Ekmeleddin İhsanoğlu'nun "Ekmek" sloganın sırrı

AngryPenguin

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2012
5.378
1.437
248
Çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun logosu ve "Ekmek için Ekmeleddin" logosunun anlamı sosyal medyada bir tartışma yarattı. İlk etapta slogan ve logo özellikle CHP seçmeninin kafasında soru işareti yaratırken, yabancı gazeteciler özellikle "Ekmek" sloganının iyi bir strateji olduğunu düşünüyorlar.

Bigpara.com'un haberine göre City University of New York üniversitesi misafir öğretim üyesi ve Orta Doğu uzmanı Louis Fisher, sosyal medya da “ekmek, Anadolu ’nun kalbidir. Ayrıca laik ve milliyetçi anlamlar taşır ve kutsal görülür,” dedi.

Bölgesel Dış Stratejiler İsrail Enstitüsü’nden Gabriel Mitchell ise Ramazan ayında ekmek sloganının “akıllıca” olduğunu belirtti.

Hollandalı gazeteci Mike van der Galien’de Türkler için ekmeğin önemli kavram olduğuna dikkat çekti.

Slogandaki ekmek ayrıca isim anlamı yanında fiil anlamı ile de İhsanoğlu’nun kampanyasında kullanılıyor. “Sevgi ekmek”, “Birlik ekmek” gibi sloganlarda kullanılarak, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun bunları gerçekleştirebilecek bir aday olduğu vurgulanmak isteniyor.

Ekmek ve “Ekmel” kelimelerindeki harf benzerlikleri de akılda kolay kalması için fonetikten faydalandığı izlenimini veriyor.
http://www.radikal.com.tr/politika/ekmeleddin_ihsanoglunun_ekmek_sloganin_sirri-1201127

allahım sana geliyorum slogana bak ya şaka gibi adından esinlenmişler ama ne alaka çok komik olmuş....yine yapmışlar yapacaklarını....bunları görünce başbakanım ne kadar zeki adam olduğunu daha iiii anlıyorum:16:

$BsL5OEPIgAAN6rF.jpg

Ali Çimen çok anlamlı bir söz söylemiş, anlayabilene tabi :51:

Ekmel Bey’in Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı adaylarımızdan Sayın Ekmel İhsanoğlu’nun kısıtlı zaman ve maddi imkanlarla başlattığı seçim kampanyasının ‘Basın Toplantısı’ndan neler algıladım sizlerle paylaşmak isterim.

Malum zaman ‘algı’ zamanı benim gibi sıradan bir kadın neler algıladı meraklısına kayda geçirelim.

Nedense medyamız ‘Monşer’e takıldı, oysa Ekmel Bey ta işin başında bu yarışın ‘Çelebi’ce olması gerektiğini söyleyerek çok önemli bir ayar yaptı demiyelim, ama kibarca rekabet üslubuna öyle bir normu koydu ki, aksini uygulayan altında kalır ve Ekmel Bey’in muhatabı olamaz.
Yani Cumhurbaşkanlığı yarışı olması gereken gibi efendi, nazik, kibar, okuryazar kimseler arasında geçmek zorunda.
Yandaş medya külhanbeyleri zorlanacaklar ve evlerinin bütün pencereleri kapanmış mahallenin sokakta nara atan meczuplarına dönebilirler.
Bu Ekmel Bey’in ilk golü.
Ekmel Bey’in bana verdiği izlenim; etrafı telaşa vermeyen, boş laflarla başı hoş olmayan, uzun konuşmaktan hoşlanmayan ama konuştuğu zaman çok etkileyici bir insan olduğu.
Bu da 2. goldür.
Ekmel Bey laubalilikten uzak durmaya özen gösteriyor ama küçük şakalar yapmaktan sakınmıyor, muzip bir yanı var. Bu günlerde sıkça Kamu kuruluşları iftarlarında gördüğümüz asık suratlı Müslüman’lardan değil.
Bu da 3. gol.
Genç yaşlarından itibaren hayatın ona sunduğu zorlukları göğüslemiş ve bu yüzden ne ülkesi, ne devletiyle hesaplaşmaya girmemiş, tam aksi ülkesine dönmüş ve hizmet etmiş bir kişi .
4. Gol oluyor.
Doğru gitmeyeni düzeltmek için kin ve nefretler, rövanşist siyasetle işi yok Ekmel Bey’in .
5. gol hemen 4. golün arkasından geliyor .
Ekmel Bey zorun ne olduğunu biliyor ve artık bu toprakların insanlarının kendilerine yaratılan bölünme ve hayatı zehir etma üzerinden siyaseti arındırmaya talip.
6. Goldür.
Akıl, bilim ve inanç konusunda somut fikirleri, açık net olarak söylüyor, öyle ki Ayn Şems Üniversitesi Ekmel Beyler yetiştirebiliyorsa Mısır’ın acıklı durumu nedir diye sordum içimden, bu sorgulamayı bana yaptırması bile çok önemli benim için.

