Kusura bakma biraz gec cevap veriyorum. Tum gun evde degildik. Bence iki saatte bir emzirdigin icin bebis yemiyor olabilir. Nedeni ise tam olarak ac olmamasi. Yeni bir yiyecege basladiginda yavrucuklar ac olmali imis. Ben beslenme uzmani degilim ama biraz icgudusel, biraz anne-cevreden duyduklarim, biraz da internetten, kitaplardan arastirarak edindigim bilgileri harmanlayarak kendime bir yol haritasi cizdim. Benim sana nacizane onerim kahvalti icin bence cok erken. Birak bebisin once meyve sebzelere alissin. Ondan sonra kucuk miktarlarda et-yogurt, 7-8. aydan sonra ise kahvalti diyorlar. Yarari olur umudu ile sana benim bebisim ile uyguladigim gunluk asagi yukari plani yaziyorum.
07:00- 08:00 arasi: Anne sutu ( Yeterli degil ise formul mama 100 ml ya da 130 ml)
NOT: Burada kucuk bir bilgi vereyim. Eger kizima formul mama veriyorsamolcek tablosunda soylenenden her zaman 10 ml daha fazla su koyuyorum biberona. Boylece olusabilecek herhangi bir kabizlik riskini azaltiyorum.)
10:00 - 11:00 arasi: Meyve puresi ( Meyveler arasinda ELMA, ARMUT, MUZ ( Dikkat kabiz yapabilir! Ilk yediginde biraz anne sutu ya da fomul mama ile karistirabilirsin. Genelde bebekler cok seviyorlar) , Mevisimi ise Seftali, belki biraz yumusak -tatli kivi. Bu meyveler ilk adimda verilebilecek meyveler. Ardindan yavas yavas digerlerine gecebilirsin ama asla Cilek degil. Alerji yapma olasiligi cok yuksek oldugundan 1 yasindan sonra diye tavsiye ediyorlar. (Doymaz ya da yemez ise yine anne sutu ve mama verebilirsin.)
12:30 - 13:30 arasi: Sebze corbasi ( Ilk etapta sadece PATATES + HAVUC ister buharda ister biraz haslayip ronodan gecirebilirisin. Birkac damla limon ve cok azicik zeytinyaginin bir sakincasi olmaz. Ardindan izleyen gunlerde cesitlendirmek sana kalmis. Biraz pirinc, biraz maydanoz, tatli papates, bir iki yaprak ispanak, bezelye, taze fasulye vs gibi.) Ileride bebis basladiktan sonra seninle tarif alisverisinde bulunabiliriz istersen. :) Meyvelerini yedi ise anne sutu ya da formul mamayi burada vermelisin.
15:00 - 16:00 arasi: Yogurt. Anne sutu ya da formul mama.
19:00 - 20:00 arasi : Anne sutu ya da fomul sut
Burada dikkat etmemiz gereken 6 aylik bir bebegin gunde en az 500 ml sut almasi geerktigi. Her ne kadar katilara gecsek de bebislerin ana besin odagi hala sut. Bir de bazi anneler kati gidalara muhallebiler ile basliyorlar. Ozellikle pirinc unu ve arpa unundan yapilan muhallebiler sindirilmesi kolay oldugundan tercih ediliyor. Ben kizima iki kere muhallebi yaptim. Son yaptigimi da yogurdu ile karistirdim. Neyse bunlari konusmak icin erken sanirim. Once senin bebisin bir kati gidalara gecisini saglayalim hayirlisi ile. Sonra sana bir kac tarif de veririm.
Uzun uzun yazdim kusura bakma ama bildiklerimi ve kizimla deneyimlerimi paylasmak istedim. Ozet olarak bence bebisini her iki saatte bir emzirme. Her ne kadar 5-6 dakika emzirsen bile sutun cok yagli olabilir. ( Yagli olmasi makbul zaten :) ) O yuzden karinciki doyuyordur muhtemelen. Zaten bir bebek annesinden ilk 5 daika icerisinde almasi gereken sutun %90 nini alirmis.
Ikinci olarak meyveler ile basla. Elma suyu, armut suyu, kendi sutun ya da formul mama ile keristirdigin muz seceneklerinden biri bence iyi bir baslangic olur. Dikkat etmen gereken nokta karni ac olsun. Cok zorlama, ustune gitme istemez ise. Ama vazgecmeden bir iki gun arayla muhakkak karni acken yine dene.
Unuttugum ya da aklima gelen bisey olursa yine yazarim. Ama bence ilac verme...ozellikle kakasi kati degilse...kakasini yaptirmak icin baska yonletmler var. Ilactan cok daha zararsiz olduguna inaniyorum. Dilersen paylasirim. :)
Sevgiler. :)