• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi ek besine 6.aydan önce geçenler

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

inciragaci

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
8 Ekim 2010
106
2
46
İstanbul
Bazıları, özellikle büyükler bebeğe ek besin ne kadar erken verilirse o kadar kolay alışır diyorlar. özellikle 4.aydan itibaren tadımlık şekilde herşeyden vermemi tembihliyorlar. bebeğim 3 aylık henüz, şimdiye kadar anne sütü dışında su bile vermedim. ve ben düşünüyorum gerçekten 1 ay sonra yavaş yavaş başlasak mı diye. siz ne düşünüyorsunuz?

Bazıları, özellikle büyükler bebeğe ek besin ne kadar erken verilirse o kadar kolay alışır diyorlar. özellikle 4.aydan itibaren tadımlık şekilde herşeyden vermemi tembihliyorlar. bebeğim 3 aylık henüz, şimdiye kadar anne sütü dışında su bile vermedim. ve ben düşünüyorum gerçekten 1 ay sonra yavaş yavaş başlasak mı diye. siz ne düşünüyorsunuz?

bebeğin yeterli kilo alıyorsa 5 aylık olana kadar hiç bir şey verme bence.sonra bir çay kaşığı kadar meyve sularına başlamanı tavsiye ederim.ardından da ev yapımı yoğurt vs.bebeğini güle güle büyüt.

Bütün tıb dünyası ilk 6 ay anne sütü derken büyüklerimizin sözünü dinlemek bence hiç doğru değil..Zaten büyüklerin çoğu bebeğe şekerdi tuzluydu her şeyi yedirmeye çalışırlar ;(

Kızım şimdi 9,5 aylık, ilk 6 ay sadece emdi..7. ayda yavaş yavaş ek gıdaya başladı ama ağırlıklı olarak emdi..
Bebeğinizin doktoru kilosunda bir problem görmüyorsa mamaya ek gıdaya hiç gerek yok bence.
Varsın ek gıdaya biraz zor alışsınlar ne çıkar yani.. Zaten bir ömür boyunca ek gıda yiyecek ama anne sütünü bir daha bulamayacaklar bu muhteşem besinden böyle çabuk vazgeçilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Son düzenleme:
teşekkür ederim arkadaşlar. aslında ben bebeğim 6,5 aylıkken çalışmaya başlayacağım için o zamana kadar ek besine alışsa iyi olabilir diye düşünmüştüm

bebegine yeni tadlar sunabilirsin,elma suyu armut suyu gibi ve bunlari da bir iki kasik seklinde verebilirsin.Ek gidaya gecis oldukca uzun bir surectir(en az 1 ay alir) ve ek gida asla doyumluk degildir.Bebeginin sut ogununu ek gida ile degistirmen icin aylar gecmesi gerek,yani once sut ile karnini doyuran bebegine sadece tadimlik bir seyler verebilirsin(bu birseyler de doktorun onerisi ile ve 3 gunde tek yeni besin seklinde yavas yavas olmalidir).Simdiden bebege ne yogurt ne de corba verilmelidir.Kavanozlarda satilan sebze pureleri de aslinda kendi hazirladiklarimizdan daha iyi olabilmekte,cunku ben bulundugum yerde organik sebze bulamiyorum ve hormonlu sebzeden kendi yapacagim pure yerine ozel bebekler icin hazirlanmis bio pureleri tercih ediyorum.Hosh benim kizim ek gidaya geciste sorun yasiyor,alisamadi yeni tadlara cok tepki veriyor.Bir hafta aradan sonra bugun tek kasiktan sifirdan basladik denemelere.

verip vermemek doktorunuzla sizin kararınız biz oğlum kilo almadığı ve kaka sorunu olduğu için 4 aylıkken başladık alıştı mı derseniz asla şu an 17 aylık ve hala hiçbirşey yemiyor hiç alakası yok yani erkende başlasanız 6 aylıkkende başlasanız eğer yiyecekse yer zamanıyla hiç alakası yok malesef büyüklerimizin her dediğine baksak ne çok yanlışlar var tabiki doğrularda var ama yinede doktorunuzun dediklerinden şaşmayın derim

