Emzirme

polipe

Nirvana
Kayıtlı Üye
18 Mayıs 2007
2.340
0
681



Anne Sütü


Her bebek için en ideal besin kendi annesinin sütüdür.Yaşamın ilk 4 ayı başka ek bir gıdaya gerek yoktur. Anne sütü alan bebeğe D vitamininden başka bir şey verilmez.


Annenin ilk sütü (ağız:kolostrum) bebeğin ilk aşısıdır..Süregelen adetlerin aksine İLK SÜT HER BEBE?E MUTLAKA VERİLMELİDİR... Anne sütü bebeği, ishal, grip, idrar yolları iltihabı ve barsak parazitlerinden korur...

Normal doğum yapan her annede, doğumdan hemen sonra bebeğin çıplak olarak annenin memeleri üzerine yatırılması, anne-bebek ilişkisinin hemen başlamasına, bebeğin huzurlu olmasına, emme başlayınca sütün daha erken ve bol gelmesine neden olur...

Sezaryenle doğumla, anestezinin etkisinin devamı ve annenin ağrılı olması gibi nedenler, sütün gelmesini bir süre geciktirirse de bebeği en kısa zaman içinde annesine verip emzirmeye başlatılmalıdır...

Doğumdan sonra bebeğin anne ile aynı odada kalması emmesini kolaylaştırır...

Bebeğin, meme ucunu emmeye başlaması ile hipofiz bezinden süt yapımını sağlayan prolaktin adlı hormon salgılanır. Bebek ne kadar fazla emerse, bu hormonun etkisi ile bir sonraki emzirmede o kadar fazla süt yapılmış olur.. Annenin yemesi, içmesi, dinlenmesi dahil HİÇBİR SEY SÜT YAPIMINI BEBEĞİN MEMEYİ EMMESİ KADAR ARTTIRAMAZ.

Annenin bebeğini görmesi, onunla birlikte olması, dokunması, sesini duyması sütün salınmasını sağlarken, bebeğinden ayrı kalmak, ağrı, endişe, sütün yetmediğini düşünmek gibi olumsuzluklar sütün akmasını engeller..

Anne sütünün bebeğe yetip yetmediğini anlamanın tek yolu, bebeğin kilo takibidir. Duygusal yaklaşımlarla bebeğin doymadığına kanaat getirerek ek besinlere erken geçmek, beraberinde birçok sorunu da birlikte getirecektir....

Emzirme bebek her istedikçe, gece ve gündüz sık aralıklarla yapılmalıdır...Özellikle gece emzirmeleri bebeğin beslenmesi ve bununla birlikte gelişmesi için önemlidir..Yaşamın özellikle ilk iki ayında gece emzirmelerine önem verilmelidir...

Emzirmeden önce ve sonra meme temizliği çok önemlidir.. Kaynamış soğutulmuş su ile ıslatılan gazlı bezle memeler her seferinde iyice temizlenmelidir.. Gözlemlerimizin çoğunda annelerin, gece emzirmelerinde temizlik konusunda erindikleri saptanmıştır.. Sonuçta anne memelerinde çatlama ve yaralar oluşmakta, anne çektiği acıdan dolayı emzirememekte, göğüsler sütle dolup gerilmekte ve çatlak ve yaraların acısına gerilme ağrıları da eklenmektedir...Anne sütüne kavuşamayan bebek ise aç kalmaktadır..

Temizliğe dikkat edilmemesi sonucu bebeklerin ağzında başlayan pamukçuklarda (moniliasis) bebeğin emerken acı duymasına neden olmakta ve huzursuzluğu artmaktadır... Her emzirmede, memeden sona doğru gelen sütte yağ miktarı artar ve bu, bebekte doygunluk hissi yaratır ve bebek memeyi bırakır..Bu nedenle her emzirmede yalnızca bir meme verilmeli ve o meme tamamen boşalmadan diğerine geçmemelidir...

Bebek emme sırasında memenin başı ile birlikte koyu kahverengi kısmını ağzına almalıdır... Emmeye hazırlanan bebek, meme ucunu tutarken saldırır gibidir.. Memeyi kavradığı an, hızla emmeye başlar ve doygunluk hissi ile memeden ayrılır...

Yeni doğan döneminde hemen her bebekte gördüğümüz sarılıkların bir kısmı anne sütüne bağlıdır.. Anne sütünün 1-2 gün kadar kesilmesinin sarılığı azalttığı görülmüşse de, anne sütünün kesildiği dönemlerde bebeğin başka besinlerle beslenmesi, anne sütünün koruyucu etkilerinin olması ve anne sütü sarılığının hemen hiçbir zaman tehlikeli düzeylere çıkmaması göz önüne alınarak SARILIK DURUMLARINDA ANNE SÜTÜNÜN KESİLMESİ ÖNERİLMEMEKTEDİR... İNEK SÜTÜ ANNE SÜTÜNÜN SEÇENEĞİ DEĞİLDİR !

Süt çocukluğunda en önemli alerjik besin inek sütüdür ve yakınmalar genellikle ilk 2-3 ayda görülür... Çoğunda kusma, ishal ve karın ağrısı vardır.. Genellikle inek sütü ile beslenenlerin barsaklarında mikro kanamalar oluşur ve bu da demir eksikliğine neden olur... Ani bebek ölümleri, diş çürümeleri, orta kulak iltihabı, büyüme ve gelişme problemleri inek sütü ile beslenenlerde sık karşılaşılan hastalıklardır.
 
ANNELERE ON ALTIN TAVSİYE

Bebeklere ilk 4 hafta emzik ve biberon vermeyin. Bunların emilmesi, bebeğin memeyi tutmasını bozuyor. Başka gıdalara da verildiğinde küçük midesi olan bebek hemen doyuyor ve anne memesini emmiyor. Sonuçta, süt yapılması için anneye uyarı gitmiyor.

Anne ister normal ister sezaryenle doğum yapsın hemen bebeğini emzirmelidir.

Anne sütüyle beslenen bebeğin ilk 6 ay, D vitamini ve flor dışında hiçbir ek sıvıya ihtiyacı yoktur.

Süt veren annenin salgısı bebeğin memeyi bulmasını kolaylaştırıyor. Bu nedenle memenin karbonatlı sularla temizlenmesi önerilmiyor. Ellerin sık, memenin ise günde bir kez yıkanması yeterlidir.

Emziren annenin tahin, pekmez, hoşaf gibi tatlı gıdalar almasına gerek yoktur. Bunların süt üretimi üzerinde hiçbir etkisi yoktur ancak bol su içilebilir.

Emziren annenin sigara içmemesi ve iyi dinlenmesi gerekiyor.

Beslenme sıklığı bebekten bebeğe değişir. Bebek her istediğinde emzirilmelidir.

Bebekler ilk aylarda gaz sancısı çekerler. Bu dönemde ağladıkları için anneler verdikleri sütün yetmeyeceğini düşünerek ek gıdalara başlama hatası yapar. Eğer bebek ayda 500 gram alıyorsa ek gıdaya gerek yoktur. Zaten anneler iki bebeğe yetecek kadar süt üretebilirler.

Anne sütü, oda ortamında 6 saat, buzdolabı rafında 24 saat, derin dondurucuda 6 ay saklanabilir.

Hiçbir mama formülü anne sütünün yerini tutamaz. Bu biçimdeki iddialara ihtiyatla yaklaşın.

Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

Anne sütünün üstünlüğü tartışılmaz.

İlk 4-6 ayda anne sütü, bebek için gerekli tüm besinleri içerir ve beraberinde başkaca bir gıda verilmesi gereksizdir. Emzirme, anne ile bebek arasındaki ilişki kalitesinin en yüksek seviyede olmasını sağlayan psiko-sosyal ortamı yaratır. Anne sütü ile beslenen çocuklarda bulaşıcı hastalıklar daha seyrek görülür. Ayrıca anne açısından bakıldığında ise, annede meme ve yumurtalık kanseri gelişme olasılığını azalttığı saptanmıştır.

Bebeğinizin sağlıklı gelişmesini, büyümesini ve hastalıklardan en iyi şekilde korunmasını istiyorsanız; bebeğinize mutlaka anne sütü vermelisiniz, yani doğal beslenmeden uzaklaşmamalısınız. Ayrıca her annenin kendi sütü bebeğinin erken, zamanında veya geç olarak doğmuş olmasına bağlı olarak içeriği değişmekte; sonuçta: her annenin sütü özellikle kendi çocuğunun en ideal besin kaynağı olmakta ve başkaca hiç bir besin onun yerini dolduramamaktadır. Ancak annelerin büyük bir çoğunluğu, önemli bir yanılgıya düşmektedirler, bunun en büyük sebebinin annelerin bebeklerine karşı duydukları aşırı sevgi ve koruma isteğine bağlı olmasına karşın, sonuçta bebeklerine istemeden çok büyük bir zarar vermektedirler. Bu yanılgı, bebeğin doymadığı kanısıyla ek gıdalara başlanmasıdır. Unutulmamalıdır ki; ağlamanın tek sebebi acıkmak değildir, bunun birçok sebebi olabilir. Örneğin; bebek daha çok kucaklanmak sevilmek isteyebilir, bazı bebekler memeyi sırf keyif için emmek isterler veya bebeğin bir rahatsızlığı olabilir (gaz sancısı, ateş vs.). Bebeğinize kendi sütünüzün yetmediğine lütfen tek başınıza karar vermeyiniz, bu karar için aile büyüklerinizle ve en önemlisi bebeğinizin doktoru ile görüşmelisiniz.

Sütünüzün Yeterince Gelmesi İçin Azami Dikkat Göstermeniz Gereken Konular

Kendinizi psikolojik olarak emzirmeye hazırlamak, ayrıca emzirme eğitimi ile birlikte meme başının süt vermeye hazır hale getirilmesi için gerekli egzersizleri öğrenmek ve uygulamak için doğumdan önce mutlaka bir çocuk hekimine gitmelisiniz.

Sütünüzün gelmesini beklemeden ve kesinlikle şekerli su vermeden, bebeğinizi doğar doğmaz ilk yarım saat içinde mutlaka emzirmelisiniz.

Doğduğu andan itibaren istedikçe emzirilmelidir. Yeni doğan bebekler genellikle 8-10 öğün emmek isterler. Öğün sayısı daha sonra giderek azalır. Sık emzirme bol süt gelmesini sağladığı gibi, göğüslerin şişmesini ve acımasını da önler.

Emzirmeden önce veya sonra ticari mama, inek sütü ya da başka gıdaların verilmesi, bebeğin aldığı süt miktarını azaltır. Bu durum da daha az süt gelmesine neden olur. Bu tür ek gıdaları, bebek 4-6 aylık olmadan başlamamak gereklidir.

Başkaca sıvılar vermek için biberon kullanılmamalıdır, bebeğin meme emmesini tümüyle kesebilir. Biberonun gerektirdiği emme şekli meme emilmesinden daha farklı ve kolay olduğu için biberonu tercih etmelerine neden olabilir.