Vazifeleri icabı dünyayı 62 kere ‘devrialem‘ yaptığını ve ‘Düvel-i Muazzama’nın başkanlarıyla görüştüğünü söylemesi ve seçtiği ‘Düvel-i Muazzama’ sözcüğü çok anlamlıydı.
7. Gol
Düvel-i Muazzama hala var, ve Ortadoğu kan gölü .
Evi başına defalarca yıkılmış ve eşini, evlatlarını kaybetmiş artık bir çadırda acısıyla baş başa kalmış bir Filistin’li hanımı ziyaretini anlatırken insan yaşamının alınacak derslerle ve kalıcı bir barışla mümkün olabileceğini, asıl marifetin savaş ihtimallerini bir bir ortadan kaldıran siyasetler olması gerektiğini bana algılattı

ABD Başkanlık sisteminin birleşik devletleri bütünlemek için olduğunu, bizde ise yapının üniter olduğundan öykünülen ABD Başkanlık sistemini uygulayabilmek için bölünmemiz gerektiği gibi bir saçmalığın kime ne hayır getireceğini düşünmemiz için bize bıraktı.
9. Önemli goldür, iki cümlede anlattı kopartılan yaygaranın saçmalığını.

Sakin kafayla tartışılması gerekenlerin aceleye getirilmesinden kimlerin ve hangi menfaatlerin hayrına olduğunu artık bizlerin düşünmesi gerekiyor , Ekmel Bey söyleyeceğini gayet güzel söyledi.
.
Zira bu parti liderleri arasında geçecek bir seçim değil, adayların yarışacağı makam her inanca, politik yönelime eşit mesafede durması gereken bir makam.
10. gol budur , Cumhurbaşkanı siyasetçi değil diyenlerin kulağına küpe olsun.

Bu makam Ekmel Bey’in sözleriyle gücünü Anayasa ve halktan alacak.
11. Gol ise Anayasa’dan gücünü alan Hukuk Devleti . Beğenmezsek Parlamentoyla değiştireceğiz.

Ekmel Bey biz sıradan insanlara güvenini kaybetmemiş, moralim düzeldi.

Bu 12. Gol en güzeliydi.

Lakin kendimize güvenimizi ve gururumuzu tekrar nasıl kazanacağız ?

Çocukların gelin edildiği, 11 yaşında kız çocuğun kendisini astığı zamanlarda yaşamanın utancının kalplerde, vicdanlarda açtığı yaraların onarılması şüphesiz zaman alacak, ne var ki şu paramparça, yaralı halimizle ne yapıp sandığa ulaşmamız gerek.

Bu toprakların insanları daima muktedirlerin oyununu bozmuştur diyor Ekmel Bey ,doğrudur.

13. Goldür.

Kalpten söylediği sözlerinden vaz geçen bir liderin yaşattığı travmadan çıkmak , kendine yeniden güvenmek kolay değil .

Adaletsizlikler karşısında çaresiz kalan, korkudan susan, elinden bir şey gelmeyen, Mübarek Ramazan’da ihtiyaç sahibine vermek yerine sofralar kuran belediyelerin otobüsleriyle oradan buraya iftar kovalayan Müslüman olmayı sindirmek, ve değerleri kırılan ellerinden alınan insanları onarmak kolay iş değil.

Ama benim algılayabildiğim en önemli husus şudur ;

Ekmel Bey’in bu yarışın bize bir imtahan olduğunu anlatmasıdır.

Bu 14. gol öyle bir gol ki , eğer anlamazsak kendi kalemize atacağız.

‘Ekmek için Ekmel‘ sloganından algılayabildiğim ise ‘somun’ yutmak değil . Ekmel Bey bedava somun dağıtmayacak, fütürist projeler, iş ,aş filan da vaad etmiyor, ya da örtülü ödenekten para dağıtmayacak.

Ekende, biçende bir olalım ‘yiyende’ değil diyor slogan, bravo ince ve anlamlıdır. 15. Goldür.

Ekelim ki birlikte biçelim, hasat sevincidir bu toprakların insanlarını birleştirip ‘Halay’ çektiren. Tekrar birbirimize sarılıp hasat kutlayacağımız bir toplum olmak, zaten öyle olduğumuzu hatırlamak, rüyası bile güzel insan uyanmak istemiyor.

Evet Çelebi ‘Bir muktedir’ de değil , ‘Muktedirlere’ karşı gücümüze güveniyor ama asla mağduru oynamıyor bize gururumuzu hatırlatıyor.

ve en asil goldür. Ve asıl karşılaşma şimdi başlıyor. Ekmel Bey Sayın Başbakan ile
karşı karşıya gelip tartışmaya hazır, bu artık gol filan değil Nur içinde yatsın Atilla İlhan’ın mısralarıdır...

