kızlar benim 6.5 aylık bir oğlum var. ek gıdaya geçmeden önce ben yemek yerken kaşığıma doğru atardı kendini arada bir bir kaşık yoğurt falan verirdim bayıla bayıla yerdi. şimdi ek gıdaya geçtik yemiyor çocuk. kesinlikle kabul etmiyor hiçbirşeyi, ne yoğurt ne meyve ne çorba denemediğim şey kalmadı. ama yaklaşık bir on gün kadar önce kabız gibi olmuştu 4 gün kaka yapmadı lavman yaptılar sonra bir 2 gün ardından yine 4 gün daha yapmayınca doktorumuz duphalac verdi 1 hafta kullan diye. ama çocuğun çok midesini bulandırıyor zorla veriyorum. ondanmı acaba diye düşünüyorum. ne verirsem vereyim ilk kaşıkta öğürüp ağlamaya başlıyor. kaçıyor. anne sütünde problem yok onu alıyor. ama ek gıdayı reddediyor. napıcam ben yardım edin nolur..
Ipati merhaba,
Benim kizim da tam 6,5 aylik. Bugunlerde degil ama kizimin ilk aylarinda biz de yasamistik gec kaka yapma sorununu. Yalniz erken yastaki bir bebegin 4-5 gun kaka yapmamasi degil, kakasinin sert olmasi ve bez uzerinde hareket edebilen bir kivamda olmasina kabizlik diyorlar. Bebisine hangi besinleri vermeye calistigin cok onemli. Mesela su ana kadar hangi yiyecekleri denedin? Hala emziriyor musun? Gunde hangi saatlerde emziriyor ya da formul mama veriyorsun?
Benim kızımda o aylarda bırak 4 günü tam 10 gün kaka yapmazdı ama hiçbir sıkıntısı da yoktu hamdolsun. Ben yine de tatmin olmak için bunu çok araştırdım ve böyle olan pek çocuk olduğunu görünce rahatladım ve telaşlanmayı bıraktım doktora da götürmedim ilaç da vermedim.9.aydan sonra gün içerisinde 6-7 kez sulu kaka yapar olmuştu. Ancak şimdi normale döndü. Anne sütü emen çocuklarda kabızlık pek olmazmış, senin oğlun doğru dürüst bir şey yemediği halde neden kabız olmuş olabilir ki? Doktor bu konuda bir şey dedi mi? Senin de dediğin gibi ilaç çocukta iştahsızlık yapabilir ya da başka bir sıkıntısı vardır ufaklığın.Lavmana maruz kalmasına üzüldüm yaGeçicidir inşallah.
Kusura bakma biraz gec cevap veriyorum. Tum gun evde degildik. Bence iki saatte bir emzirdigin icin bebis yemiyor olabilir. Nedeni ise tam olarak ac olmamasi. Yeni bir yiyecege basladiginda yavrucuklar ac olmali imis. Ben beslenme uzmani degilim ama biraz icgudusel, biraz anne-cevreden duyduklarim, biraz da internetten, kitaplardan arastirarak edindigim bilgileri harmanlayarak kendime bir yol haritasi cizdim. Benim sana nacizane onerim kahvalti icin bence cok erken. Birak bebisin once meyve sebzelere alissin. Ondan sonra kucuk miktarlarda et-yogurt, 7-8. aydan sonra ise kahvalti diyorlar. Yarari olur umudu ile sana benim bebisim ile uyguladigim gunluk asagi yukari plani yaziyorum.
07:00- 08:00 arasi: Anne sutu ( Yeterli degil ise formul mama 100 ml ya da 130 ml)
NOT: Burada kucuk bir bilgi vereyim. Eger kizima formul mama veriyorsamolcek tablosunda soylenenden her zaman 10 ml daha fazla su koyuyorum biberona. Boylece olusabilecek herhangi bir kabizlik riskini azaltiyorum.)
10:00 - 11:00 arasi: Meyve puresi ( Meyveler arasinda ELMA, ARMUT, MUZ ( Dikkat kabiz yapabilir! Ilk yediginde biraz anne sutu ya da fomul mama ile karistirabilirsin. Genelde bebekler cok seviyorlar) , Mevisimi ise Seftali, belki biraz yumusak -tatli kivi. Bu meyveler ilk adimda verilebilecek meyveler. Ardindan yavas yavas digerlerine gecebilirsin ama asla Cilek degil. Alerji yapma olasiligi cok yuksek oldugundan 1 yasindan sonra diye tavsiye ediyorlar. (Doymaz ya da yemez ise yine anne sutu ve mama verebilirsin.)
