• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Doğuma Hazırlık ela ismi hakkında yorumlarınız

Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....
sadece göz rengi olarak anlamı olduğunu biliyorum ben başka bir anlamı varsa bilemem ama zaten çoğu insan bu anlamı dışında bir anlamı varsa dahi bilmiyordur... o yüzden ben tercih etmezdim..

ya ne bileyim benim klağıma hoş geliyor ama sizlrin fikirleride önemli arkadaşlar..

kulağa çok hoş geliyor evet orası ayrı ama iki isimle daha hoş olur bence..

Ela direk renk çağrışımı uyandırıyor bende.

Ev arkadaşımın adı ela idi...

Anlamsız geliyor bana...:delphin:

kızlar bu gidişle ela olcak sanırım iyice alıştım başka bir isim düşünemiyorum bile..moda diye koyulan birçok isimden daha hoş bence.

kızlar bu gidişle ela olcak sanırım iyice alıştım başka bir isim düşünemiyorum bile..moda diye koyulan birçok isimden daha hoş bence.

senin tercihin tabiiki canım ama bence bir isim daha koy derim ben çünkü insan taşıdığı isim çok önemlidir.

Onunla ilgili bir yazı da paylaşmak istedim izninle...

Çocuğa İsim Koymanın Âdabı ve Önemi

Çocuğa Peygamberlerden bir Nebiyyi muhteremin ismi koymak çok faziletlidir. Çünkü kıyamet gününde herkes isimleriyle çağrılacağından Peygamberlere uyan ismin sahibi o ismin bereketine ve sevabına nail olur. Bir hadis-i şerifte:
Allahü Teâlâ'nın en çok sevdiği isimler Abdullah ve Abdurrahman'dır buyurulmuştur.
Çocuklar güzel isimlerle isimlendirilmelidir. Fahr-i âlem sallallâhü aleyhi ve sellem efendimiz çirkin isimleri değiştirmişlerdir.
Hazreti Ömer radıyallahü anh efendimizin bir kızı vardı. Adını Âsiye (isyankâr) koymuştu. Onu değiştirdiler ve Cemile (güzel) adını kovdular.
Bereket ve Felah gibi isimler koymak da uygun değildir. Çünkü bereket ile felahtan sorulsa yoktur diye cevap vermek gerekir. Bu da hayra yorulmaz.
Mânâsında zarar ve uğursuzluk olan isimler de koymamalıdır.
Hazreti Ömer (r.a.) bir kimseye adını sordular. O kimse de Cemre olduğunu söyledi ki ateş koru demektir. Babasının adını sordu Şehâb olduğunu söyledi ki ateş alevi demektir. Ülkesini sordu Hire olduğunu söyledi ki yanmış siyah taşlık yer demektir. O zaman adama:
— Behey adam! Var git ehlin ateşte yandılar buyurdu. O kimse ülkesine gittiğinde gerçekten hepsini yanmış buldu.
Yine Hazreti Ömer radıyallahü anh yardım istemek maksadıyla huzuruna çağırdığı bir adama adım sordu. Sürrak oğlu Zâlim olduğunu söyledi. Sürrak hırsız demektir. Zâlim ise bilindiği gibi zulmeden mânâsına gelir. Hazreti Ömer radıyallahü anh da bu adama:
— Sen zâlimsin baban hırsız!.. Senden nasıl hayır ve fayda umulur? cevabını verdi.
Evlâda güzel isimler gibi güzel lâkaplar da vermelidir.
Fahr-i âlem sallallâhü aleyhi ve sellem efendimiz'in bilindiği gibi üç oğlu oldu ve onlara Kasım Abdullah ve İbrahim isimlerini koydular ve ayrıca Tayyib Tahir ve Mutahhar lâkapları ile lâkaplandırdılar.
Düşük çocuğa da bir isim koymak lâzımdır. İsimsiz bırakılan düşük çocuklar kıyamet gününde babalarının arkasına düşüp: "Sen beni isimsiz kaybettin.." diyerek dâva eyleseler gerektir diye rivayet olunmuştur.
İsimleri peygamber isimlerine uyan çocukları tahkir etmekten onlara kötü söz söylemekten ve lanetleyerek eziyet etmekten de çekinmek gerektir. Bu muamele o kimsenin bulunmadığı bir yerde olur ve ismi zikredilerek yapılırsa daha çirkindir. Fakat yüzüne karşı isim söylemeden te'dip etmekte bir sakınca yoktur.
Özellikle adı Muhammed olan kimseye hürmet etmek gerekir. Bir meclise geldiğinde hakkına riayet ve yerini genişletmek yüzüne gülmek asık suratla karşılamamak ve konuşmamak lâzımdır buyurulmuştur.
Abdullah bin Abbas radıyallahu anhüma hazretleri'nden rivayet olunmuştur ki:
Kıyamet gününde: "İsimleri Muhammed ismine muvafık olanlar kalksın!" diye nida olunur. Zira Muhammed sallallâhü aleyhi ve sellem hürmetine onlar cennete girecektir." buyurulmuştur.
Bir diğer hadis-i şerifte de:
"Ben kıyamet gününde bütün Muhammed adını taşıyanlara şefaat ederim." buyurulmuştur.
Bir diğer hadis-i şerifte ise şöyle buyurulmaktadır:
"Cebrail Aleyhisselâm gelip Rabbimin selâmını tebliğ ettikten sonra Cenab-ı Hakk: "İzzet ve celâlime yemin ederim ki senin isminle isimlendirilenleri cehennem azabı ile azablandırmam..." buyuruyor."
Çocuk konuşmaya başlayınca önce:
La ilâhe illallâh Muhammedün resûlüllah. kelime-i tayyibesini öğretmeli ve ondan sonra: Âyet el-Kürsi ve Haşr Sûresi'nin âyetlerini öğretmelidir.
Eğer bir kimse çocuğuna bu âyetleri öğretirse kıyamet gününde kendisinden evlât hakkında sual olunmayacağı rivayet olunmuştur.
Çocuğun aklı başına gelince; farzları vacipleri sünnetleri ve âdabı öğretmelidir. Kız çocuğu ise bunlarla birlikte kadınlığa ve ev işlerine ait hususları öğretmeli yedi yaşına vardığında namaza başlatmalı ve on yaşında iken namaz kılmazsa te'dip etmelidir.
Eğer evin içinde yetim varsa ona da kendi evlâdı gibi riayet ve terbiyesine gayret eylemelidir ki Fahr-i Âlem sallallâhü aleyhi ve sellem efendimiz hadis-i şerifte:
"Bir kimse kendi terbiyesinde olan yetime bakıp Allah rızası için başını okşarsa ellerinin dokunduğu her tüy başına ona sevap verilir ve cennette şöyle benimle beraber olur." buyurmuşlar ve iki parmaklarıyla da bu yakınlığı işaret etmişlerdir.
Çocukları Cenab-ı Hakk'ın ahlâkı ile terbiye etmelidir ki hadis-i şerifte:
"Allahü Teâlâ'nın ahlâkı ile ahlâklanınız." buyurulmuştur.
Çocuğu en güzel şekilde terbiye etmek nafile ibadetten efdaldir. Çünkü evlâdın salâhiyle kabirde yatan ataları sevindirilir. Hayırlı bir evlâdın sadaka-i cariyeden sayıldığı hadis-i şerifte yazılmıştır. Çarşıdan bir şey götürdüğünde bütün evlâtlarını bir tutmalıdır. Turfanda olan şeylerden önce kız çocuğa vermek daha ince kalpli olduklarından müstehaptır. Her halde evlât hakkında merhametli davranmalıdır.

