Sevgili arkadaşlar evlilik hazırlığının belkide en önemlisi düğün fotoğrafçınız. Dış mekan yada hikaye çekimlerinizi bir ömür boyu saklayacak ve onlara baktıkça güzel gününüzü hatırlayacaksınız. Ancak gerek burada okuduklarım gerekse duyduklarım düğün fotoğrafçısı seçerken bir takım yanlışların yapıldığını gözler önüne seriyor. Bunun başında da düğün fotoğrafçılığı yaptığını iddia edenler tarafından dolandırılanlar geliyor.
Profesyonellerin Facebook Fotoğrafçısı diye tabir ettiği fotoğrafçılarla anlaşan bazı arkadaşların ciddi paralar kaptırdığını duyuyoruz. Düğün fotoğrafçınızı seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta çalışmayı düşündüğünüz fotoğrafçının vergiye tabi bir işletmesinin olup olmadığı.
Vergiye tabi bir işletmesi var ise onunla ilgili her türlü olumsuzluğu resmi makamlara şikayet edebilirsiniz. Eğer serbest çalışan her hangi biri ise sizi aşağıdaki tehlikeler beklemektedir:
1- Ödemenizi alıp sözleştiğiniz gün ve saatte çekim mekanında olmak yerine kaçabilir.
Bir kaç arkadaşımdan duygum düğün fotoğrafçısı ile anlaşılıyor. Mesela Nezahat Gökyigit Parkı'nda. Gelin damat gidiyor saatler geçiyor fotoğrafçı yok. Arıyorlar ulaşılamıyor. Fark ediliyorki dolandırıldılar.
2-Sözlerini yerine getirmeyebilir. Sizinle sözleşme yapmalıdır. Sözleşme her iki tarafı bağlar. Ancak eğer vergiye tabi bir işletme değilse o kişiyle yaptığınız sözleşmenin bir hükmü yoktur. Çünkü kayıt dışı iş verdiğiniz için sizde vergi kaçırmış olursunuz ve suçlu duruma düşürseniz. Dolayısıyla yapacağınız pek bir şey yoktur.
3-Çekim esnasında maliye tarafından baskın yiyerek çekiminizin yapılmaması sağlanabilir.
Bu son madde çok önemli. Bu yıl bir çok dış mekan çekimi yapılan yer maliye ve oda tarafından denetlenerek vergi mükellefi olmayanlara ciddi para cezaları kesildi ve çekim yapmaları engellendi. Düşünün her şeyi o gün için ayarlamışsınız ama fotoğrafçınız ceza aldığı için ortada kalıyorsunuz. Yaptığınız masrafta cabası...
Lütfen düğününüzün en önemli ayrıntısı olan fotoğraf işini her ben fotoğrafçıyım diye vermeyin. Bazı normlar arasın. Evlenecek tüm arkadaşlarımıza mutluluklar...
Not: Çekimlerinizi düğününüzden önce veya sonra yaptırın stressiz ve rahat bir gün yaşayın. Ben evlendiğimde dış mekan çekimi yoktu. 9 yıl sonra eşimle öğrencilerimize bir eğitim gezisi yaptık onlara hem gelin damak çekimlerini anlattım hemde poz verdim. Çok eğlenceliydi. Hatta eşim sıkıldı aldı eline makineyi çekime katıldı. Ben poz vermeye gün batana kadar devam ettim. :)