Bebek Beslenmesi Ek Gıdaya Başlamak

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
slm kızlar bende öğretmenim 15 haziranda işe başlayacağım eylüle tayinim çıkmazsa yine izne ayrılcam
okula başlamadan ek gıdaya başlayım dedim ne mümkün ağzına aldığını püskürtüyor dört beş gündür deniyorum illalllah ettirdi
havuç suyu,elma suyu,muz püresi,kaşık maması,sütaş baby mix ne verdiysem yüzünü buruşturuyor
çok üstelemiyorum tiksinmesin diye

aç bırakıyorum saat değiştiriyorum faydası yok
bir yerde okumuştum ek gıda denemelerini anne yapmasın diye
annenin kokusunu yani sütün kokusunu 6 metreye kadar alıyormuş o yüzden yiyeceği reddedermiş

damlalarada aynısını yapmıştı dr iki kez damlasını değiştirdi

benim işim zor
ALLAHtan sütüm iyi onla devam ediyoruz
 
mrb bende 15 haziranda göreve başlayacağım inş.ilk 1 2 kaşıkta oluyor da tadını alınca 3 ten sonra olmuyor bizde yüz buruşturma.biz yoğurt ve meyvelere bayılıyoz çorbayıda isteksiz içiyoz .uğraştırıyor bizi bu bıdıklar...
 
benimki emmedigi halde ek gıdaları istemiyor mamayıda isteksiz yiyor eskiden bebekler herşeyi yermişti şimdikilerde bir alem anlamadım gitti.
 
benimki emmedigi halde ek gıdaları istemiyor mamayıda isteksiz yiyor eskiden bebekler herşeyi yermişti şimdikilerde bir alem anlamadım gitti.

mamayı benimkide hiç sevmiyo aptamili bebelac ın sütlü meyveli kaşık mamalarını denedim ama yaptığım mama çöpe gidiyor.nazlı bunar şimdiden..
 
ALLAH hepimize kolaylık versin işe başlayınca anneme sıkıntı olmasın dedim ama annem alıştıracak bu gidişle
 
ne güzel benimde annem olsa yada 1.dereceden bi akrabam kimsemiz yok burda mecburen bakıcı bugün biriyle görüştk umarım olumlu olur.

canım buluruz inşallah annem 15 günlüğüne geliyor eylüle bende bakıcı arıycam benimde yakınım yok yaşadığım şehirde ağustos gibi tayinim çıkarsa önce ev sonra bakıcı bulcam ağustosta çok çalışmam lazım çoook

bugün 2 tane cici bebeyi sağdığım sütle yumuşatıp yedirdim hepsini yedi sonund yiyeceği bişey buldum
ileri ki süreçte meyveleride buna ekleyim diyorum sade meyve sevmiyor
 
ben de mi denesem şu cici bebeyi acaba??kızım 2 gündür muhallebiyi de yemez oldu,en kötü ihtimalde onu veriyordum.
yarın mevlit var ben de,nasıl atlatacağım bilmiyorum.dün ev temizlendi ama iş bitmiyor.mutfak dolapları vs. derken inanılmaz yoruldum.yarını da bi atlatsaydım.işin kötüsü ev kalabalık oalack,bu durumda kızım uyumayacak(çıttan uyanıyor küçük hanım) uyumayınca karnı doymayacak ve bana yine 1 hafta çektirecek.haftaya doktor kontrolümüz var korkuyorum kızımın canını yakacaklar
 
bende cicibebe veriyorum muzla karıştırıyorum
şeftalıyle karıştırıyorum yiyor .uyuma süresi uzadı bunu farkediyorum
sütüm var ama artık doyurmuyor galiba.
buğün 6 aya girdi bebegim.
 
