SAÇ BAKIMI
Saç bakımına iyi gelen otlar: Defne, lavanta, ardıç, papatya, melissa, nane, mersin, dulavratotu, şimşir, suteresi, ısırgan otu, kekik, biberiye, adaçayı, sığla ektresi, kayın ağacı, latinçiçeği, ceviz ağacı, karahindiba.
Saçkıran iyi gelen otlar: Bir mantar
enfeksiyonunun oluşturduğu saç sakal kıllarını döken deri hastalığıdır. Bulaşıcıdır. Ak Kızılağaç, roka iyi gelen bitkilerdir.
Kellik : Baş derisini kaplayan kılların zaman içinde dökülüp, seyrelmesi veya kısmi kelliktir kullanılan otlar: suteresi, ısırgan, adaçayı, şimşir, venüssaçı iyi gelen bitkilerdir.
Saç kepeklenmesi: Saçlı deride oluşan pulcuklara verilen addır. Çınar yaprağı, At kuyruğu, sarımsak iyi gelen bitkiler
*Saçları güçlendiren yağ: Hepsinden eşit miktarda susam yağı, bademyağı, ısırgan yağı, sarımsak yağı, biberiye yağı, kekik yağı, buğday yağı, defne yağı, 10 damla çam esansı karıştırılır. Haftada 3 kere saç diplerine bu karışımla masaj yapın. 40 dakika bekleyin. Defne sabunuyla yıkayın. En az 40 gün devam edilir.
*Sebebi ne olursa olsun saç dökülmesini önlemek için kayın ağcının öz suyunu, Latin çiçeği suyu (veya bu bitkikinin yapraklarını fincan başına 3-5 tutam kaynatın). Demlenmiş ısırgan otu (fincan başına 3 tutam), Lavanta çiçek ve yaprağı (fincan başına 3 tutam) Her sabah bir tanesini seçin saçınıza 10 dakika friksiyon yapın.
* Koyu renkli kavanoza (veya şişeye) 5 gr dövülmüş Kafuru, bir kahve fincanı Reçine yağı konur. Çalkalanır. Dört tatlı kaşığı portakal yağı, mersin yağı, biberiye yağı, defne yağı, nane yağı ilave edilir. İyice çalkalanır. Bu karışımla saç dipleri iyice ovulur. Yarım saat sonra kükürtlü sabunla yıkanır.
*Normal saçların bakımı:2 Adet yumurta-2 çorba kaşığı saf alkol-2 çorba kaşığı hintyağı mikserde karıştırın .Bu karışımla saç diplerini iyice 5-10 dakika ovun.ve kükürtlü sabunla (savon au soufre)yıkayın.
*Normal saçlar için: Altı bardak suya bir avuç papatya konur. 10 dakika kaynadıktan sonra temiz bir tülbentten geçirilir. Saçlar yıkanır.
* Yağlı saçlar için: 4 bardak kaynayan yağmur suyuna bir çay kaşığı kekik ve sedir bitkisi konur. 0 dakika kaynadıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Suyuna bir su bardağı limon suyu ilave edilip, aç dipleri haftada iki kere ovularak yıkanır.
*Kuru ve çabuk kırılan saçlar için 10 çorba kaşığı saf alkol, 0 çorba kaşığı saf zeytinyağı e 10 çorba kaşığı badem yağı karıştırılıp, iyice çalkalanır. Her akşam yatmadan önce bu karışımla saç dipleri ovulur. Sabahleyin bol ılık su ve kükürtlü sabunla yıkanır.
*Saç dökülmesinde aynı oranda havanda dövülen toz haline getirilen biberiye, ısırgan otu tohumu, armut yaprağı, dulavrat otu kökü, lavanta çiçeği ve ceviz yaprağı kaynatılır. Yarısı süzülür. Sodyumlu sabunla yapılan su ile saçlar yıkanır ve normal su ile durulanır. Ardından kalan yapılan karışımın suyu ile başa mesaj yapılır. 10 dakika sonra normal su ile yıkanır. Gün aşırı uygulanır.
* Saçların parlaması için bol miktarda susam yağı ile masaj yapın. Tülbente sarıp bir saat bekletin. Bir litre kaynatılmış suyun içine bir avuç sinameki ekleyin. 5-10 dakika kaynatın. Süzün ılıtın saçlarınızı bu su ve kükürtlü sabunla yıkayın.
* Bir litre kaynayan suya altı tutam ıhlamur çiçeği atılır. Demlemlenir. Saç ovulur.
*Saçların dökülmemesi için soğan, ceviz, suteresi yenir.
*Kaynayan bir litre suda iki tutam biberiyenin yaprak ve çiçekleri, ısırgan otu yaprakları, papatya çiçekleri kaynatılır. Bir fincan içilir veya saç dipleri masaj yapılır.
*Yağlı saçlara kaynayan bir litre suya iki tutam sarı kantaron (cantiyan) ezilmiş yaprak ve kök olarak, iki tutam ısırganotu, (Yaprak) karıştırılır. Saça masaj yapılır.
