Yöresel Tarif Egenin Sebzesi

Yöresel Yemekler

sblue

iyilik kumkuması
Kayıtlı Üye
3 Temmuz 2008
2.140
3
45
tamamen yeşilliklerle yapılan yöresel bir yemek ben çok severim isteyen buyursun

tüm yeşillikler yıkanır gazete yada bir bez üstünde iyice kurutulur sabahtan yıkayıp akşama kadar beklemek gerekebilir kuruluk çok önemli kurdktan sonra büyük bir leğene hepsini doğra

bir bağ dalagan (ısırgan otu)
bir kg ıspanak
birkaç kök pırasa yaprağı
karabiber
tuz
1 veya 2yumurta
1 su bardağı un
zeytinyağı kararınca

doğranan yeşilliğe yumurta un tuz k. biber i az da zeytinyağını koy hepsini ovalaya ovalaya yoğur yeşillik ölsün ovalarken ama abartmayın cok vıccık vıccık olmasın sakın ! sonrasında tüm malzemeyi zeytin yağı kızdırdığınız tavaya koy tavayı ocakta gezdirerek pişir her yanı pişmeli çünkü ( ortası yanabiliyor da ) altını şöle bi kontrol et eger kızrmışsa bir yuvarlak tepsi yardımıyla ters cevir tekrar tavaya koy aynı işlem diğer kısmı içinde gecerlidir iki tarafta piştikten sonraaaa dilimlenerek sunum yapılır tercihe göre sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos dökülerek yenir ayrıca egeliler bilir kurumuş biberler kızgın yağda şöööle hızlıca kızartılır ve yanında harika oluur herkese afiyet olsuun

Ilginc bir yemek.
Böyle birsey yememistim hic vallahi.
Ama otlari cok severim ben de.
Isirgan otu bulabilirmiyim burada,bilemiyorum.
Tesekkürler yine de.

bu mevsimde burda da yoktur aslında ama bende en orjinal yemek tarifim olduğu için yazdım gerçi başlığı deiştiricem kaba olmuş özür:eek:

hımm ısırganın fanatiğiyim ama bunu hiç duymadım kıs biz bu malzemeleri doğrayıp küçük yufkaların içine serper üzerini kapatır saçta yağsız pişiririz pişincede margarin yağlarız harika oluyo ama senikinide deneyecem tatmassam çatlarım

hımm ısırganın fanatiğiyim ama bunu hiç duymadım kıs biz bu malzemeleri doğrayıp küçük yufkaların içine serper üzerini kapatır saçta yağsız pişiririz pişincede margarin yağlarız harika oluyo ama senikinide deneyecem tatmassam çatlarım

ben yaparım topraam hele bi ısırgan ıspanak çıksında aşkolsuuuun Şeniz

anladığım kadarıyla bu çaykama..yani bizim burda öyle deniyo ama biz daha büyük boyutlarda fırın tepsisinde yapıp fırında pişiririz...ayy canım çekti şimdi yaa..

bende 2008 itibari ile egeli oldum evet yafisfisfisburda genelde ot yebende alıştım şimdi daha salıklıyımhihoyyytniliyo :sm_cool:

evet bir eğeli olarak sebzenin yada halk değimiyle ottt un her çinsini yeriz acaba izmirin kızları o yüzden hep ğüzel sebze cildi çok beslediği için

Bende doğma büyüme izmirliyim.otun her türlüsü makbuldur bizim için.ebegumeci,ısırgan,arapsaçı,şevket-i bostan vb.mesela kabak çiçeği dolmamız meşhurdur.Özellikle sahil kasabalarında.
Malzemeler:

Kabak çiçeği (bu tarifte yaklaşık 25 tane)
Her çiçek için küçükse 1 tatlı kaşığı, büyükse 1 yemek kaşığı pirinç
7-8 dal taze soğan (ince kıyılmış)
1/2 demet taze nane (ince kıyılmış)
5-6 sap dereotu(ince kıyılmış)
1/3 demet maydanoz (ince kıyılmış)
1 tane büyük boy kuru soğan (rendelenmiş)
1 tane domates(rendelenmiş)
3/4 çay bardağı zeytinyağı
karabiber,kırmızı biber,tuz
Kabak Çiçeklerinin seçimi ve hazırlanması:

