Bebek Beslenmesi ek gıda karmaşası

  • Konu Sahibi Konu Sahibi nbuz
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

nbuz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Aralık 2011
257
3
118
Sakarya
kızlar bebeğim 4 gun sonra 5.ayına giriyor.hala anne sutu alıyor.anne sutu almasına ragmen ek olarak bır seye baslamak gerekıyormu?kafam cok karısık 6 aya kadar anne sutu vermem gerekıyor dıye bılıyorum ama buyukler yavaş yavas baslarız falan dıyorlar :S
 
sütünüz yetiyorsa niye başlayacaksınız ki? Ama birkaç kaşıktan da sorun olmaz tabii,sizin tercihiniz.
 
sütün yetıor ve bebeğin karnı doyuorsa 6 ay sadece anne sütü ver bence .. bn 5.ayda az az baslamıstım ve devam sutu de vermeye baslamıstım sütüm artık yetmıodu suan 7 aylığız zorla da olsa hergun kahvaltı corba ve yogurt verıorum ..
 
kesinlikle ek gıdaya yavaş yavaş başlanmalı. benim oğlum şu anda 7 aylık ek gıdaya geçişte problem yaşadık. daha yeni alıştı. küçükken yavaş yavaş alıştırmak gerekiyor.
 
6 ay sadece annne sütü alan bebekler ek gıdaya çok zor geçiyor bence.

ben 4.ayı doldurunca iki çocuğumdada başladım yavaş yavaş anne sütü nüde etklimedi..
 
arkadaşlar benim kızım da 1hafta sonra 5.ayına girecek ve ben mayıs ayında işe başlayacağım.kızıma annem bakacak. dr ek gıdaya muhallebi,yoğurt ve püreler ile başla dedi. ama annem de diyoki; onlar kabız yapar çocuğu.hazır mama verelim diyor.bana da o hazır mamalar,devam sütleri falan hiç sağlıklı gelmiyor.gerci ne olduklarını bilmiyorum. bu konuda çok zorlanıyorum. bebeğimin kilosu gayet iyi.ama işe başlayacağım için ek gıdaya başlamak şart...ama neredn ve nasıl başlayacağım?yardım lütfeeenn
 
bunu sizinle paylaşmak istedim..

Sebze Çorbası:

En erken 3. aydan sonra başlanabilir. Patates, ıspanak, havuç, kabak, taze fasulye vb. sebzelerden, en az iki tür, iyice yıkanarak doğranır. 4 su bardağı su, bir tutam tuz, bir orta boy patates, 2 orta boy havuç ile 45-50 dakika kapalı bir kapta pişirilir. Tel süzgeçten, hiç ezmeden geçirilerek suyu alınır. Buharlaşarak kaybolan suyun yerine su eklenir. 1 mama kaşığı irmikle 5 dakika kaynatılarak çorba yapılır. Önce tattırılır. İstemezse içine 1 kesme şeker eklenir. Yapay beslenenlere bir öğün sebze çorbası olarak verilir. 3 gün sonra sindirilebildiği anlaşılınca, yağsız et suyu ile hazırlanabilir. “Et suyuna sebze çorbası” olarak yedirilir.

Sulu Sebze Püresi:

Sebze çorbası bebeğe alıştırıldıktan sonra veya 1 hafta süreyle verilip bir sorunla karşılaşılmamışsa; sulu sebze püresine geçilir. Sebze çorbası pişirilir gibi hazırlanır. Pişmiş olan patates, havuç ve diğer sebzeler ezilerek püre durumuna getirilir. İçindeki lifler ayrılır. 1 mama kaşığı irmikle tekrar pişirilir ve çorba kıvamına getirilir. 1 hafta süreyle bir öğün olarak yedirilir.

Karışık Sebze Püresi(Çorbası):

Sebze çorbasına ardından sulu sebze püresine alışmış olan süt çocuğuna bir öğün olarak verilebilir. 4 su bardağı su veya et suyu, bir tutam tuz, 2 havuç, 1 patates, 1 mama kaşığı pirinç pişirilir. Her gün mevsimlik sebzelerden biri eklenir. Tel süzgeçten veya ezme makinesinden geçirilerek elde edilen karışım, 1 mama kaşığı irmik konarak yeniden 5 dakika pişirilir. Su ya da et suyu ile süt çocuğunun alabileceği kıvamda sulandırılarak bir öğün verilir. Bu çorbanın içine 2 kez çekilmiş ve pişirilmiş dana kıymasından 1 mama kaşığı koyarak yedirmek yararlı olur.