ben kızım 3,5 aylıkken işe başladım. 4,5 aylık olana kadar sadece anne sütüyle devam ettik sonrasında meyve püresiyle başladık ek gıdalara sonra yoğurt sebze püresi 6. ayını doldurduktan sonrada kahvaltı ve sebze pürelerine et ilavesiyle devam ediyoruz. Hala anne sütü almayada devam ediyor. Benim sütüm tek başına devam etmeye yetmediği için 4,5 aylık başladık yetseydi 6. ayda başlayacaktım bende ama ek gıdaya geçmemiş olsakta doktorumuz tattırmalara muhakkak başla 4. aydan sonra demişti. ara ara tattırki geçiş döneminde zorlanma bu tattırmalarda da birkaç kaşık meyve suyu (elma ve armut) yada sizinle sofradayken gözünün takıldığı yemeklerin suyundan biraz verin ki yeni tatlar olduğunu anlasın demişti.

biz dorduncu aydan sonra basladik ek gidalara. ise basladigim zamana denk geldi. biberonla anne sutu vermeye baslayinca memeden uzaklasti bebek. zamanla sagip biberondan verdigimi de reddetmeye basladi. sutten kesilmemesi icin devam sutu vermedim ama bu sefer de kilo alimi durdu. ek gidalara bu sekilde gectik doktor tavsiyesi ile. once havuc ve elma suyu tatti, miktari yavas yavas 20 cc'ligi gecmeyek kadar arttirarak verdim. ve yogurdu yavas yavas yavas vermeye basladim, 5. ayda 100 cc'lik yogurt yemeye basladi. arada anne sutu hic icmediginde devam sutu vermeye basladim. 5 aydan sonra kahvaltilara basladik, biraz yumurta biskuvi ve beyaz peynir. 6. ayda da bebek tumden memeyi kesti. gunduzleri de biberonu reddeiyordu. biz de corba - kasik mamasina donduk. ogun miktarlari artti ve zaten bu bebegin anne sutune olan ihtiyacinin azaldigi doneme denk geldigi icin doktor sikinti etmememi soyledi. bebegin gelisimi duzeldi cok sukur. bazen ek gidaya baslamadan once kilo alimi durmasina ragmen hic baslamasamiydim diyorum, belki o zaman memeden kesilmezdi. ama diger taraftan da kilo vermeye baslamis bir bebek vardi ortada. risk de alamadim. her bebegin durumu farkli tabi. normalde 6 aya kadar anne sutu yeterli ise, bebek iciyorsa, kilosu iyi gidiyorsa gerek yok. belki tattirmakta zarar yok ama bunun icin bence acaeley de luzum yok. sutun yetiyorsa 5 aya kadar bekle tattirmak icin. calismaya baslayana kadar kahvalti ve ogun duzeni oturmus olur. 4 ay erken bence. ama sonucta ne zaman baslayacagini da doktorlar bebegin gelisimine gore karar veriyorlar. nihayetinde ben de doktorunu dinle derim.

merhba bnmde yenı bebeğim var 4.ayda az az taddırmamı bnm annemde söluyo bnde taddırıcam doyumluk değil otadları bılmesı ıçın 2 cay kasığı elma suyundan doymaz zaten bnce taddır 6.aydan snrada asıl yemk yemeye baslar

ben kızım 4,5 aylıkken işe başladım.işten eve gelmem pek mümkün olmadığı için,önceden hem stok yapmıştım dolaba anne sütlerini,hemde işyerimde sağım yaptım,koydum dolaba.kızım onları kaşıkla içti,yani aynı zamanda kaşıkla yemesini öğrendi,biberon tercih etmedim memeden soğumasın diye.eve geldiğimde ve geceleri beni emdi...kaşıkla vermemizdeb dolayı yemeği öğrenen kızım,bizim yediğimiz gıdalarle bizim ağzımızla yediklerimizle ilgilendi hep istedi bişeyler..doktorumuz kilomuzun,gelişimimizin gayet güzel olduğunu söyledi...ancak çocuğun mutluluğuda önemli dedi..azar azar bişeyler verelim dedi...yoğurt vermeye başladım ama hergün değil gün aşırı az miktarda,sonra giderek artırdık tabi...aynı zamanda anne sütünede devam tabi...sonra biraz meyve püreleri verdik azar miktarlarda...kızım bayılarak yedi onları...şuan 7 aylık...artık ek gıdalara başladık (sebze püresi,yoğurt,meyve püresi ve kahvaltı)...anne sütüde devam tabi,azaldı sütüm ama,olsun emzirmeğe devam...aramızdaki o müthiş paylaşımdan vazgeçemem...kaşığa alışık olduğumuzdan dolayı çok güzel yiyor kızım benim...suyumuzuda alıştırma bardağından içiyor...sütüm azaldığından dolayı doktorumuz geceleri aptamil 2 mama ver dedi...ben daha başlamadım pek vermek istemiyorum...acaba yanlışmı yapıyorum onuda bilmiyorum,,,hanşi günlük 500 ml anne sütü almalı diyor ya tv ler...şimdi bebeğim eksik mi kalıyor gıdalardan