Arkadaşlar acaba sütünüz yetmediği için mi ek gıdaya başladınız? Benim bebeğim 18 ocak doğumlu ama ben henüz başlamadım. Size dr unuz mu önerdi?
Bide 6 aydan sonra diyet yapanınız var mı sütü etkiliyor mu?
 
benim bebeğimde istahsız fakat biz 1 aydır ek gidaya başladık yoğurt sütlü ririnçli kaşık maması yiyor şimdi 5.ayını doldurdu buna ek olarak kahvaltı verdi doktorumuz ben pek yemediği zamanlarda şeftali büsküvi yapyordum yiyordu ama doktorumuz yetmez beslenmesi için dedi sütlü pirinçliye şeftali karıştırmamı söyledi hem tadı değişir hem severek yer dedi yiyor şimdilik şükürler olsun....belki fikir olur dedim sizlerede güvenenrek verebilirsiniz bu söylediklerimi doktorum çok iyidir kendisi prof.dr. yanlış bişey önerceğini düşünmüyorum...
 

kahvalti olarak ne veriyorsun arkadaşim tarif alabilirmiyim
teşekkürler:)
 
arkadaşlar doktorsitesi.com da şu bilgileri buldum...yorumlarınızı bekliyorum uygulayan varmi ?

0 – 1 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN BESLENMESİ
Yaşamın ilk birkaç yılı, sağlığın temellerinin atıldığı son derece önemli bir dönemdir. Bu kritik dönemde çocukların yaşaması ve sağlıklı büyüme ve gelişmelerinde yeterli ve dengeli beslenme belli başlı etmenlerden birisi, belki de en önemlisidir. Kişinin temel ihtiyaçlarından birisi olan beslenme; büyüme, gelişme ve sağlığın korunmasındaki en önemli faktördür.

0 – 6 aylık bebeklerin, sadece anne sütü ile beslenmesine “doğal beslenme”denir. Doğal beslenme ilk 4 – 6 aylık bebekler için en iyi beslenme şeklidir. 6 aydan büyük bebeklerde (bazen 4. aydan sonra) anne sütü tek başına yeterli olmaz. Bu nedenle diyete daha katı besinleri eklemek gerekir. Bu aylarda ek besinlere başlanmasının bir diğer nedeni bebeği diğer besinlerin tadına alıştırmaktır. Bebeğin kilo alma durumuna göre ek besinlere 4 – 6. aylar arasında başlanması sağlanmalıdır. Başlangıçta anne sütünü tamamlayıcı olarak verilen bu besinler, 9 – 12. aylarda esas besin olarak bebeğin beslenmesinde yer alır.

Ek besinler; teker teker, az miktarlarda (1 – 2 çay kaşığı) başlanmalı, her gün miktarı artırılmalı, yeni bir ek besin 1 – 2 gün ara ile eklenmeli, kaşık ve bardak ile verilmelidir. İlk başlanacak ek besinler elma veya şeftali suyu ve püresi ile yoğurttur. Bunları izleyerek diyete sebzeler, diğer meyve suları, yumurta, etler eklenir. Sebze ezmeleri ve çorbaları her gün taze olarak pişirilir. İçine un ve yağ da eklenerek zenginleştirilir.

Normal süt veren annenin sütü 4 ile 6 ay kadar bebeğin enerji ve besin öğeleri gereksinmelerini karşılayacak durumda olduğuna göre, bu dönemde anne sütü alamayan bebeğe, eğer olanak varsa en azından 4 – 6 aya kadar anne sütüne en yakın olan ticari formüla sütleri de verilebilir.

Normal süt veren bir anneden bebek ortalama günde 700 – 800 ml. Kadar süt emmektedir. Bu miktardaki süt bebeğin ilk 4 – 6 ayına kadar büyüme ve gelişmesini sağlayabilir, ancak bu aylardan sonra gerek annenin süt salgısının gittikçe azalması, gerekse bebeğin ağırlık kazanarak büyümesi, bebeğe, anne sütü yanı sıra tamamlayıcı besinlerin verilmesini gerektirmektedir. Normal anne sütü ile beslenen bebeğe verilecek ek besinler şunlardır:

Yoğurt : Anne sütünden sonra ilk başlanan ek besinlerden biridir. İlk kez 1 kaşık verilerek miktarı zamanla artırılır.

