Emlakçı Komisyonu (senet)

MissEbruli

Nirvana
Kayıtlı Üye
17 Temmuz 2008
892
735
648
Ankara
Merhaba. Öncelikle yardımlarınız için çok teşekkürler.
Benim sıkıntım emlak konusunda. Ben bir evi görmek için emlakçıya gittim, emlakçı evi bana gösterdiğine dair komisyonunu almadan satış yapılamayacağına dair bir belge imzalattı ve gidip evi gördük. Almaya karar verdik. Evin sahibi geldi ve ev sahibiyle aramızda bir sözleşme imzaladık (bu sözleşmede emlakçıya dair bir madde yok ve noter onaylı değil). 5000 tl kapora için senet yaptık, 1500tl nakit verdik kalanın ödeneceğine dair de senedin arkasına yazdık. 5000tl kapora alındığı sözleşmede yazıyor (senede emlakçı kendi adını yazmış). İki gün sonra ben evi almaktan vazgeçtim, yüksek fiyattan sattığını farkettik. Emlakçıya gidip vazgeçtiğimi senedi ve paramı vermesini söyledim. Müşteriye söz verdiğini onun zararı olduğunu vs söyleyerek senedi vermeyi reddetti. Ev sahibiyle görüştüm, ben sizden bir para talep etmem vazgeçmiş olabilirsiniz, gayet doğal falan dedi. Yani ev sahibiyle sıkıntımız yok, anlaşmalı olarak satıştan vazgeçtik. Bu durumda ben emlakçıya dava açsam bu parayı geri alabilir miyim? Adam hiçbir şekilde anlaşmaya yanaşmıyor çünkü.

Merhaba;
Bu soruya en doğru cevap emlakçının size imzalatmış olduğu sözleşme incelenerek cevap verilebilir. Ancak anlattıklarınızdan anlaşılan emlakçı senedi kendi komisyonuna karşılık elinde tutuyor. Eğer emlakçının komisyona hak kazanması için tarafların anlaşması yeterli olup satışın gerçekleşmesinin şart olmadığı yazılı ise işiniz zor. Çünkü bu durumda emlakçı komisyona hak kazanmış olur. Aksi taktirde ise senedin bedelsiz olduğunu kanıtlamak için (Yani senet karşılığında herhangi bir para,mal veya hizmet almadığınızı) mahkemede dava açmanız gerekiyor. Senet hukuken asıl ilişkiden soyut olduğu için bu durumu kanıtlamak yükümlülüğü de size düşüyor. Sonuç olarak işiniz hukuken çok teknik bir konu olduğu için bu konuda bir avukattan yüz yüze ardım almanızı tavsiye ederim.
İyi çalışmalar dilerim.

Cevabınız için çok teşkkürler. Yer gösterme tutanağını hiçbir şekilde teslim etmeyeceğini söyledi. Ben de imzalarken tek tek maddeleri okumadığımdan tam bilemiyorum. Ancak bağlı olduğu bir oda var. Satış gerçekleşmeden bir komisyon bedeli talep eden bi evrak imzalatması pek olası gelmiyor, blöf yaptığını düşünüyorum. En kötü kaybımı da göze alıp dava açıcam. Tekrar teşekkürler..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…