ENDOMETRİAL POLİP
Endometrial polip, rahim iç zarının bölgesel büyümesidir. Endometrial polip neden olur tam olarak bilinmemektedir. Östrojen denilen yumurtalık hormonu, rahim içinde, rahim zarında, et parçası benzeri büyümelere sebep olabilir, bu kitleler endometrial polip olarak adlandırılır.
Endometrial Polip Belirtileri
Endometrial polip hiçbir şikayete sebep olmayacağı gibi, uzamış adet kanaması, ara kanama, kötü kokulu akıntı, kanlı akıntı, menapoz sonrası kanama yapabilir.
Endometrial Polip Kısırlık yapar mı?
Endometrial polip rahim içinde yer kaplayarak, bebeğin yerleşeceği boşluğu kapatabilir. Bu sebeple kısırlık yapabilir, yada devam eden gebeliğin düşükle sonuçlanmasına sebep olabilir. Endometrial polip alınmazsa, gebelik zorlaşabilir, kamera sistemi olan histeroskopi ile temizlenmesi ve patolojik incelenmesi önemlidir.
Endometrial polip kansere dönüşür mü?
Endometrial polip patoloji sonucu genellikle temiz çıkar, kanser olma ihtimali çok düşüktür. Menapozdaki hastada endometrial polip tespit edilirse, önemlidir. Bu durumda kanser riski daha fazladır.
Endometrial Polip Tanısı nasıl konur?
● Endometrial biyopsi, rahim içinden parça alma işlemidir.
● Ultrason, özellikle vajinal yoldan yapılan ultrasonda, rahim duvarındaki kalınlaşma tespit edilir, polip ihtimali anlaşılır.
● Histerosonogram, rahim içine ince plastik bir kateter ile su verilir, ultrason yapılır, rahim duvarında biriken su sayesinde, polip varlığı anlaşılır. Bu işlem muayene sırasında yapılabilir, acısız bir uygulamadır.
● Histeroskopi, kamera sistemi ile rahim içinin görünmesidir. İşlem sırasında, polip görünür ve aynı anda alınarak tedavi de sağlanır.
Endometrial polip tedavisi nasıl olur?
Küçük polipler ve şikayete neden olmayanlar, sadece takip edilirler. Kanama, kısırlık, kötü kokulu akıntı gibi şikayetler varsa, polip alınır. Alttan, vajinal yoldan histeroskopi denilen ışıklı kamera sistemi ile alınabilir. Bazen, küretaj benzeri bir işlemle de endometrial polip alınabilir.