ne guzel kasikla verebilmissin anne sutunu. ben kasikla sut ya da meyve suyu vermeyi pek beceremedim. ustumuz basimiz batiyordu:) bebeginin anne sutune devam etmesi cok guzel. ben olsam mamaya gecmezdim bebek sutte direniyorsa. sutu arttirmanin yollarini dene once, sonradan artanlari duymustum. 500 cc'lik sut konusunda bizim doktor reklamdan baska birsey degil demisti. sonucta temel gidalari yumurtadan yogurdundan etinden de aliyor. ama gece sutu baska bi olay gece gece oturup mama da yapilmaz:) sutun cok da azaldiysa bebegi ac birakmak da olmaz. devam sutleri sonucta anne sutunun yerini tutamaz ama en yakin besin onlar sonucta, baska bir secenegimiz de yok.

benimde oğlumun kaka problemi vardı haftada 1 yada 2 kez yapıyordu .kabızlık değil ama bağırsaklar süt kakasını hissetmiyormuş sıvı olduğu için ek gıdaya geçince düzelicek dedi,o yüzden ek gıdaya başladık 4.ay bittikten sonra gerçekten kaka problemimiz düzeldi.hem doktor 6..aydan sonra zor alışıyor bebekler dedi.meyve püresi ve yoğurt verdi.oğlum meyveye bayıldı yoğurtada ekşitsede yüzünü yiyor yine.doktor diliyle iterse veya seni emmesi değişirse kes verme dedi.şimdilik sorun yok.bence doktorlarıda dinleyelim biz şanslı anneleriz emzirebiliyoruz doğduğundan beri emziremeyen anneler var,inş. sütümüz devamederde 2 yaşına kadar emziririz.hem 4.aydan sonra sanırım sütüm besin değerlerindede azalma oluyormuş

ben ne yapayım şimdi yaaaaa.sütüm yetiyormu acaba kızıma beslenme açısından...aptamil 2 devam sütünü bende vermek istemiyorum ama gene verirsemde 1 öğün vericem şuan için.öffff ne yapmalıyım şaşırdım.bağışıklık sisiteminin gelişmesi,vücut gelişimi için çok önemli anne sütü yada devam sütü,kızımın bu konuda yanlış beslemek ve sorunlarla karşılaşmasını istemem.iyi temeller atmalıyız. 7 ay doyasıya anne sütü aldı çok şükür,temelimizi iyi attığımızı üşünüyorum ama katlarıda iyi atmalıyız.siz neler yaptınız...bana akıl verin

Canım bencede 500 ml süt olayı şart olmasa gerek bende 5. ay itibariyle sütümün yetmediğini anladığım zamanlar aptamil vermeye başladım günde bir kere 125 cc veriyorum. ben kızım doğduğu günden beri sütümü sağarak verdim çünkü göğüs ucum yoktu ancak 3. ay itibariyle doğru düzgün emzirmeye başladım. Benim kızım biberon yada meme ayrımı yapmıyor ama biberon konusunda çok dikkat ettim herp yeni doğan biberon emziği kullandık emmeyi de hiç bırakmadı şimdi her şeyi yiyor ayrıca sabah kahvaltısını 50 cc anne sütüyle sulandırıyorum akşam 8 civarı 125 cc anne sütü içiyor 11 de 125 cc mama içiyor gecede 4-5 arası ve sabah 7-8 arası ben emziriyorum tabi orda nekadar emiyor bilmiyorum ama toplamda 500 ml olmuyordur herhalde. Bazen gece aptamil yerine kaşık maması veriyorum o zaman dahada az almış oluyor doktorumda biliyor bu durumu 500 ml olayı şart olsaydı beni uyarırdı herhalde.Bence sende takma kafana 7 ay anne sütü almış yeterince ve şimdide almaya devam ediyor nasıl olsa ama arada yetmediğini düşündüğün zamanlar aptamil ver bence

sutun yetmezse gece hep uyanip emmek ister aglar huysuzlanir. kilosunda artis olmaz. kiloda problem yoksa bebek geceleri seni emdikten sonra uyuyabiliyorsa aptamile de gerek yok bence.

