Havaların ısınmasıyla birlikte dondurma tüketme isteğinin de arttığını belirten
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Adem Bora, çocuklarını boğaz yolu enfeksiyonundan korumak için dondurmadan uzak tutmak isteyen ebeveynlere, dondurmanın bademcik ve boğaz yolları sağlığı üzerindeki etkileri hakkında çeşitli bilgiler verdi.
Hijyenik Ortamda Üretilen, Uygun Ortamda Saklanan Dondurma Tüketilmeli…
KBB Uzmanı Op. Dr. Adem Bora, toplumumuzda özellikle yazın tercih edilen ve ebeveynlerin çocuklarını hasta edeceği düşüncesiyle tüketimine izin vermediği dondurmanın sanıldığı gibi soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara sebep olmayacağını ifade etti.
Aşırı soğuk gıdaların boğaz ve bademcik bölgesinde damarlarda geçici bir büzüşmeye neden olarak direnci düşürdüğünü belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Adem Bora, dondurmanın hijyenik şartlarda üretilmesi ve uygun ortamda saklanması durumunda güvenli olduğunu belirtti. Dondurma tüketiminde hassasiyet gösterilmesi gereken noktanın güvenilir bir marka tarafından hijyenik ortamda üretilen dondurma seçimi olduğuna dikkat çeken KBB Uzmanı Op. Dr. Adem Bora, ana madde olan sütün alındığı ortam, sağılma şekli, sağan kişinin sağlıklı olması, sağımda kullanılan malzemelerin ve saklama kaplarının temizliğinin önemini vurguladı. Sağlıksız koşullarda üretilen ve saklanan dondurmanın besin zehirlenmesine yol açabileceği konusunda uyaran KBB Uzmanı Op. Dr. Adem Bora, pastörize sütle yapılan dondurmadan salmonella bulaşma riskinin ortadan kalktığını ifade etti. Gıda boyası ve katkı maddelerinin güvenilir koşullarda eklenmesi gerektiğini belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Adem Bora, nakliye ve depolama koşullarının bozulmaması için de önemli olduğunu belirtti. Ayrıca güvenilir hijyenik ortamda üretilen ve saklanan dondurmanın sağlığa zararı olmamakla birlikte içerdiği protein, karbonhidrat ve yağın yanında A,B,C,E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum, demir ve çinko gibi mineraller bakımından zengin bir gıda olduğunu ifade etti.
Ağız Hijyen Problemi veya Alerjik Rahatsızlıkları Olan Kişiler Dondurma Tüketimine Dikkat Etmeli…
KBB Uzmanı Op. Dr. Adem Bora, dişleri çürük, kronik tonsilit gibi ağız ve boğaz hijyeni bozuk, astım, alerjik rinit, sinüzit gibi kronik hastalıkları olan kişilerin aşırı soğuk gıdalar alması durumunda boğaz-bademcik bölgesinde damarlarda büzüşme olabileceğini bu durumunda enfeksiyona sebep olabileceğini belirtti. Dondurmanın soğuk halde yutulması durumunda boğazın içindeki küçük bademcik fonksiyonunun bozulduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Adem Bora, bu durumun faranjite sebep olduğunu, yutma bozuklukları, alerji oluşabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Ağız ve boğaz hijyeni bozuk olmayan kişilerde dondurmanın boğaz enfeksiyonuyla doğrudan ilgisinin olmadığı bilgisini veren Op. Dr. Adem Bora, hijyenik şartlarda hazırlanan ve uygun koşullarda saklanan dondurmanın yalayarak veya küçük parçalar halinde ağız içinde eritilerek yenmesinin enfeksiyona yol açmayacağına dikkat çekti. Ayrıca yemek öncesi veya açken dondurma tüketilmemesini tavsiye etti.
Dondurma Yemek Öncesi veya Çok Geç Saatlerde Tüketilmemeli…
KBB Uzmanı Op. Dr. Adem Bora, yemekten önce yenen dondurmanın çocuklarda iştahı kapatacağını ifade ederek ebeveynlere yemek öncesi çocuklarını dondurmadan uzak tutmalarını tavsiye etti. Yetişkinlere ise enerji tüketiminin az olduğu ve hareketsiz kalınan geç saatlerde kilo almaya sebep olacağından dondurma yememelerini tavsiye ederken tüketildikten sonra dişlerin iyi fırçalanması konusunda hassasiyet göstermelerini önerdi.
KBB Uzmanı Op. Dr. Adem Bora, son olarak dondurma veya başka bir sebepten kaynaklanan boğaz enfeksiyonu gelişmesi durumunda Beta mikrobu gelişebileceğine dikkat çekerek antibiyotik kullanımı ve diğer önlemlerle mikrobun bademciğe yerleşmesi kronik hale gelmeden tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kaynak:sağlıkta yenilikler