Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Farkında mısınız, pek çok kardeşin yaş farkı 18 aydır. Neden derseniz, 9 ay süt korur, 9 ay da ikinci hamilelik sürer! Annenin bebekle teması ve meme emmekle artan hormonlar yumurtalıklara bebeğin varlığını duyurur ve yumurtalıklar yumurtlamayı durdurur. Yani süt anneyi gebelikten korur. Ancak bu sürpriz gebeliklerin olmayacağı anlamına gelmez.
Gebeliğin son aylarından itibaren prolaktin hormonunun kandaki seviyesinde artış olur ve bununla beraber meme dokusunda süt üretimi başlar. Doğumun gerçekleşmesi ile beraber, gerek dokunsal uyarılar, gerekse bebeğin meme başını emme hareketleri, okstosin denilen hormonun kana salgılanarak, süt kanallarında biriken sütün dışarı çıkmasını sağlar.
Bebeğin düzenli olarak emzirilmesi, bu sürecin devamını sağlamakla beraber, süt üretimi için gerekli olan prolaktin hormonunun kandaki seviyesini de yükseltir. Bu hormonun bir diğer görevi de, bir bebeğin varlığını vücudun tüm organlarına ve yumurtalıklara duyurmaktır. (yukardakiyle birleştirip, ayrıca spot) Bu duyuruyu düzenli olarak alan yumurtalık, yeni bir gebeliğe yol açabilecek yumurtlama faaliyetine son verir. Cinsel istek azalır. Vagen kuruluğu gelişir.
Bütün bu gelişmenin ana amacı, büyüyen yeni nesli korumaktır. Bu nedenle “süt korur” demek mümkündür. Bu yöntemle korunmanın, yüzde 98-99 arasında başarılı olduğu bildirilmiştir. Ancak bu başarı oranını yakalamak için anne, bebeği beslemek için ek gıda ve su kullanmamalı, emzirme aralıkları gündüz 4, gece ise 6 saatten fazla olmamalı ve lohusalık kanamalarının bitmesinin ardından, aybaşı kanamaları başlamamış olmalıdır.
Ekolojik emzirme...
İlk 6 aydan sonra başarı oranı belirgin olarak düşer. Başarı oranını, ilerleyen zamanlarda da yüksek tutabilmek için bazı kriterler belirlenmiştir. Bunlar karşılandığında ilk 6 aydan sonra, ilk adet görülünceye kadar olan başarı oranı yüzde 94 olarak bildirilmiştir. Ortalama olarak adet görmeye başlama, 14 ay olarak bildirilmiştir. Bu kriterlerin karşılandığı doğum kontrol yöntemi de “ekolojik emzirme” yöntemi olarak adlandırılmıştır. Belirlenen toplam 7 kriter şunlardır:
1. Doğumdan sonraki ilk 56 gün hariç, vajinal kanama olmamalıdır.
2. Emzirme ilk 6 ay için bebeğin tek beslenme kaynağı olmalıdır. Pompa kullanılmamalı, su dahi verilmemelidir.
3. Emzik kullanılmamalıdır. Bebeği sakinleştirmek için emzirme tercih edilmelidir.
4. Emzirme mümkün olduğunca sık ve uzun olmalıdır. Programlı aralıklarla emzirme yöntemi uygulanmamalıdır. Bebek her istediğinde meme verilmelidir.
5. Bebek gece anne ile beraber uyumalıdır. Fakat yapılan araştırmalar “ani bebek ölümü sendromunda” aynı yatakta uyuma ile artış görüldüğü bildirilmiş olduğu için ya gerekli önlemler alınmalı ya da bebek annenin yatağının yanında kendi yatağında yatırılmalıdır.
6. Annenin, gündüz de bebek ile beraber aralıklarla uyuması sağlanmalıdır. Anne ile bebeğin dokunsal beraberliğinin prolaktin hormon miktarını arttırdığı gösterilmiştir.
7. Bebek bakımı ile anne birincil olarak ilgilenmelidir. Bir bakıcının uzun süreler bebek ile ilgilenmesi, annenin bebekten uzaklaşmasına yol açabilir.
Fakat bütün bunların karşılanmasına rağmen en azından yüzde 6 başarısızlık oranı olduğu unutulmamalıdır. Her bünyenin duyarlılığı farklı olabileceği gibi bazen herhangi bir nedenle (işe başlama, meme başı çatlakları, bebeğin hastalıkları gibi) süt verme frekansı düştüğünde, yumurtalığın çalışmaya başlaması sürpriz bir gebeliğe yol açabilir. Bu nedenle eğer bu tür sürprizleri istemiyorsanız, uzman doktorunuza danışarak, sizi üzmeyecek başka bir doğum kontrol metodunu kullanın.
Minik dünyam...
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
benim anlamadığım.hamile olmayanların cinsel birlikteliğinde artıyorsa ne ara kadın hamile kalıyor. birliktelikte yüksek olmuyor mu orana göre mi?benim çok düşük olduğunu hiç görmedim.hem emzirip hem adet gören oluyor mu?