bız bugun tam 4. ayımızı doldurduk ve dustuk doktor yollarına... ek gıda konusunda doktorumuz artık meyve sularına ve meyve purelerıne baslayabılecegımızı soyledı... vede aptamıl sutlu pırınc unu kasık mamasına baslayabılırmısız... ama benım sutum yetseydıherhalde tadımlık olarak yınede verırım kızım tatmayı sevıyo cunku... sımdı sutum anca ogleye kadar yetıyo... bız mecbur baslıcaz

2 gündür gün içinde yani sabah 8 akşam 17.00 arası 2 kere sağıyorum işyerimde 50cc falan çıkıyor sütüm.akşamları vermeye başladım 150cc aptamil 2 devam sütü...kafam karıştı durdu.vermek mi iyi vermemek mi.vermesem olmazmı,bir zararı olurmu çocuğuma vermemem...offff çok büyük bir karar bu ya....ne yapıcağımı bilmiyorum...akşam emerken az geliyor ya sütüm kızıyor gelmediği için.o yüzden vermek durumunda kaldım.doktorumuza gece 1 öğün ver sadece dedi.o içtiği zaman deliksiz 4 saat uyuyor.uyanığında emziriyorum.memede uyuyor zaten...bir kaç gün önce mesele her saat te bir uyuyanıyordu...acaba açlıktan mıydı ki...doktorumuz senide kontrol ediyordur dedi...peki ozaman mamayı içtiği günden beri uyanmıyor...madem beni kontrol ediyor....niye uyanmıyor o zaman...siz neler yapıyorsunuz...ben ne yapayım ya...

2 gündür gün içinde yani sabah 8 akşam 17.00 arası 2 kere sağıyorum işyerimde 50cc falan çıkıyor sütüm.akşamları vermeye başladım 150cc aptamil 2 devam sütü...kafam karıştı durdu.vermek mi iyi vermemek mi.vermesem olmazmı,bir zararı olurmu çocuğuma vermemem...offff çok büyük bir karar bu ya....ne yapıcağımı bilmiyorum...akşam emerken az geliyor ya sütüm kızıyor gelmediği için.o yüzden vermek durumunda kaldım.doktorumuza gece 1 öğün ver sadece dedi.o içtiği zaman deliksiz 4 saat uyuyor.uyanığında emziriyorum.memede uyuyor zaten...bir kaç gün önce mesele her saat te bir uyuyanıyordu...acaba açlıktan mıydı ki...doktorumuz senide kontrol ediyordur dedi...peki ozaman mamayı içtiği günden beri uyanmıyor...madem beni kontrol ediyor....niye uyanmıyor o zaman...siz neler yapıyorsunuz...ben ne yapayım ya...

canim, madem bebek daha iyi uyumaya basladi aptamil alinca, ver o zaman. sen boyle stres yaptikca sutun daha da azalir. rahat ol, sutunde azalma olsa da sonucta 7 ay aldi anne sutunu diye dusun. sonucta 6. aydan sonra besleyicilik ozelligi azaliyor sutunun. bagisiklik icin veriliyor. gece her saat basi uyanmak ikiniz icin de zor olur, uyku onlarin gelisimi icin cok onemli, hem sen de uykusuz gecenin ardindan kalkip ise gidiyorsun yazik sana. isyerinde sag, geldigi kadar. kahvaltilarina falan karistirirsin. belki ileride sutun artar aptamili birakirsiniz, belki sutun azalir tumden aptamile gecersiniz geceleri. ikisi de cok farkli degil artik 7 aylik olmus bir bebek icin. endise etme derim ben.

anlattıklarına göre bebeğinin uyanması ,kontrol etmekten değil, tamemen açlıktan.aptamili yediğinde mışıl mışıl uyumuş kesintisiz,ne güzel severekde içiyorsa ne mutlu sana.neden üzülüyorsunki?
annesinin sütü yetmediği halde mamayı reddeden,biberonu almayan bebekler de var.:58:

bebeğin 7 aylık mı? ek gıda vermiyor musun?anlamadım

Back