kızlar 2006 haziran ayında güzeller güzeli bir kızım oldu ozaman moda falan değildi bu isim üstelik çokta eski ismlerden miş.ela altun diye tsm sanatçısı varmış kulağa çok hoş geldi çok samimi geldi güzellergüzeli kızım adını ela koydum hiç pişman değilim ayrıca sandğınız gibi anlamsız değil arapçada güzel gözlü kadın eski türkçede ağaçtaki olgunlaşmamış ham meyve ,yunan mitolojisinde yunan güzeli heleni varmış halk arasında ona ela derlermiş yani güzellik derlermiş ayrıca yunancada selam demek aynı zamanda ingilizcede çok kullanılan bir isim ben bunları öğrendiğimde kıızımın adını çok tan koymuştum anlamı olmasa da olurdu benim anlamım oydu zaten oyüzden ne isterseniz ne arzu ederseniz onu koyun içinize sinmesi benim çok sindi dalga geçerler demişsiniz çocuklar da illaki dalaga geçecek bir şey bulurlar zaten allah bütün çocuklara aileleriyle uzun ömürler versin.

bende çok severek koydum kızıma Ela ismini. yeni çıkan bir sürü tuhaf ve aslında anlamlarıda tamamen bilinenden farklı isim var ben biraz farklılığı severim ama sırf bunun içinde kızıma böyle isimlerden koymak istemedim Ela hem bilinen hem de çok yaygın olmayan bir isim ve bana güzelliği çağrıştırıyor.
Çocuklar birbirlerine karşı çok acımasız olabiliyor ve isterlerse her isim açısından dalga geçecek bir şeyler bulurlar çünkü mantıklı düşünemezler ve bilinçsiz olarak bunu yaparlar.

benim bi arkadaşımın da ismi ela çok güzel bence illaki gözünün ela olması da gerekiyor.ayrıca çok da güzel oluyorlar ....:54:

kesınlıkle katılıyorum benım kızım 2007 dogumlu sude patlaması yasanmıstı o yaz ve ben sadece babasının goz rengını tasısın dıye ela koymustum kı kızımın gozlerıde ela adı gıbı yenılık olsun dıye sacma sapan bırsuru ısım konuluyor hatta bu topıge bakarken gordum kadın kızına parıs ısmını vermeyı dusunuyor yapmayın arkadaslar ya koy kardesım sen hem sade hemde duyanların hosuna gıdıyor benden sonra cevremde ela ısmını kızına yıgenıne koyanı cok gordum ben anlamı guzel ıyı huylu olarak gecıp soylenısı muberrah veya daha degısık bısey olsa asıl cocugun o zman psıkolojısı bozulur kendı soyleyemez zaten basta :1:

Back
X