Arkadaşlar bu enteleyi ben de kullanıyorum. Yanlış anlamayın ama yine de internette yaptığım bir araştırma sonunda bulduğum aşağıdaki bilgiyi sizinle paylaşmak istedim.
Sabadilla, Sabadille, Sabadilla officinalis
Bitotu
Papazotu
Bitzambağı
Gözsoğanı
Familyası: Zambakgillerden, Liliengewaechse, Liliaceae
Drugları: Sabadillatohumu: Sabadillae semen
Saabdillanın tohumları natürel ilaç ve tentür yapımında kulanılır, fakat çayı içilmez zira zehirlidir.
Giriş: İlk defa İspanyol doktor Monardes 16. yüzyılda Meksikada kulanılmaya başlanmış sonrada 1726 yılından ihtibaren Fransızlar tarafından sabadilla tohumlarından eldeedilen tozla bitlere karşı tedavi denemesine başanmıştır.
Sabadilla İspanylca arap anlamına gelir, çünkü bitkinin tohumları Arpaya benzemektedir. Türkiyede mevzekotu ve sabadilla bitotu diyede anılmaktadır, fakat iki bitkinin hem botanik yapıları, hemde kulanılış şekilleri oldukca farklıdır.
Botanik: Sabadillanın vatanı orta ve kuzey Aarikanın güneyi olup, günümüzdede bu ülkelerdede yetiştirilmekte ve ayrıca bazı ülkelerdede süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Sabadilla çok yıllık bir bitki olup, 1-2 metre boyunda ve kökleri soğan şeklindeki yan köklerden oluşur.
Yaprakları oldukca uzun şerit şeklinde ucuna doğru sivrice, ortadan uzun bir sap üzerinde boyu 30-50 cm’i bulan başak çiçek demeti bulunur. Çiçekleri başak üzerine dizilmiş sarımsı bayaz renkte 50-100 adet’ten meydana gelir. Olğunlaşan meyve kapsüllerinin içinde üç gözlü bir kapsül bulunur ve her kapsülde siyah renkli bir tohum bulunur.
Yetiştirilmesi: Türkiyenin Ege ve Akdeniz bölgelerinde problemsiz yetişebilir.
Hasat zamanı: Agustos ve Eylül aylarında olğunlaşan tohumları kurutularak tentür ve natürel ilaç yapımında kulanılır.
Tesirşekli:...
Birleşiminde:...
Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Sabadilla yerine daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin sinirsel rahatszlıklara karşı Kediotkökü-, Kılıçotu-, Yulaf preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir.
b-) Homeopatide: Homeopatide merkez ve çevre sinir sistemi rahatsızlıkları, korku, iç huzursuzluk, dermansızlık, histeri, uyuşma, gündüzleri çok uyuma, nevroz, nevralji, migren, başdönmesi, kramplar ve eltitremesi gibi rahatsızlıklara karşı kulanılır.
Yantesiri: Zehirli olması nedeniyle çayı içilmez ve ancak tentür veya natürel ilaç yapımında kulanılır. Tarife uyulmaz ve fazla alınırsa felç, kramplar, sinirsel heycanlanma, terleme mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir.