Hep sinirli bir çocuktu,ama bu dönemde daha da arttı.Erkek çocukları kızlardan bıraz daha erken ergenlıge gırıyor.Muhtemelen okulda ogrendı .Yada tablette .Barfır bır sorun muhakkak .Doktora gorurmenız ıyı olur
bence tanıdık olması bana göre yanlış ,ben oğlunuzun yerinde olsam anlatacağım birşey varsa da (şimdi ne anlatsam aileme anlatacak endişesiyle) anlatmam. yabancı birine açılması daha kolay sosyal hayatda birdaha karşılaşmayacak söylediklerini ailesine yetiştirme korkusu olmayacak daha tarafsız olduğunu düşünecek.Onu tanıyorum,kabul edecektir.
Doktorlara soğuk değil,teyzesi ve eniştesi de doktor.
Sadece bu dertleşme doktoru,vs vs güzel güzel anlatacağım,
Ergenliğe girince insanların hormonlarının değiştiğini,eskiden bende gençken sinirli olduğumu,ama bunların geçtiğini,
geçerken de bazı sorunlarla nasıl başa çıkacağımızı bilmediğimizi,bunları danışmak için gideceğimizi,vs anlatacağım.
evladımı tanıyorum,bence tanıdık olması bana göre yanlış ,ben oğlunuzun yerinde olsam anlatacağım birşey varsa da (şimdi ne anlatsam aileme anlatacak endişesiyle) anlatmam. yabancı birine açılması daha kolay sosyal hayatda birdaha karşılaşmayacak söylediklerini ailesine yetiştirme korkusu olmayacak daha tarafsız olduğunu düşünecek.
sorun sizin kimi tanıdığınız değil ?evladımı tanıyorum,
psikoloğu değil
Ben de ergen psikoloğu diyorum. Bende de 12 ve 14 yaşında iki kız var. Büyük kızımda ergenlik başlangıcında aşırı tembellik oldu. Yani yatakta sağdan sola dönmeye üşeniyordu dersem daha iyi anlaşılır. Yıkanmak, diş fırçalamak odasını toplamak düşüncesi bile yetiyordu yıkılmasına. Hadi kızım, yap kızım, ayıp kızım diye diye resmen rica minnet durumundaydık. Derslerinde de düşüş başladı.
Biz tablet işinde uyanıktık ama. 7 yaşında ilk eline verdiğimizde filtre ve saat ayarı vardı. Yani 7 yaşa uygun ve günde 2 saat kullanabiliyordu. Her sene yaşı büyüdükçe filtre de değiştirdik. Mesela kızım şu an 14 yaşında ve tableti hafta içi 2 saat hafta sonu 4 saat ve 14 yaşa göre kullanabiliyor. Okula götürüyor çünkü tablet ve laptop kullanıyorlar. Oyunlar tamamen kapalı, internete de sosyal medya hariç girebiliyor. Bu kısıtlamalara erken başladığımız için her dk isyan halinde olmasına rağmen, kural kuraldır ileride kendi paranı kazanıp kendi aldığın takdirde istediğin kadar kullanırsın diyoruz. O da bize büyüyünce asla sizin yanınıza gelmem konuşmam bile sizle diyor.
Ayrıca ders notları düşünce mesleki kaygı başladı. Anne benim iyi bir mesleğim olmazsa nasıl parka kazanacağım, nasıl başarılı olup iyi bir işte çalışacağım, benim hiç bir şeyim olmayacak mı...
Kişisel bakımdan ve tembellik dağınıklıktan dolayı ilk önce ben de söylenmeye başladım ama sonra oturdum konuştum ve pazarlık yaptım. Tamam senin odan, ben söyleyince yapma, zamanı kendin belirle ama yap. Mesela ben bugün değil iki gün sonra temizlemek istiyorum de sen seç dedim. Okulda psikolojik danışman öğretmene mail attım. Ne yapalım yol gösterin diye.
Bize tipik ergenlik sorunları, ilk önce çocuk doktorunuza götürün ve tembellik halsizlik için bir takım testler tahliller yaptırın. Hormonlar vücut tam olması gerektiği gibi mi çalışıyor bakalım dedi. Randevu alıp götürdük, doktor da onunla konuştu gerekli muayeneyi yaptı, sıkıntılarını sordu.