Meyve suları ve ezmeleri : Anne sütü yeterli olduğunda 4 – 6. ayda verilir. C vitamini için en uygun yiyecekler turunçgiller ve domatestir. Bunların bulunmadığı yerlerde elma, şeftali suları da verilebilir. Meyve önce iyice yıkandıktan sonra suyu sıkılır. Günde 1 çay kaşığı ile başlamak suretiyle miktar gittikçe artırılır. Meyveler sıkılır sıkılmaz bekletilmeden bebeğe verilmelidir. Yalnız anne sütü ile beslenenlere 6. aydan itibaren verilmeye başlanır. Meyve ezmeleri 4. aydan itibaren verilir. Anne sütüyle beslenen bebeğe meyve suyu, meyve ezmesi, anne sütü ile aynı zamanda verilmez. Meyve suyu, ezme ve püresi anne sütü verildikten 2 saat sonra verilir.

Tahıllar : Pirinç unu, buğday unu, pirinç, bulgur, ekmek içi, yoğurtla çorba yapılarak verilir. Tarhana çorbası da bebek için uygun ek besindir. Tahıllar 4. ayda verilir.

Çorbalar : Yoğurda alışmış bebeğe 1 yemek kaşığı ile başlamak suretiyle tarhana, yayla, sebze çorbaları gibi besleyici değeri yüksek olanlardan verilmeye başlanır.

Yumurta : Yoğurt, meyve, tahıllı besinler ve sebze çorbasına alıştırılmış bebeğe, suda katı pişmiş yumurta sarısından 1 çay kaşığı verilir ve miktarı zamanla artırılır. Yumurta, sebze çorbasına karıştırılarak verilebileceği gibi, ekmek içi ve sütle ezilerek de verilebilir. Yumurta beyazı 7 – 8. aylarda verilir.

Et ve kurubaklagiller : Yoğurt, sebze, tahıllı besinlere alışmış bebeğin, sebze çorbasının içine biraz kıyma konularak ete alıştırılır. Zamanla tavuk ve balık etleri de sebzelerle birlikte ezilerek verilebilir. Yine kıyma yerine, sebze çorbasına kırmızı – sarı mercimek, pişmiş nohut konularak çocuk bu besinlere alıştırılır. Et, kıyma yada püre olarak 5. aydan itibaren çorbalara eklenerek verilir. Tavuk ve kılçıksız balık eti çocuklar için tercih edilir. Karaciğer püre olarak 7 – 8. aylarda verilmelidir. Öte yandan bebekler için beyin önerilmemektedir.

Görüldüğü gibi, 4 – 6 aylık dönem, ek besinlere alıştırma dönemidir. Her bir besin tek tek, az sulu kıvamda verilir. Şeker, şekerli çay ve lokum çocuğa yarardan çok zarar verir.

6. aydan sonra yukarıdaki yiyeceklerin miktarları biraz daha artırılarak çocuğa verilir. 7. aydan sonra çocuk, ailenin yediği baharatlı ve çok yağlı olmayan yemekten alabilir. Sadece yemeğin suyu değil, kendisi ezilerek verilmelidir. Ayrıca yemeklere ilave olarak çocuğun günde 2 su bardağı kadar yoğurt veya süt ile 1 yumurta yemesi sağlanmalıdır.

* Bu arada peynir 8. aydan önce önerilmez. Veriliyorsa da kesinlikle pastörize olduğundan emin olunmalıdır.
 
sütlü pirinçli mama kabızlık yapmadı mı acaba? deneyenler yazarsa sevinirim. benim bebişim çok zorlanıyor sütlü pirinçli mama verdiğimde. ben de çalışıyordum. 8 aydır gitmiyorum işe. benimki ticaret. işyerim devam ediyor. bebişim altı aylık olacak on güne kadar. ve işe ne zaman başlıycam bilmiyorum. ne anneannesi ne babaannesi gönüllü olmadı bakmak için. böyle birşeyle karşılacağımı hiç hesap etmemiştim aslında. oysa benim için üç saat bile yetiyordu.
 
