etmelerini önerdiklerini söyledi.

Ancak erkekler için kanserin önceden tanınmasına yönelik herhangi bir uygulamanın yapılmadığına işaret eden Bozcuk, şöyle dedi:

“Erkeklerde meme kanseri nadir görülen kanser türü olduğu için böyle bir tarama konusu yok. Elle muayene de önermiyoruz. Ama genel bir sağlık prensibi olarak vücudunun herhangi bir yerinde, göğsünde veya başka bir yerinde ele gelen kitle bulunuyorsa, mutlaka doktora göstermelerini tavsiye ediyoruz. Erkeklerin göğüslerinde ele gelen bir kitle varsa bunun sebebi açıklanana kadar meme kanseri ihtimalini de düşünmelerini ve göğüslerini kontrol etmelerini öneriyoruz.”

Erkeklerin meme dokusunun çok daha ufak olmasından dolayı kanserli dokunun fark edilmesinin daha kolay olduğunu dile getiren Prof. Dr. Bozcuk, kadınlarda 1-2 santimetrelik kitlenin çabuk fark edilemeyeceğini, ama erkeklerde bunu fark etmenin daha kolay olduğunu ifade etti.

MEME KANSERİNE NEDEN OLAN UNSURLAR

Bozcuk, testislerin gelişiminde bir sorun varsa, testis gelişimi tam değilse veya testisler geç inmişse bu tür gelişimsel sorunların erkeklerde meme kanseri riskini artırdığının bilindiğini vurguladı.

Bazen genetik hastalıkların, özel sendromların da meme kanseri riskini artırdığını dile getiren Bozcuk, uzun süren kronik karaciğer yetmezliğin de meme kanseri riskini tetiklediğini kaydetti. Kanserin hücre düzeyinde değişmelerin onarılamaması ve sorunlu hücre topluluklarının ortaya çıkmasıyla oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Hakan Bozcuk, “Vücut, sorunlu hücre topluluklarıyla başa çıkamazsa, karşımıza bir hücre bir süre sonra bin hücre olarak çıkabiliyor. Tek hücreyken tanıyamıyoruz, 2 santimetre boyutuna geldiğinde tanıyabiliyoruz” diye konuştu.

Bozcuk, erkeklerde en sık görülen kanser türünün testis kanseri olduğunu, bu nedenle testis muayenesi yapmanın önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak:radikal
 
21-10-hKyV7vE.jpg

Erkeklerde meme kanseri az görülen bir kanser türüdür. Erkeklerde görülen tüm kanserlerin %1’ini meme kanseri oluşturur. Meme kanserlerinin %1’den azını erkek meme kanseri oluşturur ve her 150 kadın meme kanserine karşılık 1 erkek meme kanseri olgusu söz konusudur.

Uzmanlar, ‘erkeklerde meme kanseri’ ile ilgili bilgi verdi.

Son 20-30 yılda erkek meme kanseri görülme sıklığında hafif bir artış vardır. Her 100.000 erkekte meme kanseri görülme sıklığı 0.86 dan 1’e çıkmıştır.

Erkek meme kanserindeki artışın nedenleri arasında özellikle 3 faktör vurgulanmaktadır.

•Çevrede kanserojenlerin artışı
•İnsanların erkek meme kanserinden daha fazla haberdar oluşu ve bu nedenle daha fazla teşhis edilmesi
•Aşırı şişmanlık. Aşırı şişmanlık durumunda kanda dolaşan estrojen miktarı artmaktadır. Bu da kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de meme kanseri riskini arttırmaktadır.
Ayrıca ailesinde meme kanseri öyküsü olanlarda da artmış risk söz konusudur.

Erkek meme kanseri az görüldüğü için, kanserin yaygınlığı, etkinliğini, görülme sıklığı ve tedavilerin sonuçları hakkındaki bilgilerimiz kadın meme kanserine göre daha azdır.

Erkek meme kanseri , kadın meme kanderine göre daha ileri yaşlarda görülmektedir. Ortalama meme kanseri teşhis edilme yaşı, kadınlarda 55-60 iken bu yaş erkeklerde 65-67 yaştır.

Klasik bilgi olarak erkek meme kanserinin akıbetinin kadın meme kanserinden daha kötü olduğu söylenirdi. Bu durum erkek meme kanserinin kadın meme kanserinden daha geç, yani daha ileri evrede teşhis edilmesi ile ilgilidir. Aynı evrede erkek meme kanserinin tedavi sonuçları, tıpkı kadın meme kanseri gibi iyi olabilmektedir.

Erken evrede teşhis önemli olduğu için, erkeklerin yıllık check-up muayenelerinde memeler de dikkatle muayene edilmelidir. Erkek meme kanseri az görülen bir kanser olduğu için, kadınlarda olduğu gibi tarama mammografisi önerilmemektedir. 50 yaşından yukarı erkeklerin kendi memelerini muayene etmeleri önemlidir.

Memede bir şişlik tespit edildiği zaman uygulanan tanı yöntemleri aynen kadınlarda uygulandığı gibidir.

Erkekte meme dokusu çok az olduğu için, meme kanserinin tedavisinde meme koruyucu tedavi söz konusu değildir. Erkek meme kanserinde tedavi tüm memenin ve koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılması şeklindedir.

KAYNAK: Anadolu Sağlık Merkezi (ASM)
 
X