*Normal saçlara kaynar suya 5 baş rumen papatyası (çiçek),2 tutam ısırgan otu (Yaprak)atın 5 dakika kaynatın.bir fincan için veya saçlara masaj yapın.
*Eğer saçlarınız kuru ise kaynayan bir litre suya iki tutam biberiye yaprak ve çiçek, iki tutam öküzgözü yaprak ve çiçek atılır. 5 dakika kaynatılır. Saçlara mesaj yapılır.
*Saç dökülmesinde: Bir bardak tereotu öz suyu, bir bardak 90 derecelik alkol, bir likör kadehi kayın ağacı özsuyu, bir likör fincanı fesleğen özsuyu karışımına bir dulavratotu yaprağı atarak güneşte 15 gün bekletin saçlara masaj yapın.
*Saçların beyazlaşmasını önlemek için üzüm ve tavuk yenir.
*Bir litre kaynayan suya bir avuç ısırgan otu eklenir 5 dakika kaynatılır.akşam yatarken bu su ile masaj yapılır.
.*Dört bardak suya 40'ar gr defne kökü ve kekik konur. 15 dakika kaynatılır. Haftada 1-2 kere saçlar yıkanır.
*Saçlar dinlendirilmiş yağmur suyu ile yıkanırsa saçlar için çok faydalıdır.
* Saçları sirke ile yıkadıktan sonra taramak ve 6 saat sonra kükürtlü sabunla yıkamak çok faydalıdır.
*Sulandırılmış limon suyuyla ovulur. (içindeki hafif asit saça çok yararlıdır)
*Her gün bir kahve fincanı dut veya üzüm pekmezi içilir.
* Saçları parlatmak için susam yağı sürün.Kaynayan suya sinameki atın. 5 dakika demlendirin. Ilınınca bu suyla yıkayın.
*Bir litre kaynayan su içene birer avuç adaçayı ve biberiye hazırlayın. Süzün. Saçlara masaj yapın.
*İki bardak kaynar suya dört çorba kaşığı keten tohumu konur. 8 saat bekletildikten sonra sudan çıkarılıp ezilir. Bununla saç diplerine masaj yapılır. Dört saat sonra kaynayan suya adaçayı atılır. Ilınınca masaj yapılan saçlar bu su ile yıkanır. Haftada iki defa tekrarlanır.
*20'şer gr papatya, suteresi yaprağı, adaçayı yaprağı karıştırılır. Dört bardak suda 10 dakika kaynatılır. Ilıkken süzülür. Haftada iki kere masaj yapılır. Muntazam yaparsanız faydasını görürsünüz.
*8 Bardak kaynar suya 50 gr adaçayı konur. Beş dakika kaynatılır. 30 dakika demlendirilir. Saçlar yıkanır.
* Bir kase ılık suya çırpılmış yumurta sarısı, 1 çay kaşığı zeytinyağı karıştırılır saç dipleri ovulur. Bir havlu sıcak suya batırılıp sıkılır başa sarılır. 30 dakika beklenir kükürtlü su ile yıkanır. Haftada iki kere yapılır. Saçları yağlı olanlar yumurta sarısını bir likör bardağı rom ile karıştırarak sürün.
*Saç dökülmesinde iki avuç ince kıyılmış dulavratotu kökü gevşek olarak koyu renkli kavanoza doldurulur. Üzerine badem yağı veya saf zeytinyağı eklenerek ağzı sıkıca kapandıktan sonra 3-4 hafta boyunca güneşte görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir. Bir müddet sonunda yağ kırmızı renk alır tülbent yardımı ile süzülür. Akşam yatarken saça masaj yapılarak sürülğr. Kaynar suya sokulup sıkılmış havlu sarılır. Sabahleyin saçlar katranlı sabun veya arap sabunu ile yıkanır. Gün aşırı uygulanır.
*Temiz bir şişeye 10 gr sıvı vazelin, 100gr saf alkol ve 10gr kadyağı konur. Beş dakika çalkalanır. Yatmadan önce saç diplerine sürülür taranır. Sabah bol su ile yıkanır.
* Papatya ve çöven (her bitkiden 2 tutam) kaynar suya atın. 10dakika bekletin. Başa bu karışımla masaj yapın.
* Saçları çabuk uzaması için orta boy turp dört ay boyunca her gün iki tane yenir
.
*Saçları uzatmak için Entele ile (hindistandan gelir) saçlar yıkanırsa saçlar uzar.
*Saçları kuvvetlendirmek için 100 gr kına, 30gr kişniş, 2 çorba kaşığı susam yaprağı, mersin yaprağı suyu, turup suyu kaynatılır. Süzülür. Gece saçlara sürülüp bağlanır. Sabahleyin hatmi kökü kaynatılır onun suyu ile yıkanır.
*Saç dökülmesinde, parlak olmasında yapılacak işlem, bir miktar pazı ile bir adet iri soğan mikserden geçirilerek bir tülbent yardımıyla suyunu sıkın elde edilen özsuyu ile bir su bardağı süzme bal iyice karıştırın akşam yatarken saçlara mesaj yapın temiz bir tülbentle bağlanıp yatılır. Sabah arap sabunu ile yıkanır gün aşırı uygulanır.
