EA mı? Sayısal mı? Öğretmenler bir bakabilir mi?

Dilber_iRana

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
12 Mart 2018
119
102
Merhaba herkese.Erkek kardeşim 10.sınıfa gidiyor.Ve derslerinde başarılıdr.Ortalama bir anadolu lisesinde okuyor.
Ve meslek seçimi konusunda çok kararsız.Bende yardımcı olmaya çalışıyorum annem ve babam kardeşime bırakıyor.Pdr hocasına gittik fakat meslek testi yaptı ama içi rahat etmedi.Bir meslek istese öbür meslek aklında kaldı.Erkek kardeşimin özelliklerinden bahsedeyim.
Çalışkandır.Gerçekten her dersi sever ve yapar.Sevmese de yapar.
Cana yakındır.İnsanları sever.Onlarla diyaloğa girer.
Sıcakkanlıdır.Konuşkandır.Girişkendir.
İnsanlara yardımcı olmayı akıl fikir vermeyi sever.
Böyle kardeşim.
Eğer EA seçerse hukukla piskoloji arasında kaldı.
Sayısal seçerse hangi mesleği seçeceği hakkında hiç bir fikri yok.Tıp olursa sağlık ocağı doktoru yada dermatolog veya psikiyatrist.
Mühendislik istemiyor.
Yani 5 meslek arasında kaldı

Ea Hukuk ve psikoloji
Sayısal S.O doktoru. Dermatolog.Psikiyatrist.
Sizce bu özellikte biri hangisini yapabilir.Kardeşime kalsa hepsini yapabilirmiş.
Sizce hangi bölümün önü açık.? Fikirlerinizi bekliyoruz..

şunu söyleyeyim eğer hepsini yapabileceğini söylüyorsa mf seçip her iki alandan da şansını deneyebilir.. Mf de gidilebilcek alan daha çok.. şunu da yapabilir mf de yapamazsa seneye bölüm değiştirebilir 11.sınıfın sonunda yani sayısaldan tm ye dönünce çok kaybı olmaz ama tm den sayısala geçmek daha zorlar

Kardeşiniz hangi derslerde daha başarılısıysa o bölümü seçmeli . Sayısalı sadece matematik olarak düşünmeyin bunun fizik ,kimya,biyoloji dersleri var . Bu derslerde başarı oranı nasıl ona bakılmalı.
Keza eşit ağırlıkta da durum böyle .Çografya ,tarih vs. Netice de her iki bölümde dil anlatım ve matematik aynı görülüyor. Benim oğlum bu sene 12 EA ama kendide bizde biliyoruz ki bu çocuğu Sayısala verseydik ziyan olurdu. Yapardı ama derslerinde bu kadar başarılı olmazdı. Bu sebeble anlatmış olduğum unsurları göz önüne alarak karar vermeniz gerekiyor. Unutmayın kim hangi derslerde daha iyiyse üniversite sınavında kendini bir tık yukarı taşıyor. Hayırlısı olsun. Bu arada öğretmen değilim sadece bilgim doğrultusunda fikir verdim. Ayrıca doktor olmaya karar verip, sağlık ocağı doktoru olmak istemek enteresan geldi. Kardeşinize söyleyin ne olmaya karar verdiyse /verecekse en iyisi olmaya çalışsın . (Sağlık ocağı doktorlarını küçümseme falan yoktur. Yanlış anlaşılmasın lütfen)

Matematikten ziyade fizik ve kimya başarısı önemli diye düşünüyorum. Özellikle 12. Sınıf fizik ve kimya açısından çok ağır bunu göz önünde bulundurun ve rehber öğretmenin yaptığı testleri gerçekten samimiyetle cevapladiysa kardeşiniz çıkan sonuca uyun derim

Özelliklerine bakılırsa EŞİT AĞIRLIK meslekleri daha mantıklı bir seçim olacaktır.

Psikiyatriden öte, psikolog olmaya daha yatkın görünüyor. Hukuk ve Pdr de mantıklı.
Hangi dersleri daha çok seviyor, hangisinden daha çok hoşlanıyor o da önemli. Sayısal dersler mi sözel dersler mi?
Hepsini yapıyor olabilir ama severek yaptığı hangisi?

Mühendislik istemiyorsa fen bölümleri ile çok fazla başını şişirmesin. Sayısal bölümlerinde de kararsız.
psikoloji ile hukuk fikirleri sabitmiş. bence EA olarak ilerlesin. hem sosyal olduğunu söylediniz. bu meslekleri rahatlıkla yapar

Psikolojiyi ben tavsiye etmem çünkü hiç değilse on tane yakın arkadaşım var psikoloji mezunu (ki biri Boğaziçi bitirdi) hiçbirisinin hali pek parlak değil ,mezuniyetten sonraki ilk beş yıllık süreçte (inşallah ileride iyi paralar kazanırlar) çünkü şu var okul bitirmek hicbirsey değil. Sadece okul bitirdin diye kimse sana gelmez. Önce bir sürü sertifika Alman gerekiyor. Mesela öfke kontrolü, çocukluk travması , taciz falan diye...böyle ayrı ayrı bir sürü konuda detaylı eğitim Alman gerekiyor. Ki o konuda bir müşteri sana gelebilsin. Bu eğitimler de cidden çok pahalli. Belki ucuz versiyonları vardır ben bilmiyorumdur ama benim arkadaslarimdan anladigim bin dolardan başlıyor bir eğitimin fiyatı.
İlk mezun oldugumda saçma bir işte çalışmaya başlamıştım, psikoloji mezunu arkadaşlarla da bu işte tanışmıştım. Nerdeyse hepsinin işe giris amacı sertifika için para biriktirmekti. Ama o sertifikayı alsalar da fazla bir işe yaramadı çünkü tek sertifikayla da olmuyor bu iş. Bir sürü sertifikan olması lazım ki tercih edilebilir bir konumda ol.
Bu arkadaşlardan birkaçı geçici diye girdiği o işte devam ediyor (ben de bir buçuk sene çalışmıştım) , iki tanesi ozel bir universitede yüksek lisansa başladı, biri evlendi-cocuk doğurdu. Bıraktı bu işleri, Boğaziçi mezunu olan da 'deneyim kazanirim' diye harika bir yerde ise girdi. Kadikoy'ün en ferah yerinde , zengin psikoloğu. Ama hafta içi 1 gün izin+ asgari ücret alıyor.
Yani benim etrafimdaki örnekler böyle maalesef. Umarım sertifikalar aldıkça ve deneyim kazandıkça çok güzel yerlere girer ve para içinde yüzerler ama şimdilik durum bu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…