Sabah erken saatlerde (beşbuçuk-altı gibi)toplanarak pazara getirilen kabak çiçeklerini yine erken saatlerde alıp aynı gün için de de pişirmek gerekiyor.
Kabak çiçeklerinin ortasındaki kısmı bir çaykaşığı yada cımbız yardımı ile nazikçe çıkarın Temizlenen kabakları içiçe koyarak su dolu bir kaba bırakın. Her ayıkladığımız çiçeği bir diğerinin içine koyun ve bu işlem bitene kadar çiçekleri suda bekletin

Dolma içi için gerekli bütün malzemeyi bir kapta karıştırın. Çiçekleri teker teker çıkarıp içini kaşıkla doldurun(çiçeklerin sadece dibinde dolma içi olacak şekilde az koyuyoruz). Ağızlarını büzerek, ağzı yukarıda olacak şekilde tencereye sıkışık sıkışık yerleştirin. Tencerenin tamamen dolması gerekiyor. Üzerine 1 bardak su koyup 35-40 dakika pişirin.
biraz zor neden derseniz kabak çiçeklerini bulmak açısından derim.ama bizim bu taraflara yolunuz düşerse mutlaka tadın derim.tadan bayılıyor çünkü kaydirigubbakcemile5

ben de egeliyim...bu tarifi ilk kez duydum
en kısa zamand deniycem. biraz mücverimsi bişey mi oluyor?

yok canım.bildiğimiz dolma bu.aslında kızartmasıda yapılır ama ben dolma tarifini yazdım.Tire,Selçuk,Urla,Foça,Seferihisar,Çeşme taraflarında mutlaka bulursun restorantlarda.çok nefis oluyor. kaydirigubbakcemile5

hayır canım.bildiğimiz dolma bu.aslında bu çiçeklerin yağdada kızartması da oluyor.ama ben dolmasını yazdım.Tire,Selçuk,Urla,Foça,Çeşme gibi yerlerde restorantlarda bulabılırsın.işi biraz zor ama çok ilginçtir.sanırım Giritten göçmenler aracılığıyla gelmiş bizim buralara.

hayır canım.bildiğimiz dolma bu.aslında bu çiçeklerin yağdada kızartması da oluyor.ama ben dolmasını yazdım.Tire,Selçuk,Urla,Foça,Çeşme gibi yerlerde restorantlarda bulabılırsın.işi biraz zor ama çok ilginçtir.sanırım Giritten göçmenler aracılığıyla gelmiş bizim buralara.

bizde yapıyoruz evt hatta geçen sene kabak çiçeğinin girmediği yemek kalmadı diyebilirim yazlıkta her sabah toplayıp geliyordu babam hatta bulgur pilavına doğradı annem süper oldu cokacimcoook

ısırgan otu deyince mısır unuyla yapılışı aklıma geldi..mısır unu tuz ve ılk suyla kulak memesi haline gelinceye kadar yoğuruluyo,15 dakka dinlendikten sonra portakal büyüklüğünde parçalar koparıp oklava ile incecik açılıyo içine yarısına kadar , ince kıyılmış soğan tuz çok ince olmamak şartıyla kıydığımız ısırganları hafif kavuruyoruz ve koyuyoruz daha sonra diğer yarısını kapatıp zeytin yağ koyduğumuz tavada arkalı önlü hafif pembeleşinceye kadar kızartıyoruz çok nefis olur , bi adıda çalkamadır...

ben deniz börülcesini çok seviyorum hatta ordan gelicek arkadaşlarıma sürekli sipariş veriyorum ama çok güzel ot yemekleri yapılıyor..

waaaooowvvv süper:lepi: bu bana çok uyan bir lezzet ama hiç duymamıştım kesinlikle yapcam ben bunu ama bu mevsimde bukadar otu nerden bulcam ben yaa:gitme:..
ellerine sağlık sevom bir yere not etcem bunuyerimseniben

ohhhhhhhh superrrrrr bır ızmırlı olarak 10 uzerınden 10 verıyorummmmm bu yemeğeee :KK70::teytey:

X