*10 bardak kaynatılmış suyu 100gr ısırgan otu konur. 10 dakika kaynatılır. 20 dakika demlendirilir. Bu suyla saç dipleri ovulur.
*6 bardak kaynatılmış suya 50gr kekik konur. 5 dakika kaynatılıp saçlar ovulur.
*Saçların gürleşip kuvvetlenmesi için bir miktar ince kıyılmış mersin yaprağını koyu renk bir kavanoza gevşek olarak doldur üzerine ağzına kadar saf zeytinyağı ekleyip, ağzını sıkıca kapatın. Güneş gören veya sıcak bir yerde 15 gün bekletilir. Saçlara gece masaj yapılır. Sabah kükürtlü sabunla yıkanır.
*Bir kaç damla öküzgözü tentürü (bitkinin alkol içinde 15 gün sıcak bir yerde durması gerekir) suyu sıkılmış ısırgan otunun suyuna ilave edin. Saç diplerini her gün ovun.
*Saçların rengini sarı yapmak ve ona sarı röfleler vermek için 5 baş küçük papatya 5 tutam akpapatya (bitkinin tümü)küçük papatya yerine romen papatyası kullanabilirsiniz. Kaynar suya atın 10 dakika kaynatın. 10 dakika demlensin saçlara sürün masaj yapın 10-15 dakika tutun. Sonra yıkayın. Her gün saçlarınız istediğiniz renge gelene kadar devam edin.
* Saçların siyah çıkması için Soda tozu (bulunmasa gül kurutularak yakılır ve elde edilen küllerinden ilave edilir) zeytin yağı ile karıştırılır. Saçlara sürülür. İçine bir miktar bal ilave edilirse daha tesirli olur.
*Saçlarınızı kumral yapmak isterseniz bir litre suya 3 avuç pırasa yapraklarını kaynar suya atın. 10 dakika kaynatın 10 dakika demlendirin. Çok koyu demlenmiş çay ve soğan kabukları güzel kumral bir renk verir. Saçlara sürün köklerine masaj yapın. 10-15 dakika bekletip yıkayın. İstediğiniz rengi bulana kadar yapın.
*Saçlara kızıl renk vermek için yarım kilo zeytini naylon torbanın içine koyun çekiçle çekirdekleriyle beraber ezin. Tencereye su koyun ezilen zeytinleri katın. 45 dakika kaynatın. Süzgeçten geçirin. Çıkan zeytin ezmesini kına ile karıştırın. Bir yumurta sarısı ekleyin. Saçlarınıza akşamdan sürün üstüne naylon kapatın üzerini tülbentle sarın. Sabah yıkayın. Aynı zamanda saçları çok iyi besleyicidir.
*Kellik: İki meşe palamudu ezilir. Üzerine bir çorba kaşığı zeytinyağı dökülüp merhem yapılır. Sabah akşam sürülür. 15 dakika sonra katranlı sabunla yıkanır.
*Saç kepeklenmesi her gün saçlar önce tuzlu su, sonra bol su ile yıkanır. Niğde'deki kokarca kaplıcası kepek tedavisinde tavsiye edilir.
* Saçları yıkamak için alkollü sabun kullanmak, saç fırça ve tarağını da her zaman temiz tutmak kepeklenmeyi önler.
* Saç kepeklenmesinde bir litre suyun içine bir avuç kıyılmış çınar yaprağını kaynatın. Süzün. Ilıkken saç dipleri masaj yapılarak yıkayın. Hemen zeytinyağı ile ovun. Bir saat bekleyip. Arap sabunu ile yıkayarak durulayın.
* Saçkıran: Tedaviye hastalıklı yerdeki saçları traş etmekle başlanır. Saçlar haftada en az iki kere yıkanır.
* Saçkıran için 6 bardak suya bir avuç kepek konur kaynatılır. Süzülür. Suyuna bir bardak taze sıkılmış limonsuyu konur saçlar yıkanır.
*Saçkıran için Bir kahve fincanı yeni sıkılmış kuru soğan suyu ile bir çorba kaşığı zeytinyağı karıştırılır hasta yerlere sürülür.
*Saçkıran için: 7 ceviz içi çıkarıp yıkayın ve ufalayın. Külün üzerine ceviz, bir tutam ezilmiş mazı, bir tatlı kaşığı toz çam sakızı, eritilmiş bal mumu, eritilmiş zift ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı konur yoğrulur. Başı küllü su ile yıkayıp sonra hasta yere yapılan karışım sürülür.
*Saçkıran için: Bir miktar taze ak kızıl ağaç yaprağı mikserden geçirilir. Bir tülbent yardımıyla suyu sıkılıp elde edilen öz suyu hastalıklı bölgeye sürülür.
*Saçkıran için: Bir litre suyun içine toz haline getirilmiş bir avuç defne tohumunu içindeki su bitip lapa olana kadar kaynatın. Tülbenten süzün lapayı hastalıklı yere sürün.