ben intern doktorum ayrıca adet düzensizliği nedeniyle yıllarca doğum kontrol hapı kullandım. öncelikle söylemek isterim ki: doğum kontrol hapından korkmayın!!!
doğum kontrol hapı endometrium ve over (yani rahim ve yumurtalık) kanserine karşı koruyucudur. meme kanserine olan etkisi kesin olarak bilinmemekle birlikte iyi huylu meme kitlelerine (fibroadenom vs) karşı da koruyucudur. özellikle polikistik over hastalarında ve over kisti yaşayanlarda yumurtalığın kist üretmesini baskıladığı için koruyucudur. hirşutizm (yani kıllanma) sorunu yaşayanlarda en az 6 aylık kullanma sonunda kıllanma belirgin derecede azalacaktır.
doğum kontrol hapı kısırlık ya da yumurtalık tembelliğine yol açmaz!! ancak uzun süreli kullanımdan sonra adetlerin düzene girmesi belli bir süre alabilir ki bu dönemlerde bile kadın yumurtlar yani gebe kalabilir.
doğum kontrol haplarının yan etkileri kişiden kişiye çok büyük farklılıklar gösterebilir. öyle ki bir kişide kilo aldırırken diğerinde verdirebilir. o yüzden başkalarının sözüne kanmayın doktor kontrolünde denemekten korkmayın.sengözlerimebaksanab
eski dönemdeki doğum kontrol hapları yüksek doz östrojen içerdiği için meme kanseri açısından ve yan etkiler açısından bu kadar güvenilir değildi ancak günümüzdeki doğum kontrol hapları o kadar düşük doz östrojenle yapılıyor ki güvenle kullanılabilir.
benim naçizane tavsiyem bunu son aya bırakmamanız. evlenmeden önce bir kaç ay deniyerek yan etkileri ya da hap kullanırken ki adet kanamanız açısından kendinizi güvende hissetmeniz.a.s.
doğum kontrol haplarına ücretsiz olarak sağlık ocakları, ana-çocuk merkezlerinden ulaşabilirsiniz. buradaki ebeler ayrıca diğer korunma yöntemleri konusunda size yardımcı olacaklardır. onun dışında kadın doğum hekimi de size bu konularda gerekli bilgileri verebilecektir yalnız onlar ücretsiz veremiyorlar hapları sanırım.