Psikolojiyi ben tavsiye etmem çünkü hiç değilse on tane yakın arkadaşım var psikoloji mezunu (ki biri Boğaziçi bitirdi) hiçbirisinin hali pek parlak değil ,mezuniyetten sonraki ilk beş yıllık süreçte (inşallah ileride iyi paralar kazanırlar) çünkü şu var okul bitirmek hicbirsey değil. Sadece okul bitirdin diye kimse sana gelmez. Önce bir sürü sertifika Alman gerekiyor. Mesela öfke kontrolü, çocukluk travması , taciz falan diye...böyle ayrı ayrı bir sürü konuda detaylı eğitim Alman gerekiyor. Ki o konuda bir müşteri sana gelebilsin. Bu eğitimler de cidden çok pahalli. Belki ucuz versiyonları vardır ben bilmiyorumdur ama benim arkadaslarimdan anladigim bin dolardan başlıyor bir eğitimin fiyatı.
İlk mezun oldugumda saçma bir işte çalışmaya başlamıştım, psikoloji mezunu arkadaşlarla da bu işte tanışmıştım. Nerdeyse hepsinin işe giris amacı sertifika için para biriktirmekti. Ama o sertifikayı alsalar da fazla bir işe yaramadı çünkü tek sertifikayla da olmuyor bu iş. Bir sürü sertifikan olması lazım ki tercih edilebilir bir konumda ol.
Bu arkadaşlardan birkaçı geçici diye girdiği o işte devam ediyor (ben de bir buçuk sene çalışmıştım) , iki tanesi ozel bir universitede yüksek lisansa başladı, biri evlendi-cocuk doğurdu. Bıraktı bu işleri, Boğaziçi mezunu olan da 'deneyim kazanirim' diye harika bir yerde ise girdi. Kadikoy'ün en ferah yerinde , zengin psikoloğu. Ama hafta içi 1 gün izin+ asgari ücret alıyor.
Yani benim etrafimdaki örnekler böyle maalesef. Umarım sertifikalar aldıkça ve deneyim kazandıkça çok güzel yerlere girer ve para içinde yüzerler ama şimdilik durum bu