Merhabalar ;
Manuel araba kullanıyorum. Kullanmaya babamın Tofaş'ı ile başladım. Öncelikle eş ve baba yanında genelde araba öğrenilmez. Ben en azından öğrenemedim. Kendi kendime öğrendim. Eş ve baba insanı daha fazla strese sokuyorlar. Stop ettirme konusunda nacizane önerim şu;
Arabayı çalıştırdınız. Vitesi takıp, el frenini indirdiniz. Ayağınız debriyaj ve frende. Ayağınızı frenden çekmeden, debriyajdan yavaş yavaş kaldırmaya başlayın. Araba bir noktada titremeye başlayacak. O nokta size arabanın "hadi gidelim" dediği, yani kavradığı noktadır. O noktada ayağınızı frenden çekin. Arabada herhangi bir arıza yoksa, kavrama noktasında gaza basmasanız da hafif hafif ilerlemeye başlar veya en azından sabit durur geri kaçmaz. Yavaş yavaş gaz verebilirsiniz. Araba yeterli gazı alınca, yavaşça debriyajı bırakabilirsiniz. Bunu boş bir yerde, arabayı dinleyerek ve mantığı anlayarak, rahat rahat kaldırabilene kadar yapmalısınız. Kalkın, durun bir daha kalkış yapın.
Ayağınızı ilk etapta frenden cekmeyin dememin sebebi, arabanın bulunduğu yerde eğim varsa, siz freni bırakınca hareket etmeye başlar, panik olursunuz. Kavramayı bulana kadar freni bırakmazsanız, panik unsurlarından biri ortadan kalkmış olur.
Genelde manuel araba kullanmayı ogretirlerken, "debriyajdan ayağını çekerken yavaş yavaş gaza bas" derler. Acemi bir sürücü, genelde gaz pedalı daha yumuşak olduğu için, gaza çok basar ve araba boş bağırmaya başlar çünkü debriyaj kavrama noktasında değildir henüz. Bu noktada acemi sürücü panik yapar ve arabayı ya stop ettirir ya da kontrolsüzce patinaj çektirerek kaldırır. Baştan kavramayı bulursanız zaten gaz vermediğiniz için araba bağırmıyor olacak ve daha sakin kalkacak. Yeterli pratik olduktan sonra zaten hiç üzerinde düşünmeden arabayı kaldıracaksınız. Mesele pratik, sakin olmak ve kas hafızası diyebilirim. Yazdıklarım biraz karışık duruyor fakat bir kâğıda madde halinde yazıp, uygulayabilirsiniz dilerseniz. Umarım yardımı olur. Sevgiler :)