Hangi ildesiniz? Ona göre doktor önerebilirim.
Öncelikle şunu söyleyeyim bu günler geçecek :) birincisi yaz gelecek, hem güneş hem de havanın daha nemli olması cildine iyi gelecek. ikincisi bebekler büyüdükçe bu sorunlar geçiyor. Genelde 5 yaşa gelmeden geçmiş oluyor.
Ben de egzama ile uğraştım. İlk farklı yaptığım şey doktorun öneri ile öyle günde 2-3 kez değil; günde 5-6 hatta 7 kez kremlemek oldu. Mustela stelatopia önerdi her doktor ama ben verim alamadım. La roche posay lipikar ap+ m baume kremini kullandım. Bir de trubaby egzama cream çok çok iyi geldi. Bu kremlemelerin birini hemen banyodan sonra, daha havluya sarmadan ıslakken yaptım. Her gün 1 kez sabunsuz, sade ılık su ile yıkayıp böyle komple kremledim.
Banyo suyuna nişasta kattım. Nişasta cilde nem çeker, kremin daha iyi tutunmasını sağlar diye okumuştum. Denedim, zararını görmedim.
Banyo suyunun sıcak olmamasına dikkat ettim. Üşür diye korkmadım.
Şampuanlı banyosunu haftada 1 yaptırdım, çok kısa tuttum. Sabunlu suda oyalanmasına izin vermedim. Mustela yenidoğan şampuanını kullandım.
İkinci olarak bizim dokoturmuz steroidli kremi 1 hafta kullan, bırak yaptırmadı. Deri tamamen iyileşinceye kadar sürdüm, iyileşince kestim. Kesince deri hemen kızarmaya başlıyor. Hiç fırsat vermeden yine sürdüm. Mesela gün aşırı sürdüm bir hafta da. Sonra araları aça aça azalttım ve kestim.
Mayıs ayında her gün dışarı çıkarırdım, hava iyiyse kısa kollu giydirirdim. Egzaması kollarındaydı. O dönem tamamen geçti ve yaz boyu olmadı.
İleride astım vs riskini görmek için doktoru 5 aylıkken alerji testi yaptırdı, alerji çıkmadı. Ama doktorumuz alerjiye yeni yaklaşımın sakınma değil, maruz bırakma olduğunu açıkladı. 5 aylıkken yogurda, 10 gün sonra sarısı beyazı ayırmadan yumurtaya başladık. 6 aylık olduğunda ceviz yedirdik hastanede (bir şey olursa mudahale edilsin diye). Sonrasında da her gün 5 g. fındık, fıstık, kaju, badem veya ceviz yedirdik. Yani alerjik olabilir diye sakınmadık, aksine yedirdik. Tabi bu doktor kontrolünde olan bir şeydi.
Dut kürünü denemek istedim ama egzamalı yeri dut suyuna sokup bekletmek bebekler için uygulanabilir değil. Pamukla sürdüm filan ama verim alamadım, onu günlük hazırlamakla uğraşamadım. Dut suyunu içirenler de varmış, ben bunu sonradan duydum. Uygulamadım.
İnşallah siz de bu süreci atlatacaksınız, kolay gelsin.