Yazdiklarimi anlamakta zorluk cekiyorsunuz belliki. Eskiden akrabalarimizin icinde muhtac olanlar varken suan onlar muhtac olmayacak durumdalar! O yuzden yakinlarimizin ailelerine vermeye basladik.
Belliki cevrenizde insanlar ya calismayi sevmiyo veya kotu aliskanliklari yuzunden bir turlu kalkinamiyolar.
Ben zaten suan 1700 euro maas alip,
1000 euro kredi odeyen bir insanim.
Ustelik saglik sigortamida isverenim degil kendim oduyorum!
Turkiyede olan biteni anlamakta sen de zorluk cekiyorsun. Turkiyede yillardir secim ekonomisi uygulaniyor. Calisanlardan vergi toplaniyor, bu vergiler yapisal reformlar yerine git gide fakirlesen halkin bir kesimine yardim olarak gidiyor, bir kismi da satafata harcaniyor. Fakirlesen halk yardimlari kaybetmemek icin AKPnin kemiklesen secmen tabakasina katiliyor, oylarini arttiriyor. Calisan kesim hergun sirtina vurulan artan yuk altinda eziliyor. Bir yandan gozboyamak icin borclanarak yandaslara yollar, dis ulkelere daha teknolojik birikim gerektiren kopru-gecitler yaptiriliyor. Yandaslar devletten aldiklari ihalelerle, torpillerle daha zengin oluyor, hep birlikte al gulum ver gulum kalkiniyorlar. Borcla devam eden saltanat, luks yasam ve kalkinma bir yerde patlamaya gidiyor, cunki bu borc donemeyecek duruma geliyor. Bugun gelinen nokta bu.
Isin kotusu, harcanan onca para, yatirimin hic biri gelecege yonelik yatirimlar degil, hepsi de gunu kurtarmaca. Enerjide disa bagimlilik cari acigi arttiran, bizi batisa surukleyen en buyuk etken. Nufus artiyor, enerji kullanimi artiyor, ama Turkiyedeki elektrik altyapisi hala 20 yil onceki altyapi. Dunya elektrikle giden Tesla otomobile geciyor, bizde onlari kullanabilecek altyapinin onda biri yok. Birak otomobili, Istanbul metropolitaninda 1 yil sonra gereken elektirk verilebilecek mi onun bile bir cevabi yok, bilmiyorlar bugun devleti yonetenler.
Tum dunya gelecekte enerji konusunda kendi kendilerine yetmelerini saglayacak planlamalari yapip bitirmisken ve onumuzdeki 50 yili gorebilirken Turkiye ne dogalgazda ne de elektrikte hic bir plan yapmadigi icin, bu konuda degil 50 yil sonrasina, bir iki yil sonrasina yetecek dahi bir altyapi yapmadigi icin, ote yandan eskiden elektrik urettigimiz nehirler yerine onu bile disardan cok yuksek fiyata aldigi dogalgazdan uretmeye gectigi icin kac yil daha elektrik kullanabilecegimiz bile soru isareti. Dunyanin 30 yil gerisinden geliyoruz anlayacagin. Buzdolaplari durdugunda planlamaya baslayacagiz insallah.. Ya da sebep oldugu her sene artan cari aciktan battigimizda baska bir ulke gelip bizim yerimize planlayacak.