....son umut kırılmıştır
kaf dağı'nın ardındaki
ne selam artık ne sabah
kimseler bilmez nerdeler
namlı masal sevdalıları
evvel zaman içinde
kalbur saman ölür
kubbelerde uğuldar bâkî
çeşmelerden akar sinan
an gelir
lâ ilâhe illallah
kanunî süleyman ölür

Kayda Geçsin

Sevgiyle

Necef UĞURLU / necefuğurlu@gmail.com

"Ekmek için Ekmeleddin ", sloganını hic anlamadım desem. Yani kafam karisti.
Daha iki gun ince kendisi cumhurbaskanin gorevlerini şu sekilde ;ANAYASA GÖRE İCRA MAKAMI HÜKÜMETTİR

Cumhurbaşkanlığı' nın icra makamı mı temsil makamı mı olduğu şeklindeki tartışmaları hatırlatan bir haberciye yanıt veren İhsanoğlu şunları söyledi:

Anayasa'yı açın okuyun. Basit yurttaşlık bilgisi. Anayasa' nın 104. Maddesi Cumhurbaşkanı' nın görev ve yetkilerini sayar. Bu Anayasa'ya göre seçim yapılacağına göre, Cumhurbaşkanı andını bu Anayasa'ya göre içeceğine göre, Anayasa'nın 104. Maddesi der ki; T. C bütünlüğünü temsil eder, Mevcut Anayasanın uygulanmasını gözetler, devlet kurumlarının ahenk içinde çalışmasını sağlar. Demek ki Cumhurbaşkanı' nın bu konularda yetkileri vardır. Daha sonra kanunlardaki detaylar vardır. Bunlar Cumhurbaşkanı' nın görevlerini sayar. İcra yetkisi Başbakan' a aittir. Bakanlar Kuruluna aittir.,
Saymamismiyidi. Yani insanlara ekmek vaad etmek cumhurbaskanin görevleri arasinda var mı? bu icraate girmez mi?

Son düzenleme:
"Ekmek için Ekmeleddin ", sloganını hic anlamadım desem. Yani kafam karisti.
Daha iki gun ince kendisi cumhurbaskanin gorevlerini şu sekilde ;ANAYASA GÖRE İCRA MAKAMI HÜKÜMETTİR

Cumhurbaşkanlığı' nın icra makamı mı temsil makamı mı olduğu şeklindeki tartışmaları hatırlatan bir haberciye yanıt veren İhsanoğlu şunları söyledi:

Anayasa'yı açın okuyun. Basit yurttaşlık bilgisi. Anayasa' nın 104. Maddesi Cumhurbaşkanı' nın görev ve yetkilerini sayar. Bu Anayasa'ya göre seçim yapılacağına göre, Cumhurbaşkanı andını bu Anayasa'ya göre içeceğine göre, Anayasa'nın 104. Maddesi der ki; T. C bütünlüğünü temsil eder, Mevcut Anayasanın uygulanmasını gözetler, devlet kurumlarının ahenk içinde çalışmasını sağlar. Demek ki Cumhurbaşkanı' nın bu konularda yetkileri vardır. Daha sonra kanunlardaki detaylar vardır. Bunlar Cumhurbaşkanı' nın görevlerini sayar. İcra yetkisi Başbakan' a aittir. Bakanlar Kuruluna aittir.,
Saymamismiyidi. Yani insanlara ekmek vaad etmek cumhurbaskanin görevleri arasinda var mı? bu icraate girmez mi?

Haklısınız.
Belediye seçimi zannına kapıldım ben de bir an.

ekmeleddin eğer kazanmasan ise de canın sağolsun. Efendiliğinle adamlığınla kalbimizi kazandın. :82:

ekmeği nimeti iyice çocuk oyuncağı ettiler :ssz::ssz::ssz::ssz:

Merhaba

Kimler ve nasıl? anlayamadım.

Bu seçim sloganı ve seçim parçasıyla mı alakalı söylediğiniz şey?

''Bir şey ekmek'' gibi, fiil olarak kullanılmış.

Sevgi, saygı, birlik, dirlik gibi yani.

Ben mi yanlış algılıyorum, çok dar mı bakıyorum acaba? diye tereddüte düşmeye başladım da.

Nasıl anladıysanız artık :34::34::34:

Öğrenmeyi severim.

Bunun için de çoğu zaman-kimin söylediğinden ziyade ne söylediğine bakmaya ve anlamaya çalışırım. Çünkü aksi, tamamen kendi küçücük ufkumda kendi zanlarımdan ibaret ve sınırlı kalmak olur- bence. O sebeple sormuştum.

Hem anladığım bir şeyi sorarak neden vakit kaybedeyim, anladığım bir şeyi niye sorayım ki? Nasıl anladıysan artık gibi bir yanıt verdiniz.

Bakın bunu da hiç anlayamadım.

Neyse...

Son düzenleme:
Back