Selam Arkadaşlarrr
Oğluşum 3 aylık oldu artık... doktorada gittik. Kilosu boyu çok şükür iyi gidiyo... Aman maşallah deyim nazarım değmesin... (annelerin nazarı değermişya o hesap)
Ya doktor bir ay sonra gel ek gıda'ya başlıycaz dedi. Ben bebeğimi emziriyorum. gayette doyuyor çok şükür... Daha erken olmazmı 4 aylık bir bebeğe ek gıda vermek arkadaşlar yaa?? Bebişim zaten 2-3 güne bi kakasını yapıyo...bazen yapmıyo zorla yaptırıyorum sabunla mabunla...
Korkuyorum ek gıda verirsem hiç kaka yapmıycak iyice zorlanacak diye... daha erken diye düşünüyorum... Vermek istemezsem doktorlar kızarmı acaba... bilemedim ne yapmalıyım...
Sizce ne yapmalıyım önümüzdeki ay?? Üstelik aşıda olucak bir ay sonra... offf bilemedim valla...
Birincisi her bebek kendine özeldir. 8. ayda ek gıdayla ilk kez tanışıp çok rahat geçen bebek de vardır. 4. ayda başladığı halde alışamayan da. Yani biz ne desek boş aslında, sadece herkes kendi deneyimini paylaşmış oluyor.
İkincisi bebek senin bebeğin, doktor da olsa her dediğine uymak zorunda değilsin. Değil ki bizler.
Şimdi bu genel kabuller altında ben de kendi deneyimimi anlatayım. Benim oğlum 6,5 aylık ve biz de 4. ay sonunda başladık ek gıdaya. Bebeğim iri bir bebek ve metabolizma ihtiyacı yüksek. Dolayısıyla 6. ay biterken benim sütümün yetmeyeceği aşikardı. Bir yandan da 5,5 aylıkken işe başlamam gerekiyordu. Ve durum bu olunca doktorum 4. ayın sonunda tadımlık ek gıdaya başlamamızı önerdi. Halbuki bebeğimin kilosu iyiydi, sütüm de oldukça boldu. Aynı gün aşı için sağlık ocağına götürünce aile hekimi sordu ne yediğini. Anlattım, şimdiye kadar sadece anne sütü aldı, bugün meyveye başlayacağım diye. Hop oturdu hop kalktı, 6 ay asla verme diye. Tabi ikileme düştüm ve hemen doktormuzu geri aradım. Dediği aynen şu oldu: "Anne sğtğ tabi ki bu dönemde asıl beslenmesi olacak. Biz şu anda onu başka bir gıdayla doyurmayacağız, sadece kaşığa alışsın diye tadımlık vereceğiz. Karnını anne sütü ile doyuracak. Yoksa 6 ay hiç kaşıkla tanışmadığı için 6. ayın sonunda ek gıdaya aniden geçince bebekler sudan çıkmış balığa dönüyor ve kilo kayıpları çok sık yaşanıyor. Üstelik 6 ay asla anne sütünden başka birşey verilmez diye birşey de öğretmiyorlar bize tıp fakültesinde, içiniz rahat olsun. Amacımız anne sütünden uzaklaştırmak değil, 6. ay sonunda kendine uygun 3 öğün ek gıdayı alabiliyor olmasını sağlamak."
Bunun üzerine ben 4. ayın sonunda meyve vermeye başladım oğluma. İki hafta sadece meyve, az az. Sonra meyve ve yoğurt. 5. ayın sonunda sebze çorbası, 5,5 aylıkken kahvaltı ekledik. Miktarları da sıklığı da yavaş yavaş artırdık. Şimdi altı aylıkken günde üç öğün ek gıdasını çok rahat alıyor. Üstüne de iki kez ben işteyken sağdığım anne sütünü içiyor ve ben evde olduğum saatlerde sabah ve akşam beni bol bol emiyor. Ama gene de bakınca anlıyorum ek gıdaya yeni başlasaydık sütüm yetmezdi benim koca danama.
Yani aslında denge önemli, 6 ay anne sütü vermek adına hiç tadımlık vermeden pat diye 6. ayda ek gıdaya başlamak da doğru değil; 4. ayda herşeyi vermeye başlayıp ek gıda için acele edip anne sütünü azaltmak da doğru değil.
Birincisi her bebek kendine özeldir. 8. ayda ek gıdayla ilk kez tanışıp çok rahat geçen bebek de vardır. 4. ayda başladığı halde alışamayan da. Yani biz ne desek boş aslında, sadece herkes kendi deneyimini paylaşmış oluyor.
İkincisi bebek senin bebeğin, doktor da olsa her dediğine uymak zorunda değilsin. Değil ki bizler.