Okulu sevmiyorum, erken kalkmayı sevmiyorum, anne babam bana çok karışıyor, herkes kötü, herkes bana karşı, tüm dünya -hatta kainat- bana karşı......
Tahlil sonuçlarını aldık, herşey yolunda sadece D vitamini eksikliği çıktı. Çünkü ışık çok rahatsız ediyor diye gündüz de kalın perdeleri kapatmaya başladı. Herşeye karşıdır ama canı da çok tatlıdır. Git kendin araştır oku kızım D vitamini eksikliği nedir dedim ve perdeleri açık tutmaya başladı.
Biz rehber öğretmen yönlendirmesiyle ergenlik uzmanı pedagoga başladık. Kendisi de beni çok şaşırtarak işbirliği yaptı. 45 dk onlar konuşuyor son 15 dk da biz anne babayla konuşuyor pedagog. Bize söylemesini istemediği şeyleri pedagog söylemiyor ve nedenini de açıkladı. Anne baba olarak bilmeniz gerekenleri size anlatırım ama çocuğun söylemeyin dediği ve sizin bilmenize gerek olmayanları söyleyemem dedi.
Biz de pedagogun bize söylediklerini yapıyoruz. Mesela odasına çat kapı girmeyi zaten bırakmıştık. Kapı çalıyoruz anne şimdi meşgulüm sonra söyle diyorsa tamam diyorum. Kendi odası kendi alanı, ister toplu temiz tutar isterse dağınık. Ama temizlik konusunda çakallık yaptım. Kapısının dışına bu uzun kapı tutuculardan koydum. Kızım böcek falan basarsa bütün evi ilaçlatmayalım sadece senin odanda kalsınlar dedim aklı gitti. Ayrıca çamaşır yıkama konusunda da kendisi çevreci takıldığı için oradan kafaladım. Senin çamaşırların ayrı yıkanırsa şu kadar su, şu kadar elektrik fazla harcanıyor. Sence çevre için zararlı değil mi bu dedim vicdan yaptım.
Okul ders isteksizliğine de "hani oyun oynuyorsun ya saçma da olsa bütün levelleri geçmen gerekiyor, geçemezsen tekrar geri dönüyorsun. Onun gibi düşün ya ben bu dersle ilgili bir meslek yapmak istemiyorum niye bu dersi geçmem lazım" diye düşünme dedim.
Uzun oldu ama, biz faydasını görüyoruz. Çocuğun üstünden büyük stress yük kalktı. Zaten matematik için yardım alıyordu, bu sene de fizik ek ders almaya başladı. Anne daha iyi anlıyorum öğretmen çok iyi anlatıyor diyor. Diğer kızım daha sakin, ikna edilebilir uyumlu. Ama o da başladı hayırdır niye odama girdin demeye. Elektrik süpürgesi ve mopu koyuyorum kapılarının önüne. Ya ben girer süpürür silerim ya da kendiniz yapın diyorum. Pazarlık yapıyoruz çabuk çıkmamı istiyorlarsa ben süpürüyorum onlar siliyor.
Canımsın ız yaaha şimdi anladım doktorlara soğuk değil teyzesi de doktor demişsiniz
bende sanıyorum teyzesi psikoloğu alacak
öyle bir üşüyorum ki beynimde donmuşbeni anlayışla karşılayın lütfen ben şöyle az ötede durayım
Saat sınırlamasını biz de şimdi asla koyamazdık. Zamanında öyle başladık. Benim eşim bilgisayar mühendisi ve her yerde alarmları koruma sistemleri var. Hackleyemez benimki kolay kolay. Hatta telefonda ne yaptığı ne baktığını görebiliyoruz istatik olarak geliyor bize ama kendisine söylemiyoruz güvensizlik problemi olmasın diye. Sakıncalı bir kelimeyi bile yakalıyor filtre. Oyunları akıllı telefon store dan mı indiriyor? İsim vermek istemedim reklam olur diye. Eğer öyleyse Ap..için de android için de hesabınızı mı kullanıyor?Çok teşekkür ederim.Güzel tavsiyeler.
