• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Düğün Hikayesi İsteyenlere Tavsiyeler

guvastanema

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Ekim 2009
841
2
96
40
İstanbul
Merhaba arkadaşlar, burada herkes bilgilerini paylaşarak en doğru kararı vermeye çalışıyor, ben de deneyimlerimden yola çıkarak birkaç şey söylemek istedim.

Hikaye fotoğrafçılığı artık bir sektör olduğundan, fotoğrafçılık konusunda çok da deneyimi olmayan kişiler bile hikaye fotoğrafçısı olduğunu söylüyor siz de biliyorsunuz. Bence bir kişinin ne kadar süredir gelin damat çekimi yaptığının yanı sıra kaç yıldır profesyonel anlamda fotoğrafçılık yaptığı da önemli bir nokta. Hatta kişisel çalışmalarını da incelemelisiniz.

Fotoğrafçı konusunda olduğu gibi fiyat konusunda da yelpaze geniş. 1000 diyen de var, 3000 diyen de var, daha azı daha çoğu da elbette, Fotoğrafçılar bu fiyatı deneyimine, ekipmanına, çalışma sistemine ve tabi ismine göre şekillendiriyor. Öncelikle bu iş için ne kadar para ayırabilirsiniz onu bilin, çalışmalarını beğendiğiniz fotoğrafçılarla irtibata geçtikten sonra fiyat-kalite orantısıyla bir değerlendirmenin ardından, herşeyde olduğu gibi karşınızdakine duyduğunuz güven önceliğiniz olmalı. Her ayrıntıyı (çalışma sistemi, albüm, ödeme şekli vs vs) konuşmuş olmalısınız, telefonda konuştuysanız, kalıcı olması, iki taraf için de sorun yaşanmaması için maile de dökmelisiniz.

Anlaştığınız fotoğrafçı ile aynı şehirdeyseniz öncesinde mutlaka görüşmelisiniz. Mümkünse eşinizle birlikte üçlü bir görüşme olmalı. Genelde erkekler olmuyor bu görüşmede fakat üçlü görüşülen çiftlerle yapılan çekim ile yalnızca gelin ile fotoğrafçının görüştüğü çekimde fark olabiliyor, damat çekilmeye alışık bir tip değlse özellikle… Eşiniz gelemiyorsa mutlaka her ayrıntıyı kendisiyle paylaşın, yazıştığınız mailleri ona da gönderin.

Bir fotoğrafçı ile kesin anlaştıysanız, fotoğrafçı o tarihe sizin isminizi yazmış ise etik olarak başka bir fotoğrafçı arayışına girişmemeniz gerekir. Bir arkadaş düğün tarihine 2 hafta kala başka biriyle anlaştığına dair mail attı. Fakat ben o tarihte çekim soran başka birine ‘doluyum’ demiştim… Çıkarlarınızı gözetirken etik davranmanız gerektiğini unutmamanız gerekir. Benim de anlaştığım tarihe daha sonra her anlamda daha iyi bir iş imkanı gelebiliyor fakat reddediyorum.

Çoğu gelin, doğal kareler istiyorum der fakat örnek kareler istendiğinde aslında kurgusal kareler bekliyordur, farkında değildir. Bu yüzden beğendiğiniz tarz çalışmaları fotoğrafçınızla paylaşırsanız her iki taraf için de daha anlaşılır olur.

Gelelim çekim anına, yeterince stresli bir gün evet ama bunu minimuma indirmek gerçekten elinizde. Düğün öncesi, o günün sıradan bir gün olduğuna dair kendinize sürekli telkin vermenizi tavsiye ederim. Herşeye rağmen o günün geçip gideceğini ertesi gün mutlu mesut hayatınıza uyanacağınızı düşünürerek karşınıza çıkan aksiliklere karşı panik olmadan çözümcü yaklaşın. Hiçbir şeyi takmamalısınız, hatta en yakınınız eşinizin bir sözü canınızı sıksa bile aklınıza güzel şeyler getirin, pozitif olun, tam tersi bir karaktere sahip olsanız bile o gün böyle olmanız gerektiğine inanın, aksi halde çekim işkenceye döner, hem siz hem de fotoğrafçı açısından ‘unutulmaz’ bir gün olur.

Bazı fotoğrafçılar ekip halde çalışıyor, örneğin bir isimle anlaşıyorsunuz ama kendi değil de ekibinden birini yolluyor çekime. Bu gibi önemli noktaları iyi tahlil etmelisiniz. Fotoğrafçı tek kişi mi çalışıyor, iki kişi mi, ekipmanı nedir, ışık kuruyor mu, kurmuyor mu, kuruyorsa iyidir kurmuyorsa kötüdür diye birşey yok, hepsinin avantajı dezavantajı var, sorun öğrenin fakat fotoğrafçıdan daha fotoğrafçı bir edayla konuşmanız beni rahatsız eden bir yaklaşımdır ki eminim birçok fotoğrafçıyı rahatsız eder. Dış çekimde doğal kareler istiyorsanız özellikle çekimler doğaçlama gelişiyor, karşılıklı etkileşimle ‘şöyle yapsak böyle yapsak şu nasıl olur acaba’ diyebilirsiniz elbette ki diyin de ama ‘şurdan çek burdan çek’ gibi ifadeler kullanmamaya dikkat edin.

Fotoğrafçılar her ile gidebiliyor evet ama bu fotoğrafçıya ekstra masraf olduğundan haliyle size de artı fiyat olarak geri dönüyor. Maliyet sizin için problem değilse sorun yok ama yine de kendi ilinizden bir fotoğrafçı ile anlaşmanız sizin avantajınız olur, gerçekten içinize sinmiyorsa diğer ilden çalışanları değerlendirin.

Tamamen kişisel görüşümdür ama aklınızın bir köşesinde bulunsun, gelin çiçeği önemli bir aksesuar. Gelinlik zaten beyaz, beyaz bir çiçekten ziyade gelinliğinize kontrast oluşturacak renkli bir buket fotoğraflarda çok daha hoş durur.

Yazdıklarım aslında çok da özel şeyler değil ama bu gibi basit ayrıntılar çoğunlukla hep atlanıyor ve problem olabiliyor. Hepinize kolay gelsin.

Son düzenleme:
Back