Şimdi bu genel kabuller altında ben de kendi deneyimimi anlatayım. Benim oğlum 6,5 aylık ve biz de 4. ay sonunda başladık ek gıdaya. Bebeğim iri bir bebek ve metabolizma ihtiyacı yüksek. Dolayısıyla 6. ay biterken benim sütümün yetmeyeceği aşikardı. Bir yandan da 5,5 aylıkken işe başlamam gerekiyordu. Ve durum bu olunca doktorum 4. ayın sonunda tadımlık ek gıdaya başlamamızı önerdi. Halbuki bebeğimin kilosu iyiydi, sütüm de oldukça boldu. Aynı gün aşı için sağlık ocağına götürünce aile hekimi sordu ne yediğini. Anlattım, şimdiye kadar sadece anne sütü aldı, bugün meyveye başlayacağım diye. Hop oturdu hop kalktı, 6 ay asla verme diye. Tabi ikileme düştüm ve hemen doktormuzu geri aradım. Dediği aynen şu oldu: "Anne sğtğ tabi ki bu dönemde asıl beslenmesi olacak. Biz şu anda onu başka bir gıdayla doyurmayacağız, sadece kaşığa alışsın diye tadımlık vereceğiz. Karnını anne sütü ile doyuracak. Yoksa 6 ay hiç kaşıkla tanışmadığı için 6. ayın sonunda ek gıdaya aniden geçince bebekler sudan çıkmış balığa dönüyor ve kilo kayıpları çok sık yaşanıyor. Üstelik 6 ay asla anne sütünden başka birşey verilmez diye birşey de öğretmiyorlar bize tıp fakültesinde, içiniz rahat olsun. Amacımız anne sütünden uzaklaştırmak değil, 6. ay sonunda kendine uygun 3 öğün ek gıdayı alabiliyor olmasını sağlamak."
Bunun üzerine ben 4. ayın sonunda meyve vermeye başladım oğluma. İki hafta sadece meyve, az az. Sonra meyve ve yoğurt. 5. ayın sonunda sebze çorbası, 5,5 aylıkken kahvaltı ekledik. Miktarları da sıklığı da yavaş yavaş artırdık. Şimdi altı aylıkken günde üç öğün ek gıdasını çok rahat alıyor. Üstüne de iki kez ben işteyken sağdığım anne sütünü içiyor ve ben evde olduğum saatlerde sabah ve akşam beni bol bol emiyor. Ama gene de bakınca anlıyorum ek gıdaya yeni başlasaydık sütüm yetmezdi benim koca danama.
Yani aslında denge önemli, 6 ay anne sütü vermek adına hiç tadımlık vermeden pat diye 6. ayda ek gıdaya başlamak da doğru değil; 4. ayda herşeyi vermeye başlayıp ek gıda için acele edip anne sütünü azaltmak da doğru değil.
evet cn aynen sana katılıyorum,fakat sadece söylemek istediğim şey şudur,eğer sütünüz yetiyor ise ilk 6 ay sadece anne sütü,bu mucizevi besini bebeğinizin alması çok önemli ek besinlerin yanı sıra yine devamediyorlar ama 3,5-4 ayda çook çok erken,elinizden geldiğince emzirin.benim kızımda 6. ayınınsonuna kadar sadece emdi,maşşallah kilosuda boyuda çok çok iyi,aydaşlarından büyük görünüyor,ek besine geçtik 7. ayın bşında şuan biziim gibi yemek yiyor,bulmaç hiçbişey yemiyor,eline verdiğim şeyleri çiğneyip yutuyor,ne gereği varki erkenden başlamanın,bence öncelik anne sütü,6.aya kadar sadece anne sütü..
İşte gereği şu; her bebek sizin bebeğiniz kadar kolay uyum sağlayamayabiliyor. 6 ay hiç kaşıkla tanışmayan bebek 6. ayın sonunda 3 öğün ek gıdaya geçince beslenmeyi reddedebiliyor ve kilo kayıpları uzun süğre etkisi geçmeyen beslenme bozuklukları olabiliyor. O nedenle esas beslenme anne sütü olmak ve doyumluk değil tadımlık olmak kaydıyla 4 ay dolduktan sonra meyve ve yoğurtla kaşık alıştırması yapmak zararlı birşey değil.
Bu arad maşallah bebeğinize, ne güzel sorunsuz bie bebek. :)
doğru söylüyorsun,eğer beslenmesi sorunlu bir bebek olsaydı bukadar kolay konuşamazım sanırım.tadımlık vermenizde bi sakınca olcağını zannetmem ama sadece tadımlık,emzirmek daha faydalı çünkü.ben kzıım 9aylık oluyor hala ilk önce emzirip sonra yiyebildiğ kadar yemek veriyorum,bazen2 kaşık çorba,bazen 1 kase belli olmuyor,bazende yediklerini olduğu gibi kusuyor.ama yapıcak bişey yok,asıl olan onlrın sağlıklı büyümesi..sağolun:):90:
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?