Yemek Suyu:

Anne sütü alan bebeklerde 7-8 . aylarda, tamamen yapay beslenen bebeklerde ise 4 aylıktan itibaren yemek suyunun yağsız tarafından tattırılabilinir. Sindirildiği anlaşılınca ekmek içi ile birlikte yedirilir. Kızartılmış ekmeğin içi daha uygundur. Evde pişen sebze yemeklerine bir soyulmuş patates ya da havuç atarak pişirilir. Yağsız tarafından alınan suyunda sebzeler ezilerek suluca yedirilir.

Havuç Çorbası:

2 su bardağı suya 1 yemek kaşığı pirinç, 3 küçük havuç, bir tutam tuz eklenerek 45 dakika pişirilir. Ezilip süzgeçten geçirilerek pişirilir. Üzerine bir mama kaşığı tereyağı eklenebilir.

Havuç Suyu:

Havuçlar iyice temizlendikten sonra, temiz bir turp rendesinde(cam rende olması tercih edilir) rendelenir ya da makineden geçirilir. Temiz bir tülbent içinde sıkılarak suyu çıkarılır. Bir çay bardağına yarım “küçük boy küp şeker” konabilir. Anne sütü alan bebeklerde 4-6 aylarda, yapay beslenen bebeklerde 2,5 aylıktan başlanarak içirilebilir. İshalli çocuklara şekersiz olarak verilmesi öğütlenir.

Domates Suyu:

Domateslerin kabuklarının kolayca soyulması için 1 dakika kadar kaynar suda tutulan domatesler; ezilerek önce tel süzgeçten geçirilir. Tülbent içinde sıkılarak pürtüksüz ve çekirdeksiz suyu çıkarılır. Anne sütü alan bebeklerde 4-6 aylarda, yapay beslenen bebeklerde 2,5 aylıktan başlanarak içirilebilir. İshalli çocuklara şekersiz olarak verilmesi öğütlenir.

Patates Püresi:

1 orta boy patates kabuğuyla haşlanır, soyulur ve ezilir. 2-3 dövülmüş bisküvi ile karıştırılarak tam sütle 150 ml’ye tamamlanır. Çocuk tatlı beğeniyorsa %5 şeker ya da meyve suyu eklenebilir. Yapay beslenen süt çocuklarına 3-4 aylıkta, anne sütü alan bebeklerde 6-7. aylarda verilir.
 
ek gıdaya yoğurt ve meyve suları ile başlanır..başlangıç olarak havuç ve elma suyu verilir...
 
4.ayında ek gıdaya başlamak bencede mantıklı ufak ufak alıştırmak gerekli bende öyle yapcm kısmetse..
 
kızlar bebeğim 4 gun sonra 5.ayına giriyor.hala anne sutu alıyor.anne sutu almasına ragmen ek olarak bır seye baslamak gerekıyormu?kafam cok karısık 6 aya kadar anne sutu vermem gerekıyor dıye bılıyorum ama buyukler yavaş yavas baslarız falan dıyorlar :S


Neden annelere anne sütünün önemi ısrarla anlatılmıyor anlamıyorum ilk 6 ay kim ne derse desin biricik kızıma sadece anne sütü verdim şimdi ise 6.5 aylık ek gıda veriyorum ama anne sütünede devam ediyorum.mama asla vermedim püre yapıyorum öyle marketlerden alınma meyve püreleride vermiyorum cam rendede rendeleyip veriyorum hazıra ne gerek var o daha minicik bir bebek hazır gıda yememeli bence.Bu annelik epey zor iş bütün bilen bilmeyen herkes karışıyor herkes mama ver sütün yetmez filan diyolar mama anne sütünün yerini tutmazki rabbim evladı veriyor rızkınıda veriyor.sütün varken bebeğine mama yedirmek çok saçma onun rızkını kesiyosun bence.ben hiç anlamıyorum ısrarla mama ver sütün yetmiyodur vs.diyolar çocuk her ağladığında gazı oluyo uykusu oluyo yada oyun oynamak istiyo vs.kimse yaşı büyük diye kulak asmasın kıskanıyolarmı ne anlamış değilim kimse minicik yavrusunun varsa rızkını kesmesin.
 
Back