Eşim PC konusunda iyidir.Ne filtreler,ne programlar kurdu.
Oğlum hepsini çözmeyi,kırmayı başardı.
Paralı program aldı onu bile çözdü,illa programların bir açığını buluyor.
Bildiğin bilgisayar kurdu.
Ve oyunları yeniden yüklüyor.
Agresif olmaya başlıyor hemen fark ediyor.
Pc yi kilitli dolaba koyduk,kilidi bulmuş.
Bir seferinde de Kilidi kırıp açmış.
En son laptop un altını açmış vidalardan
harddiski galiba (ben anlamıyorum)sökmüş.
Daha önce de tuşlarını kopardı.
Ne filtreler neler koydu,takip ediyor nerelere girdiğini vs.
Neden böyle yapıyorsun oğlum,neden eşyana zarar veriyorsun dediğimizde Canım sıkılıyor falan dedi.
Sürekli internet şifrelerini değiştiriyoruz bir şekilde buluyor.
Yani başedemez hale geldik.
Saat sınırlaması demeyin,uymuyor bir türlü.
Canlı derse giriyorum diye oyun oynamış meğer geçen sene.
Biz tabi güveniyor uz dersleri düşmeye başladı o zaman farkettik.
Neler konulmadık, güzellikle neler anlatmadık ama bir türlü anlamıyor.
Birtane program firması yetkilisi Eşime demiş ki kaç senedir bu işi yapıyorum ben böyle çocuk görmedim
Pandemi den önce haftada 2 saat cumartesi veya pazar pc isterdi.
Hafta içi okulun var derdik.
Ama Pandemi ile beraber pc li hayatı yönetemedik.
telefonu yok.Saat sınırlamasını biz de şimdi asla koyamazdık. Zamanında öyle başladık. Benim eşim bilgisayar mühendisi ve her yerde alarmları koruma sistemleri var. Hackleyemez benimki kolay kolay. Hatta telefonda ne yaptığı ne baktığını görebiliyoruz istatik olarak geliyor bize ama kendisine söylemiyoruz güvensizlik problemi olmasın diye. Sakıncalı bir kelimeyi bile yakalıyor filtre. Oyunları akıllı telefon store dan mı indiriyor? İsim vermek istemedim reklam olur diye. Eğer öyleyse Ap..için de android için de hesabınızı mı kullanıyor?
Sizi tamamen anlıyorum benim kız kulaklık kulağında yaşıyor. İzin verilen saatte telefonu kullanırken parmaklarını takip edemiyorum çocuğun.
Evet bizde de o r...x belası var. Artık neyin nesiyse her iki çocuk da yalan söylüyor o oyun için. Anne okuldan gelen maillere bakmam lazım 10 dk açar mısın laptobu diyor. Açıyorum o sürede oyun oynuyor.telefonu yok.
Laptop tan yapıyor ne yapıyorsa.
Eşim yasaklayıcı bğtğn programları kurdu.
r...x diye çok sakıncalı bir oyun var,onu ne yapsakta vazgeçmedi.
Normalde de bizim telefon lara el uzatan oynamak isteyen bir cocuk hiç olmadı.
pandemiden önce dedim ya hep haftasonu verirdik 2 saat.
Öyle laptopu alayım saatlerce oynayayım yok,sınırlama vardı bizdede taa en başından beri.
İşte normalde Yalan söylemeyen,son derece dürüst,Evet bizde de o r...x belası var. Artık neyin nesiyse her iki çocuk da yalan söylüyor o oyun için. Anne okuldan gelen maillere bakmam lazım 10 dk açar mısın laptobu diyor. Açıyorum o sürede oyun oynuyor.
Teşekkürler rahatlattınız beni. Çatışmak ne demek kimin haddine, alıyorum cevabımı oturuyorum. Savunma, itiraz mekanizmaları saate 250 - 300 km hız yapıyorErgen annesi değilim ama ergen ablasıyım :) Sizi çok iyi anlıyorum. Benim erkek kardeşim de çok çalışkan bir çocuktu ancak ortaokula geçtikten sonra derslerinden biraz uzaklaştı. Fazlasıyla agresifleşti. Evde terör estiriyordu resmenLisede de böyle devam etti. Psikiyatriye götürdük, psikiyatri ergenlikten kaynaklandığını söyledi ve bir sorun yok dedi.