Geceleri emmek isteyen bebeği annenin emzirmesi çok önemlidir. Bu durum hem bebeğin psikolojik dengesinin sarsılmaması hem de annenin süt veriminin artması açısından son derece önemlidir. Geceleri emzirmenin anne açısından güçlüğü ve nahoş durumu nedeniyle babanın ve aile büyüklerinin bu konuda anneye yardımcı ve destek olması çok yararlı olacaktır. Zaten bu nahoş durum 2. ayın sonuna doğru yavaş yavaş ortadan kalkacak ve geceleri emme ihtiyacı azalacaktır. Ancak bu konuda bazen aileler büyük bir yanlışlık yapmaktadırlar. Geceleri emzirmek yerine biberon ile beslemektedirler. Böylece hem annenin süt verimi azalmakta, hem çocuğa mikrop kaynağı olabilecek doğal olmayan beslenme yapılmakta, hem de bebek en yararlı olan anne sütünden mahrum bırakılmaktadır.

Anne bebeğini emzirdiği dönemde kendi beslenmesine de özel bir önem göstermelidir. Emziren anne, günde en az iki litre sıvı, en az iki bardak süt içmeli veya yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerini yemelidir. Protein gereksinimini karşılamak için kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, et, tavuk, balık gibi yiyeceklerden her öğünde yemelidir. Bol bol sebze ve meyve ihmal edilmemelidir. Ayrıca sütünün az geldiği düşüncesinde olan annelerin şekerli gıdalardan ( pekmez, bal, reçel gibi...) daha fazla tüketmesi tıbben tam kanıtlanmış olmamakla birlikte faydalı olacaktır.

Emziren annenin ruhsal yönden desteklenmesi, huzurlu bir ortam sağlanması ve mutlu edilmesi de son derecede önemlidir.

Her emzirmede, bir önceki beslenmede en son verilmiş memeden başlanmalıdır.

Bebeğin emme gücüne bağlı olmakla birlikte her emzirme yaklaşık 20-30 dakika sürmelidir.
 
Emzirmenin Anneye Faydaları
1.Memeler emzirme görevini yerine getirmek için yaratılmışlardır!
Doğada gereksiz yere yaratılmış hiçbir şey yoktur. Memeler de, memeli türlerinin yavrularını beslemeleri için yaratılmışlardır.

2.Emzirme anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir.
Emzirme annede oksitosin adı verilen hormonun salgılanmasını sağlar. Oksitosin, uterus kasılmaları ve süt salgısının sağlanması dışında, annelik içgüdüsel davranışlarını yönlendirmeyle de ilgili bulunmuştur.

3.Emziren annelerin kendilerine güvenleri ve annelikten aldıkları haz daha fazladır.
Her geçen gün ve her geçen ay giderek gelişen ve büyüyen bir bebeği görmek ve bunun kendi verdiği süt sayesinde olduğunu bilmenin verdiği haz bir anne için benzersiz bir duygu olsa gerek...

4.Anne sütü hemen kullanıma hazırdır.
Başka bir şey söylemeye gerek yok...

5.Emzirme annenin uterusunun eski haline dönmesini hızlandırır.
Uterus gebelik esnasında kitlesel olarak yaklaşık 20 kat büyür. Emzirme esnasında salgılanan oksitosin hormonunun yardımıyla uterus gebelik öncesi büyüklüğüne (her ne kadar doğurmuş bir kadında uterus hiçbir zaman orijinal büyüklüğüne geri dönmese de) daha kolay ulaşır. Emzirmeyen kadınlarda uterus emziren kadınlara göre orijinal boyutlarına daha zor geri döner.

6.Emziren annelerin doğum sonrası kanama riski önemli ölçüde azalır.
Emzirme esnasında salgılanan oksitosin hormonu uterusun etkili bir şekilde kasılmasını sağlar. Kasılmalar doğum sonrasında uterus içinde açıkta kalan kan damarlarının uçlarının büzülmesini sağlar. Böylece kasılmalar ne kadar etkili olursa doğum sonrası kanama da o ölçüde azalır. Doğum sonrası emzirmeyen annelerde kanamayı azaltmak için sentetik oksitosin veya uterusu kasılmaya sevkeden diğer bazı ilaçları kullanmak gerekebilir.

7.Emziren anneler doğum sonrası daha kolay kilo verirler.
Emzirme eylemi annenin günlük enerji gereksinimini yaklaşık 500 kalori artırır. Bebeklerini tümüyle ya da kısmen emzirmeyle besleyen annelerin doğum sonrası birinci ayda kalça çevresi ölçümleri emzirmeyen annelere göre belirgin şekilde daha düşük bulunmuştur.

8.Emzirme doğal bir gebelikten korunma yöntemidir.
Eğer bebeğinize ek gıda vermiyorsanız ve adet görmüyorsanız emzirmenin gebelikten koruyucu özelliği doğum sonrası ilk dört ayda oldukça yüksektir. Ancak ilk dört aydan sonra adet görmeseniz ve bebeğinizi emzirmeye devam etseniz bile mutlaka bir koruma yöntemi kullanmalısınız. Özellikle gece emzirme alışkanlığı olan kadınlarda doğum sonrası ilk adet gecikebilir.

9.Anne sütü bedavadır, mamalar pahalıdır.

10.Mama kullanımı ülke bütçesine de ciddi bir yük getirmektedir.

11.Emzirmek biberonla beslemekten daha kolaydır.
İlk başta biraz zorlanılmasına karşın, yeterli bilgi ve emzirmenin zamanla getirdiği tecrübe sayesinde emzirmenin aslında çok kolay bir işlem olduğunu anlayacaksınız. Yapmanız gereken tek şey minik bebeğinizi kucağınıza almak, göğsünüzü açmak ve emzirmeye başlamak. Biberon, mama ve diğer ekipmanlarla uğraşmayacaksınız. Isıtma, karıştırma, dondurma vs. yok.

12.Emzirmek anne için doğal bir sakinleştiricidir.
Gerçekten de emzirmek, hem sakinleştirici hem de uykuya dalmayı kolaylaştırıcı etkiler yaratır. Annelerin bebeklerini emzirirlerken uykuya dalarak bebeklerini düşürmemeye dikkat etmeleri önemlidir. Yatarken emzirmek bazı anneler için faydalı olabilir.

13.Emziren anneler hem zamandan hem de çocuk doktoru parasından anlamlı bir şekilde tasarruf ederler.

14.Emzirmek doğa dostudur.
Plastik kutular, teneke kutular, tek kullanımlık biberonlar, plastik meme uçları, silikon. Bunlar geri dönüşümsüz maddelerdir.

15.Emziren annelerin ve eşlerinin uykuya ayıracak daha çok zamanları vardır.
Biberon hazırlama ve ısıtma işlemi yok... Mama ile beslemeye bağlı ortaya çıkan sorunlar yok...

16.Emziren annenin biberon, kutu, şişe, sterilizasyonu için gerekli ekipman, ölçek vs. satın alma ve bunlarla uğraşma derdi yoktur.

17.Emziren annenin hangi markanın daha iyi olduğuyla uğraşma derdi yoktur.
Anne sütü hiçbir zaman birebir taklit edilemez. Bu yüzden emzirmeyen anneler hangi mamanın bebekleri için daha iyi olduğu konusunda oraya buraya koşuştururlarken, emzirmeyi seçen anneler bebeklerinin en iyi "mamayla" beslendiklerinden emindirler.

18. Emziren annenin "temiz su" bulma endişesi yoktur.
Kaynağı belli olmayan sularda kurşun ve alüminyum gibi bebeğinizin sağlığına olumsuz etki edecek maddeler bulunabilir. Bu maddeler kullandığınız suda çok düşük miktarlarda bulunsalar da mamaya karıştırmadan önce sterilizasyonu için suyu kaynatma işlemine tabi tuttuğunuzda konsantre hale gelebilirler.

19. Emziren annelerde demir eksikliği anemisi ortaya çıkma riski azalır.
Emziren annelerde doğum sonrası kanama miktarı daha az olduğundan ve emzirmeye devam ettikleri sürece adet görme olasılıkları daha düşük olduğundan bu anneler, doğumda kaybettikleri demir depolarını daha kısa zamanda tekrar oluştururlar.

20. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF annelere emzirmelerini önermektedir.
"Anne sütü bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en iyi besindir. Hem anne hem de bebeğin fiziksel ve ruhsal gelişimi açısından vazgeçilmezdir. Anne sütünün enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği oldukça güçlüdür ve emzirme anne için doğal bir doğum kontrol yöntemidir"

21. Emziren annelerin meme kanserine yakalanma riski nispeten daha düşüktür.

22. Emzirme diabetik (şeker hastası) annenin günlük insülin ihtiyacını azaltır.

23. Emziren annelerde endometriozis hastalığının ilerleme hızı daha düşüktür.

24. Emzirmek annenin ileride yumurtalık kanserine yakalanma riskini azaltır
.
 
yaw ne çabuk açıyosunuz şu konuları ya daha doğuramadık bileee
 
yaw ne çabuk açıyosunuz şu konuları ya daha doğuramadık bileee

kız doğurunca lohusa lohusa pc başına oturup aaa nasıl emzircem benmi diyceenkaydirigubbakcemile3 öğren işte.Yaşar nuri Hoca gibi yazdım okusaydınız derim wallasırnaşık şey
 
Teşekkür ederim canım bilgiler için. Ben Son ay kısmet olursa ücretsiz emzirme seminerine katılmak istiyorum. Baya faydası olacağını düşünüyorum.
 
Çok teşekkürler güzelim, benced çok faydalı bilgiler yazmışsın.şimdiden Öğrenelimde zamanı gelince kullanırız
 
faydalı cidden bilgiler.
asortie de haklı son aylarda daha çok ilgimizi çeker bunlar.Sonra ben oturup şöle bi konu vardı nerede diye arayıp duruyorum sayfalarca
ben şimdi göz attım mesela p
 
Son düzenleme:
Ya kızlar emzirme südyeni alan oldu mu?
Konuyla ilgili fikirlerimizi paylaşalım burdan.Özellikle tecrübeli anneler.Doğumdan sonra nasıl südyen kullanmalıyız.

e<mzirme südyeni alırken neye dikkat edeceğiz?

ben geçen baktımda üstten çıtçıtlıydı bana pek pratik gelmedi.sanki çıtçıtı alttan olsa daha iyi olurdu gibi.

ben hep bugüne kadar bol destekli südyen kullandım.Bundan sonra az destekli mi kullanayım,yoksa penye rahat olanlardan mı?

 
ben aldım bır tane
chez elle dıye bırsey sanırım
yanlardan balenlı alttan desteklı ustten cıtcıtlı bırsey kullanıslı dedıler aldım ama denemedım bıle
 
Güle güle kullan canım inşallah kullanışlı olur.
Ya benim göğüsler onları doldurmaz ki nası olcak o südyen bana bilmiyorum hiç (
 
Güle güle kullan canım inşallah kullanışlı olur.
Ya benim göğüsler onları doldurmaz ki nası olcak o südyen bana bilmiyorum hiç (

Dark göğüslerin en az kafan kadar olacaksırnaşık şeyinan bana o sütyene zor sığacaksın bol gelirse gel beni bul
 
Kızlar yeni doğum yapan arkadaşlar emzirme yastığını çok tavsiye ediyorlar. Emzirme sırasında hem anne iki büklüm olmuyormuş hem de bebek daha rahat ediyormui Sanırım alışveriş listesine onu da eklemek gerekecek...
 
bende emzırme sutyenı almadım ama eltım hedıye almıskrem rengı ustten acmalı cok buyuk emzırmeye baslayınca o boya gelırler merak etme dedı bı kac tanede beyaz renkten alıcam
 
evet en azından bir tane bulundurmak lazım sanırım
ay alacak ne çok şey var bazen endişeye kapılıyorum
sanki zaman ve para yetmeyacekmiş gibi
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…