12:30 - 13:30 arasi: Sebze corbasi ( Ilk etapta sadece PATATES + HAVUC ister buharda ister biraz haslayip ronodan gecirebilirisin. Birkac damla limon ve cok azicik zeytinyaginin bir sakincasi olmaz. Ardindan izleyen gunlerde cesitlendirmek sana kalmis. Biraz pirinc, biraz maydanoz, tatli papates, bir iki yaprak ispanak, bezelye, taze fasulye vs gibi.) Ileride bebis basladiktan sonra seninle tarif alisverisinde bulunabiliriz istersen. :) Meyvelerini yedi ise anne sutu ya da formul mamayi burada vermelisin.
15:00 - 16:00 arasi: Yogurt. Anne sutu ya da formul mama.
19:00 - 20:00 arasi : Anne sutu ya da fomul sut
Burada dikkat etmemiz gereken 6 aylik bir bebegin gunde en az 500 ml sut almasi geerktigi. Her ne kadar katilara gecsek de bebislerin ana besin odagi hala sut. Bir de bazi anneler kati gidalara muhallebiler ile basliyorlar. Ozellikle pirinc unu ve arpa unundan yapilan muhallebiler sindirilmesi kolay oldugundan tercih ediliyor. Ben kizima iki kere muhallebi yaptim. Son yaptigimi da yogurdu ile karistirdim. Neyse bunlari konusmak icin erken sanirim. Once senin bebisin bir kati gidalara gecisini saglayalim hayirlisi ile. Sonra sana bir kac tarif de veririm.
Uzun uzun yazdim kusura bakma ama bildiklerimi ve kizimla deneyimlerimi paylasmak istedim. Ozet olarak bence bebisini her iki saatte bir emzirme. Her ne kadar 5-6 dakika emzirsen bile sutun cok yagli olabilir. ( Yagli olmasi makbul zaten :) ) O yuzden karinciki doyuyordur muhtemelen. Zaten bir bebek annesinden ilk 5 daika icerisinde almasi gereken sutun %90 nini alirmis.
Ikinci olarak meyveler ile basla. Elma suyu, armut suyu, kendi sutun ya da formul mama ile keristirdigin muz seceneklerinden biri bence iyi bir baslangic olur. Dikkat etmen gereken nokta karni ac olsun. Cok zorlama, ustune gitme istemez ise. Ama vazgecmeden bir iki gun arayla muhakkak karni acken yine dene.
Unuttugum ya da aklima gelen bisey olursa yine yazarim. Ama bence ilac verme...ozellikle kakasi kati degilse...kakasini yaptirmak icin baska yonletmler var. Ilactan cok daha zararsiz olduguna inaniyorum. Dilersen paylasirim. :)
Sevgiler. :)
Rica ederim. Umarim ise yarar. Sonuclarini buradan bildirirsen sevinirim, merak ederim cunku. :) Insan anne olunca tum bebeklere cocuklara karsi anneligin verdigi icguduyle yaklasip, onlari da bi yerde sahipleniyor sanirim.
Bu arada bak dis cikarma olasiligi da var tabi... Doktor muayeneden sonra mi oyle soyledi bilmiyorum ama benim 6 aylik olup da dis cikaan bebekleri olan cok arkadasim var. Zaten ilac verdigi icin de biraz garipsedim acikcasi senin doktoru ama sonucta tip diplomasi olan o. Mutlaka bizden daha iyi biliyordur ama biraz daha kuskucu davranmakta fayda var sanirim.
Herseyden once anne sutu ile besledigini duyduguma gercekten mutlu oldum. Ek olarak bugune kadar sadece anne sutu ile idare ettiysen bu senin sutunun ne kadar besleyici oldugunun iyi bir kaniti. ( Masallah :) ) Bence bebisini 4 saatte birden once kesinlikle emzirme. Surekli emzirmek bebeklerimizin "atistirici bebek" lere donusmelerine sebep oluyor. Biliyorum baslarda biraz zor gelebilir...prensini ac birakiyor gibi gelebilir sana ama kendini kotu hissetme sakin. Ne de ac olmaz ise yeni tatlara acik olmayacak, arada surekli " atistirdigi" icin aclik hissemeyecek. Senden surekli kolay yoldan kendini beslemek var iken neden kasikla - yutmaya calismakla kendini yorsun ki? :) Ilk olarak bununla baslayabilirsin.
Bunun yaninda ilk once meyve puresi degil de meyve suyu ile basla istersen. Ya da sutunu sagabiliyosan sutune muz katmayi deneyebilirsin.Ben mumkun mertebe herseyi kendim taze sebze ve meyvelerden hazirlamaya calisiyorum. Formul mama takviyesi yaptigim icin kendimi kotu hissediyorum ama bugunlerde sutumu arttirmaya calisiyorum. Hayirlisi ile mamayi da azalticam ya da tamamen kaldiricam ortadan. :) Bu arada yogurdunun icine bir tatli kasigi pekmez koymayi deneyebilirsin. Ileriki donemlerde bir iki kuru kayisi ya da incir ya da kuru erik de ekleyebilirsin. Benim kizim seviyor.