Son düzenleme:
anneler bebeğim açmı kaldı bilmiyorum. düzenli hiç birşey vermedim anne sütü hariç. doymadığını nasıl anlarım acaba?? bu arada bebeğim on güne kadar altı aylık olacak.
 
ufff kimbilir anneler ne kadar beceriklisiniz. hayatımda çok az yemek yaptım. çok az evde vakıt geçirdim ve ev işleriyle uğraştım. şimdi ek gıda hazırlamak mutfakta vakıt geçirmek hatta ev işleri aslında alışık olmadığım şeyler. bazen neyi atlıyorum, nasıl herşey daha iyi olabilir düşünüyorum ama bulamıyorum tabii. şu ek gıda hazırlamayı becerebilirsem çok mutlu olacağım ama en azından iyi ki burası var. ama tabii yeterince vaktım de olmuyor.
 
Son düzenleme:
HİPP mama hakkında bilgisi olan var mı? yeni mi ben mi ilk kez gördüm bilmiyorum.herşeyin organık seçildiği yazıyor. devam sütünü aldım. BU ARADA 6. AY DAN İTİBAREN BAŞLANACAK OLAN mama için çocuğun altı ayı doldurması mı gerekiyor? yoksa beş ayı bittiğinde altıncı ayın içinde olması yeterli mi? bilen var mı acaba?
 

ben devam sütü olarak milupa kullanıyorum.5.ayını bitirdikten sonra 2 numarasına geçtim hiçde sorun olmadı sizde de olacağını sanmıyorum.
ek gıda işine gelince herşeyden az az başla birşey yapamıyorum diye kasma kendini.elinin altında internet var ve istemediğin kadar bilgi var.ben geçenlerde ilk defa oğluma yoğurt mayaladım evde ama yemedi bende üstelemedim tiksinmesin diye.bugün tekrar mayaladım bu sefer içine meyve püresi ekleyerek vereceğim umarım tadını sever ve yer.ben sütlü pirinçli kaşık maması yerine sütlü pirinç unu aldım arı marka onu pişiriyorum içinede 2 tane bebe bisküvisi atıyorum severek yiyor.kabızlık falan yapmadı hatta benim oğlum doğduğundan beri ishaldi ve birçok tahlil yapılmasına rağmen bir sonuç çıkmadı.pirinç ununu vermeye başladığımdan beri ishali büyük ölçüde düzeldi.
 
Son düzenleme:
selamlar.
2009 ocak annesiyim ben.
ek gıdaya başlamak ne yapacağını bilmemek ne zor bilirim. uğraş uğraş yap çocuğun yemesin o işte en zoru. yoğurt mayalamayı bilmezken öğren mayala sonnra yenmesin sinir bozucu.

verdiğiniz herşeyi tek başına verin. kabaksa önce tek başına patatesse yine öyle. allejisi varmı ne gibi bi etkisi olacak gözlemek için. sonraki gün patatesi kabağı birleştirebilirsiniz.
muz konusu önce bi pinçik muzu deneyin sonra da kayısıyı. daha sonra ikisini bir püre yapıp verirseniz birbirini nötürler ishalde olmaz kabızda.

yoğurdu yemezse içine meyve ekleyin öyle verin.

ben sabah kahvaltısı taze dut bulursanız ne ala ben kurusunu buluyordum suda bekletip içine kendi yaptığım bisküviyi eziyordum tuzu alınmış peyniri ekleyip pekmez çok az yumurtanın sarısından azcık tereyağ onu yedirirdim. severdi.

ama tek tek deneyin yemezse karışım yapın derim ben.

sebzelerin içine bi damla zeytin yağı eklerdim.
yoğurt mayalamayı bıraktım yemeyince hazır aldım küçük paketler var ya ben sütaş kullandım araştırmalarım sonunda daha güvenli olduğuna inandığım için.

karpuzun kvunun suyundan verin damak tadı oluşur

bakla patlıcan 3 yaşa kadar verilmezmiş allerji yapabilirmiş. dağ çileği vermitim ben allerji gelişti meğer verilmezmiş. ama öyle çok kötü olmadı hafif kızardı geçti şimdi severek yer çileği hiç de bişey olmaz.

bizim ek gıda zamanlarımızda topiğimiz vardı renkli idi. güzel tariflerde bulursunuz.

sizlere kolay gelsin.
haa bu arada günde 1 2 çay kaşığı yemesi yeterli imiş ilk zamanlarda bi şey yemedi diye stres yapmayın o stres önünüzdeki bütün aylara yansıyor çünkü.
deneyimlediğim için biliyorum...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…