• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dul-yetim maaşlarıyla ilgili bilgisi olan yardım etsin nolur:((

yabancidegil

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
30 Temmuz 2011
23
0
86
İzmir
şimdi kızlar
annem; babamdan dolayı dul aylığı alıyor. babam emekli sandığından emekli olup 2005 yılında vefat etmişti.

anneannem de dedemden alıyordu dul maaşı 2003ten önce vefat etmişti dedim. ama annem ve teyzem yetim aylığı için başvurmadılar hepsi anneanneme gitsin diye.

şimdi anneannem de vefat etti... bu durumda annem yetim aylığı için de başvurabilir mi? yani hem dul hem de yetim maaşını ikisini birlikte alabilir mi? ya da iki maaştan birini mi seçmeli? şu sıra bu konuda herkes farklı şeyler söylüyor... :44:

not: bu arada dedem emekli sandığı değil, ssk lıydı.

lütfen lütfen yardım, annem haber bekliyor benden :31: :52:

bi zamanlar alınıyordu ama şimdi bilmiyorum..çünkü sürekli yasa değişiyor..
alınabilir gibi..emin değilim
bir SGK müdürlüğüne danışın bence..

evet her ikisinden de maaş alabilir,çünkü eski sisteme tabi anneniz,3-4 gün önce tv de Ali Tezel söyledi.İçiniz rahat olsun,kesinlikle alır.

Daha geçen günlerde haberlerde bu konu ile ilgili açılan bir davanın sonuçlandığını, iki taraftan da maaş alınabileceğini öğrendim.Başvuruda bulunun bence.

alo 170 i aradım ama telefona çıkan bayan tatmin edici bir açıklama yapmadı bana :50:

internetten bakıp duruyorum kimisi alır diyor kimisi alamaz, acayip bir keşmekeş var... :44:

Öncelikle başınız sağolsun.Yeni kanuna göre bayanlar mağdur olmaması için.Hem ölen eşinden hemde ölen babası yada annesinin aylığı varsa alabiliyormuş diye duydum.

internette bu konudaki bilgi veren neredeyse tüm yazıları okudum ama dediğim şekilde hala ya.. sgk nın kendi danışma hattı bile doğru dürüst bilgi veremedi bana...

Önceden her iki maaşta alınamıyordu,fakat yeni kanuna göre her ikiside alınıyor.Babamın bir akrabası kadın bu şekilde her iki maaşı da alıyor.Ben de geçen gün babam söylerken öğrendim.Hem emekli hem de dul maaşı alıyormuş.Hatta duyunca şaşırmıştım.Değiştiğini bilmiyordum.Ama kafanızda soru işareti kalmasın diye sgk'ya başvuruda bulunabilirsiniz.Sürekli kanun değiştiği için kesin bir şey söylemek zor oluyor bu durumda...

Çok eskiden de her ikisi alınıyordu. Yeni çıkmadı bu, benim 70 ine yakın 2 tane uzak kuzenim yıllardan beri alıyorlar..Zaten o yüzden belli bir yıldan öncekilerle sonrakiler arasında uygulama farkı var bir çok konuda.

Örneğin bir kadın emekli sandığına bağlıdır,eşi de aynı şekilde.Eş vefat ederse kadın dul aylığı olarak eşinin maaşının bir kısmını alır,kız çocuğu da maaşın bir kısmını alır ve sağlık hizmetinden yararlanır.Sadece oranlar değişiktir ,eş çalışmıyorsa %75 alır,çalışıyorsa ya da emekliyse;annem gibi,%50 sini alır,emekli sandığına bağlı olmayan kız çocuğu ise %30 unu alır.Bu da ben.Yani kadının hem eşten dul maaşı ,hem de kendi maaşını alması yıllardır olan bir uygulama.

Örneğin bir kadın emekli sandığına bağlıdır,eşi de aynı şekilde.Eş vefat ederse kadın dul aylığı olarak eşinin maaşının bir kısmını alır,kız çocuğu da maaşın bir kısmını alır ve sağlık hizmetinden yararlanır.Sadece oranlar değişiktir ,eş çalışmıyorsa %75 alır,çalışıyorsa ya da emekliyse;annem gibi,%50 sini alır,emekli sandığına bağlı olmayan kız çocuğu ise %30 unu alır.Bu da ben.Yani kadının hem eşten dul maaşı ,hem de kendi maaşını alması yıllardır olan bir uygulama.

eşi ve kendi emekli maaşını alabiliyorda..baba ve eş maaşını alabiliyor mu o muamma?..
ama eski emekliler olduğundan alabilirler diye düşünüyorum..
yasadan sonra,
yeni emekli olanlar alamayacaklar sanırım

eşi ve kendi emekli maaşını alabiliyorda..baba ve eş maaşını alabiliyor mu o muamma?..
ama eski emekliler olduğundan alabilirler diye düşünüyorum..
yasadan sonra,
yeni emekli olanlar alamayacaklar sanırım

ben de onu da alabilirler diye düşünüyorum,eski oldukları için ve farklı kurumlara bağlı oldukları için.Yeni dinledim tv de çünkü.Alan tanıdıklarım var eskilerden,ama eskilerde de yine aynı kuruma bağlıysa hiçbirinin alınamadığı durumlar da var.Mesela bir kuzenimiz ES emeklisi,hiç evlenmemiş.Anne ve babası da ES den emekli olmuşlar ve vefat etmişler.Hepsi aynı kuruma bağlı olduğu için bu kuzen sadece kendi emekli maaşını alıyor :)

ben de onu da alabilirler diye düşünüyorum,eski oldukları için ve farklı kurumlara bağlı oldukları için.Yeni dinledim tv de çünkü.Alan tanıdıklarım var eskilerden,ama eskilerde de yine aynı kuruma bağlıysa hiçbirinin alınamadığı durumlar da var.Mesela bir kuzenimiz ES emeklisi,hiç evlenmemiş.Anne ve babası da ES den emekli olmuşlar ve vefat etmişler.Hepsi aynı kuruma bağlı olduğu için bu kuzen sadece kendi emekli maaşını alıyor :)

evet.. işte aynı kurum vs. durumları biraz karışıklık yaratıyor..emekli sandığında bu durum var galiba..

işyerinde bir hanım vardı çok eski tarihlerde ..baba emekli sandığından emekli, onun maaşını alıyordu,kendi de emekli ve çalışıyordu ..
yani 3 maaş alıyordu..:53:

evet var öyleleri de.İzlediğim programda Ali Tezel bir örnek anlattı.Bir kadın tam 4 kez evlenmiş ve 4 eşi de vefat etmiş,4 ünün de kurumu farklı ve kadın 4 yerden maaş alıyormus,biri yurtdışı sanırım...

Back