Tariflerimi seninle seve seve paylasirim tabi ki. Insallah guzel haberlerini bekliyorum. Prens Bey bir baslasin sebze meyvelere , yazmaya devam ederim buradan. :)
Allah Allah uzuldum ama Ipaticim sabret. Eninde sonunda baslayacak kucuk prens. Oncelikle ben beslenme uzmani ya da doktor degilim. Muhakkak doktorun tavsiyelerini benimkilerden daha ciddiye almalisin ama dedigim gibi biraz sorgulamakta ya da kuskucu davranmakta fayda var. Baska bir doktorla da gorusebilirsin kafanda soru isareti olusursa. Benim sana yazdiklarim daha cok kitaplardan ya da internetten okudugum ve bu bilgileri , biraz mantik cercevesinde sorgulayip birz da kendi cevrem ile ve tabi ki doktorumuzla paylasip edindigim sonuclar aslinda. Tabi ki her yigidin yogurt yiyisi farkli bunu unutmamak gerek. Sakin canini sikma. Sabir ile insallah bebisin baslayacak kati gidalara.
Simdi oncelikle kabizlik icin bir kac tavsiyem var kabizlik ya da gec kaka yapma ile ilgili. Bizim doktorumuzun onayi vardi o yuzden gonul rehatligiyla yaziyorum sana da. :)
1) Kizim armut ya da kivi yedigi ayni gun icerisinde kakasini mutlaka yapiyor. Eger ona kabiz yapma ihtimali olan bir yiyecek yedirmissem mutlaka o gun armut ya da kivi karisimli meyve yediriyorum. Kuru erik suyunun da ise yaradigini soyluyorlar.
2) Eger bebis bunlari yemekte sorlanirsa kizim kati gidalara gecmeden once yasadigi kabizlik sorunu icin bir pamuklu cubugun ucuna birazcik Bepanten koyup kaka yaptigi yere surebilirsin. Bepanten zaten anus catlaklarina vs de verildigi ya da bebek pisiklerinde kullanildigi icin yillardir, herhangi bir zarari bulunmuyor. Tam tersi bebege kaka yaparken yardimci oluyor. Bir de verilen agizdan alinan ilaclar gibi bagirsak tembelligine yol acmiyor. Bu kremden once ben bir kac kez zeytinyagi kullandim ama o Bepanten gibi kayganlastirmiyor malesef.
3) Banyosu sirasinda gobegine sicak suyla masaj yapip banyodan sonra gobegine saat yonunda biraz bebe yagi ile masaj, ardindan da nazikce ayaklarini karnina dogru bastirip tekrar birakabilirsin. Bu harekete bir kac kez tekrarlarsan bagirsaklarinin calismasina yardim etmis olursun.
Simdi yemek yeme konusuna gelince ise:
1) Küçük bir kaşığa koyduğun mamayı dudaklarına değdir; emmeye başlayacaktır. Kaşığı ağzının derinlerine kadar iterseniz öğürme refleksini uyarmış olursun. Bundan kaçınmaya calis.
2) Bebegin ogurup bogazina brsey takilmis gibi yaparsa telaslanma. Israrci davranmadan bir kac gu sonra acken yine dene.
3) Bak okudugum bir kitaptan alinti yapiyorum. Kitabin adi: Bebek Bakim Sorunlarina Mucize Cozumler. Yazari: Tracy Hogg & Melinda Blau
" Bebeginize kati gidalar verirken yeteri kadar istikrarli davrandiniz mi? Yoksa aralarda sadece size daha kolay geldigi veya o sekilde bag kurmayi sevdiginiz ya da kendinizi suclu hissettiginiz icin meme ya da biberon vermeye devam mi ettiniz? Eger oyleyse bebeginizin kati gidalarla tanismasini farkinda olmadan sabote ediyorsunuz demektir. "
Bebegine her acktiginda anne sutu vermemelisin. Tabi ki anne sutu cok cok coook onemli ve hala bebeginin besin odak noktasi olarak kalmali ama acikdiginda ilk once bir kac kasik amuhallebi, meyve pursei vb gibi verirsen ardindan yine anne sutunu verebilirsin. Onemli olan bebisi kasiga ve ek gidalara alistirabilmek. Kati gida miktarini yavas yavas arttirman gerekiyor izleyen gunlerde.