Bu sene üniversiteye gitti ve yaşadığı değişime ailecek inanamıyoruzÇok sakin ve sevgi pıtırcığı olan bir çocuğa dönüştü.
Denem o ki ne kadar sancılı olsa da geçici bir süreç, iç dünyalarında neler yaşadıklarını bilemiyoruz. O yüzden olabildiğince çatışmaktan kaçının. Daha anlayışlı olun
Ben de ergenliğimde biraz öyleydim, şu an annemle yakın iki arkadaş gibiyiz. Gülerek hatırlıyoruz o günleriTeşekkürler rahatlattınız beni. Çatışmak ne demek kimin haddine, alıyorum cevabımı oturuyorum. Savunma, itiraz mekanizmaları saate 250 - 300 km hız yapıyor
Çok rahatlattınız, teşekkür ederim.Ben de ergenliğimde biraz öyleydim, şu an annemle yakın iki arkadaş gibiyiz. Gülerek hatırlıyoruz o günleriEmin olun hepsi geçecek
Şu an tesadüf bu yazınıza denk geldim benimde şuan 9 yaşında bir kızım var yavaş yavaş ergenlik belirtileri başladı kara kara ne yapabilirim diye düşünürken bu yazı denk geldi çok güzel anlatmışsınız "karşımıza alıp konuşmak aynı dönemlerden geçtiğimizi aynı şeyleri bizimde o yaşlarda hissettiğimizi nasıl kontrol etmemiz gerektiğini anlatmak bunun zor bi süreç olacağını ve ne olursa olsun onu anladığımızı yanında olduğumuzu" anlatmak muhteşem bi fikir oldu bana ne yapacağım diye düşünüyordum bi psikologdanmı destek alsam yada nası davransam derken aslında en güzel çözüm empati yapmakmış. Onu anlayabilirim bende yaşadım gerçekten Allah razı olsun diyorum canım akşam eşimde geldiğinde uygulamaya geçicez bu durumu inşallahErgen annesiyim , yaşadıklarımız çok normal , yapmanız gereken çocuğunuza da bunun normal olduğunu anlatmanız .
Oğluma 10 yaşından beri yakında ergenliğe gireceğini , hormonlarda değişiklik yaşayacağını , bunun kolay olmadığını , ofkelenecegini , bu öfkesine hakim olamayacagini ve bunun çok normal olduğunu anlatıyoruz.
Eşim de ben de ergenken yaşadığımız komik , saçma şeyleri , duygu degisimlerimizi , hatta anne babanıza olan nefretimizi anlatıp salakmisiz yahu deyip gülüyoruz , o da gülüyor yani işi komiklestirip mümkün mertebe onu anladigimizi ve yanında olduğumuzu hissettiriyoruz.
Şu anda 13 yaşında ara ara ofkelense de gelip öper özür dilerim istemeden oldu der , bende normal oğlum hakim olmaya çalış kendine derim , biraz nefes terapisi öğrettim , çok sinirlendiğinde derin nefes alır , o an başka şey düşünmesini söylerim vs vs..
Ve bilgisayarı da duruyor , oyun oynar , telefonuyla takılır , asla karismiyoruz bunlara , o da her daim teşekkür ediyor bize anlayışımızdan ve onu kisitlamadigimizdan dolayı.
Bu arada asla ders çalışmaz, sadece haftada iki kere matematik dersi alıyor onun dışında ne sınavlara çalışır ne ödev yapar ama her dönem taktir alır not ortalaması oldukça yüksek , bunca sene bir kere bile ders çalış demedim , baskı yapmadım çocuğa bu yüzden bu kadar başarılı olduğunu düşünüyorum.
Önemli olan onu anladığınızı göstermeniz , bu işin anahtarı budur , anlıyorum, yanındayım , aynılarını yaşadım ... Bunlar çok önemli , siz konuştukça o sakinleyecek , ergenligini de mümkün mertebe sakin atlatacak