• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Ek gıda'ya başlıycağız yakında...Ama ben daha bunu İSTEMİYORUM!!!

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

FlzMurat

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
17 Aralık 2010
11
0
36
Antalya
Selam Arkadaşlarrr

Oğluşum 3 aylık oldu artık... doktorada gittik. Kilosu boyu çok şükür iyi gidiyo... Aman maşallah deyim nazarım değmesin... (annelerin nazarı değermişya o hesap :1: )

Ya doktor bir ay sonra gel ek gıda'ya başlıycaz dedi. Ben bebeğimi emziriyorum. gayette doyuyor çok şükür... Daha erken olmazmı 4 aylık bir bebeğe ek gıda vermek arkadaşlar yaa?? Bebişim zaten 2-3 güne bi kakasını yapıyo...bazen yapmıyo zorla yaptırıyorum sabunla mabunla...
Korkuyorum ek gıda verirsem hiç kaka yapmıycak iyice zorlanacak diye... daha erken diye düşünüyorum... Vermek istemezsem doktorlar kızarmı acaba... bilemedim ne yapmalıyım...
Sizce ne yapmalıyım önümüzdeki ay?? Üstelik aşıda olucak bir ay sonra... offf bilemedim valla...

Ek gıdaya başlamama gibi bi lüksümüz yok malesef ben kuzenimden biliyorum bebeğe ek gıdaya 6. Ayda başlattı doktoru bebek kabul etmedi aylarca uğraştılar sonra anne sütüde yetmedi bebek zayıfladı su an 18 aylık ve 9000 gr malesef kansızlık çıktı pütürlü gıda almıyo sadece çorba makarna yiyo damak tadı gelişmedi sonra benim doktora götürdük geç başlamışşın en uygun zaman 4. Ay ki 6. Aya gelene kadar ek gıdaya alışssın ve bu bir süreç tek çeşitle başlanıyo gün gün artıyo 6. Ayda yarısı yasında tamamı gelişiyo damak tadının dedi tabiki anne sütüne devam ama bebek yutmayıda midede öğütmeyide şindirmeyide hatta vücuddan atmayıda öğrenecek yemek yemiyen bebeğe haftada 1 karaciğer verdi yiyomu hayır şurupla vitaminle yaşıyo remen hem neden istemiyosun ben bebeğime yemek hazırlamaktan ve yerken verdiği tepkileri izlemekten çok haz alıyorum bence doktorunla iyi müzakere et öyle karar ver bence korkutmak için yazmadım ama ilk 3 sene ne verirsek bebeğe sonra ömür boyu onu alıcaz sağlıkla büyüsün meleklerimiz

Selam Arkadaşlarrr

Oğluşum 3 aylık oldu artık... doktorada gittik. Kilosu boyu çok şükür iyi gidiyo... Aman maşallah deyim nazarım değmesin... (annelerin nazarı değermişya o hesap :1: )

Ya doktor bir ay sonra gel ek gıda'ya başlıycaz dedi. Ben bebeğimi emziriyorum. gayette doyuyor çok şükür... Daha erken olmazmı 4 aylık bir bebeğe ek gıda vermek arkadaşlar yaa?? Bebişim zaten 2-3 güne bi kakasını yapıyo...bazen yapmıyo zorla yaptırıyorum sabunla mabunla...
Korkuyorum ek gıda verirsem hiç kaka yapmıycak iyice zorlanacak diye... daha erken diye düşünüyorum... Vermek istemezsem doktorlar kızarmı acaba... bilemedim ne yapmalıyım...
Sizce ne yapmalıyım önümüzdeki ay?? Üstelik aşıda olucak bir ay sonra... offf bilemedim valla...

merhaba:80:

sen yine bebeğini emzirmeye devam edeceksin tabiki ama doktor tadlara alışması açısından ek gıdaya başlamak istemiştir.yani bebeişin zaten senin sütünle doyacak ama tadımlık olarakda gıdaları tadacak.ve emin ol bununda faydasını göreceksin ilerde...(bazı bebekler ne kadar erken başlarsa ilerde yine yemiyor ama bunlar isitisna tabi):92:

bende sadece emziriyorum canım. 5 aya girerken az az başladım hala az az devam ediyıorum doyumluk değil tadımlık veriyorum

benim kızmda 3,5 aylık bende bu ay sonu ek gıdalara başlayalımmı başlayamalımmı tereddütte kalmıştım ama yavaş yavaş vermek gerekir çünkü ilk verişte doyumluk yemiyecekler sonuçta şu 4. aydan itibaren olan kaşık mamaları daha yumuşak olduğu için onlarla başlanılabilir diye düşünüyorum:97:

Çekinmeyin canım, siz yine anne sütünü vermeyi kesmeyin, hastalıklardan korusun... ama ek gıdaya da geçin doktor uygun gördüyse. Çünkü sizin sütünüzün azlığıyla çokluğuyla bir ilgisi yok, bazı çocuklar iri oluyor ve boyuna kilosuna göre enerjisini karşılayabilmesi için ek gıdaya ihtiyaç duyuyor... Yoksa bebek kilosunu ve sağlığını kaybetmeye başlayabiliyor...
Benim bebeğim 3.5 aylıkken artık geceleri 1 saatten uzun uyuyamıyordu, acıkıp uyanıyordu, çişini az yapar olmuştu, üstelik sütüm de boldu, mama da veriyorduk.... ama yetmiyormuş. doktor öyle söyledi. boyuna kilosuna göre bu çocuğun daha çok yemesi gerekiyor dedi. Böylece 4.aydan itibaren verilebilen pürelerden vermeye başladık. Artık geceleri o da rahat uyuyor biz de :)))

eğer kilo alımı güzelse yani kısacası aylık gelişimi güzel ilerleniyorsa 6. aydan itibaren ek gıdaya geçilir.... buarada sabun falan demişsiniz...bunlarıda dr unuz mu tavsiye etti?

bebek ihtiyaç duyuyorsa 4.ayda da başlanabilir. 4-6 ay arası normal yani, illa 6ay diye biz biraz evham yapıyoruz. zaten anne sütüne de yine devam ediyor bebek bir yandan...

benim kızım 3,5 aylık 6,5 kilo sizce kilosu iyimi çevremdekiler zayıf diyo beslenm uzmanları gayet iyi diyo 2,570 gr doğdu bebişim

kilo alımı güzelse ilk 6 ay sadece anne sütü yeterlidir.benim doktorum 6 aydan önce kesinlikle ek gıda lafını dahi etmemişti.o zamanlar ben de sabırsızdım ek gıdaya geçelim mi diye sorduğumda acele etme ilerde hep yiyecek o ek gıdayı bırak anne sütü mucizesinden yararlansın demişti.şimdi çok daha iyi anlıyorum demek istediğini.biz 6.ayda başladık ek gıdaya.hiç yememe yada alışamama gibi bir durum olmadı gayette güzel alıştı.bu her bebeğe göre değişir.yani erken vereyim alışsın ilerde yer diye birşey de yok.kilo alımı güzelse sütünüz yetiyorsa bence daha erken.

canım benim bebeğim 4. aya kadar oldukça iyiydi kilosu ama 5. ayda sadece 300 gr almış bunun üzerine doktorla birlikte ek gıdaya geçmeye karar verdik arkadaşların dediği gibi azar azar başlayıp öğünleri tek tek ekleyeceksin. benimbebeğim 5.5 aylık oldu bu ay için sadece sebze ve meyve püresi yiyor. diğer şeylere henüz başlamadık. ben de çok isterdim 6 ay anne sütü vermeyi ama kilo almayan ve ya zayıflayan bir çocuğu da ek gıda başlatmamak yanlış olur. ilerdeki boyunu ve zekasını etkiler mutlaka... doktorunla birlikte bebeğinin aldığı kiloya bakarak karar verin bence. eğer 3. ayda aldığı kilonun aynısını alıyorsa ya da hala 3-4 saatte 1 besleniyorsa o zaman bence de başlama ama doktorunla birlikte karar ver mutlaka..

asla gecmeyin ek gıdaya ben 7. ayda gectim ve kızım beni emmeyi bıraktı cok pişmanım ek gıdaya her zaman gecer ama anne sütü hazinedir

Birincisi her bebek kendine özeldir. 8. ayda ek gıdayla ilk kez tanışıp çok rahat geçen bebek de vardır. 4. ayda başladığı halde alışamayan da. Yani biz ne desek boş aslında, sadece herkes kendi deneyimini paylaşmış oluyor.
İkincisi bebek senin bebeğin, doktor da olsa her dediğine uymak zorunda değilsin. Değil ki bizler.
Şimdi bu genel kabuller altında ben de kendi deneyimimi anlatayım. Benim oğlum 6,5 aylık ve biz de 4. ay sonunda başladık ek gıdaya. Bebeğim iri bir bebek ve metabolizma ihtiyacı yüksek. Dolayısıyla 6. ay biterken benim sütümün yetmeyeceği aşikardı. Bir yandan da 5,5 aylıkken işe başlamam gerekiyordu. Ve durum bu olunca doktorum 4. ayın sonunda tadımlık ek gıdaya başlamamızı önerdi. Halbuki bebeğimin kilosu iyiydi, sütüm de oldukça boldu. Aynı gün aşı için sağlık ocağına götürünce aile hekimi sordu ne yediğini. Anlattım, şimdiye kadar sadece anne sütü aldı, bugün meyveye başlayacağım diye. Hop oturdu hop kalktı, 6 ay asla verme diye. Tabi ikileme düştüm ve hemen doktormuzu geri aradım. Dediği aynen şu oldu: "Anne sğtğ tabi ki bu dönemde asıl beslenmesi olacak. Biz şu anda onu başka bir gıdayla doyurmayacağız, sadece kaşığa alışsın diye tadımlık vereceğiz. Karnını anne sütü ile doyuracak. Yoksa 6 ay hiç kaşıkla tanışmadığı için 6. ayın sonunda ek gıdaya aniden geçince bebekler sudan çıkmış balığa dönüyor ve kilo kayıpları çok sık yaşanıyor. Üstelik 6 ay asla anne sütünden başka birşey verilmez diye birşey de öğretmiyorlar bize tıp fakültesinde, içiniz rahat olsun. Amacımız anne sütünden uzaklaştırmak değil, 6. ay sonunda kendine uygun 3 öğün ek gıdayı alabiliyor olmasını sağlamak."
Bunun üzerine ben 4. ayın sonunda meyve vermeye başladım oğluma. İki hafta sadece meyve, az az. Sonra meyve ve yoğurt. 5. ayın sonunda sebze çorbası, 5,5 aylıkken kahvaltı ekledik. Miktarları da sıklığı da yavaş yavaş artırdık. Şimdi altı aylıkken günde üç öğün ek gıdasını çok rahat alıyor. Üstüne de iki kez ben işteyken sağdığım anne sütünü içiyor ve ben evde olduğum saatlerde sabah ve akşam beni bol bol emiyor. Ama gene de bakınca anlıyorum ek gıdaya yeni başlasaydık sütüm yetmezdi benim koca danama.
Yani aslında denge önemli, 6 ay anne sütü vermek adına hiç tadımlık vermeden pat diye 6. ayda ek gıdaya başlamak da doğru değil; 4. ayda herşeyi vermeye başlayıp ek gıda için acele edip anne sütünü azaltmak da doğru değil.

Birincisi her bebek kendine özeldir. 8. ayda ek gıdayla ilk kez tanışıp çok rahat geçen bebek de vardır. 4. ayda başladığı halde alışamayan da. Yani biz ne desek boş aslında, sadece herkes kendi deneyimini paylaşmış oluyor.
İkincisi bebek senin bebeğin, doktor da olsa her dediğine uymak zorunda değilsin. Değil ki bizler.
Şimdi bu genel kabuller altında ben de kendi deneyimimi anlatayım. Benim oğlum 6,5 aylık ve biz de 4. ay sonunda başladık ek gıdaya. Bebeğim iri bir bebek ve metabolizma ihtiyacı yüksek. Dolayısıyla 6. ay biterken benim sütümün yetmeyeceği aşikardı. Bir yandan da 5,5 aylıkken işe başlamam gerekiyordu. Ve durum bu olunca doktorum 4. ayın sonunda tadımlık ek gıdaya başlamamızı önerdi. Halbuki bebeğimin kilosu iyiydi, sütüm de oldukça boldu. Aynı gün aşı için sağlık ocağına götürünce aile hekimi sordu ne yediğini. Anlattım, şimdiye kadar sadece anne sütü aldı, bugün meyveye başlayacağım diye. Hop oturdu hop kalktı, 6 ay asla verme diye. Tabi ikileme düştüm ve hemen doktormuzu geri aradım. Dediği aynen şu oldu: "Anne sğtğ tabi ki bu dönemde asıl beslenmesi olacak. Biz şu anda onu başka bir gıdayla doyurmayacağız, sadece kaşığa alışsın diye tadımlık vereceğiz. Karnını anne sütü ile doyuracak. Yoksa 6 ay hiç kaşıkla tanışmadığı için 6. ayın sonunda ek gıdaya aniden geçince bebekler sudan çıkmış balığa dönüyor ve kilo kayıpları çok sık yaşanıyor. Üstelik 6 ay asla anne sütünden başka birşey verilmez diye birşey de öğretmiyorlar bize tıp fakültesinde, içiniz rahat olsun. Amacımız anne sütünden uzaklaştırmak değil, 6. ay sonunda kendine uygun 3 öğün ek gıdayı alabiliyor olmasını sağlamak."
Bunun üzerine ben 4. ayın sonunda meyve vermeye başladım oğluma. İki hafta sadece meyve, az az. Sonra meyve ve yoğurt. 5. ayın sonunda sebze çorbası, 5,5 aylıkken kahvaltı ekledik. Miktarları da sıklığı da yavaş yavaş artırdık. Şimdi altı aylıkken günde üç öğün ek gıdasını çok rahat alıyor. Üstüne de iki kez ben işteyken sağdığım anne sütünü içiyor ve ben evde olduğum saatlerde sabah ve akşam beni bol bol emiyor. Ama gene de bakınca anlıyorum ek gıdaya yeni başlasaydık sütüm yetmezdi benim koca danama.
Yani aslında denge önemli, 6 ay anne sütü vermek adına hiç tadımlık vermeden pat diye 6. ayda ek gıdaya başlamak da doğru değil; 4. ayda herşeyi vermeye başlayıp ek gıda için acele edip anne sütünü azaltmak da doğru değil.

ayynenn katılıyorum...

evet cn aynen sana katılıyorum,fakat sadece söylemek istediğim şey şudur,eğer sütünüz yetiyor ise ilk 6 ay sadece anne sütü,bu mucizevi besini bebeğinizin alması çok önemli ek besinlerin yanı sıra yine devamediyorlar ama 3,5-4 ayda çook çok erken,elinizden geldiğince emzirin.benim kızımda 6. ayınınsonuna kadar sadece emdi,maşşallah kilosuda boyuda çok çok iyi,aydaşlarından büyük görünüyor,ek besine geçtik 7. ayın bşında şuan biziim gibi yemek yiyor,bulmaç hiçbişey yemiyor,eline verdiğim şeyleri çiğneyip yutuyor,ne gereği varki erkenden başlamanın,bence öncelik anne sütü,6.aya kadar sadece anne sütü..:nazar::nazar::nazar:

evet cn aynen sana katılıyorum,fakat sadece söylemek istediğim şey şudur,eğer sütünüz yetiyor ise ilk 6 ay sadece anne sütü,bu mucizevi besini bebeğinizin alması çok önemli ek besinlerin yanı sıra yine devamediyorlar ama 3,5-4 ayda çook çok erken,elinizden geldiğince emzirin.benim kızımda 6. ayınınsonuna kadar sadece emdi,maşşallah kilosuda boyuda çok çok iyi,aydaşlarından büyük görünüyor,ek besine geçtik 7. ayın bşında şuan biziim gibi yemek yiyor,bulmaç hiçbişey yemiyor,eline verdiğim şeyleri çiğneyip yutuyor,ne gereği varki erkenden başlamanın,bence öncelik anne sütü,6.aya kadar sadece anne sütü..:nazar::nazar::nazar:

İşte gereği şu; her bebek sizin bebeğiniz kadar kolay uyum sağlayamayabiliyor. 6 ay hiç kaşıkla tanışmayan bebek 6. ayın sonunda 3 öğün ek gıdaya geçince beslenmeyi reddedebiliyor ve kilo kayıpları uzun süğre etkisi geçmeyen beslenme bozuklukları olabiliyor. O nedenle esas beslenme anne sütü olmak ve doyumluk değil tadımlık olmak kaydıyla 4 ay dolduktan sonra meyve ve yoğurtla kaşık alıştırması yapmak zararlı birşey değil.
Bu arad maşallah bebeğinize, ne güzel sorunsuz bie bebek. :)

İşte gereği şu; her bebek sizin bebeğiniz kadar kolay uyum sağlayamayabiliyor. 6 ay hiç kaşıkla tanışmayan bebek 6. ayın sonunda 3 öğün ek gıdaya geçince beslenmeyi reddedebiliyor ve kilo kayıpları uzun süğre etkisi geçmeyen beslenme bozuklukları olabiliyor. O nedenle esas beslenme anne sütü olmak ve doyumluk değil tadımlık olmak kaydıyla 4 ay dolduktan sonra meyve ve yoğurtla kaşık alıştırması yapmak zararlı birşey değil.
Bu arad maşallah bebeğinize, ne güzel sorunsuz bie bebek. :)

doğru söylüyorsun,eğer beslenmesi sorunlu bir bebek olsaydı bukadar kolay konuşamazım sanırım.tadımlık vermenizde bi sakınca olcağını zannetmem ama sadece tadımlık,emzirmek daha faydalı çünkü.ben kzıım 9aylık oluyor hala ilk önce emzirip sonra yiyebildiğ kadar yemek veriyorum,bazen2 kaşık çorba,bazen 1 kase belli olmuyor,bazende yediklerini olduğu gibi kusuyor.ama yapıcak bişey yok,asıl olan onlrın sağlıklı büyümesi..sağolun:):90:

doğru söylüyorsun,eğer beslenmesi sorunlu bir bebek olsaydı bukadar kolay konuşamazım sanırım.tadımlık vermenizde bi sakınca olcağını zannetmem ama sadece tadımlık,emzirmek daha faydalı çünkü.ben kzıım 9aylık oluyor hala ilk önce emzirip sonra yiyebildiğ kadar yemek veriyorum,bazen2 kaşık çorba,bazen 1 kase belli olmuyor,bazende yediklerini olduğu gibi kusuyor.ama yapıcak bişey yok,asıl olan onlrın sağlıklı büyümesi..sağolun:):90:

Evet önemli olan sağlıklı büyümeleri. Bebeğin ihtiyacına göre ayarlanır şeyler bunlar. Bir de şu var 4. ay sonunda bebek fiziksel olarak dışarıdan gıda almaya hazır oluyor aslında. Ama Dünya Sağlık Örgütü tüm dünyada standartlar ve tıbbi protokoller oluştururken eşitliği gözetmek ve ortalamayı tutturmak zorunda. Ve bu altı ay; anne sütü tüm dünyada maliyeti sıfır, her bebeğin yararlanabileceği, eğer süt yeterli ise bebek beslenmesine 6. ay sonuna kadar yetecek tek besin olduğu için tıbben kabul edilen süre. Yani ekonomik eşitsizliklere karşı en kolay uygulanabilecek standart olduğu için esas alınıyor.
Biz çok şanslıyız, hem anne sütünün öneminin farkındayız; hem de her durumda bebeklerimizi sağlıklı besleyecek durumdayız.

bebeğin kakasını sabunla macunla mı yaptırıyorum dediniz? ???
bebeğin boşaltım sistemine bu çeşit müdahaleler çok zararlı. lütfen yapmayın. bu ayda bebekler anne sütüyle beslenen bebekler 2-3 güne kaka yapabilir. bence normal. doktora danışın lütfen.gerekirse o fitil, ilaç verir zaten.
geçenlerde prof.dr. sabiha p. keskin "...Kısacası barsak borusunun ucuna karışmayın..." diye yazmıştı. paylaşmak istedim.

6. aya kadar sadece anna sütü alan bebek sonra yemeklere alışamaz damak tadı gelişmez diye bir genelleme yapılamaz..bu çocuktan çocuğa değişir..ben 6 ay boyunca emzirdim ayda 1 kilo aldı hep..6. aydan sonra ek gıdaya geçtim herşey yemeye başladı ama zayıflamayada başladı..emiyorduda..
bu 2. hamileliği bunda 7. aya kadar emzirmek istiyorum sadece..
ilkni 16 ay boyunca emzirdim ve çok şükür hiç hastalanmadı bu süre içinde.:nazar::nazar::nazar:

Back