4) Bebegin acken ek gidalari denemelisin ama coook acken denememek lazim. Mesela senin bebis her iki saatte bir yemeye aliskinsa ; ornegin sabah ogunu saat 07:30 da veriyorsan 3-4 saat yerine saat 09:00 gibi meyveyi deneyebilirsin. Eger imkani varsa bu sefer iyice cekilmis Armut puresi deneyebilirsin. Eger insallah yerse saat 10:30 - 11:00 gibi emzirebilirsin.
Umarim bu yazdiklarimin yardimi dokunur. Haberlerini dort gozle bekliyorum. :)
canım çok sağol moral oldu valla :) armutu bende biliyorum veriyorumda ama işte yemek istemiyor. bende de bebeğinizin ilk yılında sizi neler bekler adında bir kitap var mümkün mertebe onu okumaya çalışıyorum.. ısrarcı davranmak istemediğim için geç oluyor tabii.. şimdi yeni sebze çorbası yaptım soğusun yediricem, yoğurdu ve meyve püresini yine reddetti maalesefözellikle kendimde yemek yerken yedirmeye çalışıyorum bana özensin diye dikkatini çeker belki kaşık diye ama pek bir yararı olmuyor sanırım..
masaj yapıyorum aslında hemen hemen her altını açtığımda, hoşunada gidiyor zaten, ama kendi yediklerime çok dikkat etmiyorum sanırım, kendimde bir problem olmayınca, ama etmeliyim haklısın bende kayısı yesem iyi olur hergün birkaç tane en azından.neyse yılmak yok devam :)
bir şekilde geçicek bu dönem.. bakalım hayırlısı..
canım benim de 10 aylık bir oğlum var ben 6 ay bittikten sonra maalesef ki emzirmem son bulmuştu, bebeğim emmeyi bırakmıştı.. o yüzden bende ek gıdalara hızlı bir geçiş yapmak zorunda kaldım.. ta bi bu bebeğimin bağırsak sistemini kötü ekledi ve sonra kabus dolu günler başladı.. bebeğime kabız olabilecek hiçbirşey vermememe rağmen bir türlü yapamıyordu ve bebeğim hala bu konuda zorlanıyor.. ben de sürekli bağırsak çalıştırıcı yiyecekler vererek sorunu gidermeye çalışıyorum..senin durumun daha farklı, anladığım kadarıyla sen yediremiyorsun bence bu konuda çok üzülme bebeğin seni emiyor sonuçta, bu aylarda en fazla iki hadi bilemedin 3 farklı tat ver ama az olsun..başlarda benim bebeğim tarhana çorbasından başka çorba içmiyordu sebze çorbalarını ise öğürüyordu..ama ben hem tarhanaya devam ettim hem aralarda farklı çorbaları azar azar denedim..yemediği bir yemeği bir hafta sonra tekrar verdim yemezse zorlamadım..senden öyle dene..uzmanlar 6.aydan sonra ek gıdaları iki çay bardağı kadar verin diyor bundan az bile alıyorsa üzülme, yemeğe mutlaka başlıyacaktır sabret, denemeye devam et..anne sütüne en yakın tat kabak varmış onu biraz tavuk suyunda haşla içine biraz da pirinç koy ama çok olmasın çatalla veya biraz rondadan geçirerek bi dene bakalım..işallah bu zor günlerini atlatırsın :)
Bugun kizima sabah muz, ogleden sonra : patates,havuc,bezelye,kabak ve pirincle hazirladigim sebze corbasinin icine yogurt katarak verdim. Yogurdu seviyorsa bu sekild denersen belki yer? Bir de sebze corbasia azicik limon ve zeytinyagi damlatirsan belki bir fark yaratir?
benimde 9 aylık oğlum var.ek gıdaya geçince bayıla bayıla ne verirsem yiyordu.gel gelelim 1 aydır herşeyi reddediyor.oda dişlerden die tahmin ediyorum.çok zor bir dişini çıkardı.buda onuda benide yordu.bugun tekrar sebze çorbası yaptım ama nafile feryat ediyor ağzını kapıyor ağlıyor elleriyle iteliyor vurmaya çalışıyor.eline ekmek parçası versem yiyo elme dilimi versem yiyor yoğurtta nadir ama yemek yemek yok.zaten 1 yaşına kadarda günde 2 çay bardağı ek gıda alması yeterliymiş sonuçta bu gıdalara alıştırma süreci.biz anneler istiyoruzki ne kadar koyarsak tabağa yesinler bol bol.mideleri ne kadarki zaten.bende bu yüzden çok dayatmamaya karar verdim.sadece kahvaltı yapmayı seviyor.şu dişler çıksın bitecek inş bu dönemde.çok huzursuz dün gece 3,5 uyuduk. o yüzden bence çokta üstüne gitmeyin.mama yada